palacz60 08.02.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Mam kocioł ds i od góry nie pałę. Koksem od góry paliłem u moich rodziców a nie węglem koksem kupionym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 08.02.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Ale jak koks się pali w cienkiej warstwie to się spala tlenek węgla tak pisał kolega heso a po za tym w drewnie są części lotne które uciekną w atmosfera jak się pali od dołu. Widzę, że nie czytałeś dokładnie. Przeczytaj jeszcze raz, jak się spala ten koks. Witaj Apap, jak tam moja sprawa. Obiecałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz60 09.02.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 A rozpalałem tym koksem tak koks na koks węgiel a na to drzewo i się koks zapalił a koks najlepiej pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol881119 09.02.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 A rozpalałem tym koksem tak koks na koks węgiel a na to drzewo i się koks zapalił a koks najlepiej pali ������ się w cienkiej warstwie. 5 razy słowo koks w jednym zdaniu, brawo. Czlowieku pisz po polsku i uzywaj znakow interpunkcyjnych, bo twoje posty są nieczytelne i bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter_ha 10.02.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Proszę wszystkich palących od góry i nie tylko,o poparcie inicjatywy naszego kol. @Juzefa http://zmienmy.to/petycja/chcemy-by-polacy-dowiedzieli-sie-jak-palic-w-piecach-bez-dymu/ Liczę na szeroki odzew:) Pozdrawiam. Podpisałem. Super trafiona inicjatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apap5 10.02.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) Pisałem tu jakiś rok temu z okładem. Nie jestem na bieżąco. Czy przeprowadzono już badania kotła rozpalanego do góry, tzn. czy potwierdzono zwiększenie sprawności o blisko 30% i czy wiadomo już co i ile wylatuje z komina podczas prowadzonego w ten sposób procesu spalania? Wyłóż z własnej kieszeni stosowną kwotę,zleć badania kotła GS w laboratorium i się dowiesz. Wiedza kosztuje,a Ty chcesz mieć to za darmo? Dlaczego inni mają płacić za czyjeś chciejstwo? Bez pozdrowień. Na tak prostacko sformułowany post nie powinienem odpowiadać, ale sprawa jest poważna. Przecież podpisujecie petycję skierowaną do władz państwowych, oczekujecie pewnie nie tylko odpowiedzi, ale podjęcia działań. To co podpisujecie, skoro nikt do tej pory nawet nie sprawdził czy ten sposób palenia nie zrobi komuś krzywdy, a o badaniu spalin nawet wspomnę. Rząd ma promować metodę, którą tu klepie się przez 8 lat i nikt niczego nie zbadał? A ja ktoś się ktoś zaczadzi, komuś rozerwie kocioł, albo rozbije głowę wyrwaną furtką, to co. Będzie yyyyy? Edytowane 10 Lutego 2016 przez apap5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apap5 10.02.2016 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Witaj Apap, jak tam moja sprawa. Obiecałeś...Witam, bądź tak dobry, bo nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 10.02.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) Witam, Pisałem tu jakiś rok temu z okładem. Nie jestem na bieżąco. Czy przeprowadzono już badania kotła rozpalanego do góry, tzn. czy potwierdzono zwiększenie sprawności o blisko 30% i czy wiadomo już co i ile wylatuje z komina podczas prowadzonego w ten sposób procesu spalania? Aha, jeśli to możliwe, proszę o niewywalanie tego posta. Pozdrawiam a mnie też to ciekawi bo dopiero co poznaję jajniki palenia (świeży palacz) bo ja mam górnego spalania defro i tak też palę , ciekawi mnie też różnica w ilości spalonego opału między kotłem dolnego a górnego spalania , ktoś to uzna za idiotyczne pytania ale dla mnie to są bardzo ciekawe rzeczy , ciekawi mnie też eksploatacja kotła z podajnikiem czyli stałe palenie zwłaszcza że ja mam podłogówkę i trochę to kłopotliwe ale kto to przedtem wiedział skoro 30 lat mieszkał w bloku , doradzili mi kocioł taki jak mam który okazał się przewymiarowany chyba o połowę Edytowane 10 Lutego 2016 przez Konto usunięte_1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hamous 10.02.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (...) ciekawi mnie też różnica w ilości spalonego opału między kotłem dolnego a górnego spalania(...) Ja mam nierewelacyjny GS 15 kw po przeróbkach, moi rodzice natomiast DS 17 kw, raczej z dolnej półki i niestety (tak jak mój) z dmuchawą. Metraże podobne, energochłonność domów również. Opał przeważnie z tego samego źródła, zużycie opału powiedziałbym identyczne,+- 5 kg/doba (raz ja więcej, raz Oni). Różnica natomiast jest taka że u Nich praktycznie nigdy nie dymi z komina i przy odrobinie szczęścia mogą rozpalać raz w roku, a u mnie (nas) wiadomo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 10.02.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Ja mam nierewelacyjny GS 15 kw po przeróbkach, moi rodzice natomiast DS 17 kw, raczej z dolnej półki i niestety (tak jak mój) z dmuchawą. Metraże podobne, energochłonność domów również. Opał przeważnie z tego samego źródła, zużycie opału powiedziałbym identyczne,+- 5 kg/doba (raz ja więcej, raz Oni). Różnica natomiast jest taka że u Nich praktycznie nigdy nie dymi z komina i przy odrobinie szczęścia mogą rozpalać raz w roku, a u mnie (nas) wiadomo... ja ci powiem że u mnie akurat nic nie dymi bo zawsze rozpalam z góry i zero dymka ale denerwuje mnie to codzienne rozpalanie zwłaszcza że mam podłogówkę to lepiej by było jak by ogień był cały czas a dokładanie węgla do tego kotła GS to strata bo po pierwsze strasznie dymi a jak już to momentalnie wypala wegiel , a paląc od góry chodzi te 12 godz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R_O_B_O_S_H_C_Z 10.02.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 . Rząd ma promować metodę, którą tu klepie się przez 8 lat i nikt niczego nie zbadał? A ja ktoś się ktoś zaczadzi, komuś rozerwie kocioł, albo rozbije głowę wyrwaną furtką, to co. Będzie yyyyy? Część apap. A nie przyszło ci do głowy, ze nigdy taka petycja nigdzie nie wyszła. Moze po tej rząd sie zainteresuje i zleci odpowiednie badania. O producentach kotłów GS, którzy zalecają palenie od góry nie wspomnę. Oni badan takich nie wykonali przed drukiem instrukcji? To nie złośliwość tylko jestem ciekaw. Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 11.02.2016 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Witam, bądź tak dobry, bo nie pamiętam. Dotrzymywanie obietnic to kwestia charakteru, nie pamięci. Nie fatyguj się już, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej9923 11.02.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Część apap. A nie przyszło ci do głowy, ze nigdy taka petycja nigdzie nie wyszła. Moze po tej rząd sie zainteresuje i zleci odpowiednie badania. O producentach kotłów GS, którzy zalecają palenie od góry nie wspomnę. Oni badan takich nie wykonali przed drukiem instrukcji? To nie złośliwość tylko jestem ciekaw. Amen Tych na górze tyle interesuje spalanie od góry co zeszłoroczny śnieg.W dobie protestów gorniczych,w czasach zalegającego węgla w kopalniach oni mają promować ekonomiczne spalanie węgla?Niech oszczędności bedą ok 20 % to kto na tym straci-rząd i górnicy.Dla nich to byłby strzał w stopę.A ekologię to oni promują taką na której nie tracą.W ich interesie jest żebyśmy spalali jak najwięcej węgla bo po części to by rozwiązała problem kopalń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol881119 11.02.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Tych na górze tyle interesuje spalanie od góry co zeszłoroczny śnieg.W dobie protestów gorniczych,w czasach zalegającego węgla w kopalniach oni mają promować ekonomiczne spalanie węgla?Niech oszczędności bedą ok 20 % to kto na tym straci-rząd i górnicy.Dla nich to byłby strzał w stopę.A ekologię to oni promują taką na której nie tracą.W ich interesie jest żebyśmy spalali jak najwięcej węgla bo po części to by rozwiązała problem kopalń. zgadzam sie ze oni mają to gdzies, ale dlaczego Polacy kupują wegiel od ruskich? bo jest tanszy, jak ludzie przewalaja przez sezon po 5 ton i wiecej palac brudno od dolu, to muszą kupic wegiel za 600zl bo kupujac polski za 800zl poszliby z torbami. Jak przeszliby na palenie od gory mogliby kupic 3 tony a polskiego wegla. Cena polskiego wegla musi spasc inaczej nic nie uratuje naszych kopaln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz60 11.02.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 A niech zamykają te kopalnie a swoją drogą to jak czy szamot w komorze zasypowej dolniaka 4 płytki wpływa na temperaturę spalin i jak ją obniżyć. Przepraszam pisałem telefonem i nie ma kotła gs więc nie będę palić od góry jak paliłem u rodziców do paliłem koksem od góry bo oni kupowali koks luzem a teraz palą węglem 34 i dużo jest sadzy palą od góry co z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R_O_B_O_S_H_C_Z 11.02.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Tych na górze tyle interesuje spalanie od góry co zeszłoroczny śnieg.W dobie protestów gorniczych,w czasach zalegającego węgla w kopalniach oni mają promować ekonomiczne spalanie węgla?Niech oszczędności bedą ok 20 % to kto na tym straci-rząd i górnicy.Dla nich to byłby strzał w stopę.A ekologię to oni promują taką na której nie tracą.W ich interesie jest żebyśmy spalali jak najwięcej węgla bo po części to by rozwiązała problem kopalń. To jak wyjaśnisz fenomen Krakowa? "Spalajcie jak najwięcej węgla a my zabronimy wam nim palić" Cos powinno sie ruszyć w tym kierunku tak? Tyle ze to możemy popisać sobie miedzy nami... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 11.02.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 A niech zamykają te kopalnie a swoją drogą to jak czy szamot w komorze zasypowej dolniaka 4 płytki wpływa na temperaturę spalin i jak ją obniżyć. ? Dodaj zimnego powietrza Przepraszam pisałem telefonem i nie ma kotła gs więc nie będę palić od góry jak paliłem u rodziców do paliłem koksem od góry bo oni kupowali koks luzem a teraz palą węglem 34 i dużo jest sadzy palą od góry co z tym zrobić? Wyczyścić z sadzy bo obniża sprawność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej9923 11.02.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 To jak wyjaśnisz fenomen Krakowa? "Spalajcie jak najwięcej węgla a my zabronimy wam nim palić" Cos powinno sie ruszyć w tym kierunku tak? Tyle ze to możemy popisać sobie miedzy nami... :/ To jest lokalna inicjatywa której efekty ekonomiczne jak i polityczne poznamy pózniej.Ciekawe co będzie jak normalni ludzie starych domów dostaną pierwsze rachunka za gaz czy olej.Może być tak ,że przed następnymi wyborami samorządowymi ktoś obieca wycowanie się z tego. A co powinno się ruszyć wg Ciebie?Bo wg. mnie to ludzie powinni zarabiać normalne pieniądze to gwarantuje ze sami przestawią się na gaz czy olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R_O_B_O_S_H_C_Z 11.02.2016 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Normalne pieniądze to pojęcie względne. Znam ludzi, którzy zarabiają 3500-4000 a mimo to ledwo potrafią nazbierac co roku na opał, o wakacjach juz nie wspomnę. Przez kredyty, opłaty itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej9923 12.02.2016 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Pisząc o normalnych zarobkach miałem na myśli min. 5-6 tys.Tyle powinien zarabiać przysłowiowy Kowalski,żeby mysleć o normalnym życiu.Wtedy taki Kowalski grzeje chate np. prądem i ma w d... papranie sie w popiole.Płaci za prąd 1 tyś zł i ma spokój.Obecnie przy zarobkach 1,5 na ręke nie jeden mysli o wspomaganiu się poprzez spalanie śmieci.Wszystko na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts