Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Stasiu 8 kW i pewnie z 6kW wystarczy pod warunkiem, że na strych na sobą rozłożysz co najmniej 15cm dobrej wełny słabej ze 25cm koszt nieduży w porównaniu do oszczędności w paliwie ( 0,8-1,5 tony mniej węgla). Zwrot w 2-3 sezonie . Koszt słabej wełny ok 1300 zł nad twoje lokum. Castorama 18m2 grubość 5cm cena ok 60pln. Jak sufit będzie ostro przepuszczał ciepło to i może 10 będzie za mało. Edytowane przez Mario1969/1

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tom1000k - dziękuję za rade w sobotę wymieniam ten zawór bezpieczeństwa koszt zaworu to 20 zł nie ma sensu czyścić, i 2 x odkrecać jak by coś poszło nie tak, mam nadzięje ze to tylko on jest sprawcą ze po 9 latach ciepła woda ma drastycznie słabe ciśnienie / rury stalowe ale chyba po 9 latach nie mogły az tak sie zakamienić , pozdrawiam

Awaria pieca w niedzielę przy temperaturach na zewnątrz -17 stopni. Dokładnie to mnie skłoniło. Poza tym konstrukcja domu jest już dość wiekowa, komin również. Na moje oko w zasadzie wszystko trzeba tu poprawić, ale nie ja decyduję, "ja tu tylko sprzątam" w zasadzie, bo jak coś jest na tyle źle, że ciężko się z tym funkcjonuje, to staram się zaradzić, a więc aby montować kocioł z podajnikiem warto byłoby najpierw poprawić całe ocieplenie, zmienić cały dach, a na koniec postarać się o porządny komin i kotłownię. Proszę też mi wierzyć, że przy temperaturach spadających poniżej 14 stopni w pomieszczeniu, w którym się żyje i śpi naprawdę mało myślało się jak postąpić, aby było to rozwiązanie najlepsze. Nie wspomnę o tym, że to, co doradzają okoliczni fachowcy i sprzedawcy jest szokująco dalekie od wiedzy, którą zdobywam tutaj.

Swoją drogą zakup i eksploatacja kotła z podajnikiem jest odrobinę "droższa".

Pozdrawiam:)

Edytowane przez Noxi

Awaria pieca w niedzielę przy temperaturach na zewnątrz -17 stopni. Dokładnie to mnie skłoniło. Poza tym konstrukcja domu jest już dość wiekowa, komin również. Na moje oko w zasadzie wszystko trzeba tu poprawić, ale nie ja decyduję, "ja tu tylko sprzątam" w zasadzie, bo jak coś jest na tyle źle, że ciężko się z tym funkcjonuje, to staram się zaradzić, a więc aby montować kocioł z podajnikiem warto byłoby najpierw poprawić całe ocieplenie, zmienić cały dach, a na koniec postarać się o porządny komin i kotłownię. Proszę też mi wierzyć, że przy temperaturach spadających poniżej 14 stopni w pomieszczeniu, w którym się żyje i śpi naprawdę mało myślało się jak postąpić, aby było to rozwiązanie najlepsze. Nie wspomnę o tym, że to, co doradzają okoliczni fachowcy i sprzedawcy jest szokująco dalekie od wiedzy, którą zdobywam tutaj.

Swoją drogą zakup i eksploatacja kotła z podajnikiem jest odrobinę "droższa".

Nie zgodzę się z tym.

Montaż kotła z podajnikiem może i trwa dłużej (nie wiem, nie jestem monterem).

Zakup także droższy.

Ile dałeś za kocioł który masz?

A zużycie wyjdzie na PLN-y taniej w porównaniu do zwykłego śmieciucha, mimo droższego węgla.

Kocioł kosztował ok. 3tys zł. Zapomniałem też dodać,że miejsce w kotłowni ma około 1m - 1,,2m szerokości. Wypadło mi to z głowy całkiem. Teraz można sobie już po gdybać, co taniej, Było zimno, dzieciaki marzły, grzanie prądem nie dawało rady i jest zrobione tak, a nie inaczej, ale przed zmianą nowego kotła na kolejny, chcę spróbować innych rozwiązań, które być może pozwolą na czyste i ekonomiczne spalanie. Swoją drogą kotły z podajnikiem też swoje wady mają.

Żeby nie psuć wątku.

Są DS za około 3 tys w miarę sensowne (bardzo dobre to 5k).

A dwa.

Dzisiaj z ciekawości podjechałem do lokalnego sklepu.

20kW

http://allegro.pl/kociol-piec-kamen-multi-20kw-kielce-jedrzejow-i5744663323.html

taki sam na 8% vatu to 5910zł. Montaż pomiędzy 400 a 800zł.

Plus pompka i zawór.

Montaż na środę.

Ile wart jest ten podajnikowiec, to spece mogą się wypowiedzieć.

Oczywiście rozumiem Twoją sytuację.

Edytowane przez klaudiusz_x

Czopuch całkowicie otwarty, klapki nie używamy, bo nie jest to zalecane:) - W aucie też nie przysłaniam ujścia układu wydechowego

.

Kolego jak masz skopany cug w kominie to i może nie możesz przysłaniać czopucha ale nie wypowiadaj się zero jedynkowo.Jak ktoś ma dobry cug to przy -20 st i przy wietrznej pogodzie musi przysłonić szyber bo inaczej węgiel wprost wyciąga przez komin.Ja u siebie robiłem testy i przy obecnych temp. mam szyber przysłonięty do połowy-wtedy mam najlepszą ekonomikę spalania.

Wiesz jak to jest niby nie zmniejszać przekroju przepływu spalin przepustnicą w czopuchu ale zawirowywacze , czy turbolizatory stosowac niby można choć też zaweżaja przekrój przepływu spalin :D

Dokładnie,trafna uwaga,to jest to samo.Próbowałem zawirowywaczy i efekt był podobny do szybra jak nie gorszy.Zawirowywacze nie powodują też dużego kręcenia dymu w wymienniku,po prostu zmniejszaja cug podobnie jak szyber powodując wolniejszy przepływ spalin.Szyber ma ten plus ze szybrem moge w każdej chwili wyregulować sobie cug w zależności od pogody a zawirowywacze raczej nie,nie bedę przecież codziennie wyjmował,lub dokładał je w zalezności od pogody.

Stasiu 8 kW i pewnie z 6kW wystarczy pod warunkiem, że na strych na sobą rozłożysz co najmniej 15cm dobrej wełny słabej ze 25cm koszt nieduży w porównaniu do oszczędności w paliwie ( 0,8-1,5 tony mniej węgla). Zwrot w 2-3 sezonie . Koszt słabej wełny ok 1300 zł nad twoje lokum. Castorama 18m2 grubość 5cm cena ok 60pln. Jak sufit będzie ostro przepuszczał ciepło to i może 10 będzie za mało.

niestety strych jest ogólnodostępny i jak to w kamienicy jest na nim spora graciarnia w postaci starych łóżek, lodówek, telewizorów itp rzeczy a co po niektórzy chodzą tam wywieszać pranie do suszenia , więc to całkowicie odpada

Kolego jak masz skopany cug w kominie to i może nie możesz przysłaniać czopucha ale nie wypowiadaj się zero jedynkowo.Jak ktoś ma dobry cug to przy -20 st i przy wietrznej pogodzie musi przysłonić szyber bo inaczej węgiel wprost wyciąga przez komin.Ja u siebie robiłem testy i przy obecnych temp. mam szyber przysłonięty do połowy-wtedy mam najlepszą ekonomikę spalania.

Ciąg w moim kominie nie jest "skopany". Jest lekko słaby do obecnego kotła, ale nie skopany i również zmienia się z pogodą/wiatrem. Oczywiści na odpowiem na to też tak, jak odpowiada się w większości miejsc. Jadąc samochodem, przy chęci zwolnienia też zasłaniasz rurę wydechową? Pamiętajmy, że ze wzrostem prędkości spaliny z wydechu również "wyciągane" są coraz łatwiej ze względu na pewne "podciśnienie" tworzące się za autem. Polecam poczytać o RCK:)

Witam i bardzo dziękuję za linka. Akurat na ten temat jeszcze nie trafiłem, ale teraz już przestudiowałem jego większość:)

Moje modyfikacje przynoszą marny skutek.

Po pierwszej - zamknięcie górnego prześwitu nad wiszącym wymiennikiem płytkami szamotowymi + wyłożenie dolnej części pod wymiennikiem płytkami dawało efekt, ale znacznie tłumiony brakiem możliwości używania ruchomych rusztów. Przestrzeń na płytkach szybko zapychała się popiołem i trzeba było dość dokładnego czyszczenia. Mimo to dymienie pojawiało się i w wymienniku obserwowałem nadal pewne ilości smoły i sadzy.

Około tygodnia temu, korzystając z wolnego czasu wykonałem inną konstrukcję, ale nie w pełni ją ukończyłem, bo czasu jak zwykle było za mało. Zrobiłem coś takiego, co umożliwiało używanie ruchomych ruszt i jednocześnie zmniejszyło prześwit pod wiszącym wymiennikiem, ale niestety nie zdążyłem zamknąć dopływu powietrza od popielnika do tego prowizorycznego "palnika". Działa to tak sobie. Dymienie występuje przy małej ilości powietrza, przy rozpalaniu oraz przy dorzuceniu duzej ilości węgla. Mam wrażenie, że powoli wypala się smoła, ale nadal gromadzi się sadza.

Oczywiście przy poprzedniej modyfikacji oraz obecnej dym jeżeli jest to raczej biały.

Czekam na większą ilość wolnego czasu, aby wykonać coś, co jednocześnie ograniczy dopływ powietrza od popielnika do przestrzeni za pierwszym, wiszącym wymiennikiem, ale również nie zablokuje możliwości używania ruchomych ruszt.

Obecnie wygląda to tak:

http://files.tinypic.pl/i/00768/57vupxvdkb89_t.jpg

niestety strych jest ogólnodostępny i jak to w kamienicy jest na nim spora graciarnia w postaci starych łóżek, lodówek, telewizorów itp rzeczy a co po niektórzy chodzą tam wywieszać pranie do suszenia , więc to całkowicie odpada

Można położyć kilka cm styropianu. Na to płyty osb i spokojnie użytkować.

Oczywiście pod narożnikami płyt musiasz położyć kawałki jakiegoś tworzywa lub blachy, by po nadepnięciu na róg, płyta nie wbijała się w styro.

Witam. Wydaje mi się, że przysypianie zasypu w kotle gs palonym od góry jest spowodowane tym, że jak żar zejdzie do połowy zasypu to żar dostaje za mało powietrza od dołu. Przepływ powietrza do żaru ogranicz węgiel pod żarem i koks z popiołem nad żarem. Węgle mocniejsze mocniej przysypiają ponieważ te węgle wykazują zdolność spiekania i żar oraz węgiel pod żarem się spieka tworząc skorupę przez którą trudno przechodzi powietrze. Czy dobrze mówię?

Mam takie pytanie czy można na pierwszej półce wstawić palnik szamotowy w kotle gs, bo w niektórych kotłach jak jest wyjście spalin z tyłu kotła to pod wyjściem spalin jest kawałek krótkiej półki??? Kiedyś heso mówił aby zapchać ruszt szamotem.[ATTACH=CONFIG]350750[/ATTACH]

Przysypianie według mnie to przez brak odbioru ciepła co skutkuje domknięcie miarkownika mech. czy elektr. lub dmuchawy. Jeżeli ktoś ma klapkę ze śrubą to przy braku regulacji to temp. skoczy dość wysoko. Za duży kocioł, za mocny węgiel w stosunku do zapotrzebowania na ciepło. Ja mam Defro Optima Komfort lux 12kw, 140m2(nowy docieplony dom) do ogrzania, 300l wymiennik pionowy solter pw2, palę Ziemowitem - Piast 25MJ i nigdy nie przysnął, po prostu jest gdzie oddać ciepło. Zasyp ok 10kg pali się ok 7-8 godzin palone raz na dobę. Przy większych mrozach dwa razy a jak nie mam czasu to załączam gaz.

W moim Defro mam taką krótką półkę i od przodu przez drzwiczki zasypowe mogę coś tam położyć. Są to różne wynalazki (przważnie stalowe na szamot za mało miejsca) które wymieniam co jakiś czas w ramach przetestowania. Jak coś fajnie działa to tego używam, z powietrzem wtórnym tworzy niezły duet.