jacbelfer 25.10.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 (edytowane) Na moje stawiam na komin. W takim wielkim kominie trzeba by najpierw rozpalić spore ognisko a po tym- w dalszym siągu mocno palić. Ale piszę to na "rozum". Ma ktoś inny sposób, to udowodni, że jestem gópi Edytowane 25 Października 2011 przez jacbelfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 25.10.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 (edytowane) Palę dalej.... Godzina 20.15 -temp. 55 stopni (trzeba pamiętać, że rzeźbię tylko zasypem). Dymu NIET Edytowane 25 Października 2011 przez jacbelfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 25.10.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Na moje stawiam na komin. W takim wielkim kominie trzeba by najpierw rozpalić spore ognisko a po tym- w dalszym siągu mocno palić. Ale piszę to na "rozum". Ma ktoś inny sposób, to udowodni, że jestem gópi Koleszko ale pisałem że niema problemu z ciągiem zimny czy ciepły mokry czy suchy targa tak samo! Myślę że komin niema nic do tego ze się kopci ,to niedopalone gazy z kotła ,w kominie przecież się niedopalą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 25.10.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Udowodniłeś Nie ma co gdybać- podobnie jak w moim DS. Dobry ciąg, dobra temperatura, ale dym był. Po kilku godzinach (21.28) temp. stabilna na 45 *. Nie mam pojęcia jak długo będzie się paliło. Z komina prawie nic nie leci. Zobaczymy co będzie z opałem (jak długo wytrzyma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remigiusz. 26.10.2011 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 DEx001 ja uważam ze ta twoja KPW za długa jest albo za dużo do pieca naładowałeś, bo na tych fotach jak załadujesz na max to za mało PW się będzie dostawać. KPW ma być taka długa żeby zrobił się laminarny przepływ powietrza oraz zwężenie na końcu ma doprowadzi do zwiększenia prędkości powietrza wpadającego do komory spalania . Zauważ jaka krotka ma Last-Rico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 26.10.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Remigiusz ale jak zrobię krótszą to nie dostanie do środka komory załadowczejWydaje mi się ze mam za duży kocioł 25kw na 180m2 Jak bym chciał to bez problemu zagotuje wodę ,myślę ze go trochę zmniejszę szamotem ,zaraz idę to zrobić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas 26.10.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Witam,Kupilem kociol Galmetu GT-KW 20KW dom 140m2+30m2garaz w bryle domu 24cm suporex ocieplony 12 cm styropian poddasze welna komin schidla 180 6metrowNigdy nie palilem w kotle cale zycie mieszkalem w bloku prosze napiszcie mi cos o tym kotle jak mam w nim palic weglem i drewnempozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciu 26.10.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Hej Szanowni, Korzystając z większego ruchu na forum chciałem zadać pytanie. Czy komuś udało się dorobić KPW do pieca Zębec posiadającego tylko dwoje drzwi? Problem w tym, że poniżej drzwi zasypowych jest pozioma przesuwna zasłona, która powoduje, że spaliny mają większy kontakt z wymiennikiem ciepła. Dorobienie KPW jak w pozostałych piecach uniemożliwia jej zasunięcie przez co spada sprawność pieca (spaliny lecą prosto do wymiennika omijając jego spód). Jeśli ktoś ma jakiś pomysł rozwiązania tego problemu, prośba o sugestie. Pozdrawiam,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marmark 26.10.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 SławasMasz kocioł górnego spalania (GS) taki jak w linku?http://www.sklep.konfil.pl/kotly-na-paliwo-stale/3545-galmet-gt-kw-20kw-z-wentylatorem-i-sterownikiem.html Proponuję:- zaślepić przelot za dolnymi drzwiczkami ("problem zespolonych drzwiczek" - poszukaj, było o tym wielokrotnie),- zaślepić w górnej części przelot za opłomką w palenisku (nr 3 na przekroju),- dorobić dolot powietrza wtórnego w drzwiczkach zasypowych,- zrezygnować z dmuchawy (jeśli jest) i używać miarkownika,- palić cyklicznie, bez dosypywania - tak jak to jest pokazane na 1 str. wątku. TomciuA może zrobić otwór w blasze pokrywający się z wylotem KPW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 26.10.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 (edytowane) Dex001 - mi też sie wydaje że masz zbyt długą tą kierownicę .... ale nie wypowiadam sie - bo sie nie znam ... ważne że działa ... Edytowane 26 Października 2011 przez Amadeuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smarki 26.10.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 (edytowane) Amadeus - to jest akurat proporcja ścianek KPW.. Długość taka aby po dmuchało na środek (po 3 godzinach od startu) no i żeby się drzwi otwarły Swoją droga KPW od Last Rico jest faktycznie malutka Edytowane 26 Października 2011 przez smarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 26.10.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 WitamPanowie poczekam na naszego Pana Prezesa Last Rico i jego opinie na temat mojej KPWZ moich wyliczeń tak mi wyszło ,palenisko ma 40cm więc środek to 20cm ,to jakoś musi tam dolecieć PW ,z tond ta wielkość no i jak dłuższa to bardziej się rozpędza powietrzeMoże Last Rico ma mniejszy kociołek?Zawsze można ją skrócić! Tomciu- proponuję poczytać troszkę więcej tego forum ,nieraz było już o twoim Zębcu!Przypomnę Ci jakie jest moje zdanie na temat tego Kotła, ja mam kwk 3 drzwiczki.Wywal tą przesuwną blachę zaślep szczelnie rusz pionowy dorób KPW załóż miarkownik otwórz szyber na max, sprawdz uszczelnienie dolnych drzwiczek, uszczelnij Klapę PW rozpal od góry a będziesz zadowolonyPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 26.10.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 (edytowane) Witam tak jak obiecałem to zmajstrowałem KPW Jestem ciekaw jak się spisze rozpaliłem dzisiaj dopiero o 19 bo trochę mi zeszło, nie widziałem jaki efekt z komina bo ciemno już było. Muszę przyznać ze jestem w szoku jak działa ta KPW ,to mały kompresor co wtłacza powietrze wtórne Jutro napisze więcej POZDRAWIAM http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9afbaca08a080611.html http://http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9afbaca08a080611.html POMOCY DODAŁEM FOTKI ALE ICH NIEWIDAĆ MOŻE KTOS POMOŻE JAK NAJSZYBCIEJ WKLEIĆ TU FOTKI OSTATNIO DODAŁEM PRZEZ FOTOSIKA ALE DZISIAJ NIC Z TEGO Jeśli chodzi o wklejenie fotki, skorzystaj z prostego programu przeglądarka.pl Zobacz http://pokazywarka.pl/dfz2lg/ Edytowane 26 Października 2011 przez dino49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas 26.10.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Tak to ten kociolek mam go z wentylatorm i sterowaniem Sławas Masz kocioł górnego spalania (GS) taki jak w linku? http://www.sklep.konfil.pl/kotly-na-paliwo-stale/3545-galmet-gt-kw-20kw-z-wentylatorem-i-sterownikiem.html Proponuję: - zaślepić przelot za dolnymi drzwiczkami ("problem zespolonych drzwiczek" - poszukaj, było o tym wielokrotnie), - zaślepić w górnej części przelot za opłomką w palenisku (nr 3 na przekroju), - dorobić dolot powietrza wtórnego w drzwiczkach zasypowych, - zrezygnować z dmuchawy (jeśli jest) i używać miarkownika, - palić cyklicznie, bez dosypywania - tak jak to jest pokazane na 1 str. wątku. Tomciu A może zrobić otwór w blasze pokrywający się z wylotem KPW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadness1102 26.10.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Witam. Jestem od niedawna "palaczem". Mam kocioł SAS UWT 23kW. Do tej pory paliłem tylko w systemie dolnego spalania. Z tego co czytam to górne spalanie daje lepsze efekty. W instrukcji mojego kotła piszą, że górne spalanie powinno się stosować do palenia miałem. Pytanie, czy mogę stosować górne spalanie w moim kotle korzystając z dotychczasowego rodzaju węgla czyli - orzech. Będę wdzięczny za poradę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miałowiec 26.10.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 (edytowane) Kolego sadness1102, a kto powiedział, że tylko miał trzeba palić w takich kotłach od góry? Orzech to też węgiel Ja w swoim kotle miałowo - węglowym Zębcu KMW 16KW palę od góry obecnie groszkiem z kopalni "Marcel" 30000Kj/kg, bo ostatnio kupiony miał na sezon 2010/2011, okazał się niewypałem. Mam też dość kurzu, dużej ilości popiołu i pylicy w płucach:D Nie wiem, jakie masz możliwości ustawienia sterownika? Jeśli możesz to zmniejsz minimalne obroty wentylatora do 50, maksymalne do 140 i obserwuj później, czy nie przeciąga temp. zad. Węgiel orzech, czy groszek, potrzebuje mniejszej siły nadmuchu, ponieważ powietrze łatwiej przedostaje się do żaru przez zasyp w porównaniu z gęsto nasypanym miałem. Wyłącz też regulację kominową jeśli masz czujnik temp. spalin w czopuchu. Powinny być wtedy fabryczne ograniczenia górnej temp. spalin przy rozpalaniu i normalnym paleniu (żeby nie zjarał się czujnik). Przedmuchy ustaw na co 2-3 minuty po kilka sekund. Nie będzie ci wtedy przeciągać temperatury zad. z powodu prawie ciągłego utrzymywania temp. spalin na poziomie 105-110C przez nadmuch. Obserwuj i myślę, że powinno być ok. Będziesz mieć też dłuższą stałopalność. Ja na swoim przy temp. zad. 57C, wyciskam do 24 -27 godzin na jednym zasypie, w pokojach 23C. Pozdro. Edytowane 26 Października 2011 przez Miałowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasiorro 27.10.2011 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Witam. Jestem od niedawna "palaczem". Mam kocioł SAS UWT 23kW. Do tej pory paliłem tylko w systemie dolnego spalania. Z tego co czytam to górne spalanie daje lepsze efekty. W instrukcji mojego kotła piszą, że górne spalanie powinno się stosować do palenia miałem. Pytanie, czy mogę stosować górne spalanie w moim kotle korzystając z dotychczasowego rodzaju węgla czyli - orzech. Będę wdzięczny za poradę. Pozdrawiam. Witam. Mam SASa UWT 23 KW z dmuchawą i sterownikiem zpid. Palę z powodzeniem orzechem od góry. Za poradami ludzi z forum każdą warstwę węgla przesypuję popiołem coby zlikwidować "luki". Jestem bardzo zadowolony z takiego sposobu palenia chociaż wiem, że można wyciągnąć z tego kotła więcej zamieniając dmuchawę na miarkownik ciągu i wykonując KPW. Mi palenie z dmuchawą na chwilę obecną pasuje. Przedwczoraj przy temp. na zewnątrz 6st.C (dom 180m2, ocieplone ściany 10cm, strop nieocieplony, okna częściowo nowe plastikowe, temperatura w domu 21 st. w pokojach + 23 w łazienkach) zasyp 17 kg węgla wystarczył na 13 godzin co mając na uwadze początkowo zimną instalację i pomieszczenia, złym wynikiem (chyba) nie jest. Kolejnym krokiem będzie bezdyskusyjnie ocieplenie stropu wełną 15-20 cm. Pozdrawiam i dziękuję za swoistą "encyklopedię" palenia w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankur 27.10.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Witam. Remigiusz ja mam kocioł Defro optima Komfort plus z nowej linii. Drzwi zasypowe mamy podobne.Do mojego kotła dorobiłem przy pomocy znajomych w pracy nowe drzwi i KPW taką jak na zdjęciach: http://img189.imageshack.us/img189/7572/img604101.jpg http://img816.imageshack.us/img816/4937/img6040d.jpg kierownice mam wsuwane i w zależności od potrzeb mogę je zmieniać http://img593.imageshack.us/img593/6737/img6564p.jpg klapka na zewnątrz drzwi wygląda tak może kiedyś wstawię szybkę http://img811.imageshack.us/img811/9453/img6193f.jpg Na razie przepalam wieczorem drzewem i wystarcza.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinek84 27.10.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Witam wszystkich palaczy, czy ktoś może mi powiedzieć, czy wyniki jakie mam na instalacji są prawidłowe, mianowicie woda na wylocie ma 55st, natomiast na powrocie jakieś 38st. Skąd tak spora różnica? w domu 3 pomieszczenia z podłogówką( przykręcone do połowy), i 11 grzejników. Bojler CWU narazie nie podpięty. ponawiam zapytanie, bo nie dostałem odpowiedzi. 2 pytanie; na moim piecu ZĘBIEC KWK 16kW zauważyłem, że wydajniejsze (dłużej się pali) wiadro miału niż ekogroszku, przy tych samych nastawach. czy to normalne? wiaderko miału starczało do 5h, natomiast wiaderko groszku pali się 3h ( wielokrotnie testowane) i z zegarkiem w ręku ani trochę dłużej, przy czym spory dym z komina, obroty dmuchawy zmniejszone do minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubaliusz 27.10.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Do kolegi jankurCzy możesz nam opisać, jak osiągasz taki wygląd kotła jak na zdjęciach? (jakie ustawienia) Czyli tylko jasny nalot a na ściankach brak smoły czy czarnego nalotu a przecież przepalasz drewnem. U mnie jest to nie osiągalne, też przepalam drewnem w moim kotle MODERATOR Unica Sensor SG 22kW, też posiadam miarkownik, KPW i cegły szamotowe, zawór 4d, temp na kotle około 70C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts