jankur 27.10.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Do kolegi jankur Czy możesz nam opisać, jak osiągasz taki wygląd kotła jak na zdjęciach? (jakie ustawienia) Czyli tylko jasny nalot a na ściankach brak smoły czy czarnego nalotu a przecież przepalasz drewnem. U mnie jest to nie osiągalne, też przepalam drewnem w moim kotle MODERATOR Unica Sensor SG 22kW, też posiadam miarkownik, KPW i cegły szamotowe, zawór 4d, temp na kotle około 70C. Witaj. Zdjęcia pochodzą z poprzedniego sezonu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=4557802#post4557802 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=4421795#post4421795 Wszystkie moje próby i ustawienia opisywałem szczegółowo w poprzednim sezonie. Teraz przepalając ok 2-3 godziny drzewem mam ciemny suchy nalot. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 27.10.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 (edytowane) Tak jak pisałem -wykonałem KPW z kształtek. Koszt to 12 zł i trochę rżnięcia drzwiczek.Co do palenia jestem zadowolony (wydłużony czas spalania), ale ...Trzymając na piecu ok. 40 st. trochę słabo gazuje węgiel a przez to mam- smołę w komorze. Edytowane 27 Października 2011 przez jacbelfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 27.10.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Jeśli chodzi o wklejenie fotki, skorzystaj z prostego programu przeglądarka.pl Zobacz http://pokazywarka.pl/dfz2lg/ DZIĘKI DINO49 Marcinek84 ja na wiaderku węgla osiągam 11h w moim Zębcu KWK 25KW WYWAL w końcu tą dmuchawę zrób KPW wstaw miarkownik!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 27.10.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 dex001 ... ja na wiaderku węgla osiągam 11h w moim Zębcu KWK 25KW Jakie duże jest Twoje wiaderko ? Na 180 m dom to moim zdaniem niesamowity wynik. Tym bardziej, że jak piszesz masz za duży piec. Miałeś go zmniejszyć- zrobiłeś to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 27.10.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 ja na starym camino 9 kw (nie wstawiłem jeszcze zębca) na zwykłym drewnie palę 8h - to co sie dziwić dexowi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 27.10.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Marcinek84 ja na wiaderku węgla osiągam 11h w moim Zębcu KWK 25KW WYWAL w końcu tą dmuchawę zrób KPW wstaw miarkownik!!!!!!! Rzeczywiście, niesamowity wynik. Jakim węglem palisz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 27.10.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 dex001 Jakie duże jest Twoje wiaderko ? Na 180 m dom to moim zdaniem niesamowity wynik. Tym bardziej, że jak piszesz masz za duży piec. Miałeś go zmniejszyć- zrobiłeś to ? Wiaderko to ok 12kg węgla palenie w terażniejszych warunkach ok 11-12h na piecu 40s w domu 22 Kociołek zmniejszyłem na próbę ale wydaje mi się ze jest tak samo albo trzeba go jeszcze troszkę zmniejszyć ogólnie jestem zadowolony ale jeszcze chciałbym osiągnąć efekt tej pary z komina na początku palenia Fakt że po jakiś 2h nic nie widać z komina no i trochę się osadza sadza w kotle Czekam cierpliwie na Last Rica zeby coś jeszcze doradził no i na was przyjaciele poradzcie co jeszcze zrobić zeby było lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 27.10.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Amadeuss Mieszkamy blisko siebie (Starogard) . Daj mi może namiary na Twoje drewno. Swoją drogą to zastanawiam się ile drewna wejdzie do pieca 9 kw i do tego będzie się tliło 8h . Nie chcę mi się przebijać przez 100 stron tematu aby dowiedzieć się jakie masz mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 27.10.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 dex001 Myślę, że Twojego wyniku to się już poprawić nie da.Z wyników wnoszę, że masz najlepszy pod względem energetycznym węgiel jaki można kupić. Jeżeli przyjdą mrozy spalisz może 30 kg. Przy takiej powierzchni to też będzie dobry wynik.Wynik przy standardowym jednak piecu. Kliknij mi na priv. Może coś doradzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 27.10.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 he he .. palę klepkami ... z mebli, z budowy ... kupiłem okazyjnie ... z alegro do pieca camino wsypuję trzy łopatki węgla i do pełna klepek a górę rozpałkę ... zapalam palnikiem gazowym (bo mam) i tyle ... dom około 130 m2 ale kupiłem zębca 16 kw bo w zeszełe zimy dom był nie dogrzany ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 27.10.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Pytanie rodzi się samo :"Ile ma Twoja łopatka ?" Nie oczekuję jednak odpowiedzi. Warto być precyzyjnym. Pisząc, że na drewnie masz 8 h a teraz wiem, że w Twoim malutkim piecu jest jednak połowa węgla. Drewno to gów.o bo tylko twarde potrafi się długo palić. Chata 130 m to jest jednak spory kawałek do ogrzania. Ja takich wyników nie jestem w stanie osiągnąć. Gratulacje dla Was ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 27.10.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Panowie muszę przyznać że węgiel mam ok To orzech od sprawdzonego gościa ze składu biorę już od 4 lat od niego i jest spoko gościu ma specjalną maszynę sortownik i jak biorę u niego to zawsze przesiewa ten węgiel i mam czyściutki węgiel bez miału, no i wypala się na piasek zero kamienia albo innego g...a Drewnem 8h pewnie suchy dąbek albo grabik?Panowie specjalnie poleciałem do kotłowni sprawdzić co slychać ,no i więc rozpalone 13,30 8kg wegla 40s na piecu w domu 22s23,30 na piecu 39st pomału kociołek zwalnia ,ale myślę ze jeszcze godz pociągnie Zeby tak w mrozy wychodziło 1kg węgla na godz to będzie rekord przy paleniu 24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 27.10.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Amadeuss i prawda wyszła na jaw węgiel w 9kw 3 łopatki to jest sporoJacbelfer pisz tutaj to coś doradzimy napisz dokladnie jakisz masz kocioł dom czym palisz i tp najlepiej fotka kotła przekrój POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.10.2011 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 (edytowane) Zeby tak w mrozy wychodziło 1kg węgla na godz to będzie rekord przy paleniu 24h Dom ma spore zapotrzebowanie - 24kg węgla to 186kWh/dobę... Dla takiego zużycia, jeśli przyjmiemy średnią temperaturę na zewnątrz np; -3stC i w domu 22stC to strata domu wynosi 310W/K roczne zapotrzebowanie 25300kWh (w ciepłym rejonie przy średniej +5stC w sezonie grzewczym), tj 3250kg węgla Edytowane 28 Października 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cocokoko 28.10.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Witam serdecznie, Panowie coś chyba jest nie tak - po usunięciu dmuchawy, założeniu klapki powietrza w drzwiczkach popielnika, siłownika do jej unoszenia, w piecu mam ogromną ilość sadzy i czarnej mazi. Mam klapkę z powietrzem wtórnym w drzwiczkach zasypowych uchyloną na jakieś 3-4 mm, średnica otworu 50mm ale bez kierownicy. Palę od góry i jestem przerażony. Temperaturę na ciągu naturalnym piec łapie bardzo szybko. Zasyp 12 kg grubego węgla, 4 połówek derewna i trochę drobaizgów do rozpalenia wystarcza mi spokojnie teraz na jakieś 14 godzin przy temp. pieca 44 stopnie (nie mieszam paliw). W porównaniu do palenia z użyciem dmuchawy to jakieś 4-5 godzin dłużej. No ale jest jedno ale - wtedy nie miałem mazi ani takiej ogromnej ilości sadzy. Coś źle robię tylko co? Piec 25KW (3m), powierzchnia do ogrzania ponad 200 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 28.10.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Mój przekrój pieca przedstawiłem na 266 stronie wątku. Sam jestem cocokoko co Tobie odpowiedzą koledzy. Też mam smołę, ale podejrzewam, że to wina małych temp. na piecu i przez to kłopot z odgazowaniem opału.Ja mam kierownicę, ale trochę tej mazi też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 28.10.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Dom ma spore zapotrzebowanie - 24kg węgla to 186kWh/dobę... Dla takiego zużycia, jeśli przyjmiemy średnią temperaturę na zewnątrz np; -3stC i w domu 22stC to strata domu wynosi 310W/K roczne zapotrzebowanie 25300kWh (w ciepłym rejonie przy średniej +5stC w sezonie grzewczym), tj 3250kg węgla błąd w założeniach, węgiel niemal 28 MJ/kg i sprawnosc 100% ja bym to policzył tak 24kg x 25 MJ x 50% sprawnosci = 300 MJ/3,6 = 83,3 kWh/ dobę pozdtawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.10.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 (edytowane) błąd w założeniach, węgiel niemal 28 MJ/kg i sprawnosc 100% ja bym to policzył tak 24kg x 25 MJ x 50% sprawnosci = 300 MJ/3,6 = 83,3 kWh/ dobę pozdtawiam skoro tak uważasz to ile węgla potrzeba w sezonie grzewczym wg Twojego obliczenia? W moim obliczeniu sprawność przyjąłem na 60%, ilość kWh to 24kg x 7,78kWh/kg (jest to brutto w tym straty systemu). Jeśli się mylę to zapytajmy o zużycie węgla tych co spalają 24kg/dobę w dni przy średniej temperaturze -3stC a w domu mają temp 22stC, czy będą jakieś różnice. Uważam, że na podstawie tylko zużycia opału na dobę i określenia temp w domu i średniej na dworze można bez problemu policzyć zapotrzebowanie na nośnik energii w sezonie grzewczym i nie ma tu znaczenia ocieplenie czy wielkość domu, jak również potem po uzupełnieniu danych np powierzchnia czy kubatura ogrzewana, resztę danych z OZC. Inaczej jest to OZC od tyłu - od faktycznego zużycia opału. Mam już taki arkusz jak go dopracuję to dodam w stopce. Edytowane 28 Października 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 28.10.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 skoro tak uważasz to ile węgla potrzeba w sezonie grzewczym wg Twojego obliczenia? W moim obliczeniu sprawność przyjąłem na 60%. Jeśli się mylę to zapytajmy o zużycie węgla tych co spalają 24kg/dobę w dni przy średniej temperaturze -3stC a w domu mają temp 22stC, czy będą jakieś różnice. Uważam, że na podstawie tylko zużycia opału na dobę i określenia temp w domu i średniej na dworze można bez problemu policzyć zapotrzebowanie na nośnik energii w sezonie grzewczym i nie ma tu znaczenia ocieplenie czy wielkość domu, jak również potem po uzupełnieniu danych np powierzchnia czy kubatura ogrzewana, resztę danych z OZC. hola hola, zakwestionowałem tylko wyliczenie że z 24kg wyszło ci dobowe zapotrzebowanie 186 kWh. Gdyby tu była uwzględniona sprawność 60% to on usiał by palić węglem o kaloryczności 46,5 MJ/kg by tyle ciepła wyciągnąć z tych 24 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.10.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 (edytowane) hola hola, zakwestionowałem tylko wyliczenie że z 24kg wyszło ci dobowe zapotrzebowanie 186 kWh. Gdyby tu była uwzględniona sprawność 60% to on usiał by palić węglem o kaloryczności 46,5 MJ/kg by tyle ciepła wyciągnąć z tych 24 kg zerknij na poprzednią stronę do czego było to wyliczenie - do zużycia węgla 1kg/godz w mrozy, dla przykładu przyjąłem temp -3 na zewnątrz i 22 w domu i na tej podstawie bez jakichkolwiek dodatkowych danych obliczyłem zapotrzebowanie na opał w sezonie grzewczym. Może zrób to samo po swojemu i porównamy wyniki. Sory za poprzednią wypowiedź, ale tu sprawność jest nie ważna, ponieważ liczymy roczne zapotrzebowanie na podstawie aktualnego zużycia opału - w tym już zawarta jest sprawność systemu. Edytowane 28 Października 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts