Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Interesuję się tematem już od dawna i obserwuję wasze odpowiedzi ponieważ będę ogrzewał domek piecem uniwersalnym i chcę uzyskać jak najlepsze efekty.

W tym roku pierwszy raz w życiu będę palaczem kotła dlatego mam wiele obaw.

Kupiłem tani piec : UKW 21KW http://www.kotlyco.pl

/page,,UKW,18c3f198038aa0c4b5f650ba669d0264.html

http://images50.fotosik.pl/314/4cd972ea12cce5cc.jpg

, i mam świadomość że to nie szczyt techniki, dlatego chciałbym spróbować palić opisywanym tu sposobem.

Czy ktoś doświadczony mógłby zasugerować jakie zmiany najlepiej poczynić w tym piecu, chcę go dobrze przygotować do sezonu póki jest czas.

Bardzo proszę o wskazówki i pozdrawiam.

Edytowane przez arturromarr

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

czytam caly dzien ten temat i coraz bardziej jestem glupi. mieszkam w domku nie ocieplonym z wymienionymi oknami na plastiki z kaloryferami zeliwnymi calosc okolo 110m2. w tym roku chce wymienic piec i zastanawialem sie nad piecem defro optima komfort plus. nie znam sie na kotlach a z jedynie co moge sie sugerowac tym co pisza na stronie i co uslyszalem od sprzedawcy. aczkolwiek po przeczytaniu tego tematu jedno co zrozumialem to to ze dzieki spalaniu od gory wegla uzyskuje sie dluzsze palenie na jednym wsadzie czyli to o co chodzi nam wszystkim cieplo w domku i oszczednie. problem w tym ze sam juz nie wiem jaki piec wybrac. dodam ze nie jestem jakas zlota raczka wiec przerobki raczej nie wchodza w rachube. dodam ze na calosc mam 5500 a musi mi to starczyc jeszcze na pompe CO zbiornik wyrownawczy oraz koszt zalozenia. bardzo prosze o jakies wskazowki dotyczace tego pieca. swoje doswiadczenie z piecem defro i sterownikami pid oraz jakie inne piece polecacie do spalania wegla i czasem drewna sezonowanego

witam

czytam caly dzien ten temat i coraz bardziej jestem glupi. mieszkam w domku nie ocieplonym z wymienionymi oknami na plastiki z kaloryferami zeliwnymi calosc okolo 110m2. w tym roku chce wymienic piec i zastanawialem sie nad piecem defro optima komfort plus. nie znam sie na kotlach a z jedynie co moge sie sugerowac tym co pisza na stronie i co uslyszalem od sprzedawcy. aczkolwiek po przeczytaniu tego tematu jedno co zrozumialem to to ze dzieki spalaniu od gory wegla uzyskuje sie dluzsze palenie na jednym wsadzie czyli to o co chodzi nam wszystkim cieplo w domku i oszczednie. problem w tym ze sam juz nie wiem jaki piec wybrac. dodam ze nie jestem jakas zlota raczka wiec przerobki raczej nie wchodza w rachube. dodam ze na calosc mam 5500 a musi mi to starczyc jeszcze na pompe CO zbiornik wyrownawczy oraz koszt zalozenia. bardzo prosze o jakies wskazowki dotyczace tego pieca. swoje doswiadczenie z piecem defro i sterownikami pid oraz jakie inne piece polecacie do spalania wegla i czasem drewna sezonowanego

Pomyśl też o modelu z zasypem cyklicznym (stałopalność ok.24h), niektórzy klasyfikują te kotły jako spalanie górne.

Podstawowe paliwo miał węglowy, ale bardzo dobrze pali się drobnym węglem - groszkiem sortyment GK.I (0-31,5mm)

Odpalany od góry, gwarantuje czyste spalanie już po ok.2godzinach od odpalenia z komina nie widać dymu.

Proponuje konstrukcje SEKOM-GK, na rynku od 2000roku, powstała na bazie doświadczeń z modelem SEKOM (1994r)

Nazwa jest skrótem Stalowy Ekologiczny Kocioł Opalany Miałem (GK = Górno-Kanałowy)

Badania oraz atest wydany przez ITGiS Łódź

Sterowanie z dopracowanym algorytmem PID w standardzie.

Napisz na priva, wyślę linki i opis.

tylko ze ten piec jest tylko na mial a ja raczej nie bardzo jestem za mialem myslalem o piecu "na wszystko" ;) z duzym naciskiem na wegiel oraz drzewo sezonowane

Odpowiem inaczej.

SEKOM-GK jest na miał, drobny węgiel, spali tez mieszanki z drewnem czy trocinami. W cieplejszym okresie można spalać suche drewno.

Kotły na grube sortymenty węgla czy przeznaczone do trwałego palenia samego drewna to raczej dobre konstrukcje tzw dolnego spalania.

Napisz na priva, podam Ci kilka linków, poczytasz i przemyślisz. Do niczego jednak nie zmuszam.

przegladalem to co mi przeslales na priv i szczerze to piec wyglada jak by byl robiony w garazu przez zlota raczke (nie obrazajac nikogo) a po 2 nie chce kupowac pieca na mial i mialo podobne. chce miec piec bardziej uniwersalny wiec moje wczesniejsze pytanie dotyczace defro i podobnym nadal aktualne.

ps. mimo wszystki dziekuje - jarecki - za pomoc

Jeśli szukasz kotła na drewno/węgiel to pelecam kocioł Kalvis -2 solidna konstrukcja i dobry kocioł pracujący na naturalnym ciągu. Tylko cenowo to niestety kocioł z "górnej półki"

A co do Warmeta Kostrzewy to naprawde bardzo dobry kocioł tylko trzeba kocioł dobrze dobrać i odpowiednio zainstalować no i odpowiedni komin i gwarantuję że z kotłem nie bedzie żadnych problemów.

Edytowane przez Puławiak

to mam pytanie czytajac ten temat rozumiem ze zeby palic ekologicznie a przy tym ekonomicznie najlepiej jest palic od gory. przynajmniej najczesciej to sie pojawia w postach. w zwiazku tym moje pytanie czym palic i jak zeby przy piecu 12kw dla domu 100m2 miec dlugi czas palenia na jednym wsadzie? chyba ze cos zle zrozumialem

Palenia od góry to specjalnie nie polecam czasami ludzie tak próbują palić w kotłach górnego spalania i wtedy próbójemy zrobić coś w stylu kotłów "miałowych calodobowych" są to kotły ze spalaniem górnym cienkowarstwowym ale one mają odpowiedni układ napowietrzający. Do kotłów górnego spalania polecam zastosować bufor ciepła wtedy bedziemy mogli przez dłuższy czas korzystać z ciepła wytworzonego przez kocioł a i kocioł z takiej instalacji bedzie bardzo zadowolony. A co do kotłów dolnego spalania to w takim wypadku zalecam układ mieszający i odpowiednio dobrany kocioł.

Palenia od góry to specjalnie nie polecam czasami ludzie tak próbują palić w kotłach górnego spalania i wtedy próbójemy zrobić coś w stylu kotłów "miałowych calodobowych" są to kotły ze spalaniem górnym cienkowarstwowym ale one mają odpowiedni układ napowietrzający. Do kotłów górnego spalania polecam zastosować bufor ciepła wtedy bedziemy mogli przez dłuższy czas korzystać z ciepła wytworzonego przez kocioł a i kocioł z takiej instalacji bedzie bardzo zadowolony. A co do kotłów dolnego spalania to w takim wypadku zalecam układ mieszający i odpowiednio dobrany kocioł.

Twoje wypowiedzi potwierdzają to że producentom i handlarzom wogóle nie zależy na dobrym spalaniu a Twej wypowiedzi przeczy właśnie ten temat na forum jak i moje i innych doświadczenie w tym temacie.

ps.

Jak bedziesz tak natrętnie spamował to odniesiesz odwrotny skutek do zamierzonego.

A co do kotłów dolnego spalania to w takim wypadku zalecam układ mieszający i odpowiednio dobrany kocioł.

co to takiego ten uklad mieszajacy?? i co rozumiesz przez odpowiednio dobrany kociol? przepraszam za to pytanie ale nie jestem super obeznany w kwestii piecow i wiele rzeczy ktore czytam m.in. na forum jest dla mnie nowoscia

mam jeszcze pytanko o piec - defro optima komfort plus ze sterownikiem pid na stronie producenta pisza ze jest mozliwosc za doplata na zyczenie klienta zamontowanie miarkownika ciagu co powiecie na takie rozwiazanie bo przyznam sie szczerze ze nie bardzo wiem czy jest roznica i jak to ma sie do palenia i spalania

http://www.defro.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=145&Itemid=54 link do pieca

Własnie w górniaku odpowiednie spalanie uzyskasz dopiero po zastosowaniu zbiornika buforowego - kocioł będzie pracował na optymalnej tempraturze i spalanie bedzie kompletne czyste i ekonomiczne. Ni spamuję poprostu wyrażam swoją opinie.

Ale ja nie mam bufora bo po co? budynek parterowy 110m2 ,piec żeliwny 8kW stałopalnosc nawet w najwieksze mrozy tej zimy to minimum 24h przy zasypie max 18kg temperatura na piecu 55 , bufor w tym momencie to jak dla mnie marnowanie miejsca i pieniedzy.

Twoje wypowiedzi potwierdzają to że producentom i handlarzom wogóle nie zależy na dobrym spalaniu a Twej wypowiedzi przeczy właśnie ten temat na forum jak i moje i innych doświadczenie w tym temacie.

ps.

Jak bedziesz tak natrętnie spamował to odniesiesz odwrotny skutek do zamierzonego.

Z tego co wyczytałem to masz kociołek camino i nie wiem jaką masz instalację ale radzę sobie dokładnie zobaczyć przekrój kotła i zastanowić się dlaczego spalanie jakie stosujesz w chwili obecnej nie jest dla tego typu kotłów wskazane a wręcz niewłaściwe. Dla ułatwienia tylko dodam że kotły pleszewskie miałowe całodobowe bardzo szybko ulegają korozji niskotemperaturowej i powinny być od strony hydraulicznej odpowiednio zabezpieczone. I tak na koniec takie pytanie z jaką mocą przy paleniu od góry pracuje kocioł powiedzmy w pół godziny od rozpalenia.