Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Droga eliminacji mysle, ze do wiosny (zakup pieca) cos wybiere sensownego :lol:

Osobiście pochwalam taki wybór, żeliwo jest bardzo trwałe. Chcę też żebyś wiedział że przy

rozpalaniu od góry (nawet w kotle stalowym) ryzyko korozji kotłowej jest pomijalne. :)

Kolega Orinoko zwórcił uwagę że kotły żeliwne zwykle dedykowane są dla koksu, więc słabo

nadają się do spalania węgla. To jest prawda, ale, trzeba zaznaczyć że do spalania węgla - metodą

tradycyjną, gdyż wtedy węgiel produkuje długie płomienie (potrzebuje długiego wymiennika).

Natomiast do spalania węgla metodą "od góry" nadają się świetnie :D ponieważ węgiel spalany

w taki sposób uwalnia tylko tyle gazu... ile akurat trzeba. Po fazie rozpalenia, płomieni już prawie

nie ma, kocioł ogrzewany jest w dużej mierze kontaktowo (podobnie jak koksowy).

Za to kocioł żeliwny zdecydowanie nie nadaje się do spalania drewna, jeśli ktoś chce się ogrzewać

drewnem... to stanowczo odradzam. Drewno jest paliwem wyjątkowo długo-płomieniowym.

Witam

robercikzs: ten kociołek z twojego linku to to samo co Dakon Dor lub Buderus (chyba S111) (ta sama licencja) - sam się "przymierzam" do Dakon Dor 32D - trochę duży na 180m2 - ale większa komora zasypowa rozszerzająca się ku dołowi i większy zasobnik , a łatwiej chyba moc zmniejszyć niż zwiększyć..:-)

Pozdrawiam

Wybór kotła drogą eliminacji, ale najpierw trzeba znaleźć kryteria , ktorymi się kierujemy. I tu też problem. Każdy kij ma dwa końce i nie ma rozwiązania najlepszego. Nawiązując np do :

Osobiście pochwalam taki wybór, żeliwo jest bardzo trwałe.

to z drugiej strony cena wyższa. A czy naprawdę potrzebujemy zawsze czegoś bardzo żywotnego? Czy 15lat (załóżmy dla stali kotłowej) a 20 lat dla żeliwa to "czynnik" którym faktycznie jest sens zawracać sobie głowę?

Można spokojnie powiedzieć , że już za 15 lat dzisiejszy kocioł będzie przeżytkiem a druga sprawa to rodzaj paliwa ( gdy częściej wymieniamy kocioł na nowy to przy okazji mamy możliwość korekty).

Swego czasu ekogroszek kosztował tyle samo co groszek. Dzisiaj gdy mamy duży popyt na ekogroszek cena jest o 30- 40% wyższa. Kiedyś olej opałowy był w przyzwoitej cenie teraz to chyba najdroższy sposób ogrzewania. Z tej strony patrząc nie ma sensu za kryterium stawać "długowieczności" kotła , bo czasem jeszcze dobry 10,czy 12 letni pójdzie na złom, bo ekonomia będzie za tym przemawiać by zmienić rodzaj paliwa a zarazem piec. Nie mówię tu o solidności wykonania (renoma i gwarancja producenta) tylko o teoretycznej żywotności.

Co do wiarygodności danych technicznych to już chyba po tym jak Last Rico wyraził również swe wątpliwości , nikt nie ma złudzeń że takich wskaźników jak sprawność a nawet moc nie można brać dosłownie.

No ale tu trzeba mieć trochę wiedzy i pewnie praktyki by umieć ocenić jak bardzo producent nas naciąga tymi danymi technicznymi.

A teraz czy jesteśmy wygodni i płacimy za to , czy wolimy tanie rozwiązanie kosztem komfortu.

Bo czytając trochę to , zauważyłem też takie mieszane podejście :

Komfort > kocioł z podajnikiem i palnikiem retortowym za nie małe już pieniądze i

Oszczędność> zakup do niego taniego paliwa (czasem niewiadomego do końca pochodzenia)

Takie połączenie = kłopoty i Ani Komfortu Ani Oszczędności a wręcz odwrotnie.

Inny przykład (typowy dla nas Polaków) to samochód za 80.000zł no i mieszkanie m4 , a do baku leje się to co tańsze (98 ten samochód zobaczy jak świnia niebo). Ale jak coś to mam furę , i tak samo jak coś to mam kocioł z nadmuchem , podajnikiem itd.

Ja też zastanawiam się nad zmianą paliwa a w związku z tym pieca ale widzę że ciężki temat.

Last Rico Tylko ja chce wlasnie wymienic piec na nowy i nie wiem na jaki sie zdecydowac. Teraz chodzi mi po glowie gorniak, ale zeliwny.

A co myslicie o takim piecyku - Junkers Superclass

http://img132.imageshack.us/img132/7609/junkersso5.th.jpg

Czy dobrze mysle, ze jest to piecyk z dolnym spalaniem? No i ta komora rozszerza sie ku dolowi, czyli paliwo raczej nie bedzie sie zawieszac, tak?

Ja mam taki piec i jest to piec dolnego spalania. Co prawda mój to buderus s111 ale jak łatwo możesz sprawdzić to jest to samo. Co do komory rozszerzającej się ku dołowi to tak ładnie wygląda to na rysunku. W rzeczywistości wydaje mi się że komora to ściany równoległe do siebie albo nie zauważam minimalnego rozszeżenia. Opał zawiesza się bardzo rzadko, wówczas gdy piec nie jest dawno czyszczony i na ściankach uzbiera się cienka warstwa sadzy.

to z drugiej strony cena wyższa. A czy naprawdę potrzebujemy zawsze czegoś bardzo żywotnego? Czy 15lat (załóżmy dla stali kotłowej) a 20 lat dla żeliwa to "czynnik" którym faktycznie jest sens zawracać sobie głowę?

Nie lubię partyzantki, tak już mam. Zwykle na tym zyskuję, czasem bywa że tracę ale to przytrafia mi

się znacznie rzadziej. :) Ponieważ wymiana kotła to dość uciążliwe przedsięwzięcie, bo to i zwykle nic

nie pasuje po starym, staram się więc wszystko zrobić na dłużej. Cena samego kotła żeliwnego patrząc

z tej perspektywy nie jest odrażająca, bo pisał tu już kolega którego kocioł ma 36 lat i dalej grzeje...

Zatem to co nadłożymy przy samym zakupie - odbierzemy nie płacąc za kolejny nowy kocioł stalowy,

nie płacąc za transport obu, oraz za instalatora. Całkiem przy okazji niczego w domu nie potłuczemy,

nie obijemy i nie zalejemy ;) jak to czasem bywa przy takich zmianach. Jestem więc zwolennikiem

trwałych rozwiązań tym bardziej że kosztują one tylko pozornie drożej.

Ponieważ Polska na węglu itd. to można domniemywać że ten rodzaj paliwa w dającej się przewidzieć

przyszłości dalej będzie konkurencyjny cenowo do innych nośników, a jak się okazało ostatnio -

(kryzys gazowy) i bezpieczniejszy. Człowiek by żyć potrzebuje tak naprawdę wody, jedzenia i ciepła,

cała reszta może być, ale nie musi. Jeśli możemy mieć swoje własne, niezależne źródło ciepła,

to chociaż ten jeden ważny element jest automatycznie obciążony mniejszym ryzykiem.

Bardzo mocno stawialem na dolniaka FEX PLUS, ale duzo, a nawet bardzo duzo poczytalem na tym forum i innych, ze ludzie maja problemy z kontaktem z firma produkujaca te piece i coraz wiecej pojawia sie ofert odsprzedania tego pieca. Wieckolejny piec poszedl w odstawke.

Wczoraj tesciu rozpalil w starym, bardzo starym gorniaku o 10 rano i dzisiaj o 7 jeszcze byl na dnie pieca zar.

Przy dolniakach czesto trzeba piec czyscic, bo osad zbiera sie na sciankach, a w gorniakach, z tego co czytalem, palac metoda Last Rico osad ze scianek sie wypala.

Dlatego moze lepiej kupic gorniaka, bo i tak strasznie dlugo sie pali. Trtzeba tylko opanowac go tak, aby rozpalac zawsze rano przed wyjsciem do pracy.

A co powiecie drodzy Panstwo na taki piecyk dolnego spalania:

http://www.zebiec.com.pl/userfiles/zebiec/contents/ImageKWKD.gif

Last Rico Czy mozesz powiedziec w jaki sposob rozwiazales lacznosc bezprzewodowa miedzy miarkownikiem a regulatorem pokojowym?j(to w koncu nie piec i chyba mozesz powiedzic :wink: )

Czy macie moze jakiegos linka do gorniaka zduza komora zasypowa?

A co powiecie drodzy Panstwo na taki piecyk dolnego spalania:

http://www.zebiec.com.pl/userfiles/zebiec/contents/ImageKWKD.gif

Last Rico Czy mozesz powiedziec w jaki sposob rozwiazales lacznosc bezprzewodowa miedzy miarkownikiem a regulatorem pokojowym?j(to w koncu nie piec i chyba mozesz powiedzic :wink: )

Czy macie moze jakiegos linka do gorniaka zduza komora zasypowa?

Coś link nie daje się otworzyć bezpośrednio - zabezpieczyli się ;)

Lepiej tak: http://www.zebiec.com.pl/index.php?pname=144

A co do łączności bezprzewodowej - miarkownik musi być oczywiście elektroniczny, z możliwością współpracy z regulatorem pokojowym - a czy sterowanie jest przez kabel czy przez radio to już żadna różnica.

Do kolegi Janusz63:czy podpowiesz mi jakich zmian dokonałeś w swoim warmecie?[/i]
witam jak poprzednio pisałem proponuje zajżeć na /forum.info-ogrzewanie.pl temat warmet sds ceramik, bezdymne spalanie węgla koledzy kaczy i aw opisali co przerobić ja sie zastosowałem to tego czyli ,dziurka w drzwiczkach zasypowych fi 4 miarkownik ciągu elektroniczny tak że dmuchawe odłonczyłem zasyp wystarcza na 24 godziny palenia tylko co 12 godzin przerusztuje piec i mam założony zawór cztero drożny temperatura zadana 70 piec na dom teraz 40 do 45 piec mam suchy zkomina dymek bialy szamot ustwiłem nanowe tak że jest 1 centymetr miendzy szamotem a ściankom pieca przedtem bylo nastyk teraz jet kanał od rusztudo góry czyli chodzi mi że miendzy pełnym szamotem nadole acienkim pierwszym szamotem u góry miałem 5 centymetrow przerwy co skutkowało tym że zawsze miałem zasypany dolny kanał za szamotem popiołem okazało sie że plaskownik był krzywo wspawany tak że cienkie szamoty nacinałem co poskutkowałotym że płytka opadla swobodnie na dół co wyeliminowoło przerwe na dole tak mamteraz kanał peny i niezasypuje go popiuł tylko dolnacegła ma bokami luz co powoduje że płomlomień dostaje sie za szamot i dopala gaz i wszytko to co zrobiłem w kotle . sds ceramik 14 kw pozdrowienia dla kolegi

Last Rico i użytkowników sds ceramik

Last Rico :D

Janusz64-dzięki za odpowiedź.Testuję takie rozwiązanie: dmuchawa 16proc. na klapie załadunkowej, dołem odpowiednia ilość powietrza przez obie klapki po dmuchawie oraz lekko rozszczelniony popielnik(tak aby piec nie odjechał).Piec suchy, w wymienniku po kilku paleniach cienka warstwa popiołu.Czyszczenie tego to bajka w porównaniu do smoły.Temp.60 st.Ogrzewam budynek ok. 250m kw., stara instalacja - zasilanie,rozprowadzenie po strychu oraz dwa poziome powroty -wszystko rura 2 cale,około 230 żeberek z czego 90 starych ,żeliwnych.Piec zasypuję porcją 20 kg węgla i groszku - wystarcza na 12 godz. Palę ciągle,nie dopuszczam do spadku temp.poniżej 38 st.W najbliższym czasie zmierzam wyrzucić dmuchawę i zainstalować miarkownik ciągu.I tu do końca nie jestem pewien jak postąpić? Czy miarkownik ma otwierać klapę na górnych (załadunkowych) drzwiczkach,a mniejsza klapka na dolnych czy też zrobić odwrotnie? Proszę o uwagi,pozdrawiam posiadaczy warmetów oraz założyciela wątku kol.Last rico .

Mciek101 miarkownik steruje klapką dolnom od dmuchawy klapke zaślepiłem na miarkowniku przedmuchy wyłonczne tylko minimalnie uchylona klapka dolna żeby przedmuch byl naturalny tak że mi temperatury niepodbija komin mam ceramiczny fi 200 8 m wysoki noi dziurka wdrzwiczkach zasypowych fi 4 istalacje mam nowom do ogrzania 90m kwadratowych pozdrawiam :)

Janusz64-spróbuję przetestować Twoje ustawienia pieca,ale dopiero po założeniu miarkownika (jaki jest Twoim zdaniem najlepszy?).Może jestem w błędzie,ale dochodzę do wniosku,że najlepiej mi się pali w piecu,gdy jest stały przepływ gazów(dlatego tak trudno mi się rozstać z dmuchawą). Próbuję tak dobrać jej prędkość oraz porcję powietrza podawaną dołem,aby czas przestoju pieca był jak najkrótszy(chodzi mi o to,aby dmuchawa chodziła cały czas i przepychała gazy przez warstwę rozgrzanego już węgla).Oczywiście do momentu zajęcia się całej ,pozostałej porcji paliwa.Sterownik jaki mam (Luxus 4) nie pozwala palić z niższą temperaturą(ustawienia fabryczne 60 st.) , wyżej palić nie chcę(za gorąco w pomieszczeniach-brak zaworu czterodrożnego).Co do zaworu to mam również mieszane uczucia i tak naprawdę do końca nie jestem przekonany o konieczności jego stosowania.Podobnie jest z tymi cegłami szamotowymi (płyta ceramiczna dopalająca gazy-określenie sprzedawcy),czy to nie jest tylko chwyt marketingowy mający na celu poprawę sprzedaży-prawdę mówiąc to sam się na to nabrałem.Paliłem z cegłami i bez i nie widziałem specjalnej różnicy.Myślę,ze gazy dopalają się przechodząc przez żar.Jednak wszystko wymaga jeszcze dokładnego sprawdzenia-pozdrawiam szczęśliwych posiadaczy warmetów.

Mciek101 witam mam założony Elektroniczny miarkownik ciągu taki zakupiłem po przeczytaniu poru postów i wystawjonom dobrym opiniom ojego sterowaniu codo zaworu czterodrożnego mam napiecu zadane 70 stopni na dom 40 \ 45 jak bym go niemiał to bym puszczał nadom te 70 stopnia atak uczymuje temperature bezpiecznom dla kotła ana dom puszczam tyle ilepotrzebuje. A co do cegiel tojak pisałem wyżej w poście po poprawieniu szamontu powyiści na zewnonczdomu zapach gazu jakby sie zmieiszył . Ale zawsze zależy palenie od dorego ciągu kominowego a cug mam djabelny i szkoda że tak pużno doszłem dotego że moge palić bez dmuchawy .Ato dzieniki temu forum i koledze Last Rico wielkie dzienkuje przekazujem. Ale dalej bede zaglondał na forum morze ktoś wyśli coś nowego na temat sds ceramika zawszemożna coś poprawić w tym kociołku. Pozdrowiam tych zadowolonych i tych niezadowolonych użytkowników sds ceramik :lol:

Mciek101 witam mam założony Elektroniczny miarkownik ciągu taki zakupiłem po przeczytaniu poru postów i wystawjonom dobrym opiniom ojego sterowaniu codo zaworu czterodrożnego mam napiecu zadane 70 stopni na dom 40 \ 45 jak bym go niemiał to bym puszczał nadom te 70 stopnia atak uczymuje temperature bezpiecznom dla kotła ana dom puszczam tyle ilepotrzebuje. A co do cegiel tojak pisałem wyżej w poście po poprawieniu szamontu powyiści na zewnonczdomu zapach gazu jakby sie zmieiszył . Ale zawsze zależy palenie od dorego ciągu kominowego a cug mam djabelny i szkoda że tak pużno doszłem dotego że moge palić bez dmuchawy .Ato dzieniki temu forum i koledze Last Rico wielkie dzienkuje przekazujem. Ale dalej bede zaglondał na forum morze ktoś wyśli coś nowego na temat sds ceramika zawszemożna coś poprawić w tym kociołku. Pozdrowiam tych zadowolonych i tych niezadowolonych użytkowników sds ceramik :lol:

ja też robię błędy ortograficzne ale jak czytam twoje teksty to mnie skręca. :evil:

ja też robię błędy ortograficzne ale jak czytam twoje teksty to mnie skręca. :evil:

na lenistwo wystarczy Firefox i plugin do sprawdzania pisowni. Wklejam zrzut z tamtego "uroczego" postu...

http://img255.imageshack.us/img255/9395/bykire8.jpg