Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam wszystkich potrzebuje pomocy caly czas mam problem z moim kominem i piecem caly czas osadzają sie sadze , raz zapalily sie co chwile musze czyscic komim mam 100 mertów kwadratowych dom ,piec 17kw gzrzejniki zeberkowe aluminiowe na piecu przy duzych mrozach 50 stopni mysle ze mam zaduzy piec planuje przylaczyc bufor 1000 litrów czy to pomoze?

Witam, Ryniu napisz czym palisz i w jaki sposób , wielkość kotła można zmniejszyć np, wykładając ścianki szamotem 9ceły) na początek 2 , 3 i obserwujemy co się dzieje.ps

Koledzy przepalacie jeszcze ? Ja grzeję cwu i po nagrzaniu bojlera wypuszcam wodę na instalację CO.

Jakoś tak przyzwycziłem się do tych 22*C i jak trochę temp spadnie to zaraz mi się wydaję że mieszkam w lodowni. Do tego wilgotność 60%.

pozdr

W małopolsce jest tak zimno i wilgotno, że trzeba palić na okrągło. Jednorazowy zasyp węgla w ilości 12kg, ustawione 50st.C. Niestety stwierdzam, że gdy kupowałem węgiel w marcu, miałem przeświadczenie, że to będzie tyle zakupów na ten rok. Końcem miesiąca dokupuję dwie tony groszku, celem uzupełnienia strat...długi ten sezon grzewczy!

Jedna sprawa mnie interesuje. Podajecie tu, że macie stałopalność na poziomie np. 16h. Mniemam, że to nie do końca jest prawda. Ja rozumiem to tak, że stałopalność przejawia się tym, że gdy rozpalam i ustawię 55st. C, to jest to tyle godzin, ile właśnie utrzymuję tę zadaną temperaturę. Oczywiście wiadomo, że odstępstwo na poziomie 10-15% jeszcze przejdzie. To, że spadnie poniżej 15% i jeszcze będzie się resztkami ogarków sycić, to już nie jest to... i nie można pisać, że komuś się tam paliło 25h, z czego 18h było z zadaną temperaturą.

Jak ci się ma komin nie zatykać, jak na rozżarzony węgiel sypiesz do pełna opał? Właśnie wtedy kotły najbardziej dymią. Jedyna rada przy obecnym sposobie palenia, to dokładanie jak najmniejszych dawek nowego paliwa. Przy wentylatorze z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej się spala to, co bez wentylatora się spala najtrudniej. Sam nigdy nie paliłem samym węglem przy wentylatorze. Najczyściej tym sposobem spalała mi się odsiewka gruba.

poprostu w tym p iecu nie pali sie tylko sie dusi poprostu szybko lapie temperature i dusi zaduzy piec ,kiedys nialem 10 kw stare zeliwne grzejniki bylo wszystko wporzadku dwa razy do roku czyszczenie komina i temat centralnego zakonczony poprostu rozpalalem i palilo sie teraz piec 17kw nowe grzejniki zeberka aluminiowe i wieczny problem z sadzami dymem z komina i 5 ton węgla normalnie koszmar

ryniu12

1. To, że spaliłeś 5 ton węgla na tej powierzchni, to dramatem to nie jest. Ja przy starym sposobie palenia spaliłem 6 ton na 120mkw.

2. Masz przewymiarowany piec. Trzeba było kupić 13kW Ogniwa.

3. Opisywane duszenie się opału w tym piecu ma każdy.

4. Jeśli nadal chcesz palić węglem musisz zmienić sposób palenia, lub nadal będzie ci smoliło.

5. Wentylator to fajna sprawa, ale na przepalenia, bądź gorsze gatunki opału.

6. Zamontuj najprostszy miarownik, zatkaj lub odkręć dmuchawę zastępując ją tą blachą.

7. Do pierwszych mrozów miej zmniejszone palenisko. Wchodzi wtedy 12-14kg węgla, zamiast 22-24kg. Użyj do tego cegły szamotowej – najlepiej tej chudej. Układasz stosik przy tylnej ściance do wysokości zasypu, z boku wciskając jedną pionowo. Uzyskany stos cegieł jest równy i zdaje egzamin.

8. Drzwiczki dolne są zespolone, obsługują popielnik i wlot na ruszt wodny. Musisz odciąć powietrze, które będzie się chciało dostać właśnie tą drogą. Powietrze główne ma być tylko od spodu rusztu wodnego. Możesz użyć wełny mineralnej (uciążliwe), bądź dokręcić blachę.

9. Kierownica powietrza wtórnego (kpg) ułatwia spalanie i jest w zasadzie zalecana. Na pierwsze testy możesz użyć rozetki w drzwiczkach zasypowych.

10. W klapce popielnika przy paleniu od góry, wkręć śrubę tak, by klapka nie domykała się na 0,3mm. Inaczej może ci fukać przez rozetkę.

11. Pisałeś, że nie masz czasu dokładać co chwile opału. Przy paleniu od góry w zasadzie nie musisz nic robić po rozpaleniu.

Każdy może rozpalać według własnego uznania. Nasypuje węgiel, kładę drewno i podpalam gazetą. Jak drewno jest suche, to pali się zaraz.

A ile się to pali? Hmm... zależy ile się wsypie i jaka była temperatura powietrza na zewnątrz. Napiszę inaczej...dwudziestoma kilogramami przez 24h zapewniłem w domu temp. 22st.C