simonex77 12.11.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 simonex77 po co dajesz cegly na wegiel? dlatego daje te cegly bo jak ich nie dalem to palilo mi sie cale palenisko od razu i w domu byla sauna.a teraz jest cieplo dlugo no i jak cegly sie rozgrzeja to robia jako dopalacze gazow!dzisiaj rozpalilem 0 13 i teraz o godzinie 19 jeszcze mam 45 na piecu a wlozylem 20kg brunatnego!tylko brunatny kupilem w marcu i go mialem w piwnicy wiec jest w miare suchy!pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 13.11.2010 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Potrafi mi ktoś pomóc?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek 67 13.11.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Witam ponownie! Wrócę do tematu "buchającego pleszewskeigo miałowca".Idąc śladem porady zamontowałem zawór mieszający trójdrożny na bajpasie tuż przed pompą-wydawało mi się to jedyny możliwym miejscem by osiągnąć żądany efekt.Oto przy ustawieniu temp.48st.Piec przy częściowym tylko odbiorze ciepła "rozbujał" się do55-58st.Na mieszkanie idzie ok.44st.Zmiana ustawienia na 45st. na piecu spowodowała spadek temperatury na mieszkaniu do 36-38st.przy tym samym ustawieniu zaworu mieszającego.I tu daje się już wytrzymać.Ciągły opad deszczu powodował uczucie chłodu i wilgoci mimo izolacji budynku.Dla zainteresowanych przypominam,że naczynie przelewowe jest nad instalacją a nie nad piecem.Sterownik to najprostszy płomyk z 2003-go roku.Mam nadzieję , że powyższe spostrzeżenia mogą być pomocne komuś z podobnym problemem Pozdrawiam jacek67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardoczek 17.11.2010 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Witojcie.Czy wie ktoś jakim cudem nagle się zrobiło 160 str tego wątku??Już raz kiedyś też była taka sytuacja ale nie wiem od czego to zależy?? Na pierwszy rzut oka zawartość wydaje się być ta sama, no chyba, że się mylę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 17.11.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 (edytowane) Być może jest mniej odpowiedzi na stronie, np. wcześniej było 40, teraz jest 20 więc z 80 str. zrobiło się 160 Edytowane 17 Listopada 2010 przez KardinalE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela84 19.11.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Wiatm! Od kilku dni czytam posty na tym forum, .Od 2 lat mieszkam w domku na wiosce, niestety maż często wyjeżdża(jest kierowcą) i muszę sama radzić sobie z piecem.mam piec Zębiec KWK 16 ze sterownikiem (nigdy nie nastawiałam) i dmuchowa, sterownik załącza się przy temp. 40 st. i wtedy włącza się pompa, do ogrzania 130m2,nowa instalacja co,okna pcv, dom nie ocieplony i dach bez izolacji.Teraz palę tradycyjnie i co parę godzin trzeba dorzucać do pieca,i zawsze rano rozpalać bo wygaśnie. A rozpalać się nie "opłaca" rano, ponieważ wychodzę do pracy, wracam do domu np. późnym popołudniem więc z moich doświadczeń to i tak by wygasło, więc koło się zamyka.Bo muszę rozpalać i nagrzewać instalacje mocno wychłodzoną i zużywam dużo węgla .W ogóle nie używam dmuchawy tylko podkładam patyczki i tym reguluje czy dochodzi powietrze czy nie. W metodzie „Górnego spalania” piszecie, że piece trzymają przy zasypie nawet 10-12 godz, dla mnie to hit by był, tym bardziej że węgielek mam dobry i może mogłabym zaoszczędzić, ponieważ ostatniej zimy spaliła ok 5 ton węgla więc strasznie dużo i byłam na wiosnę na skraju bankructwa Przeczytałam wczoraj do 1 w nocy cały wątek i powiedzmy, że zostałam oświecona.Dziś robię próbę z dmuchawą ale rozpalaniem od góry, otwarty czopuch na całego itp.-tylko boję się że długo będę rozpalać , zobaczę jak pójdzie.Ewentualnie planuję zakup nowych drzwiczek w zębcu i miarkownika elektrycznego. Ciekawa jestem czy przed takim rozpaleniem muszę wyczyścić kocioł, od zeszłego roku nie był czyszczony i jak po kolei układać warstwy drewienek na zasypie węgla.Wydaje mi się że na węgiel idzie karton, na karton cienkie patyczki i czekam aż się podpali , następnie układam grubsze drewienko na całej powierzchni węgla? Ktoś pisał, że łatwiej palikiem , Proszę o radę, bardzo chce dołączyć to miłośników palenia metodą LastRico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareka 19.11.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Za pierwszym razem nie zasypuj za dużo to ocenisz jak Ci się pali. Ten Zębiec ma chyba w drzwiczkach zasypowych otwory które trzeba otworzyć przy rozpalaniu(będzie łatwiej).W poprzednim moim piecu jak nie było takiej klapki to ciężko się rozpalało i kombinowałem na początku z palnikiem i uchylaniem drzwiczek(podobno błąd).Ja nie używam papieru tylko wiórów które sypię na wierzch drzewa i podpalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.11.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 (edytowane) jak komuś znudziły się do rozpalania kartony gazety itp bzdety to ja polecam przy okazji tankowania samochodu odlać sobie trochę benzyny w kanisterek, Mam nadzieje że to nieudany żart !!! Nie udzielaj takich porad. NIE WOLNO używać benzyny (rozpuszczalników) do rozpalania w piecu! Benzyna jest substancją silnie wybuchową! Taka zabawa może się skończyć poparzeniem ! Edytowane 19 Listopada 2010 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela84 19.11.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Dziękuję za odpowiedzi yareka i mpoplaw-jak wróciłam do domu( szczerze to nie mogłam się doczekać pierwszej próby:))to już tato naładował cały piec ok 20 kg zgodnie z moimi instrukcjami przez telefon, wcześniej go wyczyścił. Niestety zrobił trochę "po swojemu" tzn nie poczekał 10-50 min aż pierwsza warstwa węgla się dobrze zapali i zamknął (jak rozpalił drewienka nie wiem ?). Tak więc nie miałam czasu na ustawienie sterownika i mocy dmuchawy (nie mam otworów na drzwiczkach zasypowych). Pali się na parametrach fabrycznych i zobaczę jak wyjdzie. Teraz pół godziny siedziałam przed piecem w kotłowni i patrzyłam na sterownik jakbym oglądała film sensacyjny, ponieważ niestety temperatura się bardzo waha tzn, jest zadana na sterowniku temp. 55 st. i dmuchawa jak uzyskał piec taką moc przestaje działać, później powoli spada do np 45 st i powoli dmuchawa się załącza. Ustawie budzik co godzinę :)w nocy i będę chodzić do kotłowni abym nie przegapiła momentu kiedy zasyp się wypali. Wtedy będę mogła przy kolejnym rozpalaniu jutro po południu przemyśleć ustawienia sterownika. Oczywiście po wyjściu z pracy zaopatrzę się w rozpałkę do grilla (denaturat "trochę" śmierdzi) żeby nie namęczyć się przy rozpalaniu . Co do 5 ton na sezon to miałam nadzieje, że tą metodą spalę mniej . Wszyscy piszą że zmniejszyło się zużycie paliwa przy rozpalaniu górą . A odnośnie dymu z komina to wydobywa się ale nie czarny jak dotąd tylko biały, no w każdym razie jaśniejszy niż do tej pory . Teraz czekam na wynik czasu palenia. mam nadzieje że nie zanudziłam was jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.11.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Jeżeli temp. zadana 55C a dmuchawa załącza się przy 45C to znaczy że histereza za duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela84 19.11.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 fenix 2 -co to jest histereza? Parę razy w postach padało to słowo ale nie doszłam to żadnego wniosku takiego "na chłopski rozum". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela84 19.11.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 to znalazłam w sieci: HISTEREZA KOTŁA: Opcja ta służy do ustawiania histerezy Temperatury zadanej. Jest to różnica pomiędzy temperaturą wejścia w cykl podtrzymania, a temperaturą powrotu do cyklu pracy (n.p. gdy temperatura zadana ma wartość 60°C, a histereza wynosi 3°C, przejście w cykl podtrzymania nastąpi po osiągnięciu temperatury 60°C, natomiast powrót do cyklu pracy nastąpi po obniżeniu się temperatury do 57°C. Wszystko klarowne , ale jak to ustawić na sterowniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 19.11.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 (edytowane) Witam,nela84 metoda palenia od góry napewno zaoszczędzisz i czas i pieniadze mam na koncie kilku nawróconych którzy mi dziękują za to że pokazałem im że można tak palić , na poczatku trzeba troche posiedzieć niestety w kotłowni i się nauczyć co i jak no i czytać temat. Moja żona nawet drewno układa i zapala od góry tak jej się spodobało , polecam zrobienie klapki powietrza wtórnego żeby gazy się dopalały (najlepiej KPW) i do rozpalania nie kupuj podpałek a najlepiej olej napedowy (rope) taniej . lub olej opałowy 3zł za litrTylko jie benzyne itp. Edytowane 19 Listopada 2010 przez Mały Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela84 19.11.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 mały mariusz- aby zrobić KPW musiałabym przerabiać drzwiczki a piec jeszcze na gwarancji, więc się waham. zakupić miarkownik to nie problem. z siedzeniem w kotłowni nie problem, zaprowadziłem nawet "kapownik" i zapisuję co nieco . Do myślenia dał mi Fenix2 z histerezą. mam przed sobą instrukcje sterownika i nic o tym nie piszą. Można ustawić dynamikę kotła wraz z instalacja ale to chyba nie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej9923 19.11.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 A ja właśnie rozpalam benzyna i styropianem np.po opakowaniach sprzetu rtvagd.Delikatnie [bardzo delikatnie]zwilżam styropian benzyna,zapalam i wrzucam do pieca.Topiący sie styropian opada w dół i zapala drewno.Litr benzyny spokojnie wystarczy na 2 msc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tob 19.11.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 WitamNaprawdę, nie promujmy wszystkiego niemądrego co w swoich domach na własne ryzyko czynimy. Pod prąd samochodem też można jechać. Za poprzednikiem apeluję, do rozpalania w kotlach nie używamy takich materiałów jak benzyna, denaturat, rozcieńczalniki, rozpuszczalniki. Też mi się raz spieszyło, teraz cieszę się że żyję.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz112 19.11.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 andrzej 9923BRAK SŁÓW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.11.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 nela84 nie mam instrukcji do Twojego kotła to nie napisze jak ustawić histerezę. Podaj jaki masz sterownik. Albo daj link do instrukcji w .pdf Histereza to zakres "bezczynności" w tym wypadku dmuchawy. Czyli nastawiasz 60C, piec osiąga 60 i dmuchawa się wyłącza. Załączy się dopiero przy 57C to znaczy histereza wynosi +- 3C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej9923 19.11.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Wychodze z założenia ,że jak ktoś bierze się za palenie w kotle CO to ma te minimum rozsądku i zdrowego myslenia i postepuje zgodnie z zasadami bezpieczeństwa.Do jednorazowego rozpalenia używam z 10 ml.benzyny[nakrętka po wodzie 1,5l] a to raczej nie grozi wybuchem.Oczywiscie nie polecam tego sposobu bo statystycznie moze znaleść sie jakiś "agent"co uzyje do rozpalenia 10l benz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jargang 20.11.2010 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 witamślędzę wątek niemalże od momentu powstania a złożyło się to na czas kiedy padł stary kocioł i byłem zmuszony kupić nowy z dnia na dzień los padł na castoramę bo tam tylko można było coś kupić od ręki a więc zębiec KWKs16 taki ładny niebieski i z dmuchawą. no i zaczęło się: pożeranie opału, smołowanie, wykwity które jakiś czas nie dawały znać o sobie, noce i dzionki spędzone przed sterownikiem no i dziwnie spoglądająca żona??. trwało to jakieś pół roku aż trafiłem na ten wątek. Zdemontowałem dmuchawę, wkręciłem miarkownik, odciąłem dopływ powietrza do pionowego rusztu ale co z PW? pal licho gwarancję nawierciłem otwory i zamontowałem zasówkę w drzwiach zasypowych to wszystko w poprzednim sezonie. komfort niesamowity stałopalność wydłużona do 12-15 godzin paliłem groszkiem ale miał za dużo miału a raczej piach u w sobie( po odsianiu próbowałem to spalić bez szans)kocioł za bardzo przysypiał i nie chciał się budzić, a i PW też nie dolatywało tam gdzie trzeba. W tym roku w stary komin wmurowałem wkład ceramiczny 200, zamontowałem KPW wraz z klapką i szybką, uszczelniłem dolną klapę PP poprzez doszlifowanie była nie szczelna, kupiłem czysty, ekogroszek 50 zł tylko droższy od tego z piachem, i cieszę się ciepełkiem 15-18 kg/24h. Ogrzewam aktualnie ok. 100mkw 6grzejników, 300l c.w.u. pompami steruje sterownik cwu50st obiegowa30st przy wyższych temp. zewnętrznych komore wypełniam szamotem 4 cegły szamotowe położone na płasko przy tylnej ścianie paleniska na górze uszczelnione popiołem kocioł smołuje bo przewymiarowany a w domu za gorąco zastanawiam się nad zaworem 3d?? nela84proponuję wymienić drzwiczki jeżeli nie chcesz stracić gwarancja ale w takim przypadku nie włączać dmuchawy!niebezpieczeństwo! cichy zabójca nie śpi!, zaślepić pionowy ruszt i spróbować ręcznie regulować śrubką od klapyPP napewno się uda powodzenia. Przy okazji wielkie podziękowania dla założyciela wątku oraz wszystkich speców którzy przyczynili się do komfortu i 50% ekonomiczniejszego spalania jak stało się w moim przypadku.uff spóźnie się do pracyPozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts