franko99 03.03.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 WitamWszystko zrobione według opisów , czyli miarkownik , klapka do PG i KPW .Mam problem z GS , z którym nie mogę sobie poradzić .Po około 4 godz.( od nowego załadunku ) zaczyna dymić , gaśnie płomień na górze .Nie wiem czy za mało powietrza od KPW czy za dużo ?Może klapkę od PG trzeba lekko uchylić żeby się całkowicie nie zamykała po osiągnięciu zadanej temperatury .Dodam że palę 24h na dobę temperatura około 45-50 stopni na kotle .Proszę o wskazówki i radę co mogę poprawić lub sprawdzić .Dziękuje i pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 03.03.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) franko00 jak zaczyna dymić i dymi.... przy zamkniętym PG to pewno masz nieszczelności i lewe powietrze podtrzymuje reakcję ale za mało aby był ogień. Może KPW jest za daleko od zasypu i nie "potrafi" rozżarzyć "gniazdka". Jak dasz więcej PG to problem się rozwiąże ale stałopalność spadnie i wzrośnie temperatura wody. Toom1000K jestem ciekawy Twoich eksperymentów z przewężeniem (piramidką) tylko pamiętaj, że ona bardzo rozgrzewa zasyp pod nią bo odbija promieniowanie podczerwone. Edytowane 3 Marca 2013 przez artur11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 03.03.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) franko99 Myślę że masz przewymiarowany kocioł i efektem jest że przy już ponad 3/4 odgazowanego zasypu kocioł trzyma prawie zadaną temp. co powoduje że miarkownik trzyma za małą szczelinę PG która nie wystarcza do dalszego wypalania węglowodorów.Zasyp mniej węgla i ustaw min. 50stC. lub cegły szamotowe na tylną ściankę. Edytowane 3 Marca 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 03.03.2013 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Koledzy, nie zawiodłem się. Kiedy tu przed chwilą wszedłem - było 630 stron. Teraz już piszę na stronie 628, BARDZO Wam dziękuję za zrozumienie. Proszę, może jeszcze coś dałoby się usunąć?? Może chociaż ze 3 strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel3410 03.03.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Założyłem sondę temperatury w czopuch i poobserwowałem trochę wskazania. Rozumiem, że PW ustawiamy tak, żeby temperatura spalin była jak największa, ale z tego co zauważyłem to potrzebna ilość zmienia się dość znacznie- rozpałka dużo, początek odgazowania mało, po dłuższym czasie więcej. dla jakiego momentu ustawiacie jego ilość? Czy jest jakaś zależność PG/PW albo inna żeby można było automatycznie dobierać PW? bo jeszcze nie miałem czasu sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper001 03.03.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Koledzy, nie zawiodłem się. Kiedy tu przed chwilą wszedłem - było 630 stron. Teraz już piszę na stronie 628, BARDZO Wam dziękuję za zrozumienie. Proszę, może jeszcze coś dałoby się usunąć?? Może chociaż ze 3 strony? Czytam wasze wypowiedzi i szukam podpowiedzi do swojego tematu. A mianowicie posiadam piec http://www.cichewicz.pl/produkty/kotly_grzewcze/na_wegiel/ultima_plus.php producent podaje, że jego stałopalność to max 20 h. Mi udało się uzyskać max 6-8 h. Prawdę mówiąc palę w nim od dołu, za co na pewno mnie skrytykujecie. Ale paląc od góry, przez górne drzwi wydobywa mi się dym. Główne pytanie, czy w takim piecu powinienem palić od góry i czy używać wentylatora, czy może dopływ powietrza regulować poprzez uchylanie dolnych drzwi. Z góry dziękuje za jaką kolwiek podpowiedź. ]Dodam, że mam ten piec, ponieważ instalator twierdzil, że przy ogrzewawniu podłogowym i moim metrażu 150 m. w zupełności mi wystarczy i będzie ekonomiczny. Palę orzechem z polskchskładów lub kupionych w gs np. bobrek, marcel, Temp. na piecu to 60 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 03.03.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 @Def, komora zasypowa u mnie ma wymiary ok 28cm szerokości i 34cm długości.Na wysokości dołu drzwiczek zasypowych jest poziomo dospawany kątownik z czterech stron szerokości ok 3cm. Jest on tak jak by wyznacznikiem wysokości zasypu a służył do napowietrzania miału (ma wywiercone otwory od spodu).Tworzy to coś w rodzaju ramki na której chciałem oprzeć moją piramidkę.Podstawa piramidy miała by wymiary 26x32, na szczycie otwór wielkości 10x22 (za względu na wymiar cegły szamotowej wiszącej powyżej), wysokość piramidy 5cm. Przez drzwiczki przejdzie, mają 26,5 szerokości ;]W tym momencie nie będzie ona opadała razem z zasypem, bo będzie leżeć na ramce z kątowników. Czy to źle? Jeżeli chodzi o ten szamot, to płaska cegła którą mam zawieszoną nie wystarczy? Hm, na dobrą sprawę mogę wziąć cegłę 6cm i ją zeszlifować w stożek.. @artur11 Jak będzie promieniowanie, to znaczy że masz na myśli fazę spalania koksu? Wtedy może lepiej jak się bardziej rozgrzeje, bo koks słabo mi się dopala, może to mu pomoże? Blachy już zamówione, jak przyjdą będę spawał prototyp ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel3410 03.03.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 saper001 Jeżeli paliłeś z dmuchawą i uchylonymi drzwiczkami, to się nie dziw, że Ci nimi dymiło. "Górne spalanie oraz wielopunktowy system nadmuchu powietrza ..." To na stronie o Twoim kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper001 03.03.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Bez obaw. Przy włączonej dmuchawie wszystkie drzwi są zamknięte. Próbowałem palić wyłączając dmuchawę i uchylając drzwi od popielnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 03.03.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) Czytam wasze wypowiedzi i szukam podpowiedzi do swojego tematu. A mianowicie posiadam piec http://www.cichewicz.pl/produkty/kotly_grzewcze/na_wegiel/ultima_plus.php Uderzające:Konstrukcja kotła została opracowana przez inżynierów Politechniki Warszawskiej. http://img132.imageshack.us/img132/7453/dmr.png Czy ci inżynierowie nie powinni oddać przypadkiem dyplomów? W kotłach Ultima Q Plus zastosowany jest najwyższej jakości sznur uszczelniający A kolega pisze że mu dymi z drzwiczek... Jeszcze "system common air®" , nie mogę... Na pewno można palić w nim od góry, ale zdecydowanie bez dmuchawy, wiąże się to więc z niemałymi modyfikacjami. saper001, jeżeli zdecydujesz się na takie kroki, to na pewno doświadczeni koledzy udzielą ci pomocy. Edytowane 3 Marca 2013 przez Tom1000k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper001 03.03.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Zależy mi na tym, żeby przede wszystkim w sposób ekonomiczny ogrzać swój dom. Przy okazji, mając małą córkę nie chcę dymić i zatruwać swojego otoczenia. Z jakimi przeróbkami wiąże się "prawidłowe" palenie od góry w moim piecu. A może jest to tylko wina nieszczelnych górnych drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 03.03.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 saper001 sprawdź - wyczyść komin, czy jest OK, nie zamykaj szybra, szczelność drzwiczek w miejscach w których dymi. Tom1000K http://www.spalanie.pwr.wroc.pl/dydaktyka/Spalanie/spalanie_skrypt.htm tam masz sporo o spalaniu, komorach spalania, deflektorach i innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel3410 03.03.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 saper001 Szczelny kocioł to podstawa. Zapoznaj się z informacjami czytając ten wątek od początku, pomocny jest też spis.www.czysteogrzewanie.plhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C3%84%C2%99gla-kamiennego&p=2952906&viewfull=1#post2952906 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper001 03.03.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Dzięki za podpowiedzi, sprawdzę i dam znać jak efekty:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 04.03.2013 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) pawel3410moim zdaniem procedura powinna wyglądać tak: dla danego uchylenia klapy PG szukaj optymalnego PW wg opisu z moich wcześniejszych postów. Powinno być dobrze - tak mi się wydaje, Edytowane 4 Marca 2013 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 04.03.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) ZUG Ja nie wyobrażam sobie jak można wytworzyć kondensat w kotle przy 80C, jednyne wytłumaczenie dla mnie, to praktycznie absolutny brak tlenu i wytwarzanie smoły pogazowej albo wytlewnej w niższych warstwach węgla. Także budowa kotła z jego zbyt rozbudowanym wymiennikiem nie mogła być przyczyną? Zawsze myślałem że rozbudowany wymiennik to duża sprawność cieplna ale też mocno obniżona temperatura spalin co może to prowadzić do kondensatu. Edytowane 4 Marca 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
definicjusz 04.03.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) @Tom1000k, ...Tak krawiec kraje.... Byłoby pięknie gdyby sprawdzić ruchomą wersję piramidki ponieważ byłoby to odwrócenie dobrze pracującego, kiedy tak pracuje (moim zdaniem) DS. GS mają problem z grawitacją opału który nie chce podążać za ciepłem (wyjątkiem jest spalanie drewna kiedy może to działać samoistnie). DS mają problem z grawitacją ciepła (ciepłych gazów) które nie chcą podążać za opadającym opałem. Łatwiej jest skierować ciepło do dołu niż opał do góry (troszkę oczywistej oczywistości). Płaski deflektor to hamulec, stożek "płynnie" rozprasza a więc rozproszony ogień powinien wytworzyć większe pole rażenia. Nie dam za to głowy co tu nazmyślałem:no: Edytowane 11 Marca 2013 przez definicjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 04.03.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Wypróbuję to, be jestem w stanie, przy niepełnym zasypie wsadzić tą piramidkę od spodu i podwiesić, po czym zasypać kocioł i zdjąć podwieszenie.Jak już będę miał blachy to napalę w każdej konfiguracji, łącznie z deflektorem opartym na piramidzie dla opcji z obniżającą się piramidą. Tylko powietrze wtedy będzie trudniej podać pod deflektor, ale jakąś rurę w rurze wymyślę ;] Edytowane 4 Marca 2013 przez Tom1000k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 04.03.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Widzę, że zaczynają Panowie wypróbowywać pomysł kolegi Hes-a, który kiedyś się w tym temacie pojawił. Na szczycie tej piramidy warto spróbować zbudować szamotowy palnik, który dopali gazy z wegla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 04.03.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) QIM Masz rację z tym że Hes pisał aby ten otwór był taki ,który by umożliwił dosypywanie węgla. To są słowa Hes-a""No to jeszcze raz - wyobrażam sobie to tak: w komorze spalania budujemy na wysokości dolnej krawędzi (lub trochę niżej) górnych drzwiczek (zasypowych) rodzaj poziomej przegrody (raczej konstrukcja szamotowa, może stalowo- szamotowa?) z centralnie usytuowanym otworem, powiedzmy 10 x 10 cm Ten otwór obsługuje dwie funkcje- załadunku właśnie i wylotu płomieni z gazów uchodzących z paleniska. Wypadałoby jeszcze dobudować tam palnik ( dopalacz) z precyzyjnym podawaniem powietrza wtórnego. Zalety? Jakaś tam gwarancja, że i gazy palne i powietrze zmuszone do przejścia przez palnik dopalą się poprawnie. Ale i równie ważne- prawdopodobnie w każdej chwilimożna bez wygaszania kotła podrzucić sporą dawkę opału bez szkody dla procesu. Nie twierdzę, że to możliwe w każdym górniaku. Na pewno nie będę też tego testował, bo nie muszę. Ale poddaję do przemyślenia Pozdrawiam HS " Edytowane 4 Marca 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts