Gość mtdeusz 02.02.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Kopci ale czadem.Jak nasypiesz cały zasyp koksu na żar to wywalasz churtem czad w komin.Rozwiązanie to dokładanie małymi porcjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejPr 03.02.2017 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Rozumiem że czasu brak ale ciesze się że mam się kogo poradzić jak udoskonalić piec.Na pewno jest co przy nim robić.Znalazłem taki oto sposób wykonania palnikahttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=5679443&viewfull=1#post5679443Powietrze wtórne można by poprowadzić rurką do drzwi popielnika i niezależnie sterować od miarkownika ciągu.Podejrzewam że to dobre rozwiązanie ale jakie rozmiary musiał by mieć ten palnik w moim piecu.O ile obniżyć prześwit pomiędzy dolną krawędzią grodzi do rusztu?Czy w tym piecu nie mam zbyt dużej komory zasypowej tzn czy powinienem ją zmniejszyć. Jeżeli tak to jakie wymiary powinna mieć komora zasypowa i czy po bokach wykonanie skośnych blach zda egzamin żeby materiał palny się nie zawieszał czy też to wykonać z szamotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.02.2017 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 (edytowane) Dorzucę parę słów od siebie.Co do syfu z kominów.Zależy od miejsca zamieszkania. W mojej okolicy nie było problemu z powietrzem. Niestety około 6 lat temu została przekroczona krytyczna granica śmieciuchów trujących ludzi, no i od tego czasu jest coraz gorzej.Dwa. Nie da się dobrze spalić węgla w kotle w domku.Nie da sie. Tyle.Każdy kto twierdzi inaczej, jest w błędzie.Można znacząco ograniczyć syf, tylko tyle.Ale to nadal będzie namiastka prawdziwych spalarni czy dobrego spalania w nowoczesnych elektrowniach. Za to sam widziałem w 2 europejskich stolicach spalarnie śmieci.Nic nie czułem.Nie wiem jak tam wygląda tablica mendelejewa, ale nos nic nie wyczuł.A teraz porównajcie to do takiego pojedynczego kociołka.Nawet w 4 czy 5 klasie. Edytowane 4 Lutego 2017 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmaj22 04.02.2017 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Nie udzielam się w tym temacie, ale zainteresował mnie problem, gdyż sam, mieszkając na wsi, spotykam się z nim na co dzień. Sam korzystam z kotła z podajnikiem i staram się tak palić, aby dymu z komina nie uświadczyć. Zastanawiam się, na ile poprawiło by sytuację w kotle kolegi, gdyby wspomniany "próg" z szamotu wybudować nieco wyżej, do dolnej krawędzi drzwiczek zasypowych. Wtedy można by pokusić się nawet o spalanie od góry. To czysto teoretyczne rozważanie, nie zamierzam kwestionować rad kol Last Rico, bo w tym temacie do pięt nie dorastam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hamous 04.02.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Wtedy by raczej powstał górniak marki "Edyta" (mamy już nazwę towarową na Piec dla Last Rico ). z wylotem spalin w bok(?). Ja bym raczej zrobił coś a'la element ze Stonehenge z cegieł odpowiednio podocinanych. U mnie póki co to działa, z tym że ja mam całą gródź z cegieł. Tylko za nią trzeba przytkać ruszt bo komin kradnie większość cugu na lewo. Ps. Znalazłem w sieci takiego oto cudaka: Jak myślicie- ma to szansę działać? To tak jakby wiaderko z deklem a bez denka powiesić u nas i odpada przerzucanie żaru czy innego syfu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmaj22 04.02.2017 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Poje(cenzura) cię do reszty????? To nie będzie działać a po za tym DS lepszy od górnego kopciucha. Zastanawiam się, kogo bardziej... Ja chociaż ugryzę się w język, zanim kogoś inwektywami obrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert77y 04.02.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Witam ponownie! Czy jeszcze ktoś może coś o koksie powiedzieć? Chyba jednak na węglu puki co trzeba poprzestać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwiesiek 1 05.02.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Musze podziekowac Panu Last Rico. Kilka lat pale w moim camino weglem marcel. Bardzo dobry, wysokokalorycznyy wegiel z jedną wadą. Co kilka dni musiałem szczotkować wymiennik bo szybko zarastał sadzą. Raz zapomniałem i w kotłowni było pełno dymu. Dodam,ze paliłem w sposób moich przodków. Czyli na ruszt drewno, potem wegiel i co jakiś czas dokladka wegla na zar. Efekt ? oprocz wymienionego to kopcący i gorący komin . na czopuchu można gotować herbate. Teraz gdy palę od góry, to ten problem sie skończył. Na czxopuchu moge śmiało dłoń położyć, jest co najwyżej dobrze ciepły. Co najważniejsze, to wymiennik nie zarasta już sadzą, a palę tym samym węglem. Komin dymi troszkę tylko na poczatku . kocioł camino 18kw,zabudowany szamotką bo za duży do moich potrzeb. Pozdrawiam caminowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 05.02.2017 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Koks zawiera substancje lotne https://www.facebook.com/CzysteOgrzewanie/?fref=ts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 05.02.2017 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Kolega Serwusik zasugerował abym odniósł się jakoś do ataków Alarmów Smogowych na metodę spalania od góry. Prawdopodobnie będziesz nieco zawiedziony gdyż moja wypowiedź będzie dość krótka. Otóż np. Polski Alarm Smogowy publikując artykuł pt. "Nie górnemu spalaniu" http://www.polskialarmsmogowy.pl/polski-alarm-smogowy/jakwygrac/szczegoly,nie-gornemu-spalaniu,33.html - nie daje mi nawet cienia szansy na rzeczową polemikę. Umieścił tam taką ilość nieprawdy, że wyczerpał jej zapas na przyszłe dziesięciolecia. Obawiam się jednak - że treść nie powstała na skutek niewiedzy (to można by jeszcze jakoś zrozumieć) ale jest działaniem celowym - mającym za zadanie stworzenie przeciwwagi dla naszego oddolnego ruchu. Podważanie, ośmieszanie, a wreszcie i straszenie nie zawsze zorientowanego odbiorcy - jest powiedziałbym doskonałym przykładem na to, jak nie powinno się pisać o czymkolwiek. Byłem i wciąż jestem gotowy do obrony metody i wartości całego ruchu edukacji zwykłych użytkowników kotłów i pieców. Edukacji, która niesie ze sobą ZROZUMIENIE procesów skutecznego, a co za tym idzie także i czystego spalania paliw węglowych. Bardzo chętnie podejmę polemikę nawet tu, czyli w miejscu - gdzie 10 lat temu wszystko się zaczęło. Nie stawiam też żadnych warunków wstępnych, proszę tylko o rzeczowe argumenty. Pozdrowienia Serwusik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 05.02.2017 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Kocioł DS Cześć Webi Trzy rodziny po naszej stronie to mało? Na jednego, skromny jesteś. Trzy kotłownie i trzy kominy bez dymu to jest coś! Tak trzymaj. Koks z drewna dobrze dopala (rozbija długie łańcuchy węglowodorowe) przy przechodzeniu przez niego niedopału. To dlatego właśnie w kotłach GS zalecam na samej górze zasypu - wytworzenie jak najdrobniejszej w granulacji mieszanki żarzącego się węgla i drewna. Im mniejsze są "dziury" pomiędzy kęsami, tym lepiej (czyściej) odbywa się dopalanie cięższych a uwalnianych z gorącego węgla substancji. Warto zadbać o ten początek (piszę teraz o GS) spalania wsadu. Kto widział kiedyś rozcięty katalizator spalin, metalowy czy ceramiczny, zauważyć musiał jak małe są pojedyncze kanaliki katalityczne. To właśnie dlatego robi się je tak ciasne, aby zwiększyć prawdopodobieństwo zderzenia się cząstki z gorącą ścianką. Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 05.02.2017 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Witaj Robert 77y Bardzo się cieszę że choć rzadko piszesz, to często czytasz wątek, zawsze to coś! Można palić koksem ale trzeba mieć odpowiednią dla domu odmianę, gdyż produkowane są też koksy przemysłowe, które bardzo trudno spalać w domowych warunkach. Zawierają one bardzo mało substancji lotnych (palnych) i albo dajesz dużo powietrza i koks świeci, albo miarkownik trochę przymknie i koks natychmiast uśnie... Potem już go nie obudzisz choćbyś i całe drzwiczki popielnika wyjął. Zasadniczo, my tu sobie sami koks produkujemy. Zapalając zasyp od góry najpierw wypala się to co lotne, a dopiero potem spala się koks. Ale rzeczywiście jeśli ktoś chce dokładać podczas jazdy, to wyłącznie koks. Dorzucania węgla (na żar) polecać nie mogę. Trzymaj się ciepło, bo mrozy idą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 05.02.2017 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Kocioł DS @AndrzejPr Możesz zastosować palnik z linku. Kolega był z niego dość zadowolony. Myślisz właściwie, jeśli tylko możesz, to wykonaj osobne podłączenie powietrza PW, tak właśnie abyś mógł nim niezależnie od PG pokręcić. Co do wymiarów komory zasypowej, to nie wydaje się zbyt duża, nie musisz w DS ładować pod korek, ważne jest bardzo aby zasypać sam palnik i nieco wyżej. Jeśli chodzi o konkretne wymiary palnika oraz wysokość pod wiszącą grodzią, to nie otrzymasz takiej odpowiedzi od nikogo. To bardzo indywidualna kwestia zależna od komina, potrzeb na ciepło, rodzaju paliwa (ilość gazu), wilgotności i innych. Trzeba znając zasadę (masz rysunek) metodą prób znaleźć wymiary najlepsze czyli takie które gwarantują stabilny płomień w palniku. Ma nie gasnąć i dostarczać oczekiwaną przez dom ilość ciepła (wyrównywać straty). Na próbę niczego nie muruj, nieszczelności zatkaj wełną mineralną na wcisk. Dopiero kiedy będziesz zadowolony, ustaw palnik na gotowo z użyciem zaprawy szamotowej. O rozszerzalność szamotu się nie bój, ma dużo mniejszą niż stal, więc nic w kotle nie rozepchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 05.02.2017 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Do Gmaj 22 Eee no z tymi piętami to pojechałeś hehee. Dobrze że masz pomysły mimo że sam korzystasz z kotła automatycznego chcesz coś doradzić, taka aktywność zawsze jest tu mile widziana. Widzisz, sam o tym myślałem aby koledze Andrzejowi Pr. polecić przeróbkę na GS-a montując dodatkową przegrodę (zgodnie z twoim rysunkiem), jednak po analizie wymiarów kotła uznałem że te 20 cm głębokości (od drzwiczek do pleców) będzie zbyt mało aby stworzyć odpowiednio długo palący się zasyp. Gdyby było miejsca więcej, to tak, można by było zrobić jak proponujesz. Żeby tak max. dwa razy na dzień szedł do kotłowni, to musi jednak coś do tego kotła wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 05.02.2017 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Siemaszko Hamous "Cudak" którego zamieściłeś będzie oczywiście działać, ale niestety będzie kopcić. W tym przypadku paliwo będzie spadać NA żar, a to nie wytworzy zysku wynikającego z czystego spalania. Rosjanie robią podobną konstrukcję, to coś jak dookólny DS. Wyobraź sobie rurę w rurze. Jakby pion. bojler w beczce. Sypie się węgiel do bojlera który wisi naście centymetrów nad rusztem zrobionym w grubej rurze (w tej beczce nazwijmy to tak). Bojler oczywiście nie ma dna, więc węgiel jest wyciskany grawitacyjnie dołem do tej grubej rury i tam na ruszcie się spala. Taki okrągły DS. Dziękuję za nazwę Edyta dla Super GS-a. Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 05.02.2017 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Poje(cenzura) cię do reszty????? To nie będzie działać a po za tym DS lepszy od górnego kopciucha. Kolego, hamuj z takimi tekstami. Jeśli już musisz, to obrażaj WŁASNYCH dyskutantów w SWOIM wątku. Ciesz się że jeszcze tu jesteś - i weź na uspokojenie, z Elektrody już dawno byś wypadł z banem na 100 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 05.02.2017 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Musze podziekowac Panu Last Rico. Kilka lat pale w moim camino weglem marcel. Bardzo dobry, wysokokalorycznyy wegiel z jedną wadą (...) Witaj Szwiesiek 1 Nie jestem żadnym Panem, ale podziękowania oczywiście bardzo chętnie przyjmuję. Cieszę się (szkoda że nie widać) z sukcesu, to miłe. Dobrze byś zrobił gdybyś jeszcze sobie KPW założył do kotła. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-węgla-kamiennego&p=3593592&viewfull=1#post3593592 Pomyśl nad tym. Też pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwusik 06.02.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 (edytowane) [quote name=Last Rico Byłem i wciąż jestem gotowy do obrony metody i wartości całego ruchu edukacji zwykłych użytkowników kotłów i pieców. Edukacji, która niesie ze sobą ZROZUMIENIE procesów skutecznego, a co za tym idzie także i czystego spalania paliw węglowych. Bardzo chętnie podejmę polemikę nawet tu, czyli w miejscu - gdzie 10 lat temu wszystko się zaczęło. Nie stawiam też żadnych warunków wstępnych, proszę tylko o rzeczowe argumenty. No właśnie problem z Alarmami Smogowymi jest taki , że oni racjonalnych argumentów nie chcą przyjmować , reakcja jest taka - pokażcie badania i szlus . Nawet zawiązała się taka inicjatywa , której patronuje kolega Juzef aby takie badania zrobić . Śmieszności całej sytuacji dodaje fakt , że pani Dr.Kubica na którą powołuje się PAS sama sobie przeczy , bo w wcześniejszych swoich pracach udowadnia wyższość palenia od góry nad innymi metodami w kontekście emisji i sprawności . W ogóle ten IChPW to jakaś dziwna instytucja i tutaj znowu kolega Juzef wygrzebał w sieci badania dr.inż.Jacka Zawistowskiego , którego badania pokazują metodę górnego spalania jako mocno redukującą wszelakie emisje http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id604,wspolczesne-kotly-weglowe-dla-ogrzewnictwa-indywidualnego?p=2 Pewnie jak się PAS-owi pokaże te badania to i tak coś wymyslą zeby postraszyć ludzi , bo to ich główna strategia - wywołaj lęk o zdrowie zwłaszcza dzieci ( tutaj młode matki się dobrze nadają , zresztą gro aktywistek smogowych ) zagroź śmiercią , pokaż trumnę , rozdawaj maski , pokaż czarny dym z komina i brak słońca , unikaj merytoryki , same awatary , a ludzie zgodzą się na coś na co wcale nie mają ochoty . Ponieważ interesuję się geotermią w sensie strategicznego rozwiązania problemu ogrzewania dla Podhala ( siedzimy na gorącej wodzie , ale nie mamy do niej dostępu bo koszty wejścia są ogromne , a poza tym "niedasię" i "należymisię" obsiadły ten zasób i uzurpują się na nim ) to czytam czasem co tam PGA( Polska Geotermalna Asocjacja ) sobie drukuje na swoim fanpagu , a tam https://www.facebook.com/PolskaGeotermalnaAsocjacja/?hc_ref=PAGES_TIMELINE# roi się od profesorów i doktorów i zobaczcie co piszą o smogu i czystym spalaniu ( błękitny węgiel) Co Ty na to Last Rico Edytowane 6 Lutego 2017 przez serwusik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 06.02.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 To barany z Zabrza to są pępki świata wszystkie rozumy pozjadali i nic nawet rzeczowe argumenty i wyniki pomiarów do nich nie przemawiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirob76 06.02.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 no niestety mam nieszczęsny piecy Sas NWT 17Kw z nadmuchem, jednak zacząłem w nim palić od góry. zasypuje węglem kamiennym do pełna na górę drewno,rozpalam na naturalnym ciągu(otwarte drzwiczki popielnika). zamykam je,gdy temperatura osiągnie zadana 56 stopni,włączam regulator nadmuchu,histereza 1 stopień siła nadmuchu 3 przerwa w podtrzymaniu 15 min,długość przedmuchu 15s. osiągam stałopalnosc na poziomie 12 h, tzn od włączenia pompy obiegowej ustawionej na 35 stopni do jej wyłączenia.temperatura w domu nie spada poniżej 21 stopni dom parterowy 110m 2 ale wysokosc do sufitu jes nawet 2,8 w 70 % domu,dom cegła + pustak ,okna plastikowe,strych trociny. jak uważacie czy da się wycisnąć z tego pieca dłuższe palenie, bez zmian konstrukcyjnych, regulując tylko ustawianiem sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts