jacet100 17.12.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Tiaaa... Nowi czytelnicy nie pojmą niuansów regulacji ilości powietrza klapkami z szybką. Inna sprawa obalić trzy browarki i wcisnąć puste puszki w wymiennik. To zrozumie każdy Nie piszemy tu o zimnej fuzji Nie podaję uniwersalnej recepty tylko sugeruję możliwość lepszego spalania poprzez regulację PW. Szczegóły każdy może inaczej dopracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tob 17.12.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 artur11To wątku "Innowacje w Kotle Zasypowym" strona 8 Kol. Def zamieścił propozycję wspólnego regulowania dwóch elementów z jednego miarkownika, oczywiście to tylko zarys, resztę trzeba "dośpiewać" samemu. Pozdrawiamhttp://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/5274-innowacje-w-kotle-zasypowym/page__st__140 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 17.12.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Kolega Defwymyślił również bardzo ciekawy patent w kwestii dokładniejszj regulacji na miarkowniku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikar1 18.12.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Witam.Post do LastRico.Powierzchnia paleniska w moim piecu Defro Optima Komfort Plus 25 Kw wynosi 47x36 cm=1692 cm kw. Powierzchnia klapki PG to 1/6 powierzchni paleniska to =282 cm kw. Powierzchnia drzwiczek dolnych 36x14cm = 504cm kw.,czyli powierzchnia klapki PG = 55% powierzchni drzwiczek dolnych. Aby uzyskać tą powierzchnię muszę w drzwiczkach wyciąć otwór np 28x10 cm. Zostaje mi wówczas po bokach drzwiczek po 2 cm od dołu i góry i po 4 cm po bokach w pionie.Powierzchnia klapki KPW = 1/17 powierzchni rusztu to = 99,5 cm kw. (10x10). Powierzchnia KPW wykonanej przez LastRico jest 4x2,7 cm =10,8cm kw. Czyli powierzchnia rusztu to 183cm kw.?Czy ja to dobrze liczę i rozumiem?Proszę o odpowiedż o jakich wymiarach mam wykonać klapki?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 18.12.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 jacet100 Szczegóły każdy może inaczej dopracować. Jakie szczegóły ? Przecież nie piszemy tu o zimnej fuzji a tylko o przymykaniu klapek Każdy ma inne warunki w kotle i po prostu TRZEBA POSIEDZIEĆ W PIWNICY. Inaczej się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smarki 18.12.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Do wszystkich którzy walczą z dymem i sadzami - dzisiaj się okazało jak ważny jest opał. Kolega Rybniczanin (dzięki jeszcze raz!) udostępnił mi węgiel z innej kopalni. Dymu z komina praktycznie nie ma, wymiennik czysty. Poniżej foto - dymek praktycznie niewidoczny 30 min od rozpalenia. Wcześniej, przy tych samych warunkach wymiennik cały w sadzy, dymu sporo bez względu na stopień otwarcia KPW... http://img842.imageshack.us/img842/3159/dscf2556.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 18.12.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 A jak z ilością spalanego węgla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smarki 18.12.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 10kg pociągnęło 8h przy temperaturze 45 st C. Start z zimnej instalacji po 24h niepalenia. Dalsze testy jutro, ale wydaje mi się że stałopalność trochę gorsza no ale coś za coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 18.12.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Chłopaki! Gratulacje!!! Zaglądam tu czasem . Widząc efekty serce rośnie. Palenie drewnem bez dymu to pikuś przy węglu, stąd mój entuzjazm . Jeszcze raz gratulejszen i ...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 18.12.2011 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Duża radość czytać takie posty Eniu... Pozdrówka. ------------ Witaj Mikar 1. Ponieważ pojawia się coraz więcej pytań odnoszących się do KPW i 1/17 pow. rusztu, to musiałem dokonać wyjaśniającego tekstu i rysunku. Kolego Mikar 1 -- zobacz co tu w związku z tym namalowałem (rys. 32). Też pozdrawiam. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-węgla-kamiennego&p=3593601&viewfull=1#post3593601 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farek 18.12.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Malunek jest jak zwykle śliczny, że tak pozwolę sobie posłodzić . A patrzę na niego, czytam opis i kombinuję tak: skoro na obrazku przekrój kierownicy jest 3,74 (możemy w przybliżeniu przyjąć dalej, że 4) razy mniejszy od otworu PW, a napisałeś, że obrazek zachowuje proporcje, to wniosek z tego taki, iż przekrój kierownicy powinien stanowić 1/17 * 1/4 powierzchni rusztu. Policzyłem sobie szybko u mnie: mam w tej chwili ruszt o wymiarach 29*34 (zmniejszyłem wczoraj szamotem), czyli KPW powinna mieć przekrój jakieś 1450 mm2. Ja mam rurę 2'', co daje 2200 mm2. Rura jest spłaszczona przy końcu, co jeszcze trochę zmniejsza przekrój, czyli może tak się złożyć - jeśli niczego nie pokręciłem - że mam KPW taką jak należy (za wyjątkiem tego, że jest okrągła, a nie kanciasta) . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 18.12.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Ja trochę z innej beczki. Czy ktoś próbował w naszych śmieciuchach używać wkład na olej przepracowany? Coś w TYM rodzaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacet100 18.12.2011 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Jeszcze tylko króciutko. Zapomniałem obalić ten chybiony argument: Palisz koksem, więc to wygląda inaczej niż z węglem. Dla wahających się czy warto kombinować z regulacją PW: druga faza spalania węgla od góry, po odgazowaniu, to właśnie spalanie koksu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piurko2 18.12.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Ja trochę z innej beczki. Czy ktoś próbował w naszych śmieciuchach używać wkład na olej przepracowany? Coś w TYM rodzaju. Czytamy forum i wiemy , że : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=2761747#post2761747 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=2762756#post2762756 Zatem , spalamy ekologicznie węgiel . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 18.12.2011 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Jeszcze tylko króciutko. Zapomniałem obalić ten chybiony argument: Dla wahających się czy warto kombinować z regulacją PW: druga faza spalania węgla od góry, po odgazowaniu, to właśnie spalanie koksu! Tak czytam i czytam już setny raz i... nie widzę obalenia mojego argumentu. Odnieś się jakoś inaczej to podebatujemy, bo nie rozumię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacet100 18.12.2011 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 No to jeszcze raz, specjalnie dla Ciebie, skoro nie możesz zrozumieć.Piszesz do mnie:"Palisz koksem, więc to wygląda inaczej niż z węglem."Ja odpisuję:"...druga faza spalania węgla od góry, po odgazowaniu, to właśnie spalanie koksu!"Więc moje doświadczenia w spalaniu koksu są przydatne przy spalaniu węgla od góry w drugiej fazie.Zrozumiałeś? Prościej nie potrafię i już nie będę tłumaczył. Szkoda miejsca. Kto chciał, ten pojął.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikar1 19.12.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witam.Wielkie dzięki LastRico za wyjaśnienie wymiarów KPW. Rozumiem, że teraz nie trzeba wycinać w drzwiczkach otworu o powierzchni 1/17 rusztu tylko o wielkości przekroju KPW. Nadmienię, że wyłożyłem tylną ścianę paleniska cegłą szamotową i palenisko ma teraz wymiar 36x35 cm. Czyli przekrój KPW to 18 cm kw. Dam profil 60x40x3. Czy ok.? Mam jeszcze wątpliwości co do wymiaru klapki PG. Według Twoich propozycji przekrój powinien wynosić 210cm kw. Wg informacji uzyskanych od producenta kotła ich przekrój to 9,5x6,5 cm=61,75 cm kw. Proszę o poradę jaki wymiar mam zastosować.Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia.Mikar1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 19.12.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 No to jeszcze raz, specjalnie dla Ciebie, skoro nie możesz zrozumieć. Piszesz do mnie: "Palisz koksem, więc to wygląda inaczej niż z węglem." Ja odpisuję: "...druga faza spalania węgla od góry, po odgazowaniu, to właśnie spalanie koksu!" Więc moje doświadczenia w spalaniu koksu są przydatne przy spalaniu węgla od góry w drugiej fazie. Zrozumiałeś? Prościej nie potrafię i już nie będę tłumaczył. Szkoda miejsca. Kto chciał, ten pojął. Pozdrawiam. No dobrze, przedstawiłeś twierdzenie, które ma się ni jak do obalenia argumentu. Każdy kto to przeczyta, będzie się zastanawiał o co Tobie chodzi. Palisz koksem, to pal. Ale dla przypomnienia, druga faza spalania węgla to spalanie koksu od dołu, a ty go spalasz od góry, więc..? Przestań siać zamęt co do mojej osoby, bo robisz to wyłącznie dlatego, że się poniekąd z Tobą nie zgodziłem. Zrozumiawszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farek 19.12.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 (...) Koledzy, miło czytać taką łagodną i rzeczową dysputę . Naprawdę !! (...) Zduni już dawno by się za łby wzięli... Koledzy jacet100 i KardinalE przecież nie zduni? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel085 19.12.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Drodzy palaczepotrzebuje Waszej porady jutro mam zamiar wyłożyć w moim kotle tylną ścianę cegłami szamotowymi, kupiłem cegły wielkości tradycyjnych cegieł tylko chciałbym się Was poradzić jak je ustawić na ruszcie pionowo czy leżąco, chodzi o ile zmniejszyć ruszt o 120mm czy 65mm dodam ze kocioł to zębiec 12Kw ogrzewa 60m2 + bojler 80l stare budownictwo szerokość rusztu 24cm głębokość 38cm. Przy takim przewymiarowaniu nie wiem jak będzie lepiej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts