Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

wczoraj czytałam wątek, trochę zeszło :) Zachwyciły mnie niektóre wypowiedzi :)))))) Sekta górnospalaczy hihi, palenie typu Last Rico. Super, że są ludzie, którzy pomagają innym.

Droga do sukcesu jest długa, a ja jestem na jej początku. Moi rodzice też palą, a w zasadzie kopcą w piecu, który jest oblepiony jak diabli... chciałabym tego uniknąć...

Dobór mocy pieca jest bardzo ważny, dlatego proszę o radę.

Jest to tyle skomplikowane, że mamy 2 mieszkania w dwóch budynkach (inny materiał budowlany, ocieplenie) - mam nadzieję, że coś z tego zrozumiecie :)

Dobudowaliśmy dom do istniejącego domu...

W starym domu:

* na 2 piętrze mamy ok 70 m2 - mur trójwarstwowy (gr - 0.40 m), nieocieplony z zewnątrz (silka, wata, pustak żużlowy)

w naszym domku:

* na dole garaże nieogrzewany, z położonym styropianem na stropie ( 5 cm), ocieplenie z zewnątrz styropian 5 cm,

* I piętro - 64 m2

* użytkowe poddasze - ok 40 m2 (wata 10 + 15)

ściany z betonu komórkowego (gr. 0.36), ocieplenie z zewnątrz - 10 cm

Do tego wszystkiego bojler cwu - 120 l.

Wychodzi jakieś 175 m2 + bojler...

Przekrój komina - 0.28x0.12 wysokość ok - 8,5 metra

Rodzice mają zębca i nie narzekają, zresztą z opisów na forum widać, że można go nieźle stiuningować :)))

Dodam, że na razie robimy zakupy, samo centralne będziemy robić w kwietniu (czynniki niezależne od nas)

polecono nam takie piece:

* Zębiec Wenus 21 KW

* KWK 16KW

Co o tym sądzicie?

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cieszę się że nowi tak starają sie utrzymać nasze forum.

Ja jak każdy kiedyś przebrnąłem przez cały wątek i zastosowałem się do rad, poeksperymentowałem i doszedłem do wniosku że u mnie lepiej się pali dołem.

Wyłożyłem szamot zrobiłem usprawniłem KPW, i pale dołem nie kopcąc. I zużywa niewielkie ( w porównaniu z paleniem wg producenta ) ilości paliwa.

Pozdrawiam wszystkich Nowych i życzę wytrwałości, ale też kreatywności.

Edytowane przez pawel_i

Mam klapę bez kierownicy w górnych drzwiach załadunkowych, miarkownik swojej produkcji z klapka w drzwiach popielnika a nie tak jak zalecane w tych wyższych. Po próbach stwierdziłem że paląc dołem tak jest dla mnie lepiej.

A z "rury Wezyra" zrezygnowałem. Szamot mam umocowany ceówkami które dostarczają PW ale z pierwszą płytą kotła z pomiędzy ruszt na których stoją.

dex001

Ty masz zagwozdkę z KPW. Uzyskałeś jakiś efekt aby nie było dymu ?

Moja rurka to tylko 1'' . Może 2" poprawią jakość ?

Z drugiej strony- uchylanie drzwi zasypowych na kilka milimetrów nie powoduje np. wzrostu temp. czopucha.

Temp. na piecu jest stabilna.

Może jednak w miejsce rurki profil 4/4 ?

dex001 -odpisz co osiągnąłeś.

Witam,

Mam kocioł Zębiec SWK 21kW, do tego w zestawie jest wentylator i sterownik.

Już dawno zmodyfikowałbym wszystko i palił od góry ale trzyma mnie gwarancja, więc modyfikacje w hardware :) pieca odpadają do końca okresu gwarancyjnego.

Poniżej mój sprzęt:

http://www.zebiec.pl/images/stories/przekroje/swk_przekroj.jpg

i sterownik: http://sterowniki.w.com.pl/pict/produkty/170/LuksusPro1.jpg

Myślałem, jak spróbować palić od góry, ale nie idzie, pół biedy z rozpalaniem - zapalam małym palnikiem na propan butan i jest ok, gorzej z utrzymaniem ognia w ryzach - gaśnie.

Co do klapki powietrza wtórnego - jej rolę pełni u mnie kratka w drzwiach zasypowych - jest regulowalna.

Gorzej z powietrzem głównym - mam przykręconą ten dziadowską dmuchawę - i próbowałem uchylać drzwiczki i je blokować, ale ciężko zapanować nad procesem spalania. Jeżeli odkręcę wentylator to zostaję z wielką nieregulowalną dziurą w drzwiczkach - też do bani...

Poza tym jest jeszcze jeden problem - u góry komory spalania jest żeliwna klapa przesuwana w przód i w tył aby ciepło nie ulatywało w komin. W trakcie zasypu ma być przesunięta o tyłu, w trakcie spalania do przodu. Tylko, jeżeli jest przesunięta do przodu i nagrzewać się blokuje dostęp powietrza wtórnego, tu też mam wątpliwości co z tym robić, ale chyba zostawiać niezasunięte - dla jasności poniżej przekrój kotła:

SWK-S%20przekr%C3%B3j.gif

Zatem - jak skutecznie palić od góry w tym konkretnym kotle - bez modyfikacji drzwiczek, żeby nie stracić gwarancji na kocioł?

Zdaję sobie sprawę, że do tego czasu nie będzie wielkiej rewelacji, ale i tak myślę, że będzie lepiej niż dotychczas. A na pełne zmiany przyjdzie czas po gwarancji.

pozdrawiam

Edytowane przez luka

WITAM KOLEGĘ LUKA

Mam Zębca tylko KWK

Ostatnio widziałem nowego Zębca i miał dolną klapę PW uniwersalną czyli była klapa a w niej wycięty otwór do zamontowania bezsensownej dmuchawy,zaślepiony taką blaszką.

Może u ciebie jest podobnie ,dmuchawa może jest przykręcona do klapki PW wystarczyło by ją odkręcić i zaślepić otwór po dmuchawie,ale powtarzam jeśli dmuchawa jest przykręcona do klapy PW

Jeśli nie to może da się zamówić taką klapę albo drzwiczki , jeśli nie chcesz ingerować w drzwiczki

Najlepiej zrób fotkę mocowania tej dmuchawy do drzwiczek i od wewnątrz też to coś poradzimy i będziesz palił w nim z sensem od góry.

POZDRAWIAM

Witam, posiadam kocioł zębiec wenus 15kW(założony w tym miesiącu) instalacja otwarta grawitacyjna z dołożoną pompką w instalacji około 320l wody wraz z piecem problemem jest ocieplenie budynku ponieważ jest w miarę dobre tnz 10cm styropianu nałożone na gruby mur, zapotrzebowanie na ciepło budynku to około 2,5kWh na stopień różnicy temperatur wewnątrz i na zewnątrz.

Czy już było omawiane (ja nie znalazłem) w tym wątku sprawa małego zapotrzebowania na ciepło i duża ilość wody w instalacji?

W tej chwili jak jest około 15st różnicy temperatur to wystarcza przepalenie raz dziennie i spalanie około 3kg drzewa i 5kg węgla (ojciec tak pali) palone od dołu wynikiem takiego palenia jest że po godzinie woda zagrzeje się do 50st przez drugą godzinie piec jeszcze utrzymuje te 50st a potem przez 2h woda stygnie.

Przez takie palenie komfort spada ponieważ przed rozpaleniem jest 21st po nagrzaniu wody 23st co już jest przy rozgrzanych grzejnikach za gorąco.

Co polecacie? Bo palenie 24 na 24 w tym okresie przejściowym wydaje się zupełnie ekonomicznie nieuzasadnione ale nawet jak będzie -10 to dom będzie potrzebował około 3,5kWh(może 4) na godzinę przy paleniu ciągłym co jest poniżej mocy minimalnej tego kotła.

Wszystkich ciekawych sterownika to jest to normalny sterownik Tech 28 a z wyjścia sterującego wentylatorem steruję siłownik do klapki PG.

Trzeba pamiętać tylko że aby taki siłownik ( 230V ) działał poprawnie trzeba ustawić prędkość wentylatora na 10 ( full ) bo inaczej siłownik nie ruszy i najpewniej się spali silnik.

A siłownik to napęd zaworu trójdrożnego który wykonuje obrót ok 90st na wałku kawałek blaszki, łańcuszek i tyle. Zaleta jest taka że bez napięcia sam opada, czyli zasilanie elektryczne jest tylko potrzebne do otwarcia. Ważne jest to aby kocioł w przypadku awarii się nam nie zagotował.

Zrobiłem porządek choć już miałem co nieco dowalić ;)

Wracając do tematu (po pierwszym paleniu na KPW):

- mniej sadzy, więcej jasnego popiołu na wymienniku

- szyba jest fajna, widać jak się pali bez otwierania drzwi

- nie wiem co szło z komina bo było ciemno, ale dymka puścił skoro miałem trochę sadzy

- KPW chyba trochę za małe (profil o otworze wewnętrznym 23x23mm)

- czas palenia nie wiem bo poszedłem spać :)

Jutro zapodam foto i sprawdzę jak pali się za dnia.

shakusik

Na ten metraż wybierz kociołek 21-23 .

Jeżeli uznasz, że jest za duży (przewymiarowany) zawsze możesz zmniejszyć go szamotem.

Jeżeli kupiłbyś 16 to w normalne pogody nagrzeje taką powierzchnię. Schody zaczną się w czasie dużych mrozów a Tobie zdarzy się kiepskiej jakości opał.

Lepiej trochę przewymiarować jak kupić choć trochę za mały.

Mam pytanie do kolegi Pawel_i - jaki elementy wykonawczy został przez kolegę zastosowany do unoszenia klapki PG? Na pierwszy rzut oka nie wygląda to na typowy miarkownik typu Unister - sam stoję przed dylematem montażu miarkownika, a szczerze mówiąc żal mi wydać 300zł na Unistera skoro mam stary sterownik, który mógłbym wykorzystać do sterowania np. elektromagnesem

WITAM. :D

Witam Was Wszystkich !

Wszystkich co dalej czytają - (czytają, a nawet piszą). :D

Koleżanki i Kolegów... Bardzo przepraszam że nie odpowiadam na priv, ale mój czas

zwyczajnie nie jest z gumy i bezczelnie przywraca mnie do twardej rzeczywistości. :(

Jutro mamy w Polsce Święto Zmarłych.

Pojawiłem się tylko po to - żeby przekazać Koleżankom i Kolegom - swoje naprawdę

szczere i prawdziwe wyrazy współczucia po stracie Waszych Kochanych Bliskich...:(((

Wiem że nie jest łatwo. WIEM. Jednak z czasem nabierzecie odpowiedniego dystansu...

Przekażmy sobie znaki spokoju. PRZETRWACIE !! :)