Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

posiadam kocioł ds warmet 200 ceramik 18,5kw dom 180m2 z lat 80 ściany z pustaka szlakowego oraz cegły nowe okna elewacja nieocieplona.

Aktualnie palę węglem groszek. Przy aktualnych mrozach palę całą dobę (teraz jest - 16 ).Wychodzi mi 2 załadunki do pełna po 30kg co 12h.

Czy to jest prawidłowe spalanie? Mnie wydaje się to trochę za dużo

Ogniwo 17kW, dom nie ocieplony 120mkw...przy –15 dwa załadunki po max groszku (23-25kg), temp. zadana 60st. C, w domu 21-22 st. C. W zasadzie nie dopuszczam do przechłodzenia grzejników. Oczywiście odpalane od góry.

Last Rico:

Śledzę forum od początku tego wątku - jestem na 48 stronie, zamierzam dojść do końca, niezła lektura. Paliłem od dołu, obecnie palę od góry. Jest nieźle ale myślę, że to jeszcze nie to. Teraz muszę zająć się kominem po przeczytaniu postu 892 str 45 (ciągle dowiaduję się czegoś nowego). U mnie to dopiero pomyłka (sądzę, że takich jak ja jest wielu).

Mam nowy piec zębiec KWK 12 KW, pow. grzewcza 100m kw. Komin jest długości 8,5 metra, ale przekrój to 29x29cm. Dotyka jednym bokiem do drugiego komina. Wkład nie wchodzi w rachubę ponieważ komin nie przebiega w linii prostej. Wyjmowana wstawka z kołnierzem z betonu jak doradziłeś "gordonowi" to dobry pomysł.

Proszę odnieś się do ilu cm mam ten wylot zredukować. Może jest na to jakiś schemat. Kolega buduje dom - komin tylko z czerwonej cegły, ale jaki przekrój, też nie wie.

tak wełną mineralną, także nie w pełni, bo napewno przewiewało przez nią, ale upchałem jak sie dało by ograniczyc dopływ tego powietrza.

Ja zatkałem całkiem i podaje wtórne przez kpw. Dziwne te Twoje problemy.

Pobaw się dmuchawą daj nadmuch na max i zobacz czy rośnie temperatura, potem zmniejszaj obroty oczywiście czopuch musi być otwarty(sprawdź też cug w kominie) i kup troszkę suchego drewna do kominka(sprzedają w marketach i innych takich) napal jak radzili Ci wcześniej tylko nie włączaj dmuchawy na początku a reguluj dopływ powietrza drzwiczkami. Kup też worek innego węgla i spróbuj nim palić.

Musisz wykluczyć każdy z ewentualnych problemów.

marcinek84

Jeśli masz czym to odważ (najdokładniej jak potrafisz) np. 1 kg miału i rozsyp go cienką warstwą (np. na folii) na wierzchu kotła. Zważ go ponownie po kilku dniach. To da nam jakiś obraz wilgotności opału.

Czy w Twoim kotle jest ta centralna rura z otworami, czy boczne kanały?

Postępowałbym tak jak pisze coondelboory - zatkałbym otwory powietra wtórnego na początek. Ja też podejrzewam błędne proporcje pomiędzy powietrzem głównym i wtórnym (lub bardzo kiepski miał - oceniając po zdjęciach).

Jeszcze jedno - kilka razy podkreślałeś, że Twoim zdaniem dmuchawa pracuje zbyt często. Błąd. Dmuchawa w dobrze dobranym kotle wogóle nie hamuje. Trzeba tak wyregulować jej obroty, żeby kocioł nie osiągał zadanej temperatury. Przedmuchy to zło konieczne (przy przewymiarowanym kotle).

Tomson57

Jeśli zrobisz stożek wylotowy, który w najwęższym miejscu będzie miał wymiary 15x15 cm to powinno być OK. Niestety w sieci bardzo trudno znaleźć informację na ten temat.

To powinno być łagodne zwężenie przekroju.

turra1

"Tylko Sadpal może Cie uratować!!!! Duża łyżka stołowa!"

Ale doustnie, czy lewatywa?

Edytowane przez Marmark

marcinek84

Jeśli masz czym to odważ (najdokładniej jak potrafisz) np. 1 kg miału i rozsyp go cienką warstwą (np. na folii) na wierzchu kotła. Zważ go ponownie po kilku dniach. To da nam jakiś obraz wilgotności opału.

Czy w Twoim kotle jest ta centralna rura z otworami, czy boczne kanały?

Postępowałbym tak jak pisze coondelboory - zatkałbym otwory powietra wtórnego na początek. Ja też podejrzewam błędne proporcje pomiędzy powietrzem głównym i wtórnym (lub bardzo kiepski miał - oceniając po zdjęciach).

Jeszcze jedno - kilka razy podkreślałeś, że Twoim zdaniem dmuchawa pracuje zbyt często. Błąd. Dmuchawa w dobrze dobranym kotle wogóle nie hamuje. Trzeba tak wyregulować jej obroty, żeby kocioł nie osiągał zadanej temperatury. Przedmuchy to zło konieczne (przy przewymiarowanym kotle).

nie ma centralnej rury,są tylko te boczne. a co do dmuchawy, przy najniższych obrotach nie jest w stanie utrzymac temperatury w piecu,ani dobic do zadanej, palenie gaśnie. przy maksymalnych jest lepiej z rozpalaniem i mam pewnosc ze nie zgaśnie mi w piecu.

Panowie, mam jeszcze jedno pytanie, zauważyłem że przy spalaniu całego załadunku, przy każdym paleniu w pewnym momencie, mniej wiecej okołaśrodka czasu w paleniu pełnego zasypu, zaczyna ulatniac się dym spod drzwiczek, czuc palony węgiel. po pewnym czasie dymienie ustępuje. tak samo od rozpalenia do ok 3 godziny palenia tego zjawiska nie ma. moje pytanie, czym to może byc spowodowane? no i ulatnia sie także z górnych drzwiczek, gdzie juz wymieniłem sznurek, czyli nawet to nie pomogło w uszczelnieniu pieca:(

Panowie, mam jeszcze jedno pytanie, zauważyłem że przy spalaniu całego załadunku, przy każdym paleniu w pewnym momencie, mniej wiecej okołaśrodka czasu w paleniu pełnego zasypu, zaczyna ulatniac się dym spod drzwiczek, czuc palony węgiel. po pewnym czasie dymienie ustępuje. tak samo od rozpalenia do ok 3 godziny palenia tego zjawiska nie ma. moje pytanie, czym to może byc spowodowane? no i ulatnia sie także z górnych drzwiczek, gdzie juz wymieniłem sznurek, czyli nawet to nie pomogło w uszczelnieniu pieca:(

Słaby cug,komin masz zapchany lub też wymiennik w piecu.

mam pytanko, czemu na tej stronce napisali,że spalanie górne jest mniej ekonomiczne od spalania dolnego?

i ktoś z doświadczonych może poradzi koledze wyżej, 2gi raz już powatarza zapytanie...

toż to bujda na resorach ktoś tu kiedyś napisał,że nie da się wycisnąć cytryny bardziej i tyle.

Dolniak to przy dobrym węglu zaznaczam DOBRYM wygoda obsługi.