Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jacbelfer, ja czytałem wszystkie twoje posty na forum i wiem o twoich problemach z piecem :D Ze nic to tobie jakoś nie dało :p

Temp czopucha mi nie chce zejść poniżej 150°C ale nie wiem czy jeszcze pokazuje dobrze temp bo w piecu wygasło i dalej było ponad 100° na piecu nie cale 30° było tylko. Jak się mi pali tak jak zalecaliście czyli KPW na 2-3mm, temp na 60° na miarkowniku to mam 175°C :) Ale pali sie te 1,2kg/h wiec się tym nie przejmuje :D Ciepły komin to dobry komin jak to mówią :D

Teraz nie chcący sobie rozwaliłem ta taka szamotkę w drzwiach zasypowych co jest pomiędzy drzwiami zasypowymi i płytką żeliwna w stronę żaru.

http://i1080.photobucket.com/albums/j332/pervavore/Defro%20Optima%20Komfort/DSCN2876.jpg

Nie wiem czy wyciąć nowa płytkę czy po prostu tylko te pęknięte podpadnięte boki zakleić masa szamotowa. Tylko boje sie ze od spodu mi szamot spłynie zanim stwardnieje.

Vld

Ja mam dom ocieplony 220 m2 po podłogach i zapotrzebowanie rzeczywiste 133 W/K

Podstawiłem te Twoje zapotrzebowanie do wzoru i wyszło trochę ponad 20 kg dobę.

Kupując węgiel 30 MJ imając sprawność kotła na poziomie 70 % wyjdzie z tego ok. 0,5 kg na godzinę przy ponad 200 m domu.

No cóż- jest o co walczyć :)

Dobrze jak rozumiem "skonfigurowany" dolniak i 60% to nie powala :(

Odebranie ciepła to jedno, ale co robić aby węgiel się tak długo tlił ? Jedyne co przychodzi do głowy to kiszenie tego węgla w komorze przy minimalnym ciągu (tak jak u mnie kisił się 18 godzin) i temp. ok 40 stopni . Tylko, że wtedy o ekologii raczej zapominamy :(

Alternatywa dla KPW

Ciekawy ten wątek o ogrzewaniu ceramicznym:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128625-Ogrzewanie-Ceramiczne

Bardzo ciekawe pomysły na podanie powietrza wtórnego podał założyciel Bogusław_58:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128625-Ogrzewanie-Ceramiczne&p=3672726&viewfull=1#post3672726

Powietrze ma wyższą temperaturę a z drzwiczek nie wystaje KPW która w wielu konstrukcjach przeszkadza przy załadunku węgla.

Kto się niecierpliwi czekając na wyniki testów Last Rico (tak jak ja :) ), może wypróbować te dwa, stare, sprawdzone pomysły.

Zanim doczytałem do tej strony, planowałem dorobienie do KPW jakiegoś radiatora który podgrzewał by mocniej profil i wlatujące nim powietrze wtórne. Pełna tarcza jak u Bogusława, zasłoni mi widok przez szybkę na palenisko.

Edytowane przez jacet100

Witam, po mojemu nie ma reguły, jeśli chodzi o to:

Cytat Napisał Remigiusz. Zobacz post

Piec mam szczelny mam go dopiero 3 rok Sznurek szklany na każdych drzwiach jest cały.

Nie usypiaj swojej i innych czujności argumentem "mam nowy piec"

Bardzo często kotły prosto ze sklepu trzeba uszczelniać. Najczęściej to nie sznur wymaga uwagi ale klapka PG ("popielnikowa").

W kotłach Ogniwo S6WC wykonanie tej klapki i ośki ruchomego rusztu jest takie, że każdy egzemplarz trzeba poprawić.

Ja miałem nowego herkulesa 22 i się okazało, że część z drzwiczkami miała na całej szerokości u dołu nieszczelność.

Po uszczelnieniu tego palę z otwartym czopuchem i jak pisałem swobodnie mogę trzymać po rozpaleniu na nim rękę.

Pozdrawiam.

Vld

Rada generalna co do kotłów stałopalnych: nie przewymiarować. Do swojej niemałej chatki potrzebuje co najwyżej 10 kW kotła.

Najlepiej w takim razie (w przypadku kotła DS) maksymalnie zmniejszyć komorę (powierzchnię rusztu na której spala i napowietrza się opał) i spalać z max. intensywnością.

Powietrze dodatkowe podawać tylko do palnika a nie od góry co zapobiegnie szybkiemu zapaleniu się opału.

Czy rozumuję prawidłowo ?

Hej,

Poszukałem, poczytałem i postanowiłem na nowy sezon grzewczy wymienić kociołek na nowy i mam jeden typ:

Per-eko KSW 9 kW.

Mieszkanie w starym poniemieckim domu, 52m, nieocieplone, okna plastiki.

Chcę spalać od góry i pytam, czy to będzie dobry kocioł i czy dużo przeróbek będę musiał zrobić (nie jestem ekspertem od kotłów, więc wolałbym jak najmniej).

Chciałbym, ograniczyć rozpalanie do niezbędnego minimum (sam jestem 8-10 godz. w pracy), a następnej zimy będzie małe dziecko i chciałbym zapewnić ciepło przyszłej Mamie i Dziecku.

Jeżeli jakieś inne propozycje to będę mega wdzięczny.

Voytem_1

Chcę spalać od góry i pytam, czy to będzie dobry kocioł i czy dużo przeróbek będę musiał zrobić (nie jestem ekspertem od kotłów, więc wolałbym jak najmniej).

Trafiłeś tylko na ostatnią stronę ?

Chcesz oszczędzać tysiące- przeczytaj choć pierwsze 10 stron, bo w przeciwnym wypadku będziesz miał zaraz 10 kolejnych pytań.

W moim podpisie masz spis treści. Klikaj i czytaj.