Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich!

Chciałbym prosić o poradę.

Użytkuję piec miałowy - Pleszewski i dziś w nocy miało miejsce "bum" w piecu, aż wysadziło drzwiczki w kominie.

Nie zdarza się to często, ale jak już jest to skutki są opłakane.

Piec jest zasypowy, ale czasem przy ustawieniu nawet najniższej temperatury w mieszkaniu jest za gorąco.

1.Czy rozwiązaniem problemu jest zastosowanie zaworu mieszającego, a jeśli to jakiego - trój czy czterodrożnego?

2.Jednocześnie chciałbym spytać, czy zastosowanie takiego zaworu nie spowoduje wzrostu ciśnienia na piecu?

(Pomieszczenie, w którym znajduje się piec jest niższe od ogrzewanego budynku, co za tym idzie naczynie przelewowe

znajduje się na końcu instalacji, a nie nad piecem.)

Pozdrawiam

jacek 67

Witam.

Mam problem z piecem Sas nwt 29kw.

Obecnie ogrzewam 200m2. z planowanych 300m2.

Piec więc na obecną chwile jest sporo przewymiarowany,poci sie a w komorze spalania osadz sie smoła(nie pomaga nawet sadpal),

W jaki sposób zmniejszyc komore spalania jednocześnie podnosząc sprawnośc kotła.

Obecnie 30 kg węgla wystarcza na 6 godz palenia przy tęperaturze 55-60 st

A czy probowales zmniejszyc palenisko przez dodanie szmotu?

Witam Wszystkich!

Chciałbym prosić o poradę.

Użytkuję piec miałowy - Pleszewski i dziś w nocy miało miejsce "bum" w piecu, aż wysadziło drzwiczki w kominie.

Nie zdarza się to często, ale jak już jest to skutki są opłakane.

Piec jest zasypowy, ale czasem przy ustawieniu nawet najniższej temperatury w mieszkaniu jest za gorąco.

1.Czy rozwiązaniem problemu jest zastosowanie zaworu mieszającego, a jeśli to jakiego - trój czy czterodrożnego?

2.Jednocześnie chciałbym spytać, czy zastosowanie takiego zaworu nie spowoduje wzrostu ciśnienia na piecu?

(Pomieszczenie, w którym znajduje się piec jest niższe od ogrzewanego budynku, co za tym idzie naczynie przelewowe

znajduje się na końcu instalacji, a nie nad piecem.)

Pozdrawiam

jacek 67

Rozwiązaniem tego kłopotu jest sterownik z algorytmem PID, którego praca polega na tzw ciągłym ruchu spalin.

Wybuchy w normalnym sterowaniu przy kotle miałowym maja miejsce po powrocie ze stanu podtrzymania do cyklu grzania, wówczas to gazy, które zbierały się przy postoju kotła a nie zostały wybrane przez komin po dostaniu się iskry gwałtownie odpalają.

Polecam wymianę na jeden ze sterowników:

- Płomyk PID

- Proton PID

Dziękuję za podpowiedż,ale to rozwiązuje problem częściowo.Pozostaje problem wysokiej temperatury na wejściu do budynku.Nie da się już niżej nastawić temperatury tym bardziej,że chciałbym mieć jeszcze przy okazji palenia ciepłą wodę. Pozdrawiam jacek 67

Dziękuję za podpowiedż,ale to rozwiązuje problem częściowo.Pozostaje problem wysokiej temperatury na wejściu do budynku.Nie da się już niżej nastawić temperatury tym bardziej,że chciałbym mieć jeszcze przy okazji palenia ciepłą wodę. Pozdrawiam jacek 67

Rozwiązaniem wybuchów jest sterowanie z tzw ciągła praca dmuchawy przy kotle miałowym.

Do miałówki polecam Płomyka pid lub Protona pid

Nie wspominałeś o tym,że chcesz mieć inną temp, na C.O. a inna na CWU

W tym wypadku warto dołożyć zawór mieszający i zostawić wyższą nastawę na kotle np. 55st.C, do domu zaworem wyregulować mniejszą temp. np. 40st.C a owe 55st.C puszczać na bojler. Tak można zrobić przy zastosowaniu 1pompy C.O., co zmniejszy koszty przeróbki.

Polecam zawór 4-drogowy, u mnie na piecu 55 stopni(+/- 15 bo nie mogę dojść z ustawieniami) a na grzejniki idzie 38 stopni(sterowanie zaworem przez pogodowkę).

Niestety został mi w starej części zasobnik CWU podłączony jak grzejnik i z temperatura wody cienko dopóki nie wrośnie zapotrzebowanie na ciepło i temperatura w instalacji.

Na wiosnę planuje i nad tym tematem pomyśleć ;)

Jeden z kolegów sam wykonał miarkownik tylko jak sie sprawuje nie wiem. Sam byłem nim zainteresowany.

W tym http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=4017701&viewfull=1#post4017701to opisał.

Jam go wykonał , nie chwaląc się .

A na serio , używałem go pod koniec ubiegłego sezonu i jadę na nim teraz . Zero problemów , fuknięć , otwiera i zamyka klapkę płynnie. Na sterowniku mam ustawione 40 st i spada do 38 , ale przeciąga do 44 , 45 st. Mnie to nie przeszkadza , cykl otwarcia i zamknięcia trwa po około 3 minuty - stąd przeciągnięcie temperatury .

Jeśli będę mógł w czymś pomóc , podpowiedzieć to pytajcie.

witam serdecznie!ja aktualnie pale weglem brunatnym!wrzucam do pieca okolo 20kg wegla na wierzchu od strony drzwiczek ukladam 3cegly na weglu i rozpalam od gory!jjest rewelacja pali sie okolo 7h!bez zadnych dmuchaw!tylko lekko uchylone pg i pw!DOM kwadrat piec zwykly smieciuch 18kw!pozdrawiam!

Miałem w tym tygodniu więcej czasu więc przejrzałem dokładnie piec od góry do dołu. Chyba widzę już, gdzie może być problem (to tylko moje przemyślenia, nie znam się na tym!) - zauważyłem, że na powierzchnie palącego się od góry węgla nie dochodzi powietrze. Dmuchawa ma kanał puszczony po całej długości pieca, który kończy się w popielniku i to właśnie tam dmucha powietrze. Już mnie nie dziwi, że przy ustawieniu dmuchawy na 30% nic się nie dzieje - przecież powietrze musi przebić się przez niezapalony węgiel. Da się coś z tym zrobić bez przeróbek pieca?

To nie jest to

Podanie powietrza od góry ma na celu lepsze dopalanie spalin czyli bardziej ekologiczne spalanie

Jest to tzw powietrze wtórne

Nie jest ono niezbędne

Do spalania potrzebne jest powietrze główne podawane pod ruszt

Nie rozumiem dlaczego ono ci się nie chce przebić przez węgiel który ma przecież sporą granulację

Przecież to nie miał

U mnie nawet na groszku nie ma z tym najmniejszych problemów

i muszę go podawać mało bo inaczej temperatura na kotle rośnie w oczach

Jeśli u ciebie jest inaczej to albo masz nieszczelne dolne drzwiczki

albo powietrze ucieka ci pomiędzy wymienniki a nie pod zasyp

Nie wiem jaki masz układ kotła

Powietrze spod rusztu musi iść przez zasyp do paleniska na wierzchu i dalej na wymienniki

Może u ciebie jest inaczej

Narysuj dokładnie jak wygląda u ciebie ruszt i wymienniki