Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Posiadam viadrus u 22 i borykam się z problemem wciągania spalin w czopuch. Wyczytałem że sporo pomagają dławiki, teraz moje pytanie z czego muszą one być wykonane?

Czy mogę użyć czego co mam pod ręką w warsztacie?

Przymierzałem, że ostrza od starych toporków byłyby idealne ale czy taki metal się nie rozkurczy pod wpływem temperatury?

Mam też pełno dosyć grubych rur po starej instalacji.

Rozwiązanie ma być chwilowe do póki nie zmontuje sobie dławików z prawdziwego zdarzenia a myślę że takie zdławienie chociaż mi trochę pomoże.

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dławiki-zawirowacze, przecież to to samo. W moim kotle będzie taka sama ich rola. Chcę żeby spaliny się kręciły po wymienniku możliwie najdłużej zamiast iść prosto w czopuch. Czasami chcę popalić mocniej i ogień dostaje się do rury wyprowadzającej spaliny do komina.

W przyszłym tygodniu kupie blachę i coś wykombinuję ale teraz jestem uziemiony bo kostkę skręciłem więc się krzątam po domu i nudzę :)

Moje pytanie było odnośnie wykorzystania starych ostrzy po toporkach lub starych młotków które idealnie by się wpasowały.

Witam! Sorry, jeśli taki temat był, ale nie moglem znaleźć (prawie 1000 stron!) Nie wiem co robic? Mianowicie ostatnio - dzięki info także i stad - przestawiłem się na palenie od góry. Mam piec zasypowy z dmuchawa. I mam dwa problemy. Po pierwsze - po zasypaniu i rozpaleniu pieca wieczorem rano otwieram drzwiczki i widze resztki niespalonego wegla. Jak wrzuce dwa wiaderka to potem tak ok 1/4 załadowanego wkladu rankiem musze usunąć bo się nie spala ( albo się zamienia w zwir?). Po drugie - moja dmuchawa działa do dwóch godzin - jeśli nie osiągnie zadanej temperatury. W praktyce oznacza to, ze piec poprawnie działa przez ok 5-6 g Temperatura zadana działa i jest ok. Kiedy jednak temp. bezpowrotnie spadnie ponizej zadanej dmuchawa się wylacza i w palenisku ogien się wygasza. Musze wiec wstawac ok 3 w nocy by zresetować piec by jeszcze "pociagnal" z 2 h. A potem najlepiej jeszcze o 4.00 by dmuchawa dzialala do 6.00 Czy jest na to jakies lekarstwo?

W u22 zawsze zostaje niedopalony koks.

Palę w tym czymś od góry na miarkowniku, bez zaworu 3d, instalacja grawitacyjna.

Kocioł przestaje grzać efektywnie po około 18 godzinach od rozpalenia (obecne temperatury), a po 24h wyciągam mocno tlące się koksy.

To na skutek rusztu wodnego.

Dom wiadrolitrowy, około 500-600 litrów w układzie CO.

Edytowane przez klaudiusz_x

Witam. Posiadam nieocieplony dom piętrowy z dwuwarstwowymi ścianami z pustaków i betonu komórkowego. Ocieplony jest tylko strych styropianem 10 cm, komin na strychu ocieplony jest wełna mineralna. Komin ma wymiary okolo 15x10 cm. Kociol to Elpro KOS plus 18 kW. Sterownik electronic SP-16, dmuchawa wpa-120 z przesłoną, pompa obiegowa CO 3 biegowa, grzejniki płytowe buderus z głowicami termostatycznymi buderusa plus ogrzewanie podlogowe w lazience oraz grzejnik typu drabinka. Grzejnikow plytowych mam 7 w domu. Pale mialem od gory (dawniej palilem od dolu ale to nie tego dotyczy post), do pieca wchodzi na maks okolo trzech wiader wilgotnego mialu (mial trzymany na dworze ale przykryty plandeką). Mial kupujemy teraz majacy wedlug sprzedawcy 26 tysiecy kJ (mial raczej dobry, daje szybko temperature i zostawia malo popiolu). Do tego jeszcze jest boiler CWU ale jest w domu nas tylko dwoje wiec tej wody nie idzie tak duzo(prysznic nie wanna). Mam pytanie dotyczace palenia. Jakbym nie palil, czy tem zadana 55 czy 70, czy bieg na pompie 1 czy 2 to i tak stalopalnosc przy okolo 0 stopni na dworze, wynosi maksymalnie 8-10 godzin. Glowice sa ustawione na okolo 4 (skala do 5), temperatura na pietrze okolo 18 stopni. Obroty dmuchawy stoswalem juz rożne, dolozylem przeslone, regulowalem i na czopuchu i nic to nie daje. Dluzej sie poprostu nie da? Dodam, ze czopuch zawsze jest goracy. Dodatkowo wszyscy pisza, ze przy spalaniu od gory mial sie najpierw koksuje, a pozniej ten koks sie pali, a u mnie nigdy nic takiego nie wystapilo. Poprostu jak sie zapali tak po 2 godzinach pali sie juz polowa zasypu. Nie ma zadnego spalania gazow osobno i pozniej kosku osobno, wszystko pali sie na raz. Mozna tu cos poprawic? Wydluzyc spalanie?

" przemek" kup na próbę takie paliwo jakie masz napisane w DTR-ce kotła. Tam nic nie wspominają o miale.

2.3 Paliwo

Węgiel kamienny typu 31÷ 32.1, sortymentu OII, klasy 26÷27/7 wg PN-82/6-97001, o

zawartości wilgoci do 10%

Mieszanka węgli kamiennych typu 31.1, sortymentu OII, klasy 26÷27/7 wg PN-82/6-

97001 i sortymentu MI klasy 24/15 wg PN-82/6-97001÷3 w stosunku masowym 1:1.

U

Ok, pomysle o tym, chociaz pamietam, ze palilem w nim tez weglem ze dwie zimy temu i szału nie było. A moze tez nalezaloby wymienic dmuchawe na wpa 117 na przyklad? Ta co jest teraz tloczy astronomiczne ilosci powietrza mimo zmniejszenia mocy.

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13599-kociol-per-eco-ksx-21-i-sterownik-sp-16/ może trzeba zadzwonić do producenta sterownika.

Witam. Otoz przeczytalem ten temat ale moj sterownik jak najbardziej ma przedmuchy itp. Za to minimalne obroty jakie da sie ustawic to 30%(zakres 30-99%).Teraz mam dolozony regulator obrotow ro-12, ale i z niego nie jestem zadowolony bo jak chce zmniejszyc obroty znaczaco to wentylatot "szarpie", nie zostaja zmniejszone plynnie te obroty. Patrzac po danych wpa 120 to ona tloczy gigantyczne ilosci powietrza jak na zapotrzebowanie takiego pieca.