turra1 06.01.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 do KardinaleA wyjasnij może jeszcze jaka funkcje pełni u ciebie zawór róznicowy zamontowany jak widze na rysunku na powrocie i na rurce poziomej(chyba że za chwile znowu cos domalujesz)Ja mysle że nie ma sie co bać zaworów mieszających i odrobiny automatyki w kotłowni.Zdania" ja tak mam i tak zró bo tak jest najlepiej" tez tu były juz wczesniej omawiane więc nie komentuję.Chyba lepiej ma kolega Mardoczek który nie musi krecic dwa razy dziennie wajchami aby zagrzać wodę właczyć podłogówkę itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 06.01.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) A teraz chciałbym przedstawić model instalacji pompy, według mnie najbardziej prawidłowy. Pompa pracuje na głównej rurze, ale w przypadku zaniku napięcia ona się odłącza i trzeba odkręcić zawór, aby to ruszyło przez "by pass". Oczywiście zamiast zaworu kulowego, można użyć różnicowy. Tak samo jest w sercu, pracuje głównymi żyłami, tętnicami, ale jeśli zachodzi potrzeba, jest montowany "by pass". Edytowane 6 Stycznia 2011 przez KardinalE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 06.01.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) do Kardinale A wyjasnij może jeszcze jaka funkcje pełni u ciebie zawór róznicowy zamontowany jak widze na rysunku na powrocie i na rurce poziomej(chyba że za chwile znowu cos domalujesz) Ja mysle że nie ma sie co bać zaworów mieszających i odrobiny automatyki w kotłowni.Zdania" ja tak mam i tak zró bo tak jest najlepiej" tez tu były juz wczesniej omawiane więc nie komentuję. Chyba lepiej ma kolega Mardoczek który nie musi krecic dwa razy dziennie wajchami aby zagrzać wodę właczyć podłogówkę itd. Przedstawiłem model. U mnie pompa i zawór są zamontowane w pionie i chyba nie muszę Tobie tłumaczyć jaką rolę pełni zawór różnicowy w takiej instalacji. Ale kompletnie nie ma znaczenia, czy jest w poziomie, czy w pionie, bo zawór różnicowy działa na zasadzie różnicy ciśnienia. Na rurkach oznaczyłem zawory kulowe, powinieneś to wiedzieć. Jak na razie to ty domalowywujesz negatywny nastrój na forum. Pozdrawiam Edytowane 6 Stycznia 2011 przez KardinalE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turra1 06.01.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) KardinaleNie denerwuj sięNa spokojnie w 3 zdaniach opisz jaka role pełni zawór róznicowy w układzie jaki doradzałes koledze mardoczek.Tyklo tyleA sorry bo piszesz że jednak są montowane w pionie!!!! na powrocie!!!!! czyli różnicowy nie ma prawa sie otworzyć!!!! to po co jest????i jeszcze komus doradzasz,nieładnie.Pozdrawiam Edytowane 6 Stycznia 2011 przez turra1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareka 06.01.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 do Kardinale (...) Chyba lepiej ma kolega Mardoczek który nie musi krecic dwa razy dziennie wajchami aby zagrzać wodę właczyć podłogówkę itd. turra1 widzę ze pewnie nie potrafisz czytać ze zrozumieniem KardinalE napisał że zakręca te zawory do grzania wody tylko myślę ze na lato KardinalE pewnie masz jeszcze jakiś zawór regulacyjny na obiegu CWU ?? bo pewnie przy mniejszych oporach przepływu woda by wybrała krótszą drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 06.01.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) Zawór różnicowy zamyka rurę główną, podczas pracy pompy na by passie. Bo gdyby nie było zaworu, wówczas pompa nie tworzyła by porządanego ciśnienia, bowiem część wody zamiast płynąć pompą, płynęła by rurą główną. Wystarczy? Do yareka: Tak zawory zakręcane latem. Bojler jest podłączony cienkimi rurami, co w zupełności wystarcza, aby nie wybierało najkrótszej drogi mój model to tylko podstawowy szkic, bo wiadomo, że trzeba zawory kulowe do bojlera i może jeszcze cusik, ale to wedle uznania i późniejszej wygody np. wymiany urządzenia w instalacji. Edytowane 6 Stycznia 2011 przez KardinalE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 06.01.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 PAPOLINEK Nie obraź się, albo nie uważaj tego za jakiś atak. Próbowałem dość dawno model st81zpid i uważam,że był delikatnie mówiąc średni. Mogę Ci wysłać na próbę inny sterownik z PID za jakąś kaucją, abyś sobie sam to sprawdził. ST zostawisz sobie do odczytu temp. spalin. Myslę iz moge potestowac,który jest godny polecenia?. PID z wyjsciem na czujnik spalin , czy sigma, wolniejsza praca wentylatora przy zbliżaniu do temperatury zadanej potocznie nazywany PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turra1 06.01.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) Tyle razy obiecywałem sobie że nie będe sobie tym nerwów szarpał,co mnie to obchodzi???ale kolejny raz nie wytrzymałem Kardinale Zawór różnicowy zamyka rurę główną, podczas pracy pompy na by passie. Bo gdyby nie było zaworu, wówczas pompa nie tworzyła by porządanego ciśnienia, bowiem część wody zamiast płynąć pompą, płynęła by rurą główną. Wystarczy? -Be Ze Du RA!!!!!!!! yareka napisał ]turra1 widzę ze pewnie nie potrafisz czytać ze zrozumieniem KardinalE napisał że zakręca te zawory do grzania wody tylko myślę ze na lato tak??? Proszę cie nie ....... że wszystkie zawory mieszajace i róznicowy mozna pozamieniać kulowymi bo nie jest normą przynajmniej u mnie spanie w kotłowni i patrzenie w termometr Edytowane 6 Stycznia 2011 przez turra1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 06.01.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Tyle razy obiecywałem sobie że nie będe sobie tym nerwów szarpał,co mnie to obchodzi???ale kolejny raz nie wytrzymałem Kardinale -Be Ze Du RA!!!!!!!! yareka napisał tak??? Proszę cie nie ....... że wszystkie zawory mieszajace i róznicowy mozna pozamieniać kulowymi bo nie jest normą przynajmniej u mnie spanie w kotłowni i patrzenie w termometr No to wszystko-wiedzący turra1 niech nam wyjaśni działanie zaworu różnicowego. Prosimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turra1 06.01.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 okZawór róznicowy montujemy na zasilaniu w układzie PIONOWYM!!!! w celu uniemozliwienia cylkulacji wody wymuszanej przez pompe obiegową w tzw małym obiegu,a w przypadku wyłaczenia pompki bądź zamkniecia zaworu przed nią zawór ten ma umozliwic przepływ wody(praca w układzie grawitacyjnym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.01.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Myslę iz moge potestowac,który jest godny polecenia?. PID z wyjsciem na czujnik spalin , czy sigma, wolniejsza praca wentylatora przy zbliżaniu do temperatury zadanej potocznie nazywany PID Znajomy zmieniał kocioł na podajnik. Został mu ok.8miesięczny Proton PID. Mogę go zapytać za jaką kaucją wysłać (myślę,że do 150zł z wysyłką się zgodzi) Ten sterownik steruje pompą C.O., modulacja dmuchawy, ma wyjście na domowy panel kontrolny. W przypadku czujnika spalin miałem na myśli pozostawienie Twojego ST., miałbyś wówczas podgląd na ich temp. Natomiast pracą kotła sterowałby Proton PID FL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.01.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) ok Zawór róznicowy montujemy na zasilaniu w układzie PIONOWYM!!!! w celu uniemozliwienia cylkulacji wody wymuszanej przez pompe obiegową w tzw małym obiegu,a w przypadku wyłaczenia pompki bądź zamkniecia zaworu przed nią zawór ten ma umozliwic przepływ wody(praca w układzie grawitacyjnym) Dokładnie tak jest. Edytowane 6 Stycznia 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.01.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Wkleję Wam przykładowe, bezpieczne schematy instalacji kotła. Jeden z wersją układ otwarty-zamknięty. Na szkicach jest kocioł z podajnikiem, ale to nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turra1 06.01.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Dzieki Jarecki79 za rysunek.W która stronę byśmy ten zawór nie obrócili ta kulka w środku zawsze spadnie na dół.Montowanie tego na powrocie nie ma żadnego sensu bo woda zawdze bedzie płynać przez pompę obiegową.Ale w przypadky zamkniecia zaworu kulowego na tym obejsciu równoznaczne jest z ZAMKNIECIEM CAŁEGO OBIEGU!!!!!(niebezpieczny wzrost cisnienia,a nawet uszkodzenie kotła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 06.01.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Zawór różnicowy, jak sama nazwa mówi, działa na zasadzie różnicy ciśnień, a więc obojętnie jak go założysz, to gdy spada w nim ciśnienie, zostaje on zamknięty. Ot dziwa się dzieją, bo mam to założone na powrocie i działa grawitacyjnie (choć nie tak wydajnie jak z pompą) chyba moja instalacja zaburza WASZE prawa fizyki. Bazujcie na doświadczeniach, które wam przedstawiam, a nie na teorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turra1 06.01.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Dalej nie rozumiesz że ten zawór u ciebie nie spełnia żadnej funkcji???Mimo że wyłaczysz pompę to i tak woda płynieprzez nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareka 06.01.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) tura1 i tu się mylisz troszkę do tyłu jesteś To nie reklama poczytaj tam jest też napisane jak można te zawory montować. Kulka w lepszych zaworach ma pływalność bliską zera ale raczej dodatnią. dam Ci jeszcze link do pdf http://tech-pol.pl/images/stories/images/instrukcja.pdf jak kulka będzie za ciężka to przy zaniku zasilania właśnie może woda najpierw przez pompkę płynąć. Edytowane 6 Stycznia 2011 przez yareka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.01.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Zawór różnicowy, jak sama nazwa mówi, działa na zasadzie różnicy ciśnień, a więc obojętnie jak go założysz, to gdy spada w nim ciśnienie, zostaje on zamknięty. Ot dziwa się dzieją, bo mam to założone na powrocie i działa grawitacyjnie (choć nie tak wydajnie jak z pompą) chyba moja instalacja zaburza WASZE prawa fizyki. Bazujcie na doświadczeniach, które wam przedstawiam, a nie na teorii Nie mam zamiaru się z Panem kłócić, przedstawiam sprawdzone schematy z praktyki zawodowej a nie żadnej teorii. Co to za zarzut WASZE prawa fizyki? Co Ci zrobiłem, że mnie w ten sposób atakujesz? Wolę instalację tego zaworu na zasileniu, są jednak zwolennicy instalacji na powrocie. Ja z tym problemu nie mam. Dlaczego wolę na zasileniu: - naturalny układ, zawór lepiej pracuje, ale co ważniejsze pompa C.O. będzie miała dłuższą żywotność - przy montażu na powrocie pompy bardziej zachodzą mułem i wszystkimi syfami schodzącymi z instalacji - obecne pompy bez kłopotów wytrzymują do 110st.C Zwolennicy montażu na powrocie twierdzą natomiast,że pompa jest bezpieczniejsza pod względem temperaturowym. Na powrocie nie ma tak wysokich temp.... Zawsze sa 2strony medalu i można wybierać, co komu bardziej odpowiada. Na moim kotle, 14letnim dziadku mam wszystko na zasileniu, pompa leszczyńska pracująca również bezawaryjnie 14lat od montażu kotła. Schematy, które przedstawiłem są przede wszystkim bezpieczne, przypominam,że na rurze od kotła do przelewu w/g normy nie może być żadnych zaworów czy przewężeń. Można z nich korzystać lub na ich bazie opracować coś pod swoje wymogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł74 06.01.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Ja też mam zamontowaną pompę na powrocie wraz z zaworem. . . I zapewniam że działa dobrze i spełnia swoje zadanie, sprawdzałem doświadczalnie wyłączając pompę. Zresztą zanim pompa ruszy ( rozpalanie ) rurki robią się ciepłe co świadczy o grawitacyjnym przepływie wody, w tym czasie rura do naczynia wzbiorczego jest zimna. Więc nie jest to zwykłe przenikanie ciepła... Pompa na powrocie ma, w przeciwieństwie do pompy na zasilaniu, wytworzyć nadciśnienie w kotle. Dzięki temu minimalizuje "bulgotanie" przy wyższych temp. i gdy opał zbliża się do rusztu wodnego pod koniec spalania. Montując pompę na zasilaniu powodujemy zawsze podciśnienie, a jak wiadomo wrzenie cieczy zależy od ciśnienia im wyższe ciśnienie tym temp. wrzenia też wyższa ( wszyscy słyszeli o tz. wodzie przegrzanej, może mieć 150-170 i więcej stopni ). rzecz może wyglądać inaczej w układach z wysokimi pionami tam ciśnienie jest zawsze na plus. Zawór reaguje na różnicę ciśnienia i jest mu obojętne gdzie pracuje. W kulowych zaworach zwrotnych ważne jest tylko kierunek przepływu cieczy i ułożenie w pionie by grawitacja pozwoliła opadać kulce .... To moje zdanie i go nie zmienię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 06.01.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Do turra1: A jak wytłumaczysz mi to, że gdy wyłącze pompę i zakręce zawory kulowe przy pompie, to też przez nią popłynie? Przed chwilą byłem w kotłowni, tak zrobiłem i ładnie mi grzało grawitacyjnie. Do Jarecki79: Nie chciałem Ciebie obrazić, ponieważ cenię co robisz oraz Twoją wiedzę i sam bym korzystał z niektórych Twoich rozwiązań Właśnie są jakby dwie szoły montażu pomp obiegowych. Obie mają swoje wady i zalety, ale obie są dobre, lecz ja z tego powodu, iż u mnie jest na powrocie, działa tak wiele lat, właśnie namawiam do takiego montowania. Lecz niech kolega turra1 nie stara się mi wmówić nie wiedzy, ponieważ dobrze wiem o czym napisałem. Kocioł podłączał mi znajomy (tylko przy kotle), który działał przy budowie instalacji w firmach ICT POLAND oraz ARCTIC PAPER w Kostrzynie nad Odrą. Wszystko działa mi idealnie, a znajomy dość wnikliwie wszystko mi tłumaczył, gdy montowaliśmy kociołek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts