jacbelfer 23.12.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 (edytowane) Witam Na ten przedświąteczny czas przygotowałem dla Was łamigłówkę Mieszkam w starej kamienicy (ocieplenie tylko ok. 20%) -170 m2 Wsypuję do kotła 20 kg węgla i pali mi się to 20 godzin, w domku 22 st. ! Palę oczywiście górą. Piec mam absolutnie szczelny. Bez dmuchawy-tylko miarkownik oraz KPW. Z kotła się nie dymi. Chcę abyście wymyślili następującą rzecz : Chcę mieć w domu mniej- czyli około 20 stopni. Chcę wrzucać do kotła 25 kg opału- czyli więcej. Chcę aby paliło się to 12 godzin-czyli mniej. Nie może się dymić- czyli zostać jak w poprzednim przykładzie. Miarkownik i KPW zostają Nie mam zamiaru montować dmuchawy ani rozszczelnić pieca. Co muszę zatem ZEPSUĆ w mojej bardzo do tej pory dobrej metodzie ? Palę i dalej zamierzam to robić w kociołku pokazanym niżej (przerobionym na górniaka) http://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/20/09/14/57/2009145753_2 Edytowane 23 Grudnia 2011 przez jacbelfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareka 23.12.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Podłącz do kotła grzejniki sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 23.12.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Podłącz do kotła grzejniki sąsiada Po co do sąsiada i sobie jeszcze roboty narobić. Uchylić okno(a) i zwiększyć temperaturę grzania na kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator82 23.12.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Witam!Jestem posiadaczem pieca S-Ż kocioł miałowy z firmy intermet mocy 18kw z Elblaga.http://www.intermet.elblag.pl/page/2/10-80-kw Piec posiada sterownik foster i dmuchawę zainstalowaną na miarkowniku z ciężarkiem(taka klapka) z boku pieca. Dom ma 110 m2 wysokie pomieszczenia + 100l termo bojler. Pale w nim 3 sezon. Testowałem różne paliwa z różnym skutkiem. Dom, w którym mieszkam to stara kamienica przedwojenna. Najwyższa stałopalność osiągnąłem na ekogroszku 11h. Zastanawiam się czy mozna by było usunąć dmuchawę i na tej klapce z boku pieca zainstalować miarkownik np. regulus. Klapka ta doprowadza powietrze od strony popielnika i nad paleniskiem okrągły otwór powietrza wtórnego. Jęśli ktoś z was posiada podobny kociołek proszę o informację jak wasze spalanie i czy opłaca się go przerobić? . Piec ten to typowy miałowiec/śmieciuch.. Ciekawy jestem czy czas spalania 1 zasypu wzrośnie. Mam bardzo dobry ciąg kominowy( wkład z stali kwasowki). Piec po złapaniu temperatury praktycznie sam trzyma zadaną temperaturę. cały czas zaciąga przez dmuchawę powietrze pomimo klapki. Ustawione na 60 a na piecu 65. po 5 godzinach temperatura rośnie(faza koksowania) 69 na piecu. Po 8 godzinach temperatura spada do 40, końcówka żaru. Palę najtańszym groszkiem z kopalni prawdopodobnie Janina. Zasypuję 1,5 Weglarki na to drewno według przepisu z forum. Na wylocie powietrza wtórnego z boku pieca zainstalowałem przedłużkę z wygiętą rurką wcelowaną na środek paleniska. Dmuchawa na 2 biegu czopuch otwarty max. W wymienniku, górne drzwi włożyłem małą cegiełkę szamotową naprzeciwko 3 dolnych płomieniówek. Spala się ładnie.-biały nalot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resq 23.12.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 "w biały dzień" ? to mnie w domu nigdy nie ma. Ale rozumiem do czego zmierzasz. Brak białego nalotu to oznaka niecałkowitego spalenia węgla. Powodów może być kilka , pytań jeszcze więcej: Jaka jest u Ciebie temp. spalin? Jaki jest czas zgazowania złoża? ( tu bardziej chodzi co się dzieje z PG) Przy jakiej temperaturze rozpalasz ponownie? ( chodzi o temp. na wymienniku) Ile dostarczasz powietrza w pierwszej fazie palenia ? ( PW ). Tych pytań może być jeszcze więcej np. jakim palisz węglem ( typ ?). Nie chodzi mi o to abyś odpisywał na postawione powyżej pytania lecz abyś postarał się z agregować wiedzę, którą na pewno nabyłeś na wątku i wprowadził ją w życie. Wierzę, że osiągniesz swój cel. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piurko2 23.12.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Witam [*]Chcę mieć w domu mniej- czyli około 20 stopni. [*]Chcę wrzucać do kotła 25 kg opału- czyli więcej. [*]Chcę aby paliło się to 12 godzin-czyli mniej. Jacek , no co Ty ??? ... wszyscy kombinują jak mieć cieplej , wsypać mniej opału i palić jak najdłużej , a Tobie chyba się forum ... pomyliło he .. he.. kurde.....jak dodaje się emotikonki ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art23 23.12.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 @jacbelferZużycie opału dobre,kociołek super czego ty chłopie jeszcze oczekujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.12.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 (edytowane) No chłopaki ! Wyłazić z tych kotłowni, piwnic i innych miejsc, w których się chowaciepod pozorem niezwykle ważnych, wymagających natychmiastowej regulacjiprocesów spalania. Otrzepać pył węglowy z włosów i brać się do choinkii doprawianie barszczu. Przytulić żonę, potem karpia i... WESOŁYCH ŚWIĄT WAM ŻYCZĘ ! http://www.youtube.com/watch?v=51bO1CVPWRA&feature=related Edytowane 23 Grudnia 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 23.12.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Co Ty Eniu ja też?Przecież dokładnie wiesz, że tu gdzie jestem jest specjalnie opłacany palacz-konserwator i on dogląda tych spraw.No i wyobraź sobie nie ma tu kominka. Nawet typu wełnowiec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odzio42 23.12.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Witam. Jestem tu nowy i to mój pierwszy post aczkolwiek wątek przeczytałem prawie cały. Mam pytanie o kocioł S6WC-20 Ogniwo Biecz.Czy ta rozetka w dzwiczkach zasypowych powinna byc otwarta na 100% przy paleniu od góry(20kg wegla + drewno na rozpałkę)Na razie eksperymentuje od kilku dni i mam wrażenie że jest za dużo PW ale wtedy jakby krótszy płomień i mniej dymi.Chodzi mi o to czy nie wychładzam kotła i co zrobic aby w pierwszej fazie palenia był płomień nad zasypem albo temperatura do zapłonu gazów bo nie zawsze to jest i pali sie ale nizej a góra czarna bez żaru.Czy wiecej PG czy PWNie mam miarownika ciągu tylko sterowanie ręczneCiąg taki sobie mógłby być lepszy kocioł oryginał bez przeróbek i raczej w tym sezonie nie szans na zmiany Serdecznie dziękuje za każdą odpowiedź i życzę wszystkim wesołych swiąt i dużo ciepełka z naszych kociołków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resq 23.12.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 dzięki resq za fotki , ale pomarudzę Ci troszkę ... i poproszę o fotki " w biały dzień" kotła uaktualnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 23.12.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 odzio42 Zadajesz bardzo popularne na tym forum pytania. Nie ma letko , ale trzeba posiedzieć w piwnicy. Każdy komin, kocioł, paliwo jest inne. Sam musisz do tego dojść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 23.12.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Zadałem szanownym forumowiczom zagadkę i z tego co widzę, nie znaleźliście dla mnie rozwiązania. Oczywiście, że nie mam takich osiągów jak podane na początku mojego wpisu, ale takie które są na dole. Tak sobie zażartowałęm i nikt nie podjął rękawicy Nie podłączę sąsiadów, nie otworzę okien. Zacznę po prostu wygodnie i ekologicznie spalać. Spędziłem dzisiaj przy kotle ok. 6 godzin. Uroczyście PRZYSIĘGAM (kogo to interesuje ), że rozpoczynam do końca sezonu palenie dołem. Kocioł przerobiłem bardzo mocno. Jak- pochwalę się po Świętach. PS Dzisiaj byłem w sklepie budowlanym z stał tam kociołek DEFRO- czyli maszyna bardzo popularna na forum. Z ciekawości otworzyłem drzwi i to zupełnie co innego jak mój kocioł. Bardzo płytka komora i bardzo długa. Może w tym da się palić 24 h na zasypie 24 kg węgla. U mnie się nie da... Wesołych i ciepłych Świąt- Jacek z pomorskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smarki 23.12.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 uaktualnione Dzięki za foty, wszystko jasne A jak mają się przeróbki do spalania tej samej ilości opału - porównanie przed i po zmianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 23.12.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Zadałem szanownym forumowiczom zagadkę i z tego co widzę, nie znaleźliście dla mnie rozwiązania. Oczywiście, że nie mam takich osiągów jak podane na początku mojego wpisu, ale takie które są na dole. Tak sobie zażartowałęm i nikt nie podjął rękawicy Nie podłączę sąsiadów, nie otworzę okien. Zacznę po prostu wygodnie i ekologicznie spalać. Spędziłem dzisiaj przy kotle ok. 6 godzin. Uroczyście PRZYSIĘGAM (kogo to interesuje ), że rozpoczynam do końca sezonu palenie dołem. Kocioł przerobiłem bardzo mocno. Jak- pochwalę się po Świętach. PS Dzisiaj byłem w sklepie budowlanym z stał tam kociołek DEFRO- czyli maszyna bardzo popularna na forum. Z ciekawości otworzyłem drzwi i to zupełnie co innego jak mój kocioł. Bardzo płytka komora i bardzo długa. Może w tym da się palić 24 h na zasypie 24 kg węgla. U mnie się nie da... Wesołych i ciepłych Świąt- Jacek z pomorskiego. Siema wszystkim Kolego nie patrz na komorę zasypową. Najważniejsza jest sprawność kotła. Ja zmniejszyłem komorę o połowę, wchodzi mi 25kg węgla, na to deseczki z iglaków i się pali 22 godziny ze stałą temp. i 2 godz. stygnięcia do następnego rozpalenia. Kocioł do zadanej temp. dochodzi ok. 30 minut (52 stopnie). Tyle, że mój kocioł ma długą drogę od komory do czopucha i jest gdzie to ciepło oddać. Także najważniejsza jest wymiana cieplna, długa droga spalin w wymienniku, kanałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 23.12.2011 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 KardinalE Czy Ty widzisz mój kocioł ? Będzie u mnie tej wymiany ok. 1,5 metra bieżącego przy szerokości ok. 30 cm. Temp. czopucha ? Mogę położyć rękę i trzymać długo, przy temp. na kotle 50 st. To chyba niezła sprawność Tylko zużycie opału złe Akurat Ty jesteś u mnie wyznacznikiem ilości spalanego opału ! Budę masz podobnej wielkości, do tego zero ocieplenia. Ja kocham jazdę samochodem (ale tylko trochę bardziej od siedzenia w piwnicy ) Jeżeli mieszkasz w odległości mniejszej jak 500 km (Starogard Gd.)- napisz do mnie na prv. Zobaczę ten kociołek, załadujesz go, ja się przy nim kimnę (lub zaplombuję) i zobaczymy jakie będą efekty. Jeżeli mieszkasz w Bieszczadach- nie musisz podawać kilometrów- wpadnę w ciągu 3 dni Przypomnij mi ile spalasz na dobę w dzisiejszych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resq 24.12.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Dzięki za foty, wszystko jasne A jak mają się przeróbki do spalania tej samej ilości opału - porównanie przed i po zmianach? Wydaje mi się, że w ten kocioł nie ma problemów ze stałopalnością. Dwie zmiany: Czyściej i mniej opału. To chyba tyle. Obawiam się, że Last Rico eksperymentuje ale w kuchni i to przez najbliższy czas. I dobrze, nie samym forum żyje człowiek. ŻYCZĘ WSZYSTKIM CIEPŁA, SPOKOJU I RADOŚCI W ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odzio42 24.12.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 A czy ktos ma jakiś sprawdzony sposób jak przy zakupie węgla sprawdzać pochodzenie i czy żądać certyfikat i czy zawsze bedzie to wiarygodne.Bo nie zawsze sprzedawcy maja taki certyfikat zwłaszcza ci drobni i przekonuja ze to bardzo dobry węgielOsobiście sam węgla jeszcze nie kupowałem ale tak na przyszłośc.Jestem z okolic Krosna podkarpackie i może ktos kupuje w Krośnie to może mi podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 24.12.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 (edytowane) WITAM Last Rico Byliśmy grzeczni w miarę możliwości staramy się nie zanieczyszczać środowiska naszymi kociołkami ! To może dostaniemy jakiś prezent pod choinkę? Może jakiś skrawek tajemnicy nowego patętu który testujesz A TAK NA POWAŻNIE TO WSZYSTKIM ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W TE RADOSNE ŚWIĘTA : Edytowane 24 Grudnia 2011 przez dex001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remigiusz. 24.12.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Witam, mi wychodzi teraz jakoś 40kg/dobę węgla przy 115m² domu nie ocieplonego ?? Az mi się wieżyc nie chce ze ktoś spala 1kg/godzinę. Pale tak jak zelacane na forum czyli od góry KPW jest wiec nie wiem co nie tak robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts