Papolinek 17.02.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Dosypanie soli ma wpływ na stałopalność podobnie jak czyszczenie kotła. Brudny kocioł a czysty to różnica w sprawności. U mnie dzisiaj czysto i biało czyli rewelka , następny dobry pomysł . Pieniążki zamiast wydawać na sadpal możemy przeznaczyć na np pivko, pozdr. IPowoli zbierac na nowy piec:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej9923 17.02.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Na to pytanie odpowiadają najwybitniejsi radzieccy uczeni z Wszechzwiązkowego Instytutu Techniki Kotłowej w ostatnim numerze magazynu instalatora.:- Dlatego wybitni radzieccy uczeni radzą aby sól sypać na węgiel a nie na metal Wiesz,sól rowniez sie sypie na drogi a nie na samochody a jednak pozniej rdza korozje wpierd...:lol2:Poprostu trzeba tak palić,zeby pozniej nie było potrzeby uzywania soli czy innego wynalazka,a już napewno niecodziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodasz 17.02.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 WPoprostu trzeba tak palić,zeby pozniej nie było potrzeby uzywania soli czy innego wynalazka,. No pewnie, że lepiej być bogatym i mądrym niż biednym i głupim. No ale w przypadku pośrednim to już zgadzam się być głupim i bogatym;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotruś.rybnik 17.02.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 witam ! nie chciałem pisać póki nie poczytam wszystkiego od początku do końca, ale: jestem właśnie na stronie 101 i tam dnia 18.01.2010r nijaki camelcamel zapytał m.in. " czy jest jakieś streszczenie tych 34 stron". I tu mam pytanie: to ile obecnie jest tych stron tego tematu ? u mnie dzisiaj jest 241 czy też tyle widzicie czy może moja przeglądarka inaczej je jakoś liczy. P.S. czytam z wielkim zainteresowaniem i nie umiem się już doczekać kiedy to i ja będę mógł z Wami podzielić się moim doświadczeniem z palenia od góry. Proszę o odpowiedź a póżniej aby nie zaśmiecać to adminie do kosza ze mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareka 17.02.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 dawniej na forum muratora widać mieściło się więcej postów na stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.02.2011 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 ilość postów na stronie jest do ustawienia w profilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 18.02.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witam,Przed chwila wsypałem łyżkę soli na żar i podniosła się temperatura spalin na czopuchu o 20*C , czyżby to dosypanie soli podwyższalo temperaturę .hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIRKOR 18.02.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witam wszystkich ciepło ! Piszę pierwszy raz na tym forum, choć przeczytałem wszystko i dalej czytam z dużym zainteresowaniem.Wyrazy uznania dla LAST RICO I pozostałych fachowców. 20 lat paliłem w kotle własnej roboty - głównie trocinami- choć można było palić jak w górniaku i innymi paliwami. Kocioł był okrągły - taki trociak z płaszczem wodnym. Jedno nabicie wkładu wystarczało na dobę, temp. ok.55 dom ocieplony ok.60m, bojler 150 l. Niestety w końcu skorodował, a i trocin zaczęło brakować. Dostałem od kolegi górniaka HARZ-2 -chyba przedwojenny- lecz żeliwny,przewymiarowany-dałem szamotki i spalam metodą LAST RICO w miarę bezdymnie. Kocioł ma ok. 60 l pojemności i czasem palę w nim trocinami. Zasłaniam ruszta blachą z otworem w środku ,daję poziomy tunel - jak we wkładzie trociniaka- do rozpalania.Zamiast kołka wokół którego ubija się trociny , a którego nie da się włożyć do kotła zastosowałem słoik twist 0.9l . Do wieczka słoika musimy przymocować drut lub sznurek do podciągania słoika w górę po ubiciu warstwy trocin. Słoik ustawia się na otworze w blasze zasłaniającej ruszta. Rozpalam jak klasycznego trociniaka - przez poziomy tunel. Jak się dobrze rozpali zamykam wlot poziomy folią al , dociskam drzwiczkami dolnymi i teraz powietrze dochodzi przez te drzwi z klapką regulacyjną pod ruszta do dziury w blasze.Można podglądać płomień przez rozetkę w górnych drzwiczkach. Metoda brudząca,bo trociny najlepiej ubija mi się ręką , lecz dwukrotne nabicie na dobę zapewnia ciepło jak w bani , a i ciepłą wodę. To na tyle - do widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej9923 18.02.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witam, Przed chwila wsypałem łyżkę soli na żar i podniosła się temperatura spalin na czopuchu o 20*C , czyżby to dosypanie soli podwyższalo temperaturę . hej. Mariusz ja wczoraj dosypalem łyżke soli [na próbe] na żar i po pewnym czasie spadła mi temp.na kotle.Zadnych ustawiem nie zmieniałem[nie mam zadnych sterowników i miarkowników],tylko dosypałem i zamknąłem kocioł.Paliwa było dosyć do palenia jeszcze przez kilka godz.Łączac z tym Twoja obserwacje czy nie jest tak że kosztem temp. na kotle wzrasta strata kominowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 18.02.2011 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) Post z dn. 14.12.2009 Kocioł GS Zębiec S2WK21-1 21kW z 1995r Dom z poddaszem użytkowym 140m2, całość 220m2, ściany 0,52 W/m2K, 15cm wełny w krokwiach (śnieg topi się natychniast), okna nowe (szyba 1,0), całość podpiwniczona, wentylacja mech z reku mistral 300duo. Nowym sposobem palę od lutego 2009. Modernizacja kotła: montaż miarkownika mechanicznego i doszczelnienie klapy PG. W ciągu 45 dni spaliłem 1000kg węgla (22 kg/dobę). Niezależnie od temp zewn od miesiąca wsypuję zawsze tyle samo węgla, tylko podnoszę nieznacznie temp na piecu. Od 42 st C przy średniej temp zewn 6 st do 50 przy zewn -3 st C. Od początku sezonu grzewczego mam bufor 1000L, sterownik siłownika Frisko SR34-M1. Paliłem "na maxa" ale dużo ciepło uciekalo w komin (ściana i płytki gorące). Dla trwałości komina najlepiej jest, gdy nie wygaszamy w kotle i dlatego teraz palę bez przerw. Jedną ściankę komory wyłożyłem cegłą szamotową o grub 6 cm, zamontowałem też kierownicę powietrza. Najczęstsze ustawienia: miarkownik mechaniczny 68-72 *C, pompa obiegowa kotła 80 *C (nie załącza się praktycznie wcale, ładowanie bufora grawitacyjne), krzywa grzania 7 lub 8 (mniejsza przy temp poniżej 0). Przez ostatnie dwa dni załadunek po ok 25kg węgla. Wystarcza na 22-24 godziny. 2011-02-17 http://images38.fotosik.pl/634/812b344b7f64a8b3m.jpg Ok 0:00 nowy zasyp węgla. 15:00 skok temp CO to sterownik otwiera na max i zamyka siłownik zaworu. 17:20 przerusztowanie 19:00 krzywa grzania 7 (była osiem) 2011-02-18 http://images46.fotosik.pl/604/c969c46d5a1cb7d5m.jpg Edytowane 25 Lutego 2011 przez k62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 19.02.2011 01:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 andrzej9923 Kurcze nie wiem , trzeba by zaobserwować kilka razy. Raczej solić codziennie nie zamierzam , może tylko przed czyszczeniem .Kolega dosypał to kocioł wysechł i poodpadaly płaty smoły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bercik721 19.02.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 (edytowane) Witam jestem lakiem w tych sprawach,przeczytalem pierwsze strony tego tematu i dalej doczytuje.Do rzecz zakupilem taki kociol http://www.skamet.com/uksn.html wraz ze sterownikiem krypton oraz dmuchawa WPA 120.Dodam kociolma 17KW i ogrzewam nim ok 110mk. Pytanie cz to kociol dolnego czy gornego spalania.Jesli gornego to jak ustawic parametry sterownika,czy ta klapka na drzwiach zasypowych ma byc uchylona w czsie palenia? Dzieki za wszystkie sugestie.Dodam ,ze pale mialem Edytowane 19 Lutego 2011 przez Bercik721 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 19.02.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Witam jestem lakiem w tych sprawach,przeczytalem pierwsze strony tego tematu i dalej doczytuje.Do rzecz zakupilem taki kociol http://www.skamet.com/uksn.html wraz ze sterownikiem krypton oraz dmuchawa WPA 120.Dodam kociolma 17KW i ogrzewam nim ok 110mk. Pytanie cz to kociol dolnego czy gornego spalania.Jesli gornego to jak ustawic parametry sterownika,czy ta klapka na drzwiach zasypowych ma byc uchylona w czsie palenia? Dzieki za wszystkie sugestie.Dodam ,ze pale mialem Pod twoim nickiem jest dopisek "WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi" i uwierz, że poczytając temat uzyskasz mnóstwo trafnych odpowiedzi, a tak to tylko znów niepotrzebny post z pytaniami, które co chwile niepotrzebnie i z lenistwa są zadawane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_i 20.02.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Zastój na forum widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 20.02.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Może wszyscy przestali palić Dlaczego mam problem z rozpaleniem o góry brunatnego , czyżby brudny komin? Czyścicie komin co określony czas np co 3 miesiace w sezonie czy jakoś rozpoznajecie że jest bruny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardoczek 20.02.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witaj M.Mariusz i Jarecki. dalej ciągniecie na miale?? Też się teraz przerzuciłem. Jest to odsiewka sporo w nim groszku i dość dobrze się pali. Moglibyście nakreślić mi Swoje procesy spalania??? Jakie paliwo, jak palicie, jaka powierzchnia do ogrzania, co z kpw przy paleniu miałem i tzw "osiągi" itd, itp..... Za odp wielkie dzięki koledzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_i 20.02.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Mały Mariusz - najlepiej wejść na komin i zobaczyć, a jak już wejdziesz to wpuść szczotę i po sprawie.Ja swój komin czyszczę dwa razy w roku po i przed sezonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 21.02.2011 03:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 mardoczek spaliłem 1 tonę miału (suchy kupiony jeszcze w lecie ) najpierw zapalałem o góry + dmuchawa na 20% zasłonięta w okolo 70% , pózniej chcialem palić z miarkownikiem (KPW) i też się udawalo ale musialem wstawiać klocka sosnowego pionowo przy rozpalaniu dawalem więcej drewna i miału sypalem troszke mniej niż z dmuchaą . Miał tak jak i wegiel spala się łanie , najlepiej jak na zasypie jest cały czas ogień wtedy nie dymi wogóle. W ta zimę spaliłem oprócz tony miału jeszcze 5 kubików sosny (sezonowana od wiosny )i 2 kubiki dęba (2 lata sezonowany) a teraz kupilem tonę brunatnego z racji tego że na składzie nie było miału. Dom 160 metrów ogrzewam 130 , ocieplony wełna od góry 40cm , ściany pustak +cegła , okna nowe . Myslę że nie jest zle , rok temu spaliłem 5 ton kamiennego i kilka kubików dęba. Pozdr pawel_i jak tylko snieg stopnieje to włażę na dach , komin czyściłem na jesień i może być już zapchany , szczególnie od sosny. Ehh spanie mi nie idzie ale robota w garażu czeka , miłej nocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej9923 22.02.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Mały Mariusz ja pale już trzeci sezon bez czyszczenia komina,oczywiście wyczystke" wybieram" regularnie.Pale ruskim[syberyjskim]orzechem.Własnie zacząłem palic trzecią tone w tym sezonie.Dom nie ocieplony ,ogrzewane ok 100mkw.Szkoda ,że w moim regionie nie widuje sie węgla brunatnego,chętnie bym spróbował palić tym opałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marmark 22.02.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 andrzej9923"brudasek" jest opałem dla prawdziwych twardzieli. Może zawierać do 60% wody. Dla komina to katastrofa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts