Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za Wasze odpowiedzi.

tomek 1980

Mam miarkownik ciągu podłączony do dolnej klapki - jest trochę nieszczelna. Jeśli jednak dobrze wcześniej zrozumiałem to ta klapka powinna się móc całkowicie zamknąć m.in. dlatego było wskazane jej dokładne uszczelnienie. Ale wtedy zamknę też dopływ powietrza wtórnego od góry. Jak coś zacznie przygasać to znowu się otworzy, ale czy to nie będzie powodowało ciągłego drgania układu i skutków ubocznych? (czytałem że można dociążyć klapkę i zwiększyć jej bezwładność) Czy raczej ustali się jakaś lekko otwarta pozycja (stan pożądany), a układ się całkowicie zamknie dopiero w przypadku nadmiernego rozbujania pieca? Logicznym się wydaje odcięcie obu dopływów powietrza w przypadku zbyt mocnego rozpalenia, chociaż dobrze by było mieć chyba możliwość przewietrzenia wtedy spalin (dół otwarty, góra nie). Może za dużo kombinuję, a moje obawy wynikają z tego, że paląc po staremu klapka mi się całkowicie domykała, ale i tak pozostawały jakieś drobne nieszczelności i piec się dalej palił/rozpalał. Szczerze mówiąc w sobotę w pierwszej kolejności chciałem uszczelnić klapkę, żeby sprawdzić czy nie ograniczy to szybkiego spalania, tak żeby uchylenie klapki, a nie szczeliny sterowały nawiewem. Z drugiej strony piec trzyma stałą zadaną temperaturę 70 stopni (przynajmniej tyle co obserwowałem) więc powietrza ma w sam raz.

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dodo02, klapka ma być szczelna właśnie po to, że jak kociołek za mocno się rozpędzi, można go było z hamować, ale kiedy jest wszystko w porządku to klapka jest zawsze lekko uchylona, co pozwala na równomierne trzymanie zadanej temperatury, a i przy okazji PW będzie podawane.

Jednak najlepiej jest mieć rozetkę PW w górnych drzwiczkach (zasypowych), ale skoro jej nie masz to, to będzie dla ciebie najlepsze rozwiązanie.

Jednak niech jeszcze inni się wypowiedzą, bo być może o czymś zapomniałem.

Koledzy którzy palili z KPW+D wrócili do KPW Lastriko dodając defektor na KPW, ponieważ jest to łatwiejsze w obsłudze, czyt. mniej kłopotliwe.

Pozdrawiam.

Mimo że kolega Dodo 02 (witaj Dodo :D) trochę za mało przeczytał, to jednak

dobrze myśli. Nie można sterować miarkownikiem dwoma strugami powietrza

PG i PW naraz. Będzie dymić aż miło. Zachęcałbym ciebie do wykonania KPW

i to konkretnie dla TWOJEGO kotła. Kol. Szponi wpadł na łatwy sposób użycia

uchwytu do flag (Szponi...dobre skojarzenie :D) ale mimo że uchwyt wygląda dość

podobnie (brak otworu w podstawie) to jednak KPW powinna być "uszyta na miarę".

Ważny jest kąt pochylenia, długość oraz pole przekroju profila. Struga powietrza

z KPW powinna celować w środek i poziom zasypu - który osiągnie on po 3-4 godz.

od rozpalenia. Wymiary zależą od wielkości kotła, jego proporcji i mocy nominalnej.

To że teraz (- 20*C na zewnątrz) kotły chętnie pracują przy ciągłej szczelinie PG -

- to zrozumiałe (duże zapotrzebowanie domu na ciepło), ale co będzie kiedy temp.

zewnętrzna podniesie sie do 12 stopni, (w plusie oczywiście). Co będzie wtedy ??

Tak więc klapę PG (oraz dolne drzwiczki kotła) należy uszczelnić i to b. starannie.

Jeśli chcesz ogrzewać dom ekonomicznie, to moim zdaniem powinieneś próbować

przekonać mamę dziewczyny (albo dziewczynę ;)) do koniecznych zmian. Kiedy

uzyskasz oczekiwany efekt w postaci wymiernego zmniejszenia się apetytu kotła

na paliwo oraz czysty komin (o powietrzu..... już nawet nie wspomnę) to oprócz

zadowolenia z faktu że poszedłeś pod prąd, nabijesz sporo cennych punktów. ;) :D

.........

Koledzy którzy palili z KPW+D wrócili do KPW Lastriko dodając defektor na KPW, ......

chyba nieco zamotałeś, bo wyszło ci, że: koledzy, którzy palili z kierownicą powietrza wtórnego z deflektorem wrócili do kierownicy powietrza wtórnego dodajac deflektor ;)

Witam wszystkich

wczoraj zamontowałem klapke PW i kierownice

wymiary PW 10cmx5cm

kierownica 5cmx3cm kąt 45st. i dokładnie celuje w srodek zasypu.

teraz rozpalanie to bajka jak uchyle PW rozpala aż miło

później przymykam troche (jeszcze jestem na etapie doświadczeń) ale jak

miałem otwarte ponad 5mm to aż żar rozdmuchiwało natomiast jak na 1mm to na końcu rusztu

przy sciance już nic się nie paliło a reszta ok ale oczywiście przy końcówce zasypu.

(mysle że trzeba będzie zainstalować szamot na tylnej ściance ponieważ przy minimalnej otwartej klapce PW są niedopały i spieki)

Narazie testuje zobaczymy jak bedzie z ekonomią

Edytowane przez ZUG

Ok, dzięki za rady Koledzy. Na pewno oszczędzą mi one niepotrzebnej roboty. Myślę, że w ten weekend jedyne co zrobię to dokładnie obejrzę i pomierzę piec, żeby wiedzieć jakie mam pole manewru. I w końcu go wyczyszczę :( W tej chwili nie wiem nawet jaka to moc, bo na karcie nie została wpisana... Myślę że w tym sezonie będzie ciężko doprowadzić to do skutku, bo musiałbym tam pomieszkać (chyba że zima będzie trzymać), a od siebie trochę mam. Dużym minusem jest niestety brak ocieplenia i stare instalacje. Nawet jak się nagrzeje, to momentalnie się wyziębia i potem wszystko od nowa. Po prostu dom nie magazynuje ciepła.

ZUG jak przetestujesz to napisz jak ze stałopalnosia rozumie ze dotychczas paliłes dmuchawa napisz o ile wzrozła

nigdy nie posiadałem dmuchawy.

na poczatku pomyliłem się informując że mam kocił DS a przecież posiadam GS ale to zapewne po przeczytaniu tyle stron w tym watku

skołowało mnie.:)

last Rico prosił o rysunek pieca zrobionego przez znajomego ale niewiem jak do tego się zabrać.

Budowa mojego kotła jest bardzo podobna do tego rysunku co zamieścił last rico objaśniając montazu kierownicy PW.

Posiada na dole drzwiczki popielnika z klapką PG z zamontowanym ele. miarkownikiem ciągu.

wyżej są drzwiczki równe z rusztem (ruszt40cmx30cm),nad nimi duże drzwiczki 30cmx30cm zasypowe w których zamontowałem klapke PW

i z drugiej strony oddzielony i uszczelniony sznurkiem kierownica PW.

wyżej mam dwa poziome wymienniki gdzie każdy z nich posiada drzwiczki 25cmx25cm. oczywiście wszystkie drzwiczki są uszczelnione sznurkiem i wyjście czopuccha z prawej strony.

jeśli chodzi o stałopalność po montażu KPW teraz to jeszcze niemam pojęcia ale musze dobrze wyregulować PG i PW.

JAK sobie poradzić aby nie uruchomiało całego zasypu i „nadprodukcji” gazów

czy początkowy start jest za szybki i za mocny powoduje to i jakie są skutki w póżniejszym paleniu zasypu?

Edytowane przez ZUG

Koledzy Ja odnośnie tylnego napowietrzania.Parę postów wcześniej było o wadach jak i o zaletach PW+D.Dla mnie dyskwalifikacja ze względu palenie głównie drewnem(każda szparka ;) jest potrzebna w komorze)co przy węglu nie jest aż taka istotna.Aura i brak czasu na lepsze dopracowanie.A może pójść dalej i stworzyć modułowe ogrzewanie.Piecyk szamotowy(spalarnia)+Kocioł jako wymiennik(rys.ogólna idea)Screen Kotłownia S+W.jpg .Co myślicie?

ps.w Podlaskim w nocy było -26:o

SW w realu.jpg

dopalacz.jpg

Edytowane przez Musaszi73

Witam,

Domyślnie

Cytat Napisał tomek 1980 Zobacz post

.........

Koledzy którzy palili z KPW+D wrócili do KPW Lastriko dodając defektor na KPW, ......

chyba nieco zamotałeś, bo wyszło ci, że: koledzy, którzy palili z kierownicą powietrza wtórnego z deflektorem wrócili do kierownicy powietrza wtórnego dodajac deflektor

Nie zamotałem.

Napisałem KPW+D, czyli kierownica powietrza wtórnego podanego dołem, z tond +D, wrócili do KPW Last Rico i dodali defektor na tą, oto kierownicę.

Pozdrawiam.