romano78 05.12.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 JANKUR Czyli jedyna przeróbka jaka robiłeś to dzwiczki i KPW, w środku żadnych przeróbek nie robiłeś? typu szamot itp.a czemu nie dospawałeś KPW do orginalnych dzwiczek ja tak chyba zrobie lub dokupie takie z anty wybuchem i dospawam tylko kierownice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ackar 05.12.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 czas pracy przedmuchu 10 sekczas wyłączenia przedmuchu 30 minutzmiana mocy dmuchawy 5%moc dmuchawy 30temperatura załączenia pompy 40 stopni to są moje ustawienia co mogę w tych ustawieniach zmienic żeby było lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankur 05.12.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 JANKUR Czyli jedyna przeróbka jaka robiłeś to dzwiczki i KPW, w środku żadnych przeróbek nie robiłeś? typu szamot itp.a czemu nie dospawałeś KPW do orginalnych dzwiczek ja tak chyba zrobie lub dokupie takie z anty wybuchem i dospawam tylko kierownice W środku nic nie przerabiałem bo nie ma takiej potrzeby. Nie przerabiałem oryginalnych drzwiczek bo nie chcę stracić gwarancji. Schowałem je i czekają, może kiedyś spróbuję palić miałem z dmuchawą to będą jak znalazł. Między dmuchawę i kocioł włożyłem cienką blaszkę aluminiową żeby tamtędy nie szło lewe powietrze. KPW nie mam spawanej do drzwiczek tylko wsuwaną z góry żeby po otwarciu drzwiczek i jej wyciągnięciu można było swobodnie załadować węgiel. Dorobione drzwiczki i tak otwierają mi się szerzej niż oryginalne więc nie muszę wyciągać KPW. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruto1234 05.12.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 drodzy użytkownicy potrzebuje pomocy otóż kocioł który posiadam to Zebiec SWk/s 14 kw. Dom nie ocieplony nowe okna i drzwi. Od jakiegoś czasu palę metodą górną ogólnie jestem zadowolony tylko mam jeden problem. Mianowicie gdy kocioł osiąga zadana temp to trzyma ja przez 2 może 3 godziny po czym temperatura rośnie o jakies 15 stopni i trudno ja zbić. uszczelniłem już wszystkie drzwiczki i także łączenie rusztu z popielnikiem gdyż były małe prześwity. gdzie jeszcze można szukać problemu??Jak zamkne drzwiczki popielnikowe i wylącze dmuchawe i otworze drzwiczki górne to widać jak cug ciągnie płomienie do plomiecic czyżby był za duży ciąg w kominie regulacja szybrem tez nie wiele daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1rage 05.12.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 czas pracy przedmuchu 10 sek czas wyłączenia przedmuchu 30 minut zmiana mocy dmuchawy 5% moc dmuchawy 30 temperatura załączenia pompy 40 stopni to są moje ustawienia co mogę w tych ustawieniach zmienic żeby było lepiej Witam Kolego mam ten sam problem ale nigdzie nie znalazłem odpowiednich ustawień, cały czas eksperymentuje a dzisiaj chcę kupić miarkownik ciągu kominowego, może to się lepiej sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas768 05.12.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Witam. Mam piec defro optima komfort 20kw ze sterownikiem tech st-28 z PID. Narazie palę samym drzewem ale po załadowaniu nie wytrzymuje mi całej nocy. Dodam że zamykam już całkiem dozownik powietrza w drzwiczkach popielnika i przymykam regulator na czopuchu. Nadmuch w tej chwili ustawiłem już na 20%( bez nadmuchu nie było żadnej poprawy. Przez ostatnie dwa dni wrzucałem dwa klocki i zasypywałem go eko groszkiem ale po jakimś czasie tak mocno się nagrzewał że temperatura dochodziła mi do 100st. Powiedźcie w czym tkwi błąd. Jakie parametry należy ustawiać. Czy zmieni się jeżeli będę palił samym węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coondelboory 05.12.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 (edytowane) @arthi Jest dobrze - wykorzystanie przestrzeni za wymiennikiem jako kanału powietrza wtórnego też przyszło mi do głowy, stąd moje pytanie o szczelinę . Wydaje mi się, że jej aktualne rozmiary są za małe, dlatego trochę dymi. Docelowo przerobiłbym to wsadzając w szamot kilka odcinków rur i kierując je skosem w stronę złoża. Odpalanie rób trochę inaczej - na węgiel nie gazety, ale równą warstwą kilka centymetrów czegoś łatwopalnego np. pociętego drewna (suche zrębki?) i na to trochę rozpałki. To da porowatą , rozżarzoną warstwę węgla drzewnego, na której skrakuje się smoła z węgla. Oczywiście środkowe drzwiczki do uszczelnienia. Brakiem pary z komina się nie przejmuj, po skoksowaniu złoża nie będzie jej, bo wilgoć już jest odparowana, pali się węgiel, a produktem spalania jest CO2, a nie para. C. edit Gdy chciałem podnieść przed chwilą temperaturę, dmuchawa zwiększyła obroty i dym poleciał tymi drzwiczkami do kotłowni. Tak jak pisałem wyżej, do tek pory zdarzało się to gdy na wymienniku było za dużo sadzy, słaby ciąg, ale czyściłem cały piec dwa dni temu, więc to nie to. Przy rozpalaniu nie było tego problemu, wszystko wskazuje na to, że teraz dymowi łatwiej ujść przez nieszczelność niż pchać się do góry, za słaby ciąg komina? Nie wiem. Wcześniej powietrze uciekało za wymiennikiem, teraz większość musi się przepchać przez złoże. Z opisu płomieni wnioskuję, że tego powietrza (pierwotnego) jest sporo. To powoduje, że już na głębokości środkowych drzwiczek w złożu panuje nadciśnienie. Koniecznie powiększ przelot w zaślepce nad wymiennikiem. Niedobór powietrza wtórnego powoduje, że do komina uciekają niedopalone produkty - smoła, CO, węglowodory... Szkoda ich, bo zabierają energię chemiczną, którą możnaby spaleniem przerobić na ciepło. Z drugiej strony dysz powietrza wtórnego nie można zrobić za dużych, bo zabraknie pierwotnego i złoże może gasnąć. Proporcję tego podział niestety musisz sam wyeksperymentować (np. za pomocą dysz powietrza wtórnego). Dmuchawa, oczywiście, najlepiej jakby pracowała cały czas, dobrze, że skróciłeś okresy. Edytowane 5 Grudnia 2010 przez coondelboory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ackar 05.12.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 mam jeszcze takie pytanie czy w tym kotle ze sterownikiem i dmuchawa można palic od góry??? bo tego jeszcze nie próbowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthi 05.12.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 (edytowane) @coondelboory Dziękuję za wszystkie uwagi, póki co jestem bardzo zaskoczony efektami, ma jeszcze tylko nadzieję, że czas palenia mimo trochę mniejszej ilości węgla, będzie równie długi jak dotychczas. Jutro spróbuję rozwiązać temat nieszczelnych drzwiczek. Muszę zdjąć ułamany zawias z bolca, siedzi dość ciasno, z tym będzie problem. Już się za to zabierałem i za każdy razem porażka. Do dziennika 7 godzina od rozpalenia, piec wyszedł z trybu nadzoru, dmuchawa pracuje na minimalnych obrotach, temp zadana 45, temp na kotle 45, z komina nic nie leci. Na razie jestem zaskoczony efektem. Do dziennika 8 godzina od rozpalenia dmuchawa pracuje na minimalnych obrotach, temperatura zadana 45, temperatura pracy 45, na wyjściu 60. Z komina jak dotychczas nawet grama dymu. EDIT. Ze zwiększaniem przekroju dyszy powietrza wtórnego na razie się wstrzymam, przynajmniej do czasu uszczelnienia drzwiczek, potem będę kombinował, ale z pewnością będę coś próbował zmieniać. Edytowane 5 Grudnia 2010 przez arthi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coondelboory 05.12.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 (edytowane) drodzy użytkownicy potrzebuje pomocy otóż kocioł który posiadam to Zebiec SWk/s 14 kw.[...]temperatura rośnie o jakies 15 stopni i trudno ja zbić. uszczelniłem już wszystkie drzwiczki[...] Jak zamkne drzwiczki popielnikowe i wylącze dmuchawe i otworze drzwiczki górne to widać jak cug ciągnie płomienie do plomiecic[...] A nie wydaje ci się, że przeciąga ci powietrze przez stojącą dmuchawę? Zaślep część ujęcia dmuchawy, tak na początek. C. @ackat można, o czym najlepiej zaświadczy arthi i trzy ostatnie strony z jego doświadczeniami @arthi Cieszę się, że mogłem pomóc Nieszczelność środkowych drzwiczek raczej nie ma wpływu na samo palenie, ale dym wylatujący na kotłownię - to niedopuszczalne. Edytowane 5 Grudnia 2010 przez coondelboory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamlet 05.12.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 EDIT: 5 godzina. Z komina w dalszym praktycznie nic się nie unosi, temperatura zadana 45, temperatura na piecu 45, na wyjściu prawie 60. Z obawy przed wybuchem gazów po zatrzymaniu się dmuchawy zmieniłem dotychczasowe ustawienia przedmuchów na 3m 5s, tak by na czas wypalone zostały zgromadzone gazy. Wytłumacz mi kolego jakim cudem przy temperaturze na kotle 45st masz na wyjsciu 60st Ten kocioł to jakies perpetum mobile czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthi 05.12.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 (edytowane) @hamlet też mnie to dziwiło, ale tłumaczę sobie to w ten sposób, że nie mam zaworu czterodrożnego. Na wyjściu może i jest te 60, ale wlatująca woda wychładza piec i stąd te 45 na czujniku, gdzie tylko sam producent wie, w który miejscu został umieszczony. Zobacz gdzie w tym piecu jest zasilanie zimną wodą, a gdzie wyjście ciepłej. Mam wrażenie, że przy zmianie metody palenia na górne, potrzebna jest minimalnie niższa temperatura na sterowniku, by osiągnąć te 60 na wyjściu. Do dziennika: 9 godzina 45 zadane, 44 na piecu, dymu brak, dmuchawa pracuje.Do dziennika 10 godzina 44 zadane, 43 na piecu, dymu brak, dmuchawa pracuje.Do dziennika: 11 godzina, chyba już się kończy zasyp zadana 44, na piecu 41, brak dymu... liczyłem na trochę dłuższą pracę. Edytowane 5 Grudnia 2010 przez arthi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.12.2010 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Wytłumaczenie jest banalnie proste. Sterownik nie mierzy temp. wody w kotle a czujnik pomiarowy jest w złym miejscu. Czujnik sterownika nagrzewany jest przez rurkę, w którą jest wsunięty, jak ma luzy, to błąd pomiaru większy - sugeruję doszczelnienie folią aluminiową. Jak kolega ma zwykły termometr, w dodatku w rurze zasilającej, to mierzy dokładniej temp. wody na instalacje, stąd na sterowaniu 45 a na termometrze 60. Taki błąd pomiaru 10-15st.C jest możliwy. Yareka, napisałeś,że palisz orzechem, kojarzę, że wentylator zmieniałeś na RV12ARd i na Protona PID, chcę się zapytać, czy z tego korzystasz i jak to się ma do palenia orzechem, jak duży jest błąd przeciągnięcia nastawy? Dla miału max. 5st.C, ale głównie +,-1st.C a dla orzecha?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas768 05.12.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 witam. Mam piec defro optima komfort 20kw ze sterownikiem tech st-28 z pid. Paląc samym drzewem nie wytrzymuje mi nocy. Przymykałem już regulator na drzwiczkach popielnika , komin a nawet wyłanczałem dmuchawę ale bez rezultatów. Ostatnio próbowałem wrzuciłem dwa klocki a następnie zasypałem go (nie całość) eko groszkiem ale po jakimś czasie zaczął w tym przypadku nabierać temperatury blisko 100stopni. Dmuchawa w tym momencie nie pracowała a temperatura i tak sama rosła. poradźcie jak ten piec należy ustawiać aby spać spokojnie, gdzie ewentualnie popełniam błędy i jak z tym drzewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 05.12.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 witam. Mam piec defro optima komfort 20kw ze sterownikiem tech st-28 z pid. Paląc samym drzewem nie wytrzymuje mi nocy. Przymykałem już regulator na drzwiczkach popielnika , komin a nawet wyłanczałem dmuchawę ale bez rezultatów. Ostatnio próbowałem wrzuciłem dwa klocki a następnie zasypałem go (nie całość) eko groszkiem ale po jakimś czasie zaczął w tym przypadku nabierać temperatury blisko 100stopni. Dmuchawa w tym momencie nie pracowała a temperatura i tak sama rosła. poradźcie jak ten piec należy ustawiać aby spać spokojnie, gdzie ewentualnie popełniam błędy i jak z tym drzewem. W Twojej wypowiedzi jest pewna nieścisłość. Posiadasz sterownik st28 zPID firmy tech który sam dobiera sobie optymalne obroty w celu utrzymania zadanej temperatury z dokładnością do 1stopnia. Spaliny podczas rozpalania powinny być na max poziomie 310 st podczas pracy max 260-z reguły jest to o wiele mniej(110) nawet Praca pieca bezobsługowa. Nie rozumie jednego, przymykasz regulator na drzwiczkach popielnika.Paląc z obsługa tegoż ze sterownika wszystkie przysłony na drzwiczkach powinny być zamknięte szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 05.12.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 czas pracy przedmuchu 10 sek czas wyłączenia przedmuchu 30 minut zmiana mocy dmuchawy 5% moc dmuchawy 30 temperatura załączenia pompy 40 stopni to są moje ustawienia co mogę w tych ustawieniach zmienic żeby było lepiej Dmuchawe pozostaw na 10 sek nadal Czas wyłanczania przedmuch skruc np do 6min Moc dmuchawy 30 -jaka jest skala? Jakiej firmy posiadasz wętylator model,ewentualnie ile tłoczy m3 powietrza w optimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coondelboory 05.12.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 [...]Ze zwiększaniem przekroju dyszy powietrza wtórnego na razie się wstrzymam, przynajmniej do czasu uszczelnienia drzwiczek, potem będę kombinował, ale z pewnością będę coś próbował zmieniać. Myślę, że powietrze wtórne powinieneś załatwić w pierwszym rzędzie. Prawdopodobnie teraz masz sporą stratę niezupełnego spalenia (dym przez dłuższy czas od uruchomienia, być może CO w spalinach po skoksowaniu złoża - ono jest grube, to sprzyja powstawaniu CO). Nie piszesz, co widać w komorze, może warto tam zajrzeć (ostrożnie!). C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareka 05.12.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Jarecki, wymiana dmuchawy nic nie poprawiła, w dalszym ciągu temperatura potrafi przelecieć o nawet 15-20 stopni. Szczególnie niebezpieczny dla przeciągania temperatury jest moment rozpalania(radzę sobie rozpalając na uchylonych drzwiczkach popielnika bez dmuchawy i dopiero po osiągnięciu temperatury zadanej włączam sterownik) oraz tuż po skoksowaniu węgla. Przy max zasypie widać to najlepiej(około 40 kg). Po spadku temperatury nawet do 10 stopni poniżej zadanej dmuchawa znowu rozbiega kocioł z 10-15 stopni powyżej zadanej i kocioł wchodzi w przedmuchy znowu spadek tak koło się zamyka. Jest z tym problem i kombinuje teraz z przytykaniem dmuchawy, zobaczymy jak efekty. Mam takie wrażenie że sterownik za długo przed temperaturą zadaną dmucha z maksymalna siłą a po spadku temperatury za późno się załącza. Jest tam w ustawieniach czas pracy z pid spróbuje z tym pokombinować a jak nie będzie wyjścia to zmniejszę czasy przerw w przedmuchach. Na razie nie chcę robić wszystkich zmian na raz tak żeby widzieć rezultaty i nie zawsze też jest czas na obserwacje to się schodzi trochę. Ogólnie nie jest źle bo spalanie mniejsze niż w starym kotle a stałą temperaturę na grzejniki reguluje sterownik zaworu 4d ale lepiej by było mieć większą kontrolę nad kotłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 05.12.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Jarecki, wymiana dmuchawy nic nie poprawiła.... Jest tam w ustawieniach czas pracy z pid spróbuje z tym pokombinować Jakiego produceta masz sterownik. Jesli posiada PID nie powinien kocioł przekraczac teperature o 2-3 st ,chyba ze drzwiczki popienika sa nieszczelne lub ciąg kominowy jest zbyt wielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareka 05.12.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Mogę regulować temperaturę drzwiczkami popielnika(tłumić i zwiększać z dużą precyzją). A co ciągu to jak może być zbyt wielki ?? jak kocioł jest szczelny to raczej nie powinno mieć znaczenia, zresztą na zimnym kominie nieraz jest problem z szybkim rozpaleniem wiec w ten ciąg za mocny nie wierzę(komin 5m fi 20). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts