Marmark 07.11.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 P:)apolinekA wprowadziłeś zmiany zaproponowane Ci w poście nr 826 (prawie równo rok temu)?Jak palisz w tym kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek 67 07.11.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Witam Wszystkich!Chciałbym prosić o poradę.Użytkuję piec miałowy - Pleszewski i dziś w nocy miało miejsce "bum" w piecu, aż wysadziło drzwiczki w kominie.Nie zdarza się to często, ale jak już jest to skutki są opłakane.Piec jest zasypowy, ale czasem przy ustawieniu nawet najniższej temperatury w mieszkaniu jest za gorąco.1.Czy rozwiązaniem problemu jest zastosowanie zaworu mieszającego, a jeśli to jakiego - trój czy czterodrożnego?2.Jednocześnie chciałbym spytać, czy zastosowanie takiego zaworu nie spowoduje wzrostu ciśnienia na piecu? (Pomieszczenie, w którym znajduje się piec jest niższe od ogrzewanego budynku, co za tym idzie naczynie przelewowe znajduje się na końcu instalacji, a nie nad piecem.) Pozdrawiam jacek 67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jcgaski 07.11.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 O wilgoci w węglu: przeczytajcie post nr 688 i dalsze. Bardzo dziekuje. Szacunek dla Rico! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jcgaski 08.11.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Witam. Mam problem z piecem Sas nwt 29kw. Obecnie ogrzewam 200m2. z planowanych 300m2. Piec więc na obecną chwile jest sporo przewymiarowany,poci sie a w komorze spalania osadz sie smoła(nie pomaga nawet sadpal), W jaki sposób zmniejszyc komore spalania jednocześnie podnosząc sprawnośc kotła. Obecnie 30 kg węgla wystarcza na 6 godz palenia przy tęperaturze 55-60 st A czy probowales zmniejszyc palenisko przez dodanie szmotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.11.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Witam Wszystkich! Chciałbym prosić o poradę. Użytkuję piec miałowy - Pleszewski i dziś w nocy miało miejsce "bum" w piecu, aż wysadziło drzwiczki w kominie. Nie zdarza się to często, ale jak już jest to skutki są opłakane. Piec jest zasypowy, ale czasem przy ustawieniu nawet najniższej temperatury w mieszkaniu jest za gorąco. 1.Czy rozwiązaniem problemu jest zastosowanie zaworu mieszającego, a jeśli to jakiego - trój czy czterodrożnego? 2.Jednocześnie chciałbym spytać, czy zastosowanie takiego zaworu nie spowoduje wzrostu ciśnienia na piecu? (Pomieszczenie, w którym znajduje się piec jest niższe od ogrzewanego budynku, co za tym idzie naczynie przelewowe znajduje się na końcu instalacji, a nie nad piecem.) Pozdrawiam jacek 67 Rozwiązaniem tego kłopotu jest sterownik z algorytmem PID, którego praca polega na tzw ciągłym ruchu spalin. Wybuchy w normalnym sterowaniu przy kotle miałowym maja miejsce po powrocie ze stanu podtrzymania do cyklu grzania, wówczas to gazy, które zbierały się przy postoju kotła a nie zostały wybrane przez komin po dostaniu się iskry gwałtownie odpalają. Polecam wymianę na jeden ze sterowników: - Płomyk PID - Proton PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 08.11.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 obłożyłem szamotem boczne ścianki paleniska zakrywaajac jednocześnie kanały powietrzne tak aby powietrze było wdmuchiwane jedynie od dołu.Zabudowałem przestrzeń miedzy 1 a 2 kanałem.Niestety nie zawsze mogę sam rozpalac wiec wiekszośc palenia jest na zasadzie spalania dolnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek 67 08.11.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Dziękuję za podpowiedż,ale to rozwiązuje problem częściowo.Pozostaje problem wysokiej temperatury na wejściu do budynku.Nie da się już niżej nastawić temperatury tym bardziej,że chciałbym mieć jeszcze przy okazji palenia ciepłą wodę. Pozdrawiam jacek 67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.11.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Dziękuję za podpowiedż,ale to rozwiązuje problem częściowo.Pozostaje problem wysokiej temperatury na wejściu do budynku.Nie da się już niżej nastawić temperatury tym bardziej,że chciałbym mieć jeszcze przy okazji palenia ciepłą wodę. Pozdrawiam jacek 67 Rozwiązaniem wybuchów jest sterowanie z tzw ciągła praca dmuchawy przy kotle miałowym. Do miałówki polecam Płomyka pid lub Protona pid Nie wspominałeś o tym,że chcesz mieć inną temp, na C.O. a inna na CWU W tym wypadku warto dołożyć zawór mieszający i zostawić wyższą nastawę na kotle np. 55st.C, do domu zaworem wyregulować mniejszą temp. np. 40st.C a owe 55st.C puszczać na bojler. Tak można zrobić przy zastosowaniu 1pompy C.O., co zmniejszy koszty przeróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareka 08.11.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Polecam zawór 4-drogowy, u mnie na piecu 55 stopni(+/- 15 bo nie mogę dojść z ustawieniami) a na grzejniki idzie 38 stopni(sterowanie zaworem przez pogodowkę). Niestety został mi w starej części zasobnik CWU podłączony jak grzejnik i z temperatura wody cienko dopóki nie wrośnie zapotrzebowanie na ciepło i temperatura w instalacji. Na wiosnę planuje i nad tym tematem pomyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordian. 08.11.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Witam, moglibyście polecić jakiś miarkownik elektryczny tak 200-300 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.11.2010 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Ja znam tylko Unistera, obsługuje pompę C.O., ma wyjście na pokojowy panel kontrolny. Tyle,że producent tego sterowania wymaga, aby w detalu była cena 350zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareka 08.11.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 (edytowane) Jeden z kolegów sam wykonał miarkownik tylko jak sie sprawuje nie wiem. Sam byłem nim zainteresowany.W tym http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=4017701&viewfull=1#post4017701to opisał. Edytowane 8 Listopada 2010 przez yareka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piurko2 08.11.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Jeden z kolegów sam wykonał miarkownik tylko jak sie sprawuje nie wiem. Sam byłem nim zainteresowany. W tym http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=4017701&viewfull=1#post4017701to opisał. Jam go wykonał , nie chwaląc się . A na serio , używałem go pod koniec ubiegłego sezonu i jadę na nim teraz . Zero problemów , fuknięć , otwiera i zamyka klapkę płynnie. Na sterowniku mam ustawione 40 st i spada do 38 , ale przeciąga do 44 , 45 st. Mnie to nie przeszkadza , cykl otwarcia i zamknięcia trwa po około 3 minuty - stąd przeciągnięcie temperatury . Jeśli będę mógł w czymś pomóc , podpowiedzieć to pytajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareka 08.11.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 A jakiego sterownika używasz do tego wynalazku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordian. 09.11.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Co do tego miarkownika to jeżeli nie ma dalszych propozycji to zdecyduje się na tego UNISTER'a.A na jaką temperature radzicie włączyć pompę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej9923 10.11.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Panowie jakie macie doswiaidczenie w obkładaniu kotłow cegłą szamotową?Paląc od gory zauwazyłem że przy mniejszym zasypie uzyskuje wieksza efektywność spalania.Czy cegła szamotowa nie "przysłania "płaszcza wodnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simonex77 11.11.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 witam serdecznie!ja aktualnie pale weglem brunatnym!wrzucam do pieca okolo 20kg wegla na wierzchu od strony drzwiczek ukladam 3cegly na weglu i rozpalam od gory!jjest rewelacja pali sie okolo 7h!bez zadnych dmuchaw!tylko lekko uchylone pg i pw!DOM kwadrat piec zwykly smieciuch 18kw!pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vieslav 12.11.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Miałem w tym tygodniu więcej czasu więc przejrzałem dokładnie piec od góry do dołu. Chyba widzę już, gdzie może być problem (to tylko moje przemyślenia, nie znam się na tym!) - zauważyłem, że na powierzchnie palącego się od góry węgla nie dochodzi powietrze. Dmuchawa ma kanał puszczony po całej długości pieca, który kończy się w popielniku i to właśnie tam dmucha powietrze. Już mnie nie dziwi, że przy ustawieniu dmuchawy na 30% nic się nie dzieje - przecież powietrze musi przebić się przez niezapalony węgiel. Da się coś z tym zrobić bez przeróbek pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamlet 12.11.2010 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 To nie jest toPodanie powietrza od góry ma na celu lepsze dopalanie spalin czyli bardziej ekologiczne spalanieJest to tzw powietrze wtórneNie jest ono niezbędne Do spalania potrzebne jest powietrze główne podawane pod rusztNie rozumiem dlaczego ono ci się nie chce przebić przez węgiel który ma przecież sporą granulacjęPrzecież to nie miałU mnie nawet na groszku nie ma z tym najmniejszych problemówi muszę go podawać mało bo inaczej temperatura na kotle rośnie w oczachJeśli u ciebie jest inaczej to albo masz nieszczelne dolne drzwiczkialbo powietrze ucieka ci pomiędzy wymienniki a nie pod zasypNie wiem jaki masz układ kotłaPowietrze spod rusztu musi iść przez zasyp do paleniska na wierzchu i dalej na wymiennikiMoże u ciebie jest inaczejNarysuj dokładnie jak wygląda u ciebie ruszt i wymienniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 12.11.2010 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 simonex77 po co dajesz cegly na wegiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts