rybniczanin 19.12.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Czytamy forum i wiemy , że : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=2761747#post2761747 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=2762756#post2762756 Zatem , spalamy ekologicznie węgiel . Coś Ty taki w gorącej wodzie kompany i wyskakujesz z takimi linkami. Ja właśnie chce wypróbować spalanie węgla po uprzednim nagrzaniu pieca takim ustrojstwem. Przykładowo nazbiera mi się przepalonego oleju i w ten sposób będę go wykorzystywał do ekologicznego spalania węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacet100 19.12.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Miałem już zakończyć ale muszę sprostować. Ale dla przypomnienia, druga faza spalania węgla to spalanie koksu od dołu, a ty go spalasz od góry, więc..? Tylko przy rozpalaniu spalam koks od góry. Potem cały czas dorzucam koks na na żar, więc jak nie patrzeć spalam go od dołu. "Zrozumiawszy?" Nie sieję zamętu, tylko dyskutuję. Nie mam nic do Ciebie osobiście, tylko neguję Twoje argumenty. P.S. Jesteś zdunem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 19.12.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 rybniczanin chcesz spalać eko wegiel a zatruwać siebie bedziesz spalajac olej -chyba że masz na myśli przepracowany olej roślinny po smażeniu frytek to sory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NotY 19.12.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Drodzy palacze potrzebuje Waszej porady jutro mam zamiar wyłożyć w moim kotle tylną ścianę cegłami szamotowymi, kupiłem cegły wielkości tradycyjnych cegieł tylko chciałbym się Was poradzić jak je ustawić na ruszcie pionowo czy leżąco, chodzi o ile zmniejszyć ruszt o 120mm czy 65mm dodam ze kocioł to zębiec 12Kw ogrzewa 60m2 + bojler 80l stare budownictwo szerokość rusztu 24cm głębokość 38cm. Przy takim przewymiarowaniu nie wiem jak będzie lepiej?? Cegły poziomo na 120mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 19.12.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 rybniczanin chcesz spalać eko wegiel a zatruwać siebie bedziesz spalajac olej -chyba że masz na myśli przepracowany olej roślinny po smażeniu frytek to sory. No przecież nie samochodowy który zmieniam raz na rok przy mojej jeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jargang 19.12.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Drodzy palacze potrzebuje Waszej porady jutro mam zamiar wyłożyć w moim kotle tylną ścianę cegłami szamotowymi, kupiłem cegły wielkości tradycyjnych cegieł tylko chciałbym się Was poradzić jak je ustawić na ruszcie pionowo czy leżąco, chodzi o ile zmniejszyć ruszt o 120mm czy 65mm dodam ze kocioł to zębiec 12Kw ogrzewa 60m2 + bojler 80l stare budownictwo szerokość rusztu 24cm głębokość 38cm. Przy takim przewymiarowaniu nie wiem jak będzie lepiej??na płasko czyli120mm też mam tak i działaOK moje wymiary rusztu 37x27cm. zębiec kwk16 ale planuję jeszcze na ruszta wodne wkleić na silikon czerwony paski szamotu z płytki 30mm co pozwoli użytkować ruchomy ruszt i podwyższy jego temp. Po próbach dam znać. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.12.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Koledzy jacet100 i KardinalE przecież nie zduni? Pozdrawiam Może gdzie praktykują na czeladników ? Albo poczytali coś na KOMINKACH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 19.12.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Miałem już zakończyć ale muszę sprostować. Tylko przy rozpalaniu spalam koks od góry. Potem cały czas dorzucam koks na na żar, więc jak nie patrzeć spalam go od dołu. "Zrozumiawszy?" Nie sieję zamętu, tylko dyskutuję. Nie mam nic do Ciebie osobiście, tylko neguję Twoje argumenty. P.S. Jesteś zdunem? To w końcu sam nie wiesz jak palisz. Rozpalasz od góry, a później dokładasz i palisz od dołu. Rozpalaj zawsze od góry i wtedy obalaj argumenty. Ja i zduństwo hehe ale i tak uważam, że nic nie obaliłeś, chyba że jakieś % przy kociołku pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo2104 20.12.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Interesują mnie doświadczenia z przeróbki kotłów typu moderator a bardziej domański na dolne spalanie . Oczywiście posty zawarte na forum przeczytane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel085 20.12.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 na płasko czyli120mm też mam tak i działaOK moje wymiary rusztu 37x27cm. zębiec kwk16 ale planuję jeszcze na ruszta wodne wkleić na silikon czerwony paski szamotu z płytki 30mm co pozwoli użytkować ruchomy ruszt i podwyższy jego temp. Po próbach dam znać. pozdr. Widzę że zębiec 16kW od 12kW nie wiele się różnią powiedz ile na wysokość masz tych cegieł? A tak przy okazji czy mógłbyś mi wyklarować co te cegły spowodują bo do końca sam nie wiem jak one mają działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 20.12.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam Last Rico i jak tam eksperyment?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art23 20.12.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 @Gelo2104Poczytaj tutaj: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8622-znowu-przerobka-na-dolniak/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 20.12.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam, Koledzy czy szczelne położenie cegieł szamotowych nawierconych jak ser szwajcarski na górną warstwę rozżarzonego węgla przyniesie efekt w postaci większego dopalenia gazów? Chciałem zasięgnąć Waszej opinii zanim zacznę marnować wiertła i połowki cegieł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resq 21.12.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Witam, Koledzy czy szczelne położenie cegieł szamotowych nawierconych jak ser szwajcarski na górną warstwę rozżarzonego węgla przyniesie efekt w postaci większego dopalenia gazów? Chciałem zasięgnąć Waszej opinii zanim zacznę marnować wiertła i połowki cegieł Pozdrawiam Szczelnie? według mnie nie (zbyt mały dostęp powietrza wtórnego do złoża - tu jednak musiałby się wypowiedzieć któryś z szanownych kolegów ekspertów od spalania) Ja w swoim kotle wzorowałem się jak na rysunku poniżej, zastosowałem takie elementy jak 20, 21 i 23 wskazane na rysunku. sprawdza się rewelacyjnie. Powiem więcej, dopiero teraz mam biały nalot w komorze spalania, żadnej skorupy na ściankach. Rysunek jest do konkretnego kotła, więc do swoich trzeba wykorzystać pomysł i dopasować. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 21.12.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Witam resq Wszystko fajnie. Tylko ja narazie nie musze wypelniac komory szamotem, bardziej chodziło mi o element 23 z górnego rysunku, kilka takich sztuk z otworami położonych na całej warstwie. Czy takie cos przyniesie efekt, oto jest pytanie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resq 21.12.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 W takim razie wstawiłbym tylko element 23 na początku paleniska i sprawdził efekt ( tu jeszcze jest jedna rzecz, czy silniejszy ciąg masz po tylnej ściance, równomierny na całości czy przedniej ściance pieca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 21.12.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Witam, resq Silniejszy powiedziałbym, że po tylnej, ale łatwiej spalinom uchodzić przodem, bo zaraz za przednim członem jest kanał do wymiennika poziomego. Wczoraj wrzuciłem połówkę cegły na opał i dosunąłem ją do tylnej ściany. Niebieskie płomyki z przodu mialem po 15cm wysokości tak więc efekt ciekawy. Stąd moje pytanie o te dopalanie. Marzeniem byłoby uzyskać za pomocą tych nawierconych cegłówek efekt palnika gazowego z piecyka ale to chyba małoprawdopodobne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 21.12.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Witam To mój 100 post na forum, więc proszę o wyrozumiałość jeżeli już to było. Pytania mam 2 - proste chyba 1/ Czy ma sens zmniejszanie powierzchni rusztu przy paleniu górnym (piec nie jest przewymiarowany) ? 2/ Mam naprawdę potężny ciąg kominowy (gwizda jak ciągnie)- czy można to tłumić czopuchem czy tylko regulacją powietrza ? Wiem, ze są zalecenia coby czopucha nie ruszać, ale ... to mój setny post Jak widać po pytaniach, chodzi mi po głowie aby palić górą. Koledzy nie wypowiedzieli się na temat ewentualnych oszczędności GS-DS to trochę zaczyna mnie przekonywać ta stabilizowana temperatura. Nie moę nigdzie kupić dobrego opału i w DS mam problemy z rusztami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 21.12.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Witam, jacbelfer ad 1. Jeżeli nie jest przewymiarowany to po co? Żeby podniesć temperaturę spalania, a tym samym zminiejszyć objetość zasypową? Moim zdaniem NIE. ad. 2. Wcześniej juz o tym było, prędkość spalin ma być jak największa, wtedy opory powierzchniowe przy ściankach wymiennika są małe i spaliny lepiej oddaja ciepło. Szyber na max otwarty, reguluj dolotem powietrza. U mnie tez czasami gwiżdze, ale jakoś mi to specjalnie nie przeszkadza - mniej powietrza wtórnego i jeszcze piękniejszy gwizd . Jeżeli naprawdę chcesz zminiejszyć ciąg to zainstaluj regulator ciągu z podziałką ciśnienia 10-35 ewentualnie do 50Pa na rurze łączej kocioł z kominem lub w czopuchu. Wychłodzisz spaliny ale ciąg zmniejszysz. Jeden z kolegów na forum wcześniej opisywał, że ma zainstalowane i sprawuje mu się dobrze. Ja osobiście na wiosnę też bedę chciał u siebie to "cudo" zainstalować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 21.12.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 (edytowane) Szponi ad 1. Jeżeli nie jest przewymiarowany to po co? Żeby podniesć temperaturę spalania, a tym samym zminiejszyć objetość zasypową? Moim zdaniem NIE. Ale według tej logiki w DS jest to zalecane bo tam kociołek sprawniejszy przy wyższej temp. Czu lepszym kotłem do GS jest taki z większą powierzchnią paleniska i niskim zasypie czy też mała powierzchnia, ale zasyp ok. 60 cm ? Oczywiście przy tej samej objętości komory. Może prześwit nad pierwszym wymiennikiem zrobić wąski- komin pociągnie a tam spalone już gazy będą zdecydowanie przyśpieszone -czyli lepiej przygotowane do oddawania ciepła. Więcej pytań chyba już nie mam... Edytowane 21 Grudnia 2011 przez jacbelfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts