magol13 23.01.2011 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 pytanko do last rico,posiadam kocioł defro optima komfort plus nowa linia.jak mam palic w tym piecu bo juz nie mam nerwow.czy palenie od góry wchodzi w rachube?pale od dołu i to małymi porcjami wegla.piec przekracza zadana temperature nawet o 15-20 st.boje sie go zasypac cały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 23.01.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 pytanko do last rico,posiadam kocioł defro optima komfort plus nowa linia.jak mam palic w tym piecu bo juz nie mam nerwow.czy palenie od góry wchodzi w rachube?pale od dołu i to małymi porcjami wegla.piec przekracza zadana temperature nawet o 15-20 st.boje sie go zasypac cały Pierwszym podstawowym pytaniem które naależy sobie zadac jest,dlaczego piec nie trzyma zadanej tęperatury w przedziale nie wiecej niz 5-8 stopni (+ - ) . W Twoim przypadku przekracza o 15-20 st. Jakiej mocy jest piec? Palisz ze sterownikiem czy miarkownikiem ciągu. Jakie masz grzejniki,podłogówka,orientacyjna ilosc wody w układzie C.O. http://images46.fotosik.pl/535/e1566b77c2bc8336.jpg Konstrukcja kotła górniak obliguje do palenia od góry. Przeczya lektóre palenia od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hammer1 23.01.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 pytanko do last rico,posiadam kocioł defro optima komfort plus nowa linia.jak mam palic w tym piecu bo juz nie mam nerwow.czy palenie od góry wchodzi w rachube?pale od dołu i to małymi porcjami wegla.piec przekracza zadana temperature nawet o 15-20 st.boje sie go zasypac cały Kolego magol13 kocioł jaki posiadasz to typowy kocioł GS. A więc kocioł twój przekracza znacznie temp. ponieważ palisz w nim od dołu czyli nieprawidłowo. Przy tym sposobie w bardzo krótkim czasie wytwarza się bardzo dużo energii. Jeżeli boisz się sypać cały kocioł zasyp np około 1/3 kotła i wtedy zobaczysz co jest oczywiście rozpal od góry. Problemy powinny zniknąć. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_i 23.01.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 KardinalE Załączam zdjęcia ponownie. Jakis czas pracowałem nad wymyśleniem sposobu na bezpieczne używanie KPW przy wentylatorze i od kilkunastu dni używam z powodzeniem takiego wynalazku. Na ostatniej fotce pokazane są otwory którymi doprowadzane jest powietrze nad palenisko. Szukam rozwiązań waszych na kierownicę. Szczelność kotła i inne podstawowe sprawy są zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 23.01.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 pawel_i wczesniej tez myślałem o takim rozwiązaniu doprowadzenia powietrza , przydało by sie jeszcze wstawić jakaś klapke do regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_i 23.01.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Klapka jest w elemencie na drzwiczkach,okrągła przepustnica.Przeniosłem też przepustnice wentylatora z wentylatora na wlot PG do kanału, stosując zasadę ze PW jest tak jak dysza wolnych obrotów w samochodzie.Oczywiście w czasie pracy wentylatora PW też trafia na d palenisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 23.01.2011 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Równo 10 dni temu poszedłem na strych i zrobiłem foto ocieplenia komina dla kolegi Turra 1. Po kolejnych wpisach uznałem, że on nie potrzebuje żadnych porad. Dzisiaj jednak... pomyślałem że może to komu się przyda (może i koledze), skoro zdjęcie już jest, no to szkoda żeby leżało na dnie mojego komputera. Komin należy najpierw dokładnie obejrzeć, tynk cementowo-wapienny nie może być nigdzie spękany, jeśli tak jest, to TRZEBA zbić stary tynk i położyć nowy. Następnie owijamy komin wełną (mata szklana lub bazaltowa) z rolki. Minimalna grubość maty 50 mm i koniecznie zaciągamy matę na zakładkę - a nie na styk. http://www.iv.pl/images/83854365785559245341.jpg Dobrze dysponować kimś do pomocy - bo teraz komin okręcony matą trzeba owinąć siatką szklaną używaną do dociepleń elewacji. Ponieważ robiłem to sam to użyłem taśmy (widać ją spod siatki). Po owinięciu siatkę lekko dociągamy, powtarzam lekko - bo łatwo matę zagnieść do np. 30 mm zwłaszcza na rogach. Następnie całość owijamy taśmą najlepiej aluminiową. Konieczne są widoczne na zdjęciu pionowe pasy taśmy - zapobiegają wybrzuszaniu się i zjeżdżaniu ocieplenia z komina. Tak ocieplone kominy mam już chyba z 6 lat... i nic się złego nie dzieje, ciągle dobrze trzymają ciepło. Mogę spokojnie ten system polecić. P.S. Jutro pewnie znajdę trochę czasu na zaległe odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magol13 23.01.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 moc kotła to 20kw,pale za pomoca sterownika nic nie kombinowalem,tak jak go kupilem tak pale.grzejniki kermi na pietrze i w garazu parter podlogowka.gora to jakies 85m2,dól tyle samo plus piwnica 25m2.ilosc wody nie znana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marmark 23.01.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Ja swój komin ociepliłem "tradycyjnie" - użyłem wełny elewacyjnej (twardej) o grubości 5 cm. Kleju użyłem takiego gorszego (15 zł za worek) i dedykowanego do styropianu (do wełny kosztowal 26 zł). Uznałem, że pod dachem nawet gorszy klej się sprawdzi (to mógłbyć błąd - nie sprawdziłem jego zakresu temperatur; na razie się trzyma). Na wełnie oczywiście siatka z włókna szklanego zatopiona w kleju. Przed dociepleniem zerwałem stary, łuszczący sie tynk, wyczyściłem spoiny (wapienne) szczotką drucianą, odpyliłem i zagruntowałem szkłem wodnym. Wyrównałem tynkiem cementowym z dodatkiem szkła wodnego. Drzwiczki rewizyjne pospawałem podwójne, z pięciocentymetrową warstwą izolacyjną w środku. Uszczelka z silikonu, dociąganie śrubami. Last Rico Myślałem o podobnym rozwiązaniu jakie Ty masz. Chciałem wełnę (miękką) owinąć folią aluminiową - niestetyt trudno dostać taką w arkuszach lub rolce o sensownej szerokości (np. 100 cm). Wełna powlekana folią była dla mnie zbyt droga, a w okolicznych sklepach/hurtowniach (nawet tych dużych i sieciowych) nikt o niej nie słyszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 23.01.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Do pawel_i: Hehe nie zauważyłem wcześniej. Myślę, żebyś zrobił KPW taką samą jak inni poproś w poście aby powrzucali fotki, bo ja osobiście nie posiadam KPW. Koledzy już kiedyś napisałem w poście, ale powtarzam!!! co sądzicie aby w jakiś sposób spróbować palić w kotle tylko z powietrzem od góry, za wzór przyjmijmy tą stropuve: http://stropuva.com.pl/ Niech tylko nikt nie moderuje, bo to nie żadna reklama. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Portrecista 24.01.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 interesowałem śię tym kotłlem ale po rozmowie z instalatorem,który je montuje mój zapał ostygł Jeśli chodzi o zasadę działania jest ona bardzo interesująca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_i 24.01.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Też patrzyłem na te kociołki w ostatnim " Instalatorze".Ni w ząb nie rozumiałem za pierwszym razem jak to działa, ale po drugim spokojnym odczytaniu zrozumiałem że palą od góry. A propos palenia tylko z powietrzem górnym próbowałem, ale jakiś rewelacji nie było.Wolniej kocioł dochodził do temperatury, i jakoś tak niestabilnie pracował.Dopiero otwarcie PG spowodowało powrót do normy. Popróbuję dziś z moim ostatnim wynalazkiem i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 24.01.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Tak, tak też slyszałem o nim tylko złe opinie ale chodzi mi o samą zasadę działania, jak np. w naszych kociołkach zrobić coś podobnego. Teleskopowa KPW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł74 24.01.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Ja myślałem nad zrobieniem KPW w postaci ramienia które opiera się swobodnie na opale, w miarę spalania się paliwa ramię opada .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wezyr 24.01.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Logica 20 - 27 kw z wiszącym wymiennikiem .Dwa pierwsze zdjęcia to ogólny widok - na drugim widzimy przysłoniętą dmuchawę , na trzecim zrobioną kierownicę powietrza wtórnego .Drzwiczki zbudowane są z dwóch grubych blach 4 mm odsuniętych od siebie o ok 2 cm , przez co się mało nagrzewają . Niebieska blach to tylko obudowa . To co wystaje to moja kierownica wykonana z starej rury 1,5 cala .Między rurą widać przerwę którą można płynnie regulować poprzez wkręcanie lub wykręcanie . Praktycznie można zatyczkę całkowicie wykręcić lub całkowicie zakręcić co da pewną szczelność .To co wystaje nad tą turą to zwykły okrągły uchwyt od szafki , który został na środku przewiercony , została przełożona śruba i z drugiej strony zablokowana dwoma nakrętkami żeby się nie rozkręcała . W środku rury znajduje się zamocowana podwójna nakrętka zamocowana na wysięgniku go ściany rury . Dzięki takiemu rozwiązaniu można głowicą płynnie regulować w zależności od paliwa . Inaczej drewno , inaczej węgiel itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wezyr 24.01.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Tak wyglądają następne zdjęcia kierownicy . Otwór w drzwiczkach zostało obrysowany i powiercony na około wiertłem 3 - złamałem dwie szt . Później został wypiłowany pilnikiem okrągłym i półokrągłym do wielkości 1,5 cala [ widocznej rury ] . Kiedy ciasno weszła został obrysowany o przewiercony drugi otwór i też wypiłowany . W te otwory została wstawiona rura o długości 25 cm . Gdy wszystko było dobrze rura zostało rozcięta na 13 cm który został przyspawany od strony ognia w zakładzie blacharskim za 5 zł spawarką migomat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wezyr 24.01.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Tak właśnie powinno wyglądać mocowanie wewnętrzne - jest prostsze od tego co zrobiłem . Śruba 5 mm o dobranej długości u mnie ok 5 cm , na to nakręcamy dwie nakrętki żeby było mocne do nakrętek dospawamy śruby boczne które widać na zdjęciu . W górnej rurze wiercimy dwa otwory w zależności od użytych śrub i tam pod kontem wkładamy nasze pospawane ustrojstwo centrujemy i albo spawamy po bokach [ wystające śruby ] lub przykręcamy nakrętkami . Spawać można wszystko za jednym razem roboty bardzo mało . Główna nakrętka ma znajdować się centralnie w rurze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_i 24.01.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 A nie ma możliwości żeby spaliny się cofnęły przez tę dziurkę jak pracuje wentylator? Ja właśnie zrezygnowałem z takiego rozwiązania bo bałem się cofania spalin przez KPW do domu jak pracuje wentylator.Nawet wymyśliłem zawór z elektromagnesem który zamykał KPW jak pracował wentylator. Na postoju wentylatora elektromagnes odciągał klapkę PW.Ale problemem cały czas były nagrzewające się drzwiczki, topienie cewki itp..Dlatego wymyśliłem coś takiego jak na moich zdjęciach. Ale kierownicę, taka jak twoja, sprawdzę u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wezyr 24.01.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 W środku między wymiennikiem a rusztami postawiłem docięte cegły szamotowe u mnie weszło 5 szt . Na dole żeby się nie obijały jest docięty kątownik i one na nim stoją . U góry również docięty jest kątownik i wciśnięty między wymiennik a cegły szamotowe . za wymiennik należy teraz wsypać łopatkę popiołu żeby to wszystko się uszczelniło i nie przeciągało dymu , ognia pod wymiennik [ bardzo ważne ] Oczywiście można też położyć między wymiennik dociętą wełną mineralną . Jeżeli coś nie pasuje to bierzemy szlifierką , tarczę do betonu i docinamy . Cegły są pełne i połówki - będzie dalej na zdjęciach . Kątownik musi być gruby żeby się nie upalał ja mam ok 6 mm . Powinien być docięty na szerokość kotła i radzę zmierzyć dokładnie miejsca w których ma być . Powinien wejść na lekki wcisk . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_i 24.01.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 KardinalE A propos palenie tylko z powietrzem od góry.Miałem dziś trochę czasu wiec spróbowałem, napaliłem od góry włączyłem nadmuch tylko przez KPW, zamknąłem przepustnicę PG.Efekty:- rozpaliło się ładnie - po wypaleniu góry, jakoś nie chciało schodzić w dół- temperatura zaczęła spadać- wypaliła się prawie całkowicie góra ( nie skoksowala )- na dole zaczęło się rozżarzać ale wypalona góra blokowała skutecznie dostęp powietrza do spalania- jak już nie widziałem żaru otworzyłem PG i po pół godzinie zaczęło się normalnie palić. I tyle prób tylko z PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts