marcinbbb 13.02.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Dlatego kupiłem kociołek z podajnikiem, i na dobę schodzi około 17kg węgla a w domu cieplutko. Z komina nie widać nawet odrobiny dymu. Żadnego łażenia do kotła sterowanie przez internet więc wszystko załatwiam telefonem bądź lapkiem. Raz na 8 dni idę przeczyszczę kocioł zasypie paliwem i koniec. Rano ciepło, wieczorem ciepło, kocioł pilnuje temperatury w domu prawie jak w bloku z ogrzewaniem miejskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R_O_B_O_S_H_C_Z 13.02.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Ja chyba wolałbym bardzo dobrego DS-a. Z dużego względu na prostotę konstrukcji, działania i przede wszystkim możliwość obsługi przez innych domowników (np. żonę ).Nie wiem dlaczego ale nie ufam kotlom z podajnikiem. Rożnie o nich słyszałem.Poza tym chłopaki.... zanim zatracicie sie w kłóceniu, najeżdżanie na siebie itp przeczytajcie jeszcze raz pierwsze strony wątku dla kogo LastRico utworzył ten wątek i w jakim celu.Dla ludzi którzy posiadają juz GS-y. Stare bądź nieświadomie kupione nowe a ich użytkownicy nie znaleźli sposobu na poprawę palenia, aż trafili tutaj itp fora. LastRico nie twierdził: kupujcie GS-y i przerabiajcie je. Pomagał tym, którzy juz je posiadają.Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 13.02.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 (edytowane) Last Rico. Mam dla Ciebie ważną wiadomość. Mianowicie metoda palenia w kotłach promowana przez Ciebie została uznana za niebezpieczną przez ekspertów z Instytutu Chemicznej Przeróbki Węgla w Zabrzu – jednej z trzech w Polsce jednostek akredytowanych do badań kotłów grzewczych. Tu odnośnik http://powietrze.malopolska.pl/news/eksperci-ostrzegaja-przed-metoda-spalania-od-gory-w-zwyklych-kotlach/ Witam, nosz to są chyba kpiny. Powstrzymałem się od napisania, czegoś gorszego. Widać, że w tych instytutach siedzą, tacy sami jak w sejmie, uczeni ludzie. Podpisuję się dwoma rękoma, pod tym co kolega wyżej pisze. Pozdrawiam. Edytowane 13 Lutego 2015 przez tomek 1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.02.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Ja kotłom z podajnikiem zaufałem, ale i przeczytałem wystarczająco dużo o nich i wybrałem taki jaki był dla mnie najlepszy. Dla mnie to niebo a ziemia, żona musi umieść podnieść worek i wrzucić paliwo do podajnika. Jak kocioł zgaśnie to musi włożyć drewka i gazetę i podpalić a ja kocioł rozpalę przez internet Więc nawet moja 89 letnia babcia by sobie dała radę o ile ktoś by jej drewek narąbał DS to nadal kursowanie do kotła co około 15-24h, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 13.02.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 ...Nie wiem dlaczego ale nie ufam kotlom z podajnikiem. Rożnie o nich słyszałem... Od kiedy masz alergię na ślimaki? Z tego można łatwo się wyleczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apap5 13.02.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Dlatego kupiłem kociołek z podajnikiem, i na dobę schodzi około 17kg węgla a w domu cieplutko. Z komina nie widać nawet odrobiny dymu. Żadnego łażenia do kotła sterowanie przez internet więc wszystko załatwiam telefonem bądź lapkiem. Raz na 8 dni idę przeczyszczę kocioł zasypie paliwem i koniec. Rano ciepło, wieczorem ciepło, kocioł pilnuje temperatury w domu prawie jak w bloku z ogrzewaniem miejskim.SPAMEROM, REKLAMODAWCOM I AKWIZYTOROM kotłów retortowych mówimy w tym wątku WON! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R_O_B_O_S_H_C_Z 13.02.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Nie wiem od kiedy tak jakoś ... Poza tym mam bardzo mała kotłownie, raptem ok 1,2 m x 2 z hakiem. Nie wiem czy znajdę taki mały kociolek zeby wlazł no i z mocą na 80m2. Jak na razie jade na jakimś staruszku GS samorobce bez przeróbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluepb 13.02.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 @up Może chodzi o cenę ekogroszku? A przecież idealnego opału nie dostaniesz...DS ma zaletę taką, że da się spalić w nich węgiel brunatny i drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.02.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 SPAMEROM, REKLAMODAWCOM I AKWIZYTOROM kotłów retortowych mówimy w tym wątku WON! Użytkownikom którzy przyznają się że palą z biedy też dziękujemy bo chodzą słuchy że jak bieda to i palenie śmieci. Jak ktoś ma biedę to nie ma kasy na komputer, internet. Stary 20k PLN sę wziąłem i pale ekogroszkiem i też palę z biedy bo od maja ubiegłego roku nie pracuje jakoś nie chce mi się, w czerwcu z rodziną jadę na 3 tyg. do Włoch. Bieda biedzie nie równa Czecha dodaje aby było mniej spieków worek czecha 4 worki groszku polskiego wymieszać w podajniku na razie na palaniu grupowym jest nieźle, apap nie ogarnie ale schodzi 17kg/doba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 13.02.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Dlatego kupiłem kociołek z podajnikiem, i na dobę schodzi około 17kg węgla a w domu cieplutko. Z komina nie widać nawet odrobiny dymu. Tutaj nie ma co bronić przegranej sprawy. Wszyscy nie jesteśmy młodsi. Wygoda niesamowita. Wydajność bardzo dobra. Pełna sterowalność. Koszty roczne- ośmielę się napisać, że lepsze jak w naszych cudownych GS/DS. Nigdy już bym nie kupił kotła zasypowego. Tylko z zasobnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 13.02.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Czecha dodaje aby było mniej spieków worek czecha 4 worki groszku polskiego wymieszać w podajniku na razie na palaniu grupowym jest nieźle, apap nie ogarnie ale schodzi 17kg/doba. Marcin,przypomnij jaką pow. ogrzewasz(docieploną,niedocieploną)? U mnie do tej pory schodzi 30kg/doba miału po 580zł na 140m2 ale można powiedzieć,że chata "durszlak"-2 balkony i taras,ściany niedocieplone(wymienione okna i drzwi+ docieplony strop na strychu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.02.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 (edytowane) Niestety ja zostałem postawiony przed ścianą kocioł przy 55oC gotuje wodę a bufoa 400l nie może wygrzać do 60oC. Kocioł w domu i 3 letnie dziecko to złe połączenie, więc przymusowa wyprowadzka kotłowni do gospodarczego. Chętnie udostępniam statystyki https://esterownik.pl/statystyki/6959 bo ktoś powie że niemożliwe spalać 17 kg na dobę, dziś jak kolektory słoneczne grzały kocioł w ogóle nie pracował tylko jechał na podtrzymaniu. Owszem kocioł kosztuje ale obsługa sprowadza się do klikana przez net... by jeszcze ktoś wysypywał popiół i sypał węgiel do podajnika Edit: Dom 90m2 ocieplony, pralnie obok kotłowni bez ocieplenia 15m i kotłownię 20m2 ale to gospodarczy z kotłownią. MIędzy domem a kotłownią jest 12m rury preizolowanej Aha tu warunki w domu: https://device.esterownik.pl/device/6959/ 22,8oC a chodzi tylko podłogówka bo kaloryfery odłączyłem Edytowane 13 Lutego 2015 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R_O_B_O_S_H_C_Z 13.02.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 SPAMEROM, REKLAMODAWCOM I AKWIZYTOROM kotłów retortowych mówimy w tym wątku WON! Nie wiem czy to była ironia ze względu na temat wątku, ale kompletnie niepotrzebne. Użytkownikom którzy przyznają się że palą z biedy też dziękujemy bo chodzą słuchy że jak bieda to i palenie śmieci. Jak ktoś ma biedę to nie ma kasy na komputer, internet. To tez było niepotrzebne Stary 20k PLN sę wziąłem i pale ekogroszkiem i też palę z biedy bo od maja ubiegłego roku nie pracuje jakoś nie chce mi się, w czerwcu z rodziną jadę na 3 tyg. do Włoch. Bieda biedzie nie równa A przechwałek nie lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluepb 13.02.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 P_R_O_B_O_S_H_C_Z poczytaj pierwsze posty użytkownika apap5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.02.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 To nie przechwałka tylko ilość gotówki którą trzeba wyłożyć na moją instalację. Podobnie jak z węglem jeden kupi 6t i pali od dołu a tym co kupi 3t i pali od góry. Kupiłem tonę i wiem że jeszcze zostanie, oszczędności zauważalne ale za 20k PLN w kotle og góry można palić przez lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babilon 13.02.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Metoda palenia od góry jest najwydajniejszą i najzdrowszą (dla kotłów GS; --> górnego spalania). W kotłach DS proces palenia(a często spalania opału) wygląda identycznie co do idei. To, czy powietrze nalega na opał z dołu czy z góry - nie ma większego znaczenia (poza praktycznym). Zasada jest taka sama, o czym świadczą przeróbki kotłów GS na DS. Dolne spalanie w piecach DS to rozwiązanie wygodne...bo dosypujesz kiedy chcesz. Z paleniem od góry w typowych piecach GS istnieje jedno niebezpieczeństwo: brak regulacji powietrza przy pełnym(lub tylko sporym) zasypie w kotle bez miarownika ciągu czy sterownika dmuchawy. Tak definiuję kocioł typowy(tradycyjny). Palenie "od góry" jest najwydajniejszą metodą(w aspekcie wielu współczynników optymalizacyjnych) - pod warunkiem, że posiada się urządzenie kontrolujące proces spalania poprzez regulację dopływu niezbędnego powietrza(w różnych torach - powietrze główne i wtórne albo hybrydę tychże w postaci dmuchawy ze sterownikiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluepb 13.02.2015 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Jakieś pół godziny od rozpalenia u mnie:http://i.imgur.com/6Ws7iBY.jpg?1http://www.youtube.com/watch?v=lRQi6JqRUHg A tu 1 h przed powyższym filmikiem spalanie koksu po przerusztowaniu i usunięciu popiołu.http://www.youtube.com/watch?v=Ravxu6nn680 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robak76 13.02.2015 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Jeśli chodzi o palenie od góry, to mój producent kotła pleszewskiego także w instrukcji rozpalania pisze po staremu ,rozpalić i dosypywać, ale po rozmowie telefonicznej powiedział mi że nie radzi palić od dołu w tym piecu. Także nie jest do końca tak że producenci nie wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
potle 14.02.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 (edytowane) marcinbbb, coś duże te Twoje spalanie, ja na moje ok. 160m ogrzewanej powierzchni, w tym tygodniu, przy tych temperaturach, spalam ok 20 kg groszku, w domu średnio 23 stopnie, a wietrzenia nie żałuję, do kotłowni schodzę raz na dobę na 15-20 minut i 140l CWU też nagrzewam. a tak przy okazji marcinbb, widzę że całkiem niedawno kupiłeś ten kociołek, to po co tu zaglądasz ? szukasz potwierdzenia słuszności swojego zakupu i wydania 20k PLN ? a ile kosztował sam sterownik z możliwością sterowania przez net ? Edytowane 14 Lutego 2015 przez potle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.02.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Rozumiem że zabraniasz mi tu zaglądać Moja kasa mój kocioł nie pytałem się Ciebie czy mogę je wydać, podobnie jak nie rozmawiałem z Tobą o kotle więc czep się tramwaju. Sterownik był w cenie kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts