Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ta zasada nie działa wszędzie i zawsze - LastRico pisał kiedyś, że przy metodzie palenia od góry kondensacja w kotle nie występuję, w kominie też mam suchutko. Palę z buforem i w większości nie używam pompy a więc i podmieszania (Laddomat) powrót z bufora ma temp około 20C a na wyjściu z kotła (zasilaniu) mam 70-90C, oczywiście w ostatniej fazie podczas wygaszania mam i 60, 50...

NIGDY NIE MIAŁEM KONDENSATU ani w kotle ani w kominie. Jest to fakt który zauważyło wielu użytkowników kotłów ???

To wszystko prawda, tyle że jest jedno małe ale.

Praca grawitacyjna różni się od pracy z przepływem wymuszonym pompą obiegową wielkością przepływu wody przez kocioł, który w tym drugim przypadku jest wielokrotnie większy od przepływu grawitacyjnego. Dlatego kotły na grawitacji mogą pracować ze znacznie niższymi temperaturami powrotu niż w układach pompowych, a z takimi najczęściej mamy obecnie doczynienia. Poza tym zobacz na jakich wysokich temperaturach zasilania pracuje twój kocioł w układzie z buforem.

nilsan

nilsan OK - jasne :)

Policzyłem wg wzoru zamieszczonego przez nilsana jak to wychodzi...

Q = 1,163 x V x dT = 1,163 x V x (Tz - Tp)

gdzie:

Q - moc kotła w [kW]

V - przepływ wody przez kocioł w [m3/h]

dT - spadek temperatury wody w kotle ( różnica pomiędzy temperaturą zasilania Tz i powrotu Tp) w [*C]

Do pieca wsadziłem 13kg węgla - rozpaliłem ciepły piec, paliło się 10 godzin z temp 70-80 (w fazie rozpalania szedł ponad godzinę z temp ponad 90C), potem jeszcze ze 2 godziny dogorywało 60, 50, 40. Dla eksperymentu odłączyłem bufor od instalacji CO, nie było odbioru. zagrzało się około 1700-2000 litrów wody. przy założeniu,że tylko 1700 litrów zagrzało się o 50C przez 10 godzin wychodzi,że kocioł pracował ze średnią mocą 9,88Kw co oznacza że wyprodukował 98kW Z 13 KG WĘGLA = 7,54kW/KG = 27 Mj/KG, Węgiel który kupiłem ma ponoć 30Mj/Kg a to daje sprawność na poziomie 90%.

Czy to jest możliwe ?? Oczywiście ze 2kg drewna na rozpałkę

Edytowane przez artur11

nilsan OK - jasne :)

Policzyłem wg wzoru zamieszczonego przez nilsana jak to wychodzi...

Q = 1,163 x V x dT = 1,163 x V x (Tz - Tp)

gdzie:

Q - moc kotła w [kW]

V - przepływ wody przez kocioł w [m3/h]

dT - spadek temperatury wody w kotle ( różnica pomiędzy temperaturą zasilania Tz i powrotu Tp) w [*C]

Do pieca wsadziłem 13kg węgla - rozpaliłem ciepły piec, paliło się 10 godzin z temp 70-80 (w fazie rozpalania szedł ponad godzinę z temp ponad 90C), potem jeszcze ze 2 godziny dogorywało 60, 50, 40. Dla eksperymentu odłączyłem bufor od instalacji CO, nie było odbioru. zagrzało się około 1700-2000 litrów wody. przy założeniu,że tylko 1700 litrów zagrzało się o 50C przez 10 godzin wychodzi,że kocioł pracował ze średnią mocą 9,88Kw co oznacza że wyprodukował 98kW Z 13 KG WĘGLA = 7,54kW/KG = 27 Mj/KG, Węgiel który kupiłem ma ponoć 30Mj/Kg a to daje sprawność na poziomie 90%.

Czy to jest możliwe ?? Oczywiście ze 2kg drewna na rozpałkę

Trochę nie mam teraz czasu, ale niech ci będzie.

Prawidłowo wykonane obliczenia na podstawie twojego opisu rozwoju zdarzeń powinny wyglądać mniej więcej tak:

Zakładam, że twój kocioł zakończył pracę ponieważ ustał przepływ grawitacyjny, jak na dole bufora była temperatura 40*C. Przyjąłem, że wtedy średnio na górze bufora temperatura wody wynosiła 70*C, ponieważ przepływ grawitacyjny jeszcze działał do temperatury ok. 60*C na wyjściu z kotła i w związku z tym obniżył, w wyniku zmieszania, wysoką początkową temperaturę wody w buforze która wynosiła ok. 80*C. Stąd średnia temperatura 70*C.

Zatem średnia temperatura do której został naładowany bufor wynosi:

(70*C + 40*C) / 2 = 55*C

Dla tej średniej temperatury:

- ciepło właściwe wody wynosi: cw = 4,178 [kJ/kgxK]

- gęstość wody: q = 985 [kg/m3]

zatem ilość energii zmagazynowanej w wodzie Ew w buforze można obliczyć z zależności:

Ew = q x cw x Vb x dT / 3600

gdzie:

Vb - pojemność bufora w [m3]

dT - różnica temperatur pomiędzy góra i dołem bufora [*K]

stąd:

Ew = 985 x 4,178 x 2,0 x (70 - 40) / 3600 = 68,6kWh

Ilość energii Ec jaką wyprodukował kocioł pracujący ze sprawnością n=80% obliczmy z zależności:

Ec = n / 100 x mw x Wo /3,6

gdzie:

n - sprawność kotła

mw - masa spalonego węgla w [kg]

Wo - wartość opałowa węgla w [MJ/kg]

stąd:

Ec = 80/100 x 13 x 30 / 3,6 = 86,7kWh

Teraz możemy policzyć sprawność wymiany ciepła nw pomiędzy kotłem i buforem ładowanym grawitacyjnie:

nw = Ew / Ec x 100% = 68,6 / 86,7 x 100% = 79,1%

natomiast moc kotła Q z jaką pracował z zależności:

Q = Ec / t = 86,7 / 10 = 8,67kW

gdzie:

t - czas pracy kotła.

nilsan

PS

Rzeczywistą sprawność wymiany odniesioną do 100% energii jaką można uzyskać ze spalenia paliwa opisuje zależność:

nw = n / 100 x Ew / Ec x 100% =

= 80 / 100 x 68,6 / 86,7 x 100% = 63,3%

Edytowane przez nilsan

Witaj - wszystkie wzory sobie zapiszę :) przydadzą się

Było troszkę inaczej bufor ma 3000l, piec przestał ładować bo skończyło się paliwo, zostało w buforze jeszcze około 1000litrów wody o temp ~20C, 10 godzin paliło się intensywnie 90,80,70, ostatnie 2 godziny to już tylko 60,50,40, i w piecu leciutko świeciły pojedyncze koksiki. Nie wiem czy słusznie nie rozpatruję tego 1000l wody bo przy grawitacji nie brały one udziału w przekazaniu ciepła z kotła, uwarstwienie w buforze jest idealne woda się nie miesza jest 70C a 15 cm niżej już tylko 20C po tym poznać ile wody przeszło przez piec.

Pozdrawiam Artur

Więc tak = dzisiaj spróbowałem inaczej . Deflektor został założony bezpośrednio na kierownicę PW tak że otwór kierownicy znalazł się bezpośrednio pod nim . [ po prostu w blasze wyciąłem jajowaty otwór i nasunąłem ją na KPW ] . Zauważyłem że paliwo na górze jest teraz jeszcze lepiej dotlenione bo powietrze w większym stopniu dociera do palącego się opału .Wymiary paleniska u góry to szerokość 33 cm długość 30 cm Między drzwiczkami zasypowymi a ścianą kotła zostawiłem tylko 3 cm przestrzeni po bokach 6,5 cm wolnej przestrzeni z tyłu ok 7 cm . Kwadrat ma wymiary 20 na 20 cm .Dzięki przesunięciu deflektora bliżej drzwiczek przestały się nagrzewać .Zauważyłem że opał pali się mocniej w tylnej części kotła i bardziej intensywnie . MYŚLĘ ŻE WŁAŚNIE TAK POWINNA WYGLĄDAĆ KIEROWNICA POWIETRZA WTÓRNEGO . Oczywiście deflektor może być mniejszy lub większy . Ja zrobiłem taki żeby można było swobodnie zamykać i otwierać drzwiczki zasypowe . W wolnej chwili cyknę foty [ oczywiście wszystko na razie w fazie prób ] .cały podgląd mam przez całkowicie otwartą KPW . Na razie się pali - wnioski za jakiś czas . Wykonanie bardzo poste więc każdy może spokojnie zrobić i nikt nie powie że powietrze zapitala prosto do komina .Teraz naprawdę dotlenia wystarczy porównać widok z deflektorem i bez jest różnica na wielki + .

Witaj - wszystkie wzory sobie zapiszę :) przydadzą się

Było troszkę inaczej bufor ma 3000l, piec przestał ładować bo skończyło się paliwo, zostało w buforze jeszcze około 1000litrów wody o temp ~20C, 10 godzin paliło się intensywnie 90,80,70, ostatnie 2 godziny to już tylko 60,50,40, i w piecu leciutko świeciły pojedyncze koksiki. Nie wiem czy słusznie nie rozpatruję tego 1000l wody bo przy grawitacji nie brały one udziału w przekazaniu ciepła z kotła, uwarstwienie w buforze jest idealne woda się nie miesza jest 70C a 15 cm niżej już tylko 20C po tym poznać ile wody przeszło przez piec.

Pozdrawiam Artur

proponował bym nie ośmieszać się z tymi wyliczeniami sprawnosci i założeniami wziętymi z ....

By dokładnie zmierzyć ilość energii uzyskanej ze spalania potrzebny jest licznik ciepła.

Przybliżony wynik można by próbować liczyć, gdyby woda w buforze była cały czas mieszana i o tej samej temperaturze.

A tak rzucacie się m3 na lewo i na prawo i wychodzą wam 90% sprawności.

nilsan,

może odpowiesz jeszcze na moje pytanie odnośnie sterownika zaworu 4d jaki wybrac lub czym sie kierować zawór mam ESBE i jaki do tego zakupić regulator pokojowy

Masz zawór ESBE, to zamontuj siłownik tej samej firmy i będziesz miał wszystkie możliwe opcje do wyboru.

Proponuję siłownik 90-3p (trzypunktowy) ze sterownikiem 90C, który zapewni ci możliwość sterowania w funkcji temperatury zewnętrznej z krzywą grzewczą, w funkcji temperatury wewnętrznej lub jednej i drugiej razem. Oprócz czujnika temperatury zasilania i czujnika temperatury zewnętrznej ma możliwość podłączenia dodatkowych czujników.

nilsan

Witam, ma pytanie do Musaszi73

w sprawie KPW+D, czy możesz napisać coś o wydłużeniu, skróceniu stało palności?

Jeszcze jedno pytanie do wszystkich kolegów: co radzicie w związku z kominem,

Myślałem nad dwoma rozwiązaniami, jedno takie, żeby dorobić wkład do komina i tu właśnie na forum przeczytałem, że ktoś proponował koledze artur11 dorobienia wkładu z zwykłej stalowej blachy, bo niby z kwasuwki nie wytrzyma tak długo, chyba, że z jakiejś tam specjalnej kwasuwki lub druga wersja wypełnienie komina masą SKD, coś jak na tej stronce http://www.budkomin.pl/index.php?id=oferta .

Co byście radzili, co wytrzyma dłużej???

Chcę coś zrobić z kominem, ponieważ komin jest z cegły cementowej i już nie jest pierwszej młodości.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam.

Wybór metody palenia zależy od użytkownika kotła. Zarówno przy GS i DS można uzyskać stosunkowo czyste spalanie węgla. Drewno proponowałbym spalać metodą GS. Przewagą kotłów DS nad GS jest tylko możliwość uzupełniania paliwa w trakcie pracy kotła. Wadą natomiast ograniczony zakres pracy na małych mocach. W tym wypadku dużo lepsze wyniki uzyskuje się w kotłach GS. W obu typach spalania wywaliłbym wentylator i przeszedł na ciąg naturalny z miarkownikiem.

nilsan

Mam jeszcze jedno pytanie poczytałem dużo postów kolegi Jankura i ma ten sam typ kotła co ja zastosuje jego metody z samotką i zastanawiam się nad taką KPW tylko problem wydałem 300 zł na nowy sterownik Proton PID z Pilotem R czyli widzę co się dzieje w kotle w przedpokoju i szkoda żeby to teraz się "marnowało":) a montaż KPW w połączeniu z Dmuchawą to chyba za duże ryzyko zaczadzenia:( co o tym myślisz montować KPW przy dmuchawie czy stanowczo NIE!!:)

Mam jeszcze jedno pytanie poczytałem dużo postów kolegi Jankura i ma ten sam typ kotła co ja zastosuje jego metody z samotką i zastanawiam się nad taką KPW tylko problem wydałem 300 zł na nowy sterownik Proton PID z Pilotem R czyli widzę co się dzieje w kotle w przedpokoju i szkoda żeby to teraz się "marnowało":) a montaż KPW w połączeniu z Dmuchawą to chyba za duże ryzyko zaczadzenia:( co o tym myślisz montować KPW przy dmuchawie czy stanowczo NIE!!:)

Wklej link do producenta twojego kotła, to łatwiej będzie coś podpowiedzieć.

nilsan

proponował bym nie ośmieszać się z tymi wyliczeniami sprawnosci i założeniami wziętymi z ....

By dokładnie zmierzyć ilość energii uzyskanej ze spalania potrzebny jest licznik ciepła.

Przybliżony wynik można by próbować liczyć, gdyby woda w buforze była cały czas mieszana i o tej samej temperaturze.

A tak rzucacie się m3 na lewo i na prawo i wychodzą wam 90% sprawności.

Vld 95% ludzi na tym forum nie ma takich sprzętów (licznik, mieszacz w buforze) bo są po prostu niepotrzebne. Dane były dosyć dokłądne 1700-2000 (10%) z naciskiem na 1700.

A komuś może się to przydać, choć dla Ciebie jest to nieważne.

Wklej link do producenta twojego kotła, to łatwiej będzie coś podpowiedzieć.

nilsan

http://www.defro.pl/kotly-linia-tradycyjna/seria-optima-classic/optima-komfort-plus-tradycyjna

mój kocioł ma cztery lata w środku jest taki sam ma tylko inne drzwiczki z takim deklem który widać na dodanym zdjęciu jest to otwór zatkany tym dekielkiem i można by dodać do niego KPW w środku drzwiczek.http://kociolcenowy.pl/323-1798-large/kociol-defro-optima-komfort-plus-25kw.jpg

http://www.fuego.pl/download/defro_optikomp_przekroj.jpg

Edytowane przez wronik

Vld 95% ludzi na tym forum nie ma takich sprzętów (licznik, mieszacz w buforze) bo są po prostu niepotrzebne. Dane były dosyć dokłądne 1700-2000 (10%) z naciskiem na 1700.

A komuś może się to przydać, choć dla Ciebie jest to nieważne.

Jak chcesz być już tak dość dokładny, to uwzględnij jeszcze ze 100-150l wody w kotle i rurach + ciepło zgromadzone w stali i żeliwie.

Dorzuć do tego 4-5 kWh jako ciepło wypromieniowane do kotłowni w czasie testu, a będziesz mógł zagiąć swoim viadrusem wszystkie kondensaty.

Ale czy to jest ważne?

fakt

dobre samopoczucie ze sprawnosci 90% "bezcenne"

wronik , też mam defro OKP nowa linia z pidem i jadę na miarkowniku i KPW , spokojnie możesz dalej używać sterownika i podglądu . Odepniesz dmuchawę , zaślepisz dziurę i ognia....

a masz może zdjęcia KPW jak ją zamontowałeś był bym wdzięczny:)

Zapomniałem dodać mam bardzo duży ciąg kominowy musiałem dodawać dłuższą śrubę i nakrętki do klapki wentylatora bo pomimo braku pracy dmuchawy już przy małym wietrze wentylatora sam się obracał i klapka się otwierała:)

Edytowane przez wronik

Rozumiem, że ten sterownik Proton PID steruje obrotami wentylatora w funkcji temperatury na wyjściu z kotła. W wersji na zdjęciu powietrze podawane jest z góry pod ruszt, a kocioł pracuje w układzie GS. Dla takiej wersji pracy polecałbym rozwiązanie Musaszi PW+D, które na pewno się sprawdzi, ponieważ powietrze wtórne PW pobierane jest spod rusztu, bez możliwości kontaktu z pomieszczeniem kotłowni. Podobnie jak w przypadku miarkownika ciągu, ilość powietrza PP+PW regulowana jest tylko za pomocą obrotów wentylatora. Dodatkowo spalając odgórnie będziesz miał znacznie szerszy zakres modulacji mocy i bardziej regulowalną charakterystykę pracy kotła oraz podniesiesz sprawność przebiegu procesu spalania. Ale to jest tylko moje zdanie.

nilsan