Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

mam pytanie do Last Rico za pózno zaczełem czytac ten super wątek kupiłem piec (PODAJE LINK) http://www.kotly-piece.eu/product_info.php/cPath/21_27/products_id/35 czy ten piec nadaje sie do palenia górnego.

Dziękuję za odpowiedz muszętroche zacząć grzać bo tynki są jeszcze trochę mokre a sposób palenia prawie bez dymnego do mnie rozsądnie przemawia. :D

Na początek doprecyzuję, układ sterowania pod względem funkcjonalnym i elastyczności wprowadzania zmian a wypełnia zadanie w 100%, ma tylko dwie wady, zbyt duże gabaryty i wiek.

„Mechanizm” składa się zasadniczo z jednostki sterującej („ATARI”) i siłownika (silnik prądu stałego z przekładnią). Podstawowym problemem jest wiek „jednostki” 25lat, dlatego poszukuję albo gotowego układu do sterowania klapką, lecz nie dwustanowego, lub sterownika, który będzie można adaptować do reszty. Na podstawie wykonanych prób, uznałem, że system który zapewnia możliwość płynnego ustawienia szczeliny daje większe możliwości poprawnego ( w jakimś zakresie ) spalania węgla.

Po przeczytaniu powyższych postów moje eksperymenty z kotłem http://www.instalatorrymanow.pl/kotly-heitz skończyły się na 50 kg węgla groszku w 3 godz rozpalonym od góry.Piec 35 kw-do ogrzania 400 m-stare centralne,dom ocieplony 10 cm steropianem.

D0 tej pory spalałam ok 70 kg węgla paląc od dołu dosypując co jakis czas opał plus kilka szczapek drewna.Palę od 8-19.Po rozpaleniu od góry czopuch strasznie rozgrzał się.Komin dymił znacznie.Piec jest z nadmuchem.Macie jakieś pomysły na zmniejszenie apetytu na opał?

Wezwałam instalatora,pomieszał w ustawieniach dmuchawy ale nadal spalam ok 60 kg węgla dziennie.Kazał mi ponownie zasypać 50 kg węgla i rozpalić od góry ale zastanawiam się czy zmiana nastawienia dmuchawy z 12 na 9 skutecznie zmniejszy apetyt kotła na paliwo?Czy w moim piecu mogę coś poprawić by zmniejszyć spalanie -tona 800 kg miesięcznie plus drewno na dosypkę?Instalator twierdzi że to dobre spalanie a co Wy sądzicie?

Palisz w piecu jak w kuźni:)

Ale widze ze masz podobne rezultaty jak ja. tzn palac od dolu i dosypujac niewielkie ilosci uzyskujesz mniejsze spalanie.

Na moim defro mam sterownik tech st-28, dmuchawa ustawiona na 4 w skali 1-10, i to jest najlepsze ustawienie bo 3 nie jest wstanie rozpalic pieca, daje za malo powietrza, a 5 i wiecej wymucha cieplo. Ponadto zauwazylem(producent tego nie podaje) że na tym 4 biegu sterownik czasem zwalnia, ale to jak dlugo pracuje, po kilku cyklach.

Fakt,ilość węgla przeraża mnie.Liczę że bez drzewa będę potrzebowała 3 tony groszku miesięcznie co daje 1900 zł miesięcznie.Stary piec tyle samo palił.Kupując nowoczesny kocioł liczyłam na dużo mniejsze zapotrzebowanie na węgiel i właśnie tak mnie sprzedawca zapewniał.

Dmuchawa ustawiona na 8 nie dopalała opału-mam go teraz wieczorem pół pieca/z węgla i drzewa/.

Wiem że większość z Was ma piece z podajnikiem ale zapewne nie wszyscy.Moje rozczarowanie sięga dziś zenitu bo po zmniejszeniu nadmuchu nadal spalam tyle samo opału.100kg dziennie to dużo przy paleniu od 8-19.

Podzielcie się proszę Waszymi metodami palenia.Mój piec to heitz/link wyżej/.Może ja coś zle robię?Lepiej załadować np 30 kg -40 kg czy małymi porcjami-jak to wygląda u Was?

Piec kosztował 5000 zł a rozczarowanie jeszcze więcej.

Ale policz sobie metry, mam defro 15, ogrzewam tym jakies 140 m, ty ma 3x tyle

moje spalanie to 15-30 kg na dobe - pali sie praktycznie bez przerwy, przy zebcu spalane bylo 1 tona miesiac, ale w piecu nie bylo palone calodobowo - rano bylo zimno.

Moze dlatego tyle spalasz bo palisz przez czesc doby, przez reszte dom sie chlodzi.

ps: 100kg dziennie to musisz byc silna kobieta :)

Fakt,ilość węgla przeraża mnie.Liczę że bez drzewa będę potrzebowała 3 tony groszku miesięcznie co daje 1900 zł miesięcznie.Stary piec tyle samo palił.Kupując nowoczesny kocioł liczyłam na dużo mniejsze zapotrzebowanie na węgiel i właśnie tak mnie sprzedawca zapewniał.

Dmuchawa ustawiona na 8 nie dopalała opału-mam go teraz wieczorem pół pieca/z węgla i drzewa/.

Wiem że większość z Was ma piece z podajnikiem ale zapewne nie wszyscy.Moje rozczarowanie sięga dziś zenitu bo po zmniejszeniu nadmuchu nadal spalam tyle samo opału.100kg dziennie to dużo przy paleniu od 8-19.

Podzielcie się proszę Waszymi metodami palenia.Mój piec to heitz/link wyżej/.Może ja coś zle robię?Lepiej załadować np 30 kg -40 kg czy małymi porcjami-jak to wygląda u Was?

Piec kosztował 5000 zł a rozczarowanie jeszcze więcej.

witam

Jak mam piec per-eko z dmuchawą i sterownikiem -i kedyś rozpalałem od dołu i tak pierwsze 3 łopaty - wystarczały na jakieś 2,5 godziny palenia (tj. przez ten czas piec trzymał zadaną temperaturę) i kolejna lopata na godzinę.

A teraz rozpalam od góry - i czas się wydłużył o jakieś 30 procent - i do tego piec jest prawie czysty.

a tak poza tym kolega w którymś poście pozbierał całą wiedzę na tem temat.

Ale policz sobie metry, mam defro 15, ogrzewam tym jakies 140 m, ty ma 3x tyle

moje spalanie to 15-30 kg na dobe - pali sie praktycznie bez przerwy, przy zebcu spalane bylo 1 tona miesiac, ale w piecu nie bylo palone calodobowo - rano bylo zimno.

Moze dlatego tyle spalasz bo palisz przez czesc doby, przez reszte dom sie chlodzi.

ps: 100kg dziennie to musisz byc silna kobieta :)

Mam pomocnika w osobie ojca ale i jemu ręce opadają.U mnie rano po nocy mam 21 st więc nie jest tak zimno.Jednak wydaje mi się że popełniam jakiś błąd przy paleniu.Jutro spróbuję bez dmuchawy bo czopuch podczas jej chodzenia jest bardzo gorący.

Od góry w wczoraj próbowałam i poszło 50 kg od 8.30-13.Więc kolejnej próby aż się boję.

witam, nie mogę nigdzie zdobyć recenzji na temat viadrusa U24, to jedyny żeliwniak dolnospalający, czy ktoś może zna jego wady? obecnie użytkuję warmeta SDS ceramik ale jest dwukrotnie za duży..... i przyjdzie go wymienić,

po kilkukrotnym przeczytaniu tego wątku totalnie już zgłupiałem :o

tomaszI jezeli podajesz spalanie to podaj ile metrow ogrzewasz, jaki wegiel(granulat) i piec - wielkosc, a ilosc spalanego paliwa lepiej podawac kg, bo lopaty sa rozne

bietka19640904 , 21C to bardzo duzo, jak dla mnie to az za cieplo ,

a jak komin tez jest cieply ?

no to jak przy temp na + to calkiem sporo poszlo, mi wczoraj od 22 do dzis 8:00 , spalil 3/4 wiadra to j jakies 7-8 kg wegla :)

temp na piecu 50C, o 8:00 było jakies 40C na piecu i 35 na kaloryferze, zostało pare węgielków by tylko rozpalić kolejna porcje.

Jesli chodzi o komin to nie wiem bo jest ślisko i boję się tam wdrapywać.

Dzisiaj palimy zupełnie bez dmuchawy na rozszczelnionym popielniku.Opału pójdzie w zasadzie podobna ilość ale za to na prądzie zaoszczędzę bo w zasadzie ciągle duła a jak zmniejszyłam nadmuch z 12 na 8 to dużo niedopalonego żaru pozostawało.

Po przeczytaniu powyższych postów moje eksperymenty z kotłem http://www.instalatorrymanow.pl/kotly-heitz skończyły się na 50 kg węgla groszku w 3 godz rozpalonym od góry.Piec 35 kw-do ogrzania 400 m-stare centralne,dom ocieplony 10 cm steropianem.

D0 tej pory spalałam ok 70 kg węgla paląc od dołu dosypując co jakis czas opał plus kilka szczapek drewna.Palę od 8-19.Po rozpaleniu od góry czopuch strasznie rozgrzał się.Komin dymił znacznie.Piec jest z nadmuchem.Macie jakieś pomysły na zmniejszenie apetytu na opał?

Rozpalanie od góry ma sens w piecach bez dmuchawy. Z dmuchawą to wątpię.

Ciężko coś poradzić gdy brak danych o piecu - na podanej stronie w zasadzie nic nie ma konkretnego, poza reklamowym bełkotem. Może w instrukcji masz jakieś rysunki, przekroje kotła, cokolwiek co mogłoby coś powiedzieć o jego konstrukcji.

Przeczytałem jeszcze raz twoje posty. To jest jakieś chore!

Sam mam do ogrzania ok. 100 m2 nieocieplonego domu (czyli to co ty, dzielone przez cztery). Kupiłem na zimę 4 tony opału i coś widzę, że mi zostanie trochę. Gdyby to pomnożyć przez cztery wychodzi 16 ton - tyle powinnaś spalić lub mniej bo:

- Mój dom jest nieocieplony

- Palę miałem - czyli mniej energetycznym paliwem

- łatwiej ogrzać 400 metrów w jednym kawałku niż 4x po 100 metrów - mniejsza jest powierzchnia ścian zewnętrznych.

- mój piec jest z podajnikiem - to wygodne, ale zawsze bardziej rozrzutne

- moje spalanie jest i tak dość wysokie - znam przypadki lepszych wyników.

Podsumowując - twoje spalanie powinno zamknąć się w ilości 12 ton dobrej jakości paliwa. Tyle przynajmniej uważałbym za dobre spalanie - więc niech ten instalator nie pierd... że masz dobre spalanie. Jeśli z komina idzie czarny gęsty dym - jak myślisz, co to jest? Tak, to niespalone paliwo, które wylatuje w powietrze.

I na koniec - przy takich stratach rozważyłbym zmianę pieca. Ten oddać w cholerę, niech go sobie zabierają (gwarancja, rękojmia), jak się nie da - puścić go na wolnym rynku, nawet ze stratą.

Ciężko coś poradzić gdy brak danych o piecu - na podanej stronie w zasadzie nic nie ma konkretnego, poza reklamowym bełkotem. Może w instrukcji masz jakieś rysunki, przekroje kotła, cokolwiek co mogłoby coś powiedzieć o jego konstrukcji.

są piece odrazu zaprojektowane do takiego rodzaju spalania i mają dmuchawe

http://www.sas.busko.pl/pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=42&Itemid=60

mam piec tego typu - stałopalność do 24 godzin przy paleniu mieszanką miału i drobnego węgla rozpalonego od góry

są piece odrazu zaprojektowane do takiego rodzaju spalania i mają dmuchawe

http://www.sas.busko.pl/pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=42&Itemid=60

mam piec tego typu - stałopalność do 24 godzin przy paleniu mieszanką miału i drobnego węgla rozpalonego od góry

Ja mam 190 m kw. budynek ocieplony

i spałem ok. 700 kg wegla na miesiąc to było jak paliłem od dołu.

temp. w domu średnio 22,5 stopnia.

mam dmuchawę piec 18 kW -

teraz palę od góry i wychodzi ok. 600 kg na miesiąc