bastiansd 02.12.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 cześć. ja mam tego orzecha z czech-kupowałem w poznaniu. popiołu dużo nie zostaje,koks zostaje.kaloryczność ma słabą,bo coś ok. 20000 albo trochę wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareka 02.12.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 pytanko do forumowiczów. mam problem z kominem, tzn jak jest kiepska pogoda to trochę słabo ciągnie. nie mogę go już wydłużyć,bo wtedy nie sięgnę żeby go czyścić od góry, ale komin ma dwa kanały-do jednego podłączony jest kocioł a drugi jest wolny.czy jeśli połączyłbym te dwa kanały tą byłby lepszy ciąg,czy ciąg uzależniony jest tylko od wysokości komina?? Takie połączenie na dwa kanały robi sie za pomocą tak zwanych "portek" ale mi to odradzili skutecznie, jeden kanał się bardziej nagrzeje i zasysa dym z drugiego i inne dodatkowe problemy ale może sa zadowoleni użytkownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacet100 02.12.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Last Rico pisał mi także o elektronicznym miarkowniku ciągu, co by rozwiązało problem z mufką, ale to większe koszta, jak mechanicznego miarkownika. Gotowy elektroniczny miarkownik jest faktycznie droższy. Samoróbka już nie. Wystarczy jakikolwiek termostat z czujnikiem na kabelku, ze stykiem zwartym poniżej zadanej temperatury i stycznik lub elektromagnes. Ja mam na starych stycznikach (wystarczy jeden) a kolega kupił w internecie elektromagnes. Kolega steruje elektromagnesem za pomocą sterownika wentylatora po ustawienie 100% siły nadmuchu. Mój post o stycznikach (zdjęcia): http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=3692721&viewfull=1#post3692721 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 02.12.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 cześć. ja mam tego orzecha z czech-kupowałem w poznaniu. popiołu dużo nie zostaje,koks zostaje.kaloryczność ma słabą,bo coś ok. 20000 albo trochę wyżej Siemka. A być może brałeś ze składu opału Marcus? Kolego marcinek84, nie wiem czy jest sens samemu robić taki miarkownik. Ja miesiąc temu zakupiłem gotowy unister, na aukcjach alle... jest po 300zł z przesyłką. Urządzenie działa po prostu super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastiansd 02.12.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 nie pamiętam dokładnie z jakiegoś składu, przez allegro było "eopal". zadowolony jestem z transportu-za 4 tony (zważone u mnie,bo znajomy sąsiad ma hurtownie budowlaną z dużą wagą) zapłaciłem 10zł, a z poznania do Ługów ujskich jest 90 km w jedną stronę, i jeszcze dodatkowo mam zagwarantowaną stałą cenę na ten okres grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinek84 02.12.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Siemka. A być może brałeś ze składu opału Marcus? Kolego marcinek84, nie wiem czy jest sens samemu robić taki miarkownik. Ja miesiąc temu zakupiłem gotowy unister, na aukcjach alle... jest po 300zł z przesyłką. Urządzenie działa po prostu super. dziękuje za opinię, ale sumując koszty, żeby zamontować elektroniczny miarkownik, bede musiał wymienić drzwiczki dolne na takie z uchylną klapką pod miarkownik (koszt 200zł) i do tego unister, całość wyniesie z 500zł. te kwotę wolałbym raczej odłożyć na nowy piec. samemu raczej nie podejmę się do budowy takiego miarkownika na stycznikach, bo po moich przejściach z paleniem, wolę nie eksperymentować. chciałem jeszcze spróbować właśnie przerobić kocioł według zaleceń na forum, zanim całkiem go wymienie. puki co spalanie u mnie jest rzędu 3kg miału/godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piurko2 02.12.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Witam wszystkich......... Last Rico pisał mi także o elektronicznym miarkowniku ciągu, co by rozwiązało problem z mufką, ale to większe koszta, jak mechanicznego miarkownika. z góry dzięki za podpowiedzi. marcinek84 , tu masz mój pomysł na tani , prosty elektryczny miarkownik ciągu. Jadę na nim trzeci sezon bez najmniejszych problemów..... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=4017701&viewfull=1#post4017701 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=4024261#post4024261 Edytowane 2 Grudnia 2011 przez piurko2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 02.12.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Paliło się 14 godzin- bez sensu płacić 880...Znowu rura Wezyra. Na końcu pewnie odpalę tak jak w zeszłym roku- czyli śmieciuch górno dolny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miałowiec 02.12.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) No cóż, 14 godzin to niezbyt zadowalający wynik;) Koledzy pomóżcie Kol. jacbelfer, bo się chłop jeszcze załamie Może ma ktoś podobny kocioł i metraż, i jest zadowolony z długiej stałopalności? Jeśli tak, to jak usprawnić kocioł, żeby były takie efekty? Edytowane 2 Grudnia 2011 przez Miałowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 02.12.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Witam Po moich wcześniej opisanych przeróbkach i przy teraźniejszych temperaturach 18kg orzecha pali się 20h Temperatura na kotle 48st w domu 22-23st ,180m2 nie ocieplony ,grube po niemieckie mury ,ocieplony tylko strop wełna 15 ,nowe oknaPrzy rozpalaniu delikatny brązowawy dymek z komina przez jakieś 2h, wymiennik i komora bialutkie jak po śnieżycyPozdrawiam Jacbelfer musisz się w końcu zdecydować czy palisz górą czy dołem Ciągłe zmienianie góra dół do niczego dobrego cię nie doprowadzi!!!Zostań przy górnym tylko spróbuj z dobrym opałem Może masz jakieś straty spowodowane np wychładzaniem się coJa miałem kiedyś tak ze rury w kotłowni były nie ocieplone i grzały kotłownię a nie dom Edytowane 2 Grudnia 2011 przez dex001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miałowiec 02.12.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Kol. Dex001, ja bym nie ryzykował takiej temp. na kotle 48C:rolleyes:Fakt wynik niezły... tylko, czy kocioł długo wytrzyma?Pozdrawiam. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez Miałowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 02.12.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Kol. Dex001, ja bym nie ryzykował takiej temp. na kotle 48C:rolleyes: Fakt wynik niezły... tylko, czy kocioł długo wytrzyma? Pozdrawiam. Kolego poczytaj dokładnie watek a zwlaszcza wypowiedzi mistrza Last Rico to zmienisz zdanie!!! Wytrzyma i to nawet przy 38st Po co ma być więcej na kotle jak w domy 22-23st POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 02.12.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 jutro spróbuję zamontować kierownicę - trzymajcie kciuki !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 02.12.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 nie pamiętam dokładnie z jakiegoś składu, przez allegro było "eopal". zadowolony jestem z transportu-za 4 tony (zważone u mnie,bo znajomy sąsiad ma hurtownie budowlaną z dużą wagą) zapłaciłem 10zł, a z poznania do Ługów ujskich jest 90 km w jedną stronę, i jeszcze dodatkowo mam zagwarantowaną stałą cenę na ten okres grzewczy Tak to ten sam, tu piszą Marcus, tam eopal. Też zamówiłem 4 tony, ale orzecha II z wujka poworkowany na paletach. Cene mieli wystawioną 855zł, ale dali po 835zł + 200zł przywózka. Tylko, że ja mieszkam w Kostrzynie nad Odrą, czyli 180 - 190 km w jedną stronę. Też zamawiałeś workowany? Ja nie chciałem workowanego, ale twierdzili że nie mają auta żeby luzem wzięło. Przywieźli workowany autem dostawczym z windą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 02.12.2011 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Panowie bastiansd -KardinalEPiszcie sobie takie wiadomości , co gdzie ile z windą czy bez na PRI SZKODA ZAŚMIECAĆ WĄTEK POZDRAWIAM Napisał Amadeus-jutro spróbuję zamontować kierownicę - trzymajcie kciuki !!!! http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRBy2PiBPKx96cpypixdd2dvZRpYAgn2hIhGW0NC4VQyJ1H7TQVfQ Daj znać jak Ci poszło Edytowane 2 Grudnia 2011 przez dex001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 02.12.2011 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Panowie bastiansd -KardinalE Piszcie sobie takie wiadomości , co gdzie ile z windą czy bez na PRI SZKODA ZAŚMIECAĆ WĄTEK POZDRAWIAM O właśnie, że nie. Mowa o węglu i ekonomiczności jego, a gdybym w zeszłym roku przeczytał takie posty to na 100% poprosił bym o kontakt do tego składu i nie przepłacał za węgiel u siebie Takie pytanie: czy komuś z was udało się w 100% (takie teoretyczne 100%) wyeliminować dymienie od początku rozpalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remigiusz. 02.12.2011 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 @dex001 A na ile ty masz mm otwarta KPW jak palisz tak niska temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 02.12.2011 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 WitamPrzy rozpalaniu uchylam klapkę KPW na ok 10mm, klapa PG uchylona na grubość zapałki bez miarkownikaPo godzinie zakładam miarkownik ustawiony na 50 st i przymykam KPW na 5mmPo ok 5-6h klapka KPW ustawiona na 0-1mmChodzi o to żeby pomału rozpalać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 03.12.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Witam Przy rozpalaniu uchylam klapkę KPW na ok 10mm, klapa PG uchylona na grubość zapałki bez miarkownika Po godzinie zakładam miarkownik ustawiony na 50 st i przymykam KPW na 5mm Po ok 5-6h klapka KPW ustawiona na 0-1mm Chodzi o to żeby pomału rozpalać Ja walczę cały czas z dymieniem na początku, szukam i szukam.... Dex001 jak bym tak ustawił jak ty to po godzinie mam 90C na piecu. Przy rozpalaniu PG około 1mm KPW około 2/3. Jak rozpalam piec z 30-40C to 50C mam po 10-20 minutach. Potem zmniejszam do 0,5 mm PG KPW na 1/2 i czekam aż dojdzie do temp jaką chcę mieć. Potem zakładam miarkownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 03.12.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 (edytowane) dex001 Jacbelfer musisz się w końcu zdecydować czy palisz górą czy dołem Ciągłe zmienianie góra dół do niczego dobrego cię nie doprowadzi!!! Problem z tym, że zdecydowanie więcej dni paliłem górą. Wsypywałem różne gatunki węgla. Robiłem różne KPW Cudowałem z deflektorami z szamotki. Efekt był dokładni taki sam- 12 godzin (trochę więcej na tym ostatnim "Marcelowym" węglu. Teraz mam okazję potestować te same warianty, ale paląc dołem. Komorę (palnik) wyłożyłem szamotem, powiesiłem 2'' rurkę na wymienniku, zaizolowałem górny prześwit nad pierwszym wymiennikiem i zasypałem ok. 20 kg groszku za 620 zł. Temp. na piecu 50-55 stopni, pompka na 1 biegu i zero dymu z komina. Mam jeszcze jedno spostrzeżenie nt górnego palenia u mnie. Może drzwi zasypowe są mocowane pod kątem. Mają płytkę "płomieniówkę", ale po kilkudziesięciu minutach pracy są tak gorące, że kropla wody skwiercząc odparuje w ułamku sekundy. Daje to olbrzymi zastrzyk energii, ale mojej piwnicy (nieogrzewanej)... dex001 kliknąłem do Ciebie na priv. Edytowane 3 Grudnia 2011 przez jacbelfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts