Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Was,

Ja również pokusiłem się na ten eksperyment z dosypaniem soli, jakie są moje wnioski:

1. Nie widzę zwiększenia stałopalności

2. Biały osad na wew. ściankach kotła

3. Wg mnie sól działa tak samo jak SADPAL

4. Dymek z komina raczej bielszy niż bez dosypywania

5. A czy nikt z Was nie widzi, że pod tą białą warstwą dalej jest czarny osad

6. Po otwarciu kotła wyraźnie czuć zapach takiej salicyny, w palenisku widać więcej niebieskich płomyczków.

To tyle.

Pozdrawiam

Panowie jak zobaczycie to w sadpalu też jest sól.

Pierwszy raz dosypałem soli na żar który mi pozostał w kotle.

Teraz sypię do węgla podczas dokładania, czyli do węglarki przed wsypaniem do kotła łyżka soli ( grubej ).

Nie ma to wpływu na długopalność - bo nie może mieć, ale na poprawę czystości spalania widać że ma.

Jedno mnie tylko zastanawia - czy nie ma to jakiegoś ujemnego wpływu na nasze kociołki.

wsypałem o kotła trochę soli zrobil się bardziej biały - ROsyjski patent ;-)

No u mnie efekt jest rewelka-całkiem poznikały takie czarne płaty nieczyszczonej sadzy z drzwiczek a w komorze zasypowej kociołek czysty jak łza. Ten rosyjski patent to coś jak w dowcipie o rosyjskich(a raczej radzieckich) naukowcach którzy wymyślili wodę w proszku ale wciąż pracują nad wynalezieniem rozpuszczalnika do tego proszku:-)

Sól w pewnym stopniu zwiększa temperatur spalania.

Sadplal zawiera również związki powodujące puchniecie nalotu w piecu oraz dolnej części kuminu.

Sól nie zapewni wyższej temperatury spalania oraz odpadający nalot z pieca.

? to w końcu jak, bo się gubię? :)

Powstaje pytanie :Dlaczego sól oczyszcza kocioł ze smoły i sadzy.Jeżeli dlatego,że jest wyzsza temp spalania ,to ok.Jeżeli natomiast sól w pewnym stopniu "wżera" się w kocioł powodując na poczatku jego oczyszczenie a pózniej jakąś reakcje z juz oczyszczoną blachą to już nie jest całkiem takie dobre.Ogolnie sól na metal działa negatywnie,a juz napewno nie pozytywnie.

Powstaje pytanie :Dlaczego sól oczyszcza kocioł ze smoły i sadzy.

Na to pytanie odpowiadają najwybitniejsi radzieccy uczeni z Wszechzwiązkowego Instytutu Techniki Kotłowej w ostatnim numerze magazynu instalatora.:-o

Ogolnie sól na metal działa negatywnie,a juz napewno nie pozytywnie. .

Dlatego wybitni radzieccy uczeni radzą aby sól sypać na węgiel a nie na metal ;-)

wszystkie te cuda niewidy typu:sadpal,spalsadz,sól,obierki - to w wielkim skrócie inhibitory

...ludzie sypią sól i jest rewelka,dodają obierki i jest rewelka,sypią wapno i jest rewelka,sypią mączkę ziemniaczaną i jest rewelka...

każdy to co lubi i co ma pod ręką - ale sami dobrze wiecie,że to półśrodki - lepiej spalać tak aby owe środki nie były potrzebne

pozdrawiam serdecznie :-)