artur11 22.12.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Ale czy to oznacza, że ni spala się całkowicie, z komina w zasadzie leci sama para, dom mam na stoku i jak wyjdę nad niego to czasami widzę leciutko niebieskawy dymek - z dołu całkowicie niewidoczny. Nie mogę już bardziej otworzyć PG bo temp 90C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny34 22.12.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 No to mam co chciałem Panowie 22 godziny bez dokładania na jednym zasypie (22-25 kg) , palę oczywiście od góry po małej przeróbce pieca. Dziękuję wszystkim za pomoc , a zwłaszcza Last Rico za pomysł z tym forum!!! Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. P.S. Nie pisze ciepłych, bo bywalcy tego forum na pewno mają cieplutko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miałowiec 22.12.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Od kilku dni jadę na temperaturze 56C z 57C. Dzięki temu wydłużył się czas palenia zasypu o jedną godzinę. Przy obecnych temp. na zewnątrz, stałopalność wynosi 26h, a zużycie węgla - 1,11kg/h. Ta mała zmiana spowodowana była tym, że przeciągało na jakiś czas o cztery stopnie po szybkim ustabilizowaniu do temp. zad. przez sterownik. teraz, jak przeciągnie, to dojdzie do optymalnej czyli 60C. Wystarczy ok. dwie minuty nadmuchu, żeby ustabilizowało do temp. zad., a temp. spalin dochodzi do 140C i nie jest to dużo, ale sam węgiel ma w sobie tyle mocy, że wystarczy chwilka nadmuchu i już jest zadana, a w pokojach 23C Edytowane 22 Grudnia 2011 przez Miałowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacet100 22.12.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 ... zamiast zimnego wymiennika mam gorący szamot. U mnie wygląda tak: [ATTACH=CONFIG]91204[/ATTACH] Dzięki za opis, ale... Tak się gapię na Twój rysunek... gapię... gapię... - i nie widzę Bądź kolegą, daj choć jedną fotkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piurko2 22.12.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Dzięki za opis, ale... Tak się gapię na Twój rysunek... gapię... gapię... - i nie widzę Bądź kolegą, daj choć jedną fotkę! Przyłączam się do prośby o fotki... chętnie zobaczyłbym jak to wygląda w defro OKP , mam taki sam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 22.12.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Vlad24 skoro już tu jesteś... Zacytowałem Twój wpis powyżej. Odpowiedz mi, czy moja 50 cm komora zasypowa może być ekonomicznie spalona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 22.12.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Vlad24 skoro już tu jesteś... Zacytowałem Twój wpis powyżej. Odpowiedz mi, czy moja 50 cm komora zasypowa może być ekonomicznie spalona ? Jacbelfer, przecież wiesz, że optimum dla węgla to warstwa 10-15cm... Ale kto pyta nie błądzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieniu 22.12.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Witam. Czy może ktoś z was sprawdzał jaki wpływ na długość palenia się wsadu ma bojler cwu? Chodzi mi o sytuacje kiedy woda w tym bojlerze jest już podgrzana i nie ma poboru tejże wody, np. w nocy. Czy wtedy woda z kotla przeplywa tylko przez bojler czy jednak oddaje troche ciepła bo woda w bojlerze dąży do ogrzania całej swej zawartości, a nie tylko górnej warstwy. Chodzi o to czy zamykanie obiegu na bojler cwu (np w nocy) wydłuży czas palenia. Z moich obserwacji wynika że otwarty obieg bojlera cwu prawdopodobnie wydłuża czas palenia, ale nie jestem tego pewien. Może to tylko moje złudzenie. Dlatego proszę o wasze doświadczenia w tym temacie.pozdrawim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.12.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Vlad24 skoro już tu jesteś... Zacytowałem Twój wpis powyżej. Odpowiedz mi, czy moja 50 cm komora zasypowa może być ekonomicznie spalona ? jak 10 cm w niej wykorzystasz na żar a 40 na rozwinięcie i dopalenie płomienia, to tak. Jak zapakujesz 50 cm opału, zapomnij o ekonomii i ekologii i nie ważne czy to odpalisz z góry czy z dołu. Zrób sobie w wolnej chwili test. Podziel swój aktualny jednorazowy zasyp przez ilość godzin w której on się spala. Nastepnie rozpal na ruszcie cienką 10 cm warstwą i co godzinę podrzucaj taką ilość która ci wyszła z dzielenia. Pal tak by warstwa była ciągle taka sama. Porównaj temp na kotle i temp w domu w obu przypadkach. Zdelegalizować górniaki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 22.12.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 artur11 Vld piszą ciekawe rzeczy... Ciekawe jak to się ma do przykładu z kostkami lodu na początku wątku ? Ale co tam Komorę już zrobiłem o 15 cm płytszą.Na starym ruszcie stoją 2 cegły a na nich ruszt żeliwny. Nasypałem ok. 25 cm i zapaliłem od góry ok. 19. Żar jest już na dole i temp. siadła. Wsypałem tylko 15 kg z 27, które standardowo mój kociołek przyjmuje. Zobaczymy ile to wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 22.12.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 SiemkaPodajecie nieprawdziwe informacje. Węgiel od góry pali się najlepiej, gdy komora jest wąska i krótka, ale wysoka. Gdy pali się od góry to przez żar przechodzi gaz, no i zapala się z PW. Sam chciałbym miec komorę 30głę x 30sze x 50wys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 22.12.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 WITAM Rozpalone dzisiaj o 10 ok 17-18kg węgla Na kotle 47stW domu 22stO 19 kociołek obudził się po drzemce23 ładne niebieskie płomyczki myślę że pociągnie spokojnie do 3-4 rano17-18h to chyba dobry wynik? POZDRAWIAM I ŻYCZĘ MIŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smarki 22.12.2011 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 To wszystko dzieje się w moich specyficznych warunkach, więc nie jest to instrukcja montażu i działania lecz pewien model , do którego można brać jakieś ( bliżej nieokreślone) odniesienie. pozdrawiam ciepło w ten przedświąteczny czas. resq, Fajnie się to czytało, lecz jak mówi przysłowie jeden obraz wart tysiaca słów - jakieś zdjęcie by sie przydało ! Szczególnie intersuje mnie ta komora z szamotem i ten dodatkowy ruszt. Pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farek 22.12.2011 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Rozpalone dzisiaj o 10 ok 17-18kg węgla (...) myślę że pociągnie spokojnie do 3-4 rano Mi też chyba pociągnie do 4, z tą różnicą, że odpaliłem o 18 . Wsad 16kg, na piecu teraz średnio 46 stopni, w domu 21, na zewnątrz -4. Coś nie potrafię zapanować nad tym moim kotłem... Największą wydajność uzyskałem przedwczoraj w nocy, jak mi kocioł zgasł. Rozpaliłem 20 kg węgla o 22, a o 6 rano w domu zimno (19 stopni), a na kotle 30... Komora pełna, kocioł zasmolony, PG otwarte, przez KPW tylko przeciąg. Podziubałem w zasypie prętem (na wylot) i się kocioł ocknął. Po 15 minutach doszedł do siebie, cały zasyp się rozżarzył. Paliło się do 14:30, co daje w sumie 16,5 h palenia, co daje 1.21 kg/h. Całkiem dobrze, zważywszy, że przy rozpalaniu na dworze było -8, rano -4, a jak kończyło się palić +1. Normalnie uzyskuję 1,5 kg/h, przy ciągłym paleniu. Może w ogóle niepotrzebnie palę w nocy? Może ciągłe palenie 24/24 wcale się tak do końca nie opłaca, przynajmniej u mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resq 23.12.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 (edytowane) Koledzy jacket100, piurko2, smarki, proszę bardzo, link. postaram się uzupełnić o dodatkowe zdjęcia, dopiero teraz przeczytałem posty pozdrawiam Edytowane 23 Grudnia 2011 przez resq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 23.12.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Vld Jak zapakujesz 50 cm opału, zapomnij o ekonomii i ekologii i nie ważne czy to odpalisz z góry czy z dołu. Rozumiem, że z dołu to znaczy "po śmieciowemu" ? W kotle DS wysokość komory chyba nie ma znaczenia ? Z nowego testu zadowolony nie jestem. O 7 rano kocioł był już wypalony i zimny . Tyle co dobre, to wypalił dobrze komorę ze smoły po DS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resq 23.12.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 (edytowane) ... Może w ogóle niepotrzebnie palę w nocy? Może ciągłe palenie 24/24 wcale się tak do końca nie opłaca, przynajmniej u mnie? Problem z dymieniem a ciągłe palenie. 1. Dlaczego dymi ? pomimo dostarczenia powietrza wtórnego (tlenu) temperatura w komorze spalania jest niższa niż temperatura zapłonu gazów, a powietrze wtórne ją dodatkowo schładza. 2. Trzeba spowodować aby górna część komory szybko się rozgrzała . 3. W pierwszym momencie kiedy następuje odgazowanie muszą być spełnione oba warunki do czystego spalania: dostęp powietrza i wysoka temperatura. Kiedy je uzyskamy możemy „rozpocząć” czyste spalanie. Im szybciej osiągniemy te parametry tym szybciej zaczniemy czysto spalać ( bez względu na rodzaj pieca). 4. Po co palić 24h/24h? Właśnie po to by ta temperatura była jak najwyższa. Niestety nie da się odwrócić procesu, żeby pierwszy był żar do rozgrzania pieca a później odgazowanie. Ergo: pierwszy wsad: odgazowanie , żar,*Drugi wsad: (już *właściwe parametry i…) odgazowanie , żar itd., itd..pozdrawiam P.S. dorzucam dwie cenne wypowiedzi z sąsiedniego wątku: 1. 2. Edytowane 23 Grudnia 2011 przez resq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 23.12.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Siemka Podajecie nieprawdziwe informacje. Węgiel od góry pali się najlepiej, gdy komora jest wąska i krótka, ale wysoka. Gdy pali się od góry to przez żar przechodzi gaz, no i zapala się z PW. Sam chciałbym miec komorę 30głę x 30sze x 50wys. To się zgadza, pod warunkiem, że nad zasypem cały czas zachodzi reakcja spalania, w tedy gazy są dopalane. A nie każdemu ta sztuka się udaje. Też palę od góry i spalam mniej węgla gdy sypię go mniej do komory, palę krócej ale mam więcej ciepła - takie czary mary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resq 23.12.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 To się zgadza, pod warunkiem, że nad zasypem cały czas zachodzi reakcja spalania, w tedy gazy są dopalane. trzeba jeszcze dodać, że musi być na to miejsce proporcjonalnie do zasypu ( więcej węgla - więcej gazów - potrzeba więcej miejsca; mniej węgla - mniej gazów - potrzeba mniej miejsca) A nie każdemu ta sztuka się udaje. Też palę od góry i spalam mniej węgla gdy sypię go mniej do komory, palę krócej ale mam więcej ciepła - takie czary mary. zgadzam się , dlatego u mnie palenie podzieliłem na 2x na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piurko2 23.12.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 (edytowane) Koledzy jacket100, piurko2, smarki, proszę bardzo, link. postaram się uzupełnić o dodatkowe zdjęcia, dopiero teraz przeczytałem posty pozdrawiam dzięki resq za fotki , ale pomarudzę Ci troszkę ... i poproszę o fotki " w biały dzień" kotła . Ja mam wymurowaną tylną ścianę i boki wyłożone płytką do poziomu otworów pw i położyłem ruszt żeliwny . Spala mi się nieźle , ale brak białego nalotu...Około 11kg węgla starcza mi na ok 14 - 16 godzin przy -4st na zew i 22-23st wew. Chciałem pokombinować z szamotem do samej góry , ale jakoś odpuściłem... i twój post mnie pobudził do działania.... Będę wdzięczny za kolejne fotki . Dziś zasypałem połowę porcji , zobaczę na ile wystarczy . Edytowane 23 Grudnia 2011 przez piurko2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts