a-w 03.06.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 viadrus U24, prosty,trwały,niezawodny i bezproblemowy o ile chcesz palić węglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 10.06.2009 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Witam ponownie.Najpierw podziękuję kolegom Piczman, Wizard, Mały Mariusz oraz Mac79 za wyrazy współczucia,dało się odczuć że są szczere. Śmierć matki, można powiedzieć - rzecz naturalna, ale to bardzoprzykre przeżycie. Jeszcze raz dziękuję koledzy za skierowane do mnie wtedy słowa. Ponieważ moje zaległości w odpowiedziach są znaczne a dodatkowo część pytających zniechęciłasię zapewne tak długim oczekiwaniem (może być że już tu nie zajrzą), to postanowiłem że poproszę zainteresowanych kolegów o przypomnienie się. Wystarczy post z nickiem (bez treści), chodzi o tożeby dać sygnał że warto odpowiadać bo zainteresowany zauważył moją tu obecność. Odnajdęwtedy właściwy post i na niego odpowiem. Serdecznie pozdrawiam czytających. Last Rico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wizard 11.06.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Witaj Last Rico Śledzę prawie codziennie wątek,trochę przygasł tak jak u niektórych w piecach pewnie. Pochwalę się - mam w końcu kociołek dolnego spalania,tak jak mi radziłeś - Viadrus U24,nowy model,jeszcze nie podłączony ze względu na brak czasu (remont domu). Jak myślisz - chyba dobry wybór?. Ciesze się,że znów jesteś . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tob 11.06.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 WitamDo Last Rico, proszę o info dotyczące Twojego rozwiązania regulacji dopływu powietrza do kotła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 12.06.2009 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Cześć Wizard ! No to na zimę jesteś pancerny , myślę że będziesz z kociołka zadowolony. Jakiej mocy "reaktor" zakupiłeś ? Masz wersję z dmuchawą czy bez ? Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 12.06.2009 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Witam również.Główne powietrze kocioł pobiera przez klapę w dolnych drzwiach, dodatkowe przez analogicznąklapkę w górnych. Dolna klapa napędzana jest przez serwomotor, górna ustawiona raz dla danego paliwa, pisałem o tym wcześniej - chyba na stronie trzeciej tego wątku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tob 12.06.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Poproszę o rozwinięcie odpowiedzi. Z postu Yeti który scalił Twój obszerny temat zrozumiałem, iż stosujesz jakiś układ sterujący napędem serwomotoru.Pytanie jest nastęujące, czy możesz nim sterować tylko w ukłdzie "otwarty -zamkniety" czy pozwala też na dowolne przyjęcie połozenia klapk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wizard 13.06.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 ,,Pancery'' - trafne określenie . Faktycznie,kociołek solidny.Wybrałem 16 kw. -najmniejszy z dostępnych.http://kotly.com/product_info.php?cPath=75_144&products_id=1389 . Oczywiście przy wyborze kierowałem się,aby nie było nadmuchu,dmuchawy.Miarkownik ciągu bardzo dobrze spełnia swoją rolę.Podziękowania dla kolegi a- w,to dzięki niemu mam właśnie ten, a nie inny kociołek dolnego spalania. Będę nim ogrzewał ok.200 m.kw. domu (po remoncie solidnie ocieplony).Myślę,że jak będę palił w nim 24 godz. na dobę,poradzi sobie nawet w siarczyste mrozy.Przy wyborze kotła kierowałem się - po wcześniejszej od Ciebie Last Rico edukacji -aby spalanie było bez dymne. No cóż,na razie ,,cieszę się jak dziecko,, z zakupu,a wspomnę,że czekałem na niego ponad dwa miesiące,nigdzie nie był dostępny.(kociołek,moim zdaniem,ma dobrze przemyślaną konstrukcję,no może ten wymiennik gdyby był jeszcze bardziej rozbudowany mniejsza by była strata kominowa w początkowej fazie spalania,ale jak go podłącze,przyjdzie czas na ,,eksperymenty'' . Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-w 13.06.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 witam,tą stratą się nie przejmuj,zimny komin to tylko same kłopoty,ktoś naprawdę dokładnie przemyślał konstrukcję i nie ma czego przerabiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 13.06.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 ja kombinuję żeby właśnie więcej ogrzać i ocieplić komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikesz62 13.06.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 panowie pale w piecu weglem drzewem i brykietem drzewnym wszystko razem jeden zaladunek .aledolnym sposobem jak powinienem ukladac paliwo w piecu ropalonym od góry.co na dole wegiel czy drzewo ana to brykiet . a moze odwrotnie.pale samym weglem a chcialbym sprobowac pomieszac paliwa,co sadzicie o tym.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikesz62 13.06.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 panowie pale w piecu weglem drzewem i brykietem drzewnym wszystko razem jeden zaladunek .aledolnym sposobem jak powinienem ukladac paliwo w piecu ropalonym od góry.co na dole wegiel czy drzewo ana to brykiet . a moze odwrotnie.pale samym weglem a chcialbym sprobowac pomieszac paliwa,co sadzicie o tym.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikesz62 13.06.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Mikesz62WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi Dołączył: 27 Lut 2009Posty: 8 Wysłany: Sro, 25 Marzec 2009 21:18 Temat postu: witam Pale od kilku dni w piecu metoda Last Rico jest super,dzieki Last Rico. Mam jednak maly problem ktory nie daje mi spokoju.rozplam wieczorkiem bez problemu ,ale z komina bardzo dlugo wydobywa sie dym, pomimo ze piec osiągnąl temp.klapki w gornych drzwiczkach niemam ale zostawiam mala szczeline, gazy sa dopalane.po dopaleniu zaczyna sie dymienie nad paleniskiem jak i z komina .druga sprawa zawiesza sie opal, gorna warstwa, rano musze ja obalac na dol paleniska.w tym miejscu w kotle zbiera sie na sciankach smola a to swiadczy o zlym spalaniu. pale groszkiem z orzechem na ruszt ukladam drzewo, grube kawalki/nie jest zbyt suche/. zapomnialem, wegiel gorna warstwa mocno sie spieka i zbija w grube kawalki.czy moge temu zapobiec ?[/img] Powrót do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 14.06.2009 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Pytanie jest nastęujące, czy możesz nim sterować tylko w ukłdzie "otwarty -zamkniety" czy pozwala też na dowolne przyjęcie połozenia klapk. O tym też pisałem. Sterownik pracuje jakby dwustanowo, otwórz - zamknij. Piszę że "jakby" bo tak naprawdę jest jeszcze trzeci stan bardzo ważny w kotłach na paliwa stałe. Tym stanem jest czas otwierania lub zamknięcia, chodzi o to że nie może się to dziać natychmiast bo kotły tego nie lubią. Zatem napęd elektromagnetyczny odpada, siłownik od zamków samochod. też jest zbyt szybki. Kocioł musi mieć czas na fizyczne przekierowanie strug palnych gazów. Jeśli jednak pytasz czy takie sterowanie jest wystarczające, to powiem że dobrze zdaje egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 14.06.2009 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Faktycznie,kociołek solidny.Wybrałem 16 kw. -najmniejszy z dostępnych. Dobrze zrobiłeś że kupiłeś najmniejszy - gdyż właśnie jedną z nielicznych wad kotłów dolnego spalania jest duża trudność z utrzymaniem czystej pracy na małych mocach. Nawet gdybyś miał częściej dosypywać opał, to masz gwarancję że będziesz spalać czysto i ekonomicznie - nawet jesienią czy późną wiosną kiedy zapotrzebowanie na ciepło jest przecież dużo mniejsze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 14.06.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 żeby dać sygnał że warto odpowiadać bo zainteresowany zauważył moją tu obecność. Odnajdę wtedy właściwy post i na niego odpowiem. Serdecznie pozdrawiam czytających. Last Rico Witaj ponownie Jeśli mogę prosić abyś zerknął na moje boje z UKNem z 11 str.. Oprócz pytań z tamtej wypowiedzi chciałbym zorientować się czy piec UKN można przerobić na typowego dolniaka (zamurować całą górę zamiast przegrody). Miałem wątpliwości z tym ze względu na ryzyko wybuchów gazów, na razie mam tylko podciętą uszczelkę w górnych drzwiczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 14.06.2009 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Pale od kilku dni w piecu metoda Last Rico jest super,dzieki Last Rico. Mam jednak maly problem ktory nie daje mi spokoju.rozplam wieczorkiem bez problemu ,ale z komina bardzo dlugo wydobywa sie dym, pomimo ze piec osiągnąl temp.klapki w gornych drzwiczkach niemam ale zostawiam mala szczeline, gazy sa dopalane.po dopaleniu zaczyna sie dymienie nad paleniskiem jak i z komina .druga sprawa zawiesza sie opal, gorna warstwa, rano musze ja obalac na dol paleniska.w tym miejscu w kotle zbiera sie na sciankach smola a to swiadczy o zlym spalaniu. pale groszkiem z orzechem na ruszt ukladam drzewo, grube kawalki/nie jest zbyt suche/. zapomnialem, wegiel gorna warstwa mocno sie spieka i zbija w grube kawalki.czy moge temu zapobiec ? Zasada jest taka, że na sam dół kładziemy paliwo najmniej palne (lub najgrubsze), czyli w tym przypadku węgiel. Potem możesz dać brykiet a na samą górę drewno. Mieszanie bym odradzał. Dymienie z komina spowodowane jest brakiem górnej klapki. Uchylanie całych drzwiczek to nie to samo. Raz że wystudza to komorę spalania, a dwa struga nie jest turbulentna i źle się miesza z palnymi gazami. Po prostu powietrze łagodnie wpływa przez drzwiczki i laminarnie płynie wprost do wymiennika a potem do komina i na tym koniec. Dodatkowy powód dymienia może stanowić jakaś nieszczelność w dolnych drzwiach lub samej klapce. Zmierzam do tego że przez taką nieszczelność palenisko jest ciągle zaopatrywane w powietrze. Powietrza jest zbyt mało żeby nastąpił zapłon gazów, a jednocześnie wystarczająco dużo, żeby opał był lekko podtrzymywany. Przez to ciągle rozpyla palne substancje (dymi). Co do wieszania się węgla (oraz dymienia również) to z całą pewnością powinieneś zrezygnować z układania mokrego drewna na ruszcie. Drewno kładziemy na wierzch węgla a nie na ruszt. Generalnie jednak powinno się unikać spalania różnych rodzajów paliw w jednym zasypie, głównie z tego powodu że różne paliwa... mają różny apetyt na powietrze (rozpałkę pomijam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 14.06.2009 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Jeśli mogę prosić abyś zerknął na moje boje z UKNem z 11 str.. Oprócz pytań z tamtej wypowiedzi chciałbym zorientować się czy piec UKN można przerobić na typowego dolniaka (zamurować całą górę zamiast przegrody). Miałem wątpliwości z tym ze względu na ryzyko wybuchów gazów, na razie mam tylko podciętą uszczelkę w górnych drzwiczkach. Witaj Twój kocioł nie jest kotłem ani dolnego spalania ani górnego spalania, to konstrukcja... średnio przemyślana. Dobrze zrobiłeś blokując szamotem przejście za pierwszym wymiennikiem płytowym, w ten sposób przystosowałeś go do czystego górnego spalania. Kotła dolnego spalania z niego nie zrobisz (dobrego kotła dolnego spalania, bo jakiś oczywiście można). Podciętą uszczelkę wymień na nową, to jest niebezpieczne ! Najlepszym rozwiązaniem przeciwwybuchowym w kotle nie jest dmuchawa ale miarkownik, już to pisałem - kotły nie lubią nagłych zmian ciśnienia, kierunku strug gazu lub powietrza. Tak już jest. Dmuchawa jest moim zdaniem zbyt szybka, nawet nie w sensie obrotów czy ekonomii, bo to bezsprzecznie, tylko prędkości wywoływania zmian napowietrzania w kotle właśnie. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest przeróbka tego kotła na kocioł górnego spalania wraz ze wszystkimi towarzyszącymi zmianami, miarkownik, powietrze dodatkowe itd. p.s. Masz u mnie punkty za to, że wezwałeś serwis aby uszczelnił drzwi. To że trzeba było aż je przespawać w inne miejsce świadczy o jakości kontroli gotowego wyrobu u producenta. Jeśli płacisz mu swoimi pełnowartościowymi pieniędzmi (nie podrabiane jakieś czy co tam) - to masz prawo oczekiwać pełnowartościowego urządzenia, to konsekwencja. Koniec kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 14.06.2009 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 UWAGA ************ UWAGA ************ UWAGA !!!! Koledzy, na jednym z forów internetowych przeczytałem o kłopotach z dymieniem kotła dolnego spalania do kotłowni jednego z użytkowników. Wykonał on otwór w drzwiach komory zasypowej wg. moich propozycji zaczerpniętych z tego forum. Pisze on że nic to nie dało, może nawet jest jeszcze gorzej jak było. Kocioł nadal dymi do pomieszczenia i lubi fuknąć. ------------------- PRZECIEŻ JA już na pierwszej stronie tego wątku wyraźnie piszę że można mieć ALBO dmuchawę, ALBO górne powietrze ! Niedopuszczalne jest dziurawienie kotła z dmuchawą w jakimkolwiek miejscu !!! ******************************************************* Normalny ciąg kominowy wytwarza w kotle stale lekkie PODCIŚNIENIE, zatem wszystkie gazy łącznie z MOGĄCYM się pojawić tlenkiem węgla, są w ten sposób WSYSANE DO WEWNĄTRZ komory kotła i dalej ulatują bezpiecznie do komina. Dmuchawy PRZECIWNIE, wytwarzają NADCIŚNIENIE w kotle, zatem jakakolwiek nieszczelność powoduje wydostawanie się trujących gazów do wewnątrz kotłowni ! Osobiście nigdy bym nie wydał zgody na takie rozwiązanie. Jeśli już dmuchawa.... to ssąca na kominie ! ****************** W ŻADNYM WYPADKU NIE MOŻESZ ROBIĆ DODATKOWYCH OTWORÓW W KOTLE JEŚLI MASZ ZAINSTALOWANĄ DMUCHAWĘ ELEKTRYCZNĄ. ZAPAMIĘTAJ !!!!!! Przyjdzie taki dzień że wejdziesz do kotłowni, ale już z niej nie wyjdziesz. To jest tylko kwestia czasu. Tlenek węgla jest bezbarwny, nie ma smaku ani zapachu. Zabija szybko. Weź TO NA POWAŻNIE bo szkoda twojego życia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikesz62 14.06.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Dzieki Lasst Rico. próbowałem palić samym węglem. opal zawiesza sie spieka górna warstwa w duze bryly /orzech ii/ .uwazam ze jest to chyba wina wegla .kupuje go w kopalni Bogdanka .spróbuje ze śląska .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts