Gelo2104 31.12.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 U mnie są kanały 10 cm i taka rurka by się przydała . Teraz tylko jak ja podwiesić? Czy zda egzamin jeśli przy górnej wyczystce przyspawam haczyki i na nich zawieszę rury w poziomie za pomocą drutu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art23 31.12.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 @Mały MariuszRegulator nie jest otwarty cały czas i pracuje powiedzmy dosyć płynnie.Co do sensu stosowania to tutaj jest to opisane: http://www.cichewicz.pl/akcesoria/regulatory.php Ewentualnie wpisz w Googlach-ogranicznik ciągu to wyskoczy skrót do .pdf.Co do wersji za 20-30zł to po małych modyfikacjach można to adoptować:http://www.seltex.pl/index.php?lang=pl&item_id=785&fir_id=33&kat_id=49&towar=regclator-clagc-komlnowego-terminator-6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.12.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Wątku całego nie mam czasu przeczytać, więc proszę mnie nie linczować . Jak zacznę palić węglem, nadrobię zaległości. Mam nadzieję ,ze w następnym życiu Wpadam czasem z chęcią do was i właśnie ciekawostka za 25 zł skłoniła mnie do zabrania głosu. Cena jest porażająco niska, warto sprawdzić co to za ptica . Używałem takich urządzeń sporo, póki się nie uwolniłem od kiepskich jakościowo (nieszczelnych) wkładów kominkowych. Robiłem je sam, nazywamy to z francuska "moderator ciągu". W swoim domu próbuję takie urządzenie ponad 15 lat, sporo o nim udało mi się dowiedzieć przez te lata. Kupię ze dwie sztuki, obejrzę, przetestuję i napiszę. DO SIEGO ROKU ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 31.12.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Ograniczniki ciągu kominowego stabilizują podciśnienie w kominie, do wartości pożądanej, przez co stabilizują pracę kotła. Pamiętajcie, że działają one tylko gdy ciąg jest za duży. Sam o tym myślę od dłuższego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art23 31.12.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Uwaga.Ten za 25zł jakby ktoś nie zauważył to zwykła klapka do dmuchawy i dlatego jak już pisałem wyżej trzeba to delikatnie zmodyfikować.Kiedyś chciałem kupić oryginalny ale szkoda kasy lepiej pobawić się z tym a efekt taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 31.12.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Dokladnie jesli wstawimy zawirowywacze + regulator otrzymamy zimny komin i bardzo możliwe że pocieknie. Strata kominowa jest jednak potrzebna do prawidłowego działania komina. Moja temperatura na czopuchu to 150-180*C w czasie rozpalania i około 80*C w czasie pracy ciaglej przy temperaturze na kotle 50 , komin suchy i cug bardzo dobry co dla dolnego spalania jest bardzo ważne. Witam, Powiem szczerze, że temp. 80stC to wysoko ja u siebie dotykam ręką czopuch i na kotle 60stC, I nie wiem czy to prawidłowo czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 31.12.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Będzie różnica w kotle DS gdzie cały czas się ma palić i tylko mała ilość opału a kotłem GS gdzie dość dużo odbieranej energii jest już w komorze zasypowej poprzez dotyk. Jak paliłem od góry temperatura w czasie pracy była o jakieś 30*C niższa i przeważnie wynosiła kilka stopni powyżej zadanej na kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 31.12.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Wszystkiego Najlepszego w 2012 Roku dla Was Zapaleńcy PANOWIE I PANIE PAMIĘTAJCIE POMAGAMY SOBIE A NIE JAKIEŚ BEZSENSOWNE MĄDRZENIE I OBRAŻANIE SIĘ NA WZAJEM PAMIĘTAJCIE WIĘKSZOŚĆ Z NAS MA TU KOTŁY GS POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remigiusz. 31.12.2011 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Mam pytanie co do tego regulatora ?? To trzeba za każdym razem zmieniać ustawienia jak się pogoda i wiatr zmieni ?? Trochę takie coś bez sensu. Bo nie każdy ma stacje meteo w domu Czy da sie RCK ustawic jakos na stale ?? Widziałem ze tez istniej takie co sie montuje od razu na komin na dachu: http://www.polmar.net.pl/modelePL.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 01.01.2012 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 (edytowane) Hi Właśnie zapaliłem pierwszy zasyp w tym roku. O dołu z max wysokością zasypu. Wszystkim życzę ciepła i max wydajności opału. Edytowane 1 Stycznia 2012 przez jacbelfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 01.01.2012 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Siemka Poproszę o wymiary waszych KPW, szerokość x wysokość x długość. Pozdrawiam, Dobrego Wsio itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art23 01.01.2012 01:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 @RemigiuszO to właśnie chodzi w tym ustrojstwie że ustawiasz raz a dalej to właśnie ta klapka sama reaguje na podmuchy wiatru i zwiększające się podciśnienie w przewodzie kominowym.Ogień w kotle pali się wtedy cały czas równo bez tzw.szarpania w czasie podmuchu wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mppm 01.01.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Witam GS w nowym roku.Też pale ;żywym ogniem" aż do do fazy koksu ,zaznaczam że posiadam bufor i nie zalezy mi na długosci spalania,ponizej link i pytanie do bardziej obeznanych w temacie czy to spalanie jest ok,(okienko troche osmolone) http://youtu.be/caoyzsvv9C4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miałowiec 01.01.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Widziałem filmik. Masz piękny ogień, jak w kotle lokomotywy parowej Z jakiej kopalni ten węgiel? Co do pytania - przydało by się okiełznać ten ogień, bo szkoda tyle ciepła puszczać w komin zamiast wolniej by grzał bufor. Jest on za intensywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mppm 01.01.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Węgiel z kopalni Chwałowice,ale gdy się tak pali to nie kopci tak jak lokomotywa,mam zamiar zaadaptować jeszcze urządzenie inż. Birszenka do podgrzania pw,temperatura czopucha około 110 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacet100 01.01.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 ...mam zamiar zaadaptować jeszcze urządzenie inż. Birszenka do podgrzania pw... Też o tym myślę. Nie wiem jednak czy jest to najlepsze rozwiązanie w moim kotle. Gdzie masz ujście spalin do wymiennika? Ja mam w głębi kotła i obawiam się szybkiej ucieczki PW najkrótszą drogą do góry zamiast nad palenisko. Lepszy przepływ byłby z pomysłem Nowackiego ale PW jest tam słabiej chyba podgrzewane. Porównując: Birszenka: -wyższa temperatura PW -lepsze zmieszanie PW ze spalinami -dla kotłów z wyjściem spalin do wymiennika nad drzwiczkami Nowacki: -lepsze dotlenienie spalin w kotłach w wyjściem spalin w głębi kotła Mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mppm 01.01.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Zamiast otworów jako wylot pw chcę wstawić KPW tylko trochę zmodyfikowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacet100 01.01.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Stracisz ten atut:"Powietrze nagrzewa się w skrzynce i ulatuje z niej przez otwory z dużą prędkością nad paliwo, poprzecznie do przepływających strumieni części lotnych unoszących się z paliwa. Powstają w skutek tego wiry ułatwiające wymieszanie i spalenie części lotnych."Rząd małych otworków wydaje się lepszy od grubego, pojedynczego wylotu KPW przy dużej powierzchni paleniska jaki mamy w kotłach GS. Jaką modyfikacją KPW chcesz to poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacet100 01.01.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 ... Niestety nie da się odwrócić procesu, żeby pierwszy był żar do rozgrzania pieca a później odgazowanie. Ta wypowiedź oraz zalecenia LastRico do wrzucania niespalonego koksu na wierzch zasypu skłoniły mnie do pewnego eksperymentu. Rozpaliłem opał ułożony tak jak na rysunku. http://img528.imageshack.us/img528/4143/rozpalanie.th.jpg Koks mam kupiony więc warstwa jest grubsza niż gdy wykorzystamy tylko koks z poprzedniego palenia. Pod rozpałkę trzeba dać nieco węgla gdyż sam koks trudno rozpalić od góry niewielką ilością drewna. Dzięki takiemu ułożeniu udało się uzyskać dużo żaru przed intensywnym gazowaniem węgla. W efekcie mam wyraźnie mniej dymu z komina i czystszy wymiennik (mniej czarnej sadzy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mppm 01.01.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Mam zamiar wyprowadzić pw w centrum paleniska przeciwnie do płomieni,kpw bedzie przykrecona na śrubach więc zmiany będa możliwe w razie draki,wylot spalin też mam w tyle paleniska i bardzo prawdopodobne że z otworów pw poleci prosto w komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts