Amadeuss 25.08.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Defro Optima Plus 20kW plus 3x750L bufor. Górniak - wg Last Rico teraz próby - dolniak i z powrotem palę górą. czyli jaki masz teraz piec???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 26.08.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 cały czas ten sam też mam tak samo. Palę od góry z wentylatorem. Nie ma PW choć zakupiłem sobie drugie drzwiczki zasypowe pod przeróbkę na PW. Póki co na razie nie trzeba, PW załatwia wentylator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.08.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 czyli co? instalować to ustrojstwo czy nie? jak to paliłes co kilka dni? jaki masz piec???? nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy warto, to wszystko zależy... dla mnie było warto kocioł mam defro optima komfort plus 30kW, dwa połączone szeregowo zbiorniki po ~900l czyli razem ok. 1,8m3 pojemności paliłem co kilka dni bo tyle mi było trzeba, przy kilkustopniowym mrozie i żądanej temperaturze wewnątrz ~16-18st rozpalałem sobie kociołek, pracuje ona sobie na maxa 4-6h w tym czasie ładując bufory i podłogówkę (~160m2 podłogówki), kończy sie palić i tyle, na 2-4 dni spokój, palić nie trzeba było, pewnie w tym roku ten czas się skróci bo mieszkając nie będę utzrymywał 17 stopni tylko ze 22 czy zwiekszy sie zapotrzebowanie na ciepło, choć z drugiej strony będą jakieś zyski bytowe, uszczelniony dom nie tak jak teraz np. bez progów zewnętrznych, pożyjemy zobaczymy a wogóle to polecam wątek w dziale Ogzrewanie zatytułowany "Jak to sie robi - bufor ciepła", troche tasiemiec ale kupa wiedzy praktycznej i teoretycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_i 28.08.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 (edytowane) Bufor zapewnia ustabilizowanie pracy układu ogrzewania. Jeżeli nie masz możliwości zaglądania do kotłowni co 6- 8 godzin to bufor - oczywiscie załadowany pozwala wytrzymać 24 godziny.W moim nieocieplonym domu daje mi to 8 godzin spokoju przy dużych mrozach a przy temperaturach do -3, -4stC nawet 15 godzin.Latem pale raz na trzy dni i mam ciepłą wodę.Z obserwacji mojego układu i domu ( nowa instalacja CO pełna automatyka pogodowa na zaworze trójdrogowym z napędem ) po ociepleniu domu moje bufory powinny dać 24-28 godzin ciepła.Przy ogrzewaniu podłogowym można uzyskać do 48 godzin ciepła. Edytowane 28 Sierpnia 2011 przez pawel_i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_i 28.08.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Amadeuss - ten sam kocioł Defro Optima ale eksperymentuję i w prosty sposób ( opisany na forum wielokrotnie ) przebudowuje w ciągu godzinki czyszcząc go przy okazji na dolniaka lub górniaka. Mam zbudowany układ nawiewu wentylatorem w górne drzwiczki i pod ruszta tak że nic mi się nie wydostanie do kotłowni w czasie pracy wentylatora. A dodatkowo mam drugie drzwiczki i miarkownik plus wlot PW w górnych drzwiczkach z przepustnicą. Majac trochę chęci i zmysł manualny można eksperymentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 28.08.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 pawel-i czy moglbym Cie prosic o wklejenie kilku fotek Twojego przerobionego pieca Wizualizacja pomoglaby mi w przerobieniu mojego defro optima, zabieram sie za to juz w krotce. Jak dlugo wytrzymuje Twoj piec na jednym zasypie zapalonym od gory? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_i 28.08.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Fotek juz nie mam ale na forum załączałem, poza tym opis przeróbki takiego kotła jest chyba na jednej z pierwszych stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 31.08.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 a wogóle to polecam wątek w dziale Ogzrewanie zatytułowany "Jak to sie robi - bufor ciepła", troche tasiemiec ale kupa wiedzy praktycznej i teoretycznej Tak nieskromnie zaproponuję streszczenie wątku i listę naszych buforów http://drozd.uni.lodz.pl/~bajcik/domek/Bufor.html http://drozd.uni.lodz.pl/~bajcik/domek/Bufory.html Sporo grzebałem w Necie. Zaiteresowanym służę plikami i linkami. Dawaj co masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 02.09.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 czytam i czytam ten wątek który mi poleciłeś ..... z tego co na razie wyczytałem bufor opłaca sie przy podłogówce, ale może sie mylę .... w mojej sytuacji jest tak - chcę wymienic piecyk na większy mam teraz 9 kw a chcę mieć 17-18 kW (mam około 120 - 130 m2 pow. użytkowej - piszę około bo w starym projekcie pokazuje sie 104 m wiadomo dlaczego - a ja sobie pomierzyłem i wyszło mi to co podaję) a w związku z tym że chce robić coś w kotłowni to szukam różnych rozwiązań by tanio i ekologicznie było ...w domu mam kaloryfery, dom nieocieplany robiony w starej technologii ...więc nie wiem czy ładować sie twoim zdaniem w koszty bufora i czy warto kupić gotowy taki co sprzedają np. na allegro ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 02.09.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Moim zdaniem bufor w nieocieplonym domu z kaloryferami jest bez sensu , raczej stale grzanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 02.09.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 (edytowane) Moim zdaniem bufor w nieocieplonym domu z kaloryferami jest bez sensu , raczej stale grzanie . Ma sens, ale będzie miał większy sens właśnie przy współpracy z podłogówką. Ja mam właśnie taki dom (nieocieplony z kaloryferami). Doszedłem do momentu w którym kocioł zaczął w miarę się sprawdzać. Kocioł wyłożony szamotem zaawansowane mikroprocesorowe sterowanie za pomocą silnika krokowego dopływem powietrza. Maił dojść jeszcze wentylator który miał wybudzić kocioł z letargu w który czasami wpadał. Ale powiedziałem dość, mam porównanie bo poza sezonem podgrzewam bojler 400l (1 do 2 razy w tygodniu). Po prostu rozpalam parę (czytaj dwie) łopatek węgla, po rozpaleniu wypełniam piec drewnem i papierami, za jakąś godzinkę przychodzę i ewentualnie dokładam drewna. I po tych zabiegach zapominam że mam piec stałopalny. Więc czemu tak nie mogę czynić w sezonie? Przy obecnym kotle (15kW) naładowanie mojego bufora (2700l) będzie pewnie trwało z naście godzin ale potem powinienem odbierać ciepło z bufora przez parę dni (czytaj co najmniej dwa). Mam piec dolnego spalania więc mogę opału dokładać w kiedy tylko chcę. Do tej zimy nie wyrobie się z podłogówką, więc będę ogrzewał 1 pokój łazienkę i przedpokój (wszędzie przewymiarowane kaloryfery) a dogrzewał pozostałe w remoncie kuchnie i pokój. Jak by ktoś nie wyczytał między wierszami to doszedłem do wniosków, chcę grzać tanio (węgiel i drewno) ale chcę mieć ciepło nawet gdy przyjadę do domu po 24h nieobecności. Nie bawi mnie też latanie do kotłowni co jakiś czas. Edytowane 2 Września 2011 przez cruz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 02.09.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 ponawiam moje pytanie - dużymi krokami zbliża sie sezon grzewczy - a ja muszę kupić nowy piec - jaki zatem wybrać by móc palić według rad lastRico?!! Jaki z dostępnych na rynku odpowiada wymaganiom LastRico? on sam sie nie wypowie, ale może ktoś z was rozwiązał już ten problem. Patrzyłem na defro ale on ma zbyt mały wlot powietrza głównego no i w drzwiczkach górnych nie ma wlotu powietrza, ogniwo biecz widziałem tylko z dmuchawami, zębiec - skłaniam sie w jego stronę ale i tam przeróbki nieodzowne .... patrzyłem jeszcze na Viadrusa ..... ale i on nie jest doskonały .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janjan62 03.09.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Amadeuss masz dom nieocieplony ,uważam że cykliczne palenie /jest nim metoda Lastrico/w Twoim przypadku nie wskazana,uważam że lepszym rozwiązaniem będzie kocioł z dolnym spalaniem, będziesz mógł palić bez wygaszania kotła i utrzymywać stałą temp.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Virdis91 03.09.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Witam ! Co myślicie o paliwach stałych z Czech ? Czy warto ? Sa podobno o wiele tańsze . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 03.09.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Amadeuss masz dom nieocieplony ,uważam że cykliczne palenie /jest nim metoda Lastrico/w Twoim przypadku nie wskazana,uważam że lepszym rozwiązaniem będzie kocioł z dolnym spalaniem, będziesz mógł palić bez wygaszania kotła i utrzymywać stałą temp.pozdrawiam mam dom nieocieplony w sensie że zbudowany w latach 90 tych według tamtejszych norm ... gazobeton - pustka powietrzna - gazobeton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacet100 03.09.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 (edytowane) ... ogniwo biecz widziałem tylko z dmuchawami ... Dobrze poszukaj. W sklepie internetowym gdzie kupowałem, nadal mają ogniwo bez dmuchawy, z bezpłatnym transportem i z zapłatą przy odbiorze. Edytowane 4 Września 2011 przez jacet100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 03.09.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 zastanawiam się nad zębcem kwk a ogniwem biecz w którym nota bene jest możliwość zainstalowania wężownict schładzającej dla układu zamknietego .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usmiechniety1719507611 05.09.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witam w ubiegłym roku testowałem ekogroszek z Czech prawdopodobnie najlepszy jaki mozna kupic ,był suchy ,po spalenie zostawała niewielka kupka popiołu płaciłem 500 zł za tone workowanego wegla .I tyle na plus. Porównanie do ekogroszku Pieklorza (700 zł tona workowanego ) przy normalnym paleniu w zime palił sie o połowe krócej niz Pieklorz , tanśzy był o jakieś 30% po przeliczaniu finansowo wychodziło tak samo z tym ,że w większe mrozy trzeba było rozpalac 2 razy na dobę ( metoda Last Rico) Wię wolę zapłacic drożej za Pieklorza i rozpalac raz na dobę i mieć więcej wolnego miejsca w kotłowni. A wydatek finansowy taki sam ,a moze na czeskim większy bo podwójne rozpalanie to 2 razy czyszczenie pieca i 2 razy podpałka .Przy weglu z Pieklorza obsługa zajmuje ok 15 minut ( wybrać popiół zasypać węglem do pełna rozpalic , włączyć elektroniczny miarkownik i zapomnieć o piecu na 24 godziny , a temperatura w domu przez całą dobe ok 23 stopnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smuga1986 05.09.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Temat bombowy , laury dla założyciela wątku.Palenie od góry niby proste latwiejsze i ekonomiczniejsze a sam paliłem od x lat o dołu..jednak niebyl to czas stracony urosły mięśnie w nogach i łapach hehe. A tu łup mesjasz palaczy , palmy na odwrót.od góry do dołu. Eureka . Może nie jest to najbardziej envcyklopedyczny przykład spalania dolnego ale napewno najbardziej efektywny i efektowny z możliwych w piecach górnych. Jednak efekty tego są dłużej się poli co równą się trzyma jak ruski termos i ekonomia spalanie o.jakieś 30 procent mniejsze od poprzedniego. Kasa misiu kasa zostaje w kieszeni na coś ekstra. Uklony i poklony dla lasta Co do opału. Nie ma nic tańszego od węgla brunatnego i drzewa na rynku coby mogło minimalnie uszczuplać kieszeń . Sam palę od kilkunastu lat węglem brunatnym 5 ton na sezon to koszt 1000 do 1500 tysiaka . I tego nie spalalem..ile to węgla ka. 2 tony to chyba na waciki. Mankament trza nim umieć palić i nie rzucać mięsem w niego po pierwszym razie palenia:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 06.09.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Też kupiłem brunatny , jak on się sprawdzi w dolniaku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts