palacz60 12.02.2016 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Rekord zużycia węgla padłu u siąmsiadki moich rodziców 10 kg/h przy obecnej temperaturze. Mam u siebie szamot w ds a zawirowywacze coś dadzą a i pomyślałem o spiralach w komorze zasypowej na suficie, mam niebieski płomień z drewna bo drewno ma tlen w sobie i intensywnie żółty z węgla węgiel nie zawiera telnu:mad::mad::P:P:( Co mam zrobić z żużlem??? Edytowane 12 Lutego 2016 przez palacz60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadi321 12.02.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Panowie myślę że z tym polskim węglem to nie całkiem jest tak jak piszecie , ja kupuję talony od górników i kosztuje mnie to 530zł +70zł transport (kop Wesoła)więc różnica do tych 800 to marża pośredników , a często bywa tak że kupując na składzie rzekomo polski węgiel tak naprawdę kupujemy ruski a w najlepszym razie mieszany. Mając w pamięci kłopoty z węglem rzekomo polskim kupionym na składzie, wolałbym dać 800 za pewny węgiel z polskiej kopalni niż 500 za ruski pozdrawiam ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz60 12.02.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 a jakie są kłopoty z ruskim węglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibik 12.02.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 wtam mam pytanie jaki kociołek byscie polecili do ogrzewania mieszkania 64mkw z ogrzewaniem podlogowym w 65% .mieszkanie będzie po kapitalnym remoncie . http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/kon-bud-setlans/http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/defro-optima-komfort-plus/ a możne jakiś inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 13.02.2016 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 a jakie są kłopoty z ruskim węglem mała kaloryczność, przerosty kamienia i w ogóle mieszany z kamieniem - przynajmniej ja miałem takie doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 13.02.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) Witam, w mojej miejscowości jest terminal przeładunkowy rosyjskiego węgla, co sezon kupuję u nich groszek po ok. 430 zł/t, granulacja 25-50, jeśli chodzi o kamień to pojedyncze przypadki. Jedynie może ma więcej popiołu, kaloryczność 24MJ, mają papiery na składzie do wglądu. Popyt na węgiel jest spory, widzę jak stoją patelnie w kolejce i czekają na załadunek. A najlepsze jest to, że cwaniaki ze Śląska (rejestracja) też kupują u nich Edytowane 13 Lutego 2016 przez tofek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 13.02.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Co mam zrobić z żużlem??? Normalni ludzie to wyrzucają razem z popiołem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadi321 13.02.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Witam, w mojej miejscowości jest terminal przeładunkowy rosyjskiego węgla, co sezon kupuję u nich groszek po ok. 430 zł/t, granulacja 25-50, jeśli chodzi o kamień to pojedyncze przypadki. Jedynie może ma więcej popiołu, kaloryczność 24MJ, mają papiery na składzie do wglądu. Popyt na węgiel jest spory, widzę jak stoją patelnie w kolejce i czekają na załadunek. A najlepsze jest to, że cwaniaki ze Śląska (rejestracja) też kupują u nich no właśnie z tej przyczyny nie kupuję węgla na składzie tylko na kopalni , a ta kaloryczność to raczej marna , dobry węgiel to ponad 30 MJ, teraz dokopałem się jeszcze do węgla który kupiłem kilka lat temu na składzie i był pod spodem , męczarnia, czas spalania załadunku spadł o ok 8godz:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz60 13.02.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 wtam mam pytanie jaki kociołek byscie polecili do ogrzewania mieszkania 64mkw z ogrzewaniem podlogowym w 65% . mieszkanie będzie po kapitalnym remoncie . http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/kon-bud-setlans/ http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/defro-optima-komfort-plus/ a możne jakiś inny? A czym będziesz palił jak drewnem do bierz ds , kocioł ds jest lepszy i do węgla jedyny dobry kocioł na ds na polskim rynku to mpm ds tylko nie bierz przewymiarowego kotła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej9923 13.02.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Witam, w mojej miejscowości jest terminal przeładunkowy rosyjskiego węgla, co sezon kupuję u nich groszek po ok. 430 zł/t, granulacja 25-50, jeśli chodzi o kamień to pojedyncze przypadki. Jedynie może ma więcej popiołu, kaloryczność 24MJ, mają papiery na składzie do wglądu. Popyt na węgiel jest spory, widzę jak stoją patelnie w kolejce i czekają na załadunek. A najlepsze jest to, że cwaniaki ze Śląska (rejestracja) też kupują u nich Ja kupuje ruski orzech po 620 zł i pali się ok,nie spieka się,wypala się prawie w całości do "puchowego" popiołu którego też uważam że jest trochę za dużo ale w sumie nie mam skali porównania bo polski węgiel kupilem ostatnio z 15 l temu.W mojej miejscowości widziałem ,jak handlarze polskim w. kupowali właśnie ten ruski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 13.02.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Witam, ja kupuję talony od górników i kosztuje mnie to 530zł +70zł transport (kop Wesoła) a niby talonów już chyba od dwóch, trzech lat nie ma? Rozmawiałem z kilkoma górnikami, z różnych kopalni. [quote name=" tofek "]A najlepsze jest to, że cwaniaki ze Śląska (rejestracja) też kupują u nich Dlaczego nazywasz hanysów cwaniakami? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 14.02.2016 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) @tomek1980A to dlatego, ze kupują ruski węgiel i jeżdżą po wioskach i sprzedają jako polski. Pracownicy tutejszego składu mają identyczne zdanie na ich temat.Mało tego, ja kupuję po 430zł/t z akcyzą a on (hanys) bez akcyzy jeszcze taniej i sprzedaje ludziom po 800zł/t. Edytowane 14 Lutego 2016 przez tofek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 14.02.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Witam, w mojej miejscowości jest terminal przeładunkowy rosyjskiego węgla, co sezon kupuję u nich groszek po ok. 430 zł/t, granulacja 25-50, jeśli chodzi o kamień to pojedyncze przypadki. Jedynie może ma więcej popiołu, kaloryczność 24MJ, mają papiery na składzie do wglądu. ... Zdradzisz swoją lokalizację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jozi 14.02.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Witam, w mojej miejscowości jest terminal przeładunkowy rosyjskiego węgla, co sezon kupuję u nich groszek po ok. 430 zł/t, granulacja 25-50, jeśli chodzi o kamień to pojedyncze przypadki. Jedynie może ma więcej popiołu, kaloryczność 24MJ, mają papiery na składzie do wglądu. Popyt na węgiel jest spory, widzę jak stoją patelnie w kolejce i czekają na załadunek. A najlepsze jest to, że cwaniaki ze Śląska (rejestracja) też kupują u nich To teraz już wiem skąd mam węgiel niby polski:( Kupuję 25-50mm orzech II niby polski a to rusin jest!!!! Tu leci kompendium wiedzy: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16022-orzech-workowany-z-be-energy/page-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadi321 14.02.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Witam, a niby talonów już chyba od dwóch, trzech lat nie ma? Rozmawiałem z kilkoma górnikami, z różnych kopalni. Pozdrawiam. może nie tyle talony co deputat , ci o palą węglem go dostają , właśnie kupiłem tonę od sąsiada po 520:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz60 18.02.2016 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Zauważyłem że węgiel spalany z niedosuszonym drewnem 20 letnim nie daje żadnej sadzy trochę mokre liście też nie dają ale one to się bardziej zgazowywują niż palą a palnik gazy dopalaa węgiel z suchym drewnem daje sadze czyżby woda dawała tlen??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.02.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Nie, woda rozpada się na 2H2 i O2 w wybuchowej reakcji przy wysokim ciśnieniu i przy temperaturze ponad 1000sC. Jedyne co robisz takim zabiegiem, to zużywasz energię na odparowanie tej wody z drewna i wyrzucenie jej kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz60 18.02.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 (edytowane) woda rozpadnie się i pod normalnym ciśnieniem i w temperaturze 1400 i to ma być nieosiągalne w kotle ?????? a szamot to nie ma 1400 co?? Gdzie wcięło Last Rico Edytowane 21 Lutego 2016 przez palacz60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.02.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 (edytowane) No tak, zapomniałem że ty masz jedną cząsteczkę wody w swoim 20-letnim mokrym drewnie. Oraz że masz kocioł z tytanu że 1400sC to żaden dla niego problem. PS widzę, że na następny raz trzeba Cię cytować w całości, bo zmieniasz wypowiedzi gdy zobaczysz jakie dziwne rzeczy wypisujesz... Edytowane 18 Lutego 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 18.02.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Witam, A to dlatego, ze kupują ruski węgiel i jeżdżą po wioskach i sprzedają jako polski. Pracownicy tutejszego składu mają identyczne zdanie na ich temat. Mało tego, ja kupuję po 430zł/t z akcyzą a on (hanys) bez akcyzy jeszcze taniej i sprzedaje ludziom po 800zł/t. Rozumiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts