dodo02 01.02.2012 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Dzięki za Wasze odpowiedzi. tomek 1980Mam miarkownik ciągu podłączony do dolnej klapki - jest trochę nieszczelna. Jeśli jednak dobrze wcześniej zrozumiałem to ta klapka powinna się móc całkowicie zamknąć m.in. dlatego było wskazane jej dokładne uszczelnienie. Ale wtedy zamknę też dopływ powietrza wtórnego od góry. Jak coś zacznie przygasać to znowu się otworzy, ale czy to nie będzie powodowało ciągłego drgania układu i skutków ubocznych? (czytałem że można dociążyć klapkę i zwiększyć jej bezwładność) Czy raczej ustali się jakaś lekko otwarta pozycja (stan pożądany), a układ się całkowicie zamknie dopiero w przypadku nadmiernego rozbujania pieca? Logicznym się wydaje odcięcie obu dopływów powietrza w przypadku zbyt mocnego rozpalenia, chociaż dobrze by było mieć chyba możliwość przewietrzenia wtedy spalin (dół otwarty, góra nie). Może za dużo kombinuję, a moje obawy wynikają z tego, że paląc po staremu klapka mi się całkowicie domykała, ale i tak pozostawały jakieś drobne nieszczelności i piec się dalej palił/rozpalał. Szczerze mówiąc w sobotę w pierwszej kolejności chciałem uszczelnić klapkę, żeby sprawdzić czy nie ograniczy to szybkiego spalania, tak żeby uchylenie klapki, a nie szczeliny sterowały nawiewem. Z drugiej strony piec trzyma stałą zadaną temperaturę 70 stopni (przynajmniej tyle co obserwowałem) więc powietrza ma w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 02.02.2012 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 dodo02, klapka ma być szczelna właśnie po to, że jak kociołek za mocno się rozpędzi, można go było z hamować, ale kiedy jest wszystko w porządku to klapka jest zawsze lekko uchylona, co pozwala na równomierne trzymanie zadanej temperatury, a i przy okazji PW będzie podawane.Jednak najlepiej jest mieć rozetkę PW w górnych drzwiczkach (zasypowych), ale skoro jej nie masz to, to będzie dla ciebie najlepsze rozwiązanie.Jednak niech jeszcze inni się wypowiedzą, bo być może o czymś zapomniałem.Koledzy którzy palili z KPW+D wrócili do KPW Lastriko dodając defektor na KPW, ponieważ jest to łatwiejsze w obsłudze, czyt. mniej kłopotliwe.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 02.02.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 dodo2 Bez otworów w górnych drzwiczkach zapomnij o prawidłowym spalaniu - dopalaniu gazów - całą masę pieniędzy będziesz wyrzucał przez komin wraz z niedopalonym dymem. Jak chcesz palić tym sposobem musisz mieć dziurę w drzwiczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo2104 02.02.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Koledzy którzy palili z KPW+D wrócili do KPW Co ty opowiadasz , jest to dobry patent tylko niedopracowany . U mnie jest poprawa z dodatkiem D ale chwilowo nie mam czasu dopracowywać no i brakuje mi grubej blachy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 02.02.2012 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Mimo że kolega Dodo 02 (witaj Dodo ) trochę za mało przeczytał, to jednak dobrze myśli. Nie można sterować miarkownikiem dwoma strugami powietrza PG i PW naraz. Będzie dymić aż miło. Zachęcałbym ciebie do wykonania KPW i to konkretnie dla TWOJEGO kotła. Kol. Szponi wpadł na łatwy sposób użycia uchwytu do flag (Szponi...dobre skojarzenie ) ale mimo że uchwyt wygląda dość podobnie (brak otworu w podstawie) to jednak KPW powinna być "uszyta na miarę". Ważny jest kąt pochylenia, długość oraz pole przekroju profila. Struga powietrza z KPW powinna celować w środek i poziom zasypu - który osiągnie on po 3-4 godz. od rozpalenia. Wymiary zależą od wielkości kotła, jego proporcji i mocy nominalnej. To że teraz (- 20*C na zewnątrz) kotły chętnie pracują przy ciągłej szczelinie PG - - to zrozumiałe (duże zapotrzebowanie domu na ciepło), ale co będzie kiedy temp. zewnętrzna podniesie sie do 12 stopni, (w plusie oczywiście). Co będzie wtedy ?? Tak więc klapę PG (oraz dolne drzwiczki kotła) należy uszczelnić i to b. starannie. Jeśli chcesz ogrzewać dom ekonomicznie, to moim zdaniem powinieneś próbować przekonać mamę dziewczyny (albo dziewczynę ) do koniecznych zmian. Kiedy uzyskasz oczekiwany efekt w postaci wymiernego zmniejszenia się apetytu kotła na paliwo oraz czysty komin (o powietrzu..... już nawet nie wspomnę) to oprócz zadowolenia z faktu że poszedłeś pod prąd, nabijesz sporo cennych punktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.02.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 ......... Koledzy którzy palili z KPW+D wrócili do KPW Lastriko dodając defektor na KPW, ...... chyba nieco zamotałeś, bo wyszło ci, że: koledzy, którzy palili z kierownicą powietrza wtórnego z deflektorem wrócili do kierownicy powietrza wtórnego dodajac deflektor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo2104 02.02.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 powinieneś próbować przekonać mamę dziewczyny (albo dziewczynę ) Z dziewczyną sobie poradzi a mama jak będzie miała ciepło pójdzie wcześniej spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 02.02.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Witam wszystkich wczoraj zamontowałem klapke PW i kierownice wymiary PW 10cmx5cm kierownica 5cmx3cm kąt 45st. i dokładnie celuje w srodek zasypu.teraz rozpalanie to bajka jak uchyle PW rozpala aż miło później przymykam troche (jeszcze jestem na etapie doświadczeń) ale jakmiałem otwarte ponad 5mm to aż żar rozdmuchiwało natomiast jak na 1mm to na końcu rusztuprzy sciance już nic się nie paliło a reszta ok ale oczywiście przy końcówce zasypu.(mysle że trzeba będzie zainstalować szamot na tylnej ściance ponieważ przy minimalnej otwartej klapce PW są niedopały i spieki)Narazie testuje zobaczymy jak bedzie z ekonomią Edytowane 2 Lutego 2012 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodo02 02.02.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ok, dzięki za rady Koledzy. Na pewno oszczędzą mi one niepotrzebnej roboty. Myślę, że w ten weekend jedyne co zrobię to dokładnie obejrzę i pomierzę piec, żeby wiedzieć jakie mam pole manewru. I w końcu go wyczyszczę W tej chwili nie wiem nawet jaka to moc, bo na karcie nie została wpisana... Myślę że w tym sezonie będzie ciężko doprowadzić to do skutku, bo musiałbym tam pomieszkać (chyba że zima będzie trzymać), a od siebie trochę mam. Dużym minusem jest niestety brak ocieplenia i stare instalacje. Nawet jak się nagrzeje, to momentalnie się wyziębia i potem wszystko od nowa. Po prostu dom nie magazynuje ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzejson 02.02.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 A jak sobie radzicie z usuwaniem kondensatu? Czy ten zielony proszek ktoś stosował, czy rzeczywiście jest na tyle skuteczny co na reklamie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati8201 02.02.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 ZUG jak przetestujesz to napisz jak ze stałopalnosia rozumie ze dotychczas paliłes dmuchawa napisz o ile wzrozła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 02.02.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) ZUG jak przetestujesz to napisz jak ze stałopalnosia rozumie ze dotychczas paliłes dmuchawa napisz o ile wzrozła nigdy nie posiadałem dmuchawy. na poczatku pomyliłem się informując że mam kocił DS a przecież posiadam GS ale to zapewne po przeczytaniu tyle stron w tym watku skołowało mnie. last Rico prosił o rysunek pieca zrobionego przez znajomego ale niewiem jak do tego się zabrać. Budowa mojego kotła jest bardzo podobna do tego rysunku co zamieścił last rico objaśniając montazu kierownicy PW. Posiada na dole drzwiczki popielnika z klapką PG z zamontowanym ele. miarkownikiem ciągu. wyżej są drzwiczki równe z rusztem (ruszt40cmx30cm),nad nimi duże drzwiczki 30cmx30cm zasypowe w których zamontowałem klapke PW i z drugiej strony oddzielony i uszczelniony sznurkiem kierownica PW. wyżej mam dwa poziome wymienniki gdzie każdy z nich posiada drzwiczki 25cmx25cm. oczywiście wszystkie drzwiczki są uszczelnione sznurkiem i wyjście czopuccha z prawej strony. jeśli chodzi o stałopalność po montażu KPW teraz to jeszcze niemam pojęcia ale musze dobrze wyregulować PG i PW. JAK sobie poradzić aby nie uruchomiało całego zasypu i „nadprodukcji” gazów czy początkowy start jest za szybki i za mocny powoduje to i jakie są skutki w póżniejszym paleniu zasypu? Edytowane 2 Lutego 2012 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Musaszi73 02.02.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Koledzy Ja odnośnie tylnego napowietrzania.Parę postów wcześniej było o wadach jak i o zaletach PW+D.Dla mnie dyskwalifikacja ze względu palenie głównie drewnem(każda szparka jest potrzebna w komorze)co przy węglu nie jest aż taka istotna.Aura i brak czasu na lepsze dopracowanie.A może pójść dalej i stworzyć modułowe ogrzewanie.Piecyk szamotowy(spalarnia)+Kocioł jako wymiennik(rys.ogólna idea) .Co myślicie? ps.w Podlaskim w nocy było -26:o Edytowane 2 Lutego 2012 przez Musaszi73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art23 02.02.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Musaszi73 taki kociołek ma Hes i sobie chwali:http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/5859-nowe-stare-palenisko/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardoczek 02.02.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Wyjąłeś mi to z ust Art. Jak tylko zobaczyłem foto Musasziego od razu na myśl przyszedł mi perpetum mobile Hesa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 02.02.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Możecie pokazać w jaki sposób macie zainstalowane zawirowacze?mam u siebie poziome wymienniki i chciałbym zainstalować u siebie.mam czopuch zbyt gorący i nie podoba mi się grzanie świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 02.02.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 ZUGZobacz tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=5018006&viewfull=1#post5018006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 02.02.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 ZUG Zobacz tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=5018006&viewfull=1#post5018006 dzieki jesteś wielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 02.02.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam, Domyślnie Cytat Napisał tomek 1980 Zobacz post ......... Koledzy którzy palili z KPW+D wrócili do KPW Lastriko dodając defektor na KPW, ...... chyba nieco zamotałeś, bo wyszło ci, że: koledzy, którzy palili z kierownicą powietrza wtórnego z deflektorem wrócili do kierownicy powietrza wtórnego dodajac deflektor Nie zamotałem. Napisałem KPW+D, czyli kierownica powietrza wtórnego podanego dołem, z tond +D, wrócili do KPW Last Rico i dodali defektor na tą, oto kierownicę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.02.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 no jednak to nie tak, +D nie oznaczało "dołem" tylko "plus Deflektor" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts