Mały Mariusz 15.11.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Ja chcę jeszcze raz przerobić ściankę szamotową tak żeby najwyżej leżącą cegiełke można było wyciągnać i zasypać kocioł do pełna i jazda na 70*C od góry . Raz na dwa tygodnie się przepali i smoły nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iurabos 15.11.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Tzn. jest dobrze czy źle dobrze, teraz nie widzę całego wsadu i dlatego jest inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokos0 15.11.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Ja chcę jeszcze raz przerobić ściankę szamotową tak żeby najwyżej leżącą cegiełke można było wyciągnać i zasypać kocioł do pełna i jazda na 70*C od góry . Raz na dwa tygodnie się przepali i smoły nie będzie Też tak można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek119 15.11.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 (edytowane) Ostatnio przyszedł mi do głowy taki pomysł. Mam możliwość zrobienia w kotle napowietrzników po bokach komory spalania (pozostałość po kanale od wentylatora, który dmuchał pod ruszt).A w miejscu po wentylatorze (góra kotła) który mam teraz zaślepione , dorobiłbym klapkę do regulacji powietrza wtórnego. Tylko czy to będzie lepsze od klapki w drzwiczkach które mam teraz?. Wydaje mi się że powietrze z tych otworów będzie dochodzić na środek paleniska i lepiej dopalać gazy. Jak myślicie ile takich otworów zrobić i jakiej średnicy? I czy to dobry pomysł.http://img266.imageshack.us/img266/9079/sas3.jpg Obrazek - na czerwono szamot, na różowo potencjalne otwory PW. Edytowane 15 Listopada 2011 przez jedrek119 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_i 15.11.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 do zasmołowanej komory się przyzwyczaiłem, czy z "rurą Wezyra" , czy bez niej jest tak samo. Z rura troszkę mniej się dymiło z komina, co nie znaczy że teraz mam kopciuch. A dym z komory załadunkowej i tak wciągany jest razem z PW pod opał i do palnika ( PW ciągnie jak ta lala, nawet czasem przymykam przepustnicę na PW, ale lepsze efekty mam przy pełnym otwarciu PW). Myślę nad innym rozwiązaniem rury z kształtowników dwóch po lewej i prawej stronie komory załadunkowej - taka podwójna rura Wezyra.Problem mam z mocowaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rad_milano 16.11.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 (edytowane) Sprawdź, pokręcając w skrajne położenia gałką regulatora, czy ramię drążka zmienia odpowiednio położenie? Może niepoprawnie włożyłeś do korpusu dźwignię do której przykręcany jest drążek? Spróbuj włożyć odwrotnie. Jak powyższe zabiegi nie pomogą, pozostaje reklamacja u sprzedawcy. Jasiek. Dzięki za odzew. Przy zmianie położenia gałki regulatora ramię drążka zmienia prawidłowo położenie. Wieczorem zrobię i wkleję zdjęcie, ale wydaje mi się że dźwignię mam prawidłowo zamontowaną. A czy dźwignia powinna poruszać się (przy zmianach temperatury na kotle) gdy klapka jest odpięta? Edytowane 16 Listopada 2011 przez rad_milano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iurabos 16.11.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Moja blacha - deflektor - ma 27 cm długości (palenisko ma 63cm) i ma coś w rodzaju drugiej kierownicy [ATTACH=CONFIG]85246[/ATTACH] żeby wprowadzić powietrze z KPW pod niego. Rozpalanie trochę uciążliwe, ale do zniesienia. Teraz jak zajrzałem do pieca (o 11 rozpaliłem i z małymi bojami zaczął palić ok 12:30) to jest kompletna cisza, równie dobrze mógłby nie palić , od 2,5h stała (zadana) temperatura 50st, wcześniej całkowicie zamknąłem klapę KPW, ale teraz ją uchyliłem lekko. Na zewnątrz 0st. Załadunek 2 wiadra na trzy możliwe. Być może blacha jest zbyt długa, mam trochę sadzy w komorze. Aha, zmniejszyłem prędkość pompy z 3 na 1 bieg Wieczorem, ok 8 temp spadła do 38st, niedobrze, za szybko. Po ponownym rozpaleniu (bardzo ładnie z deflektorem się rozpaliło, odpowiednio szybko, ale nie za szybko) i załadowaniu kotła do pełna (3,5 wiadra) w tej chwili mam na piecu 44,5st z zadanych 50, 2 godziny temu przerusztowałem i zamknąłem całkowicie klapę KPW - wtedy było 42st, na zewnątrz ok 0st. Zobaczymy jak długo te 44st się utrzyma. W piecu na tylnej ścianie mam ustawione cegły szamotowe. zwyczajnie, jedna na drugiej, 5szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 16.11.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 (edytowane) Witam To tak zapomniałem podać mocy mojego kotła. Viadrus ma 5 członów czyli według producenta ma on 29kW. czyli tak jak podejrzewałem jest niski i długi ... i stąd te problemy Nie wiem czym palisz ja bez sadpalu, soli lub innych wynalazków nie miałem białego osadu w komorze spalania a tym bardziej w wymienniku. palę węglem głównie na górę trochę drewna i tyle ... Edytowane 16 Listopada 2011 przez Amadeuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastiansd 16.11.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 pytanie do forumowiczów. doły grzejników nie mam tak gorących jak góra- grzejniki panelowe, pomka odpowiednio mocna, zamontowana na wyjściu z pieca,czyli pcha wodę. nie mam zbytnio miejsca żeby zamontować ją na dolocie do pieca,instalacja nie jest zapowietrzona. co zrobić? zwiększyć bieg pompki? ale to wtedy piec będzie musiał szybciej nagrzewać wodę? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 16.11.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 ale czy są całkowiecie zimne czy tylko chłodniejsze od góry? Bo jeśli chłodniejsze to bym sie zbytnio nie przejmował a jeśli doły są zimne to trzeba pewnie przykręcić na kryzie tej na powrocie .... ja tak zrobiłem i teraz problem zginął .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasyl239 16.11.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 czyli tak jak podejrzewałem jest niski i długi ... i stąd te problemy palę węglem głównie na górę trochę drewna i tyle ... Witam Wczoraj zrobiłem kierownice PW z rurki 3/4 cala uszczelniłem w rozecie folią aluminiową (tak jak wyczytałem na forum) i było trochę lepiej. Ale jak zobaczyłem zdjęcia artur11 z 2 calową rurką to troche zwątpiłem w 3/4 cala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 16.11.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Ta 2 calowa rurę zamontowałem 2 dni temu 3/4 byla ciut za mała, zrobiłem eksperyment i rozetki PW prawie nie przymknąłem efektem bylo prawie 100C na piecu, PG było cały czas zamknięte Piec jest szczelny, na rurce 3/4 jak PG się zamykało to piec gasł i miarkownik utrzymywał zadaną temp, natomiast teraz jak nie przymknę PW na 1/4 to pędzi jak szalony. Mam obieg grawitacyjny na 2 calowych rurach do bufora i grawitacja pięknie reguluje odbiór ciepła z kotła, nie wolno tylko gwałtownie zmieniać nastaw pieca (zwłaszcza w górę) przy wysokich temp potrafi "bulknąć" parę razy zanim woda zwiększy prędkość przepływu. Po paleniu w piecu taki jasno siwy nalot (nie używam sadpalu) Zmieniając cokolwiek w piecu trzeba go jeszcze raz regulować i dopasować ustawienia - trzeba o tym pamiętać !!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasyl239 16.11.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Artur11 czy jak miałeś rurkę 3/4 cala to sklepałeś wylot zmniejszając średnice rurki. 3/4 cala idealnie pasuje po uszczelnieniu do rozety w drzwiach, ale nie można jej przymknąć bo wystaje na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardoczek 16.11.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Panowie wasyl239 i artur11 jakie macie wloty PW w drzwiczkach załad.? (wymiary,profile) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 16.11.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Tak sklepałem na płasko w środku pieca, moja miała 2 poziomy regulacji: 1 całkowicie otwarta pierwsza faza do skoksowania węgla 2 przymknięta śrubą 10mm w drugiej fazie jak palił się tylko koks Nie byłem do końca zadowolony i teraz ściąłem rurę 2'' pod kontem sklepałem młotkiem i idealnie wchodzi na wcisk do otworu od środka pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rad_milano 16.11.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Przy zmianie położenia gałki regulatora ramię drążka zmienia prawidłowo położenie. Wieczorem zrobię i wkleję zdjęcie, ale wydaje mi się że dźwignię mam prawidłowo zamontowaną. A czy dźwignia powinna poruszać się (przy zmianach temperatury na kotle) gdy klapka jest odpięta? Oczywiście, po odpięciu klapki PW ramię dźwigni powinno zmieniać położenie w zależności od temperatury wody w kotle. Pozdrawiam. A jeśli jest nieprawidłowo skalibrowany to również ramię powinno zmieniać położenie? Może jednak źle skalibrowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastiansd 16.11.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 grzejniki są chłodniejsze na dole,nie zimne. czyli mamm rozumieć ,że powinienem lekko przykręcić na zaworku w grzejniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 16.11.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Panowie wasyl239 i artur11 jakie macie wloty PW w drzwiczkach załad.? (wymiary,profile) Prowadnica rura 2'' na końcu blacha szerokości 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iurabos 16.11.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 pytanie do forumowiczów. doły grzejników nie mam tak gorących jak góra- grzejniki panelowe, pomka odpowiednio mocna, zamontowana na wyjściu z pieca,czyli pcha wodę. nie mam zbytnio miejsca żeby zamontować ją na dolocie do pieca,instalacja nie jest zapowietrzona. co zrobić? zwiększyć bieg pompki? ale to wtedy piec będzie musiał szybciej nagrzewać wodę? pozdrawiam Może masz odwrotnie podłączone grzejniki? Bocznozasilane powinny mieć zasilanie od dołu, ja mam bajzel w instalacji po poprzednim właścicielu i część grzejników zasilanych jest z dołu część z góry - i te drugie mają taki właśnie rozkład temperatury. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 16.11.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 bastiansd sprawdz czy prawidłowo działa zawór różnicowy , jeśli zawór się nie domyka to pompę można ustawić nawt na 3 bieg a i tak będzie mieliło na krótko.Ja przez trzy lata wymieniłem dwa zawory , kule zrobiły się jajowate jak ktoś nie wierzy mogę pokazać jak to działa a raczej jak nie działa.te zawory dość często się psują choć konstrukcyjnie nie powinny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts