jacek37 30.08.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 (edytowane) Jarecki79 dzięki za odpowiedz. Te 24h spokoju bardzo mnie ucieszyło:) A to mój sterownik: dobry będzie (jest)? PS Izolujecie w swoich piwnicach (kotłowniach) wszelkie rury grzewcze i te od ciepłej wody? Bo jak widać na moich zdjęciach, u mnie są one gołe i tak się zastanawiam, trzeba by zrobić tą izolację czy nie. Edytowane 30 Sierpnia 2012 przez jacek37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.08.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Jarecki79 dzięki za odpowiedz. Te 24h spokoju bardzo mnie ucieszyło:) A to mój sterownik: [ATTACH=CONFIG]133997[/ATTACH] dobry będzie (jest)? PS Izolujecie w swoich piwnicach (kotłowniach) wszelkie rury grzewcze i te od ciepłej wody? Bo jak widać na moich zdjęciach, u mnie są one gołe i tak się zastanawiam, trzeba by zrobić tą izolację czy nie. To histerezowy Proton, sterownik jest dobry, ale wyjściowo ustawiony uniwersalnie, aby pociągnąć większą ilość dmuchaw. Jak masz WBS6AL, to w menu serwisowym ustaw prąd dla góry dmuchawy na wartość 38 a dla dołu dmuchawy na 8% - to tzw charakterystyka Zobacz w instrukcji serwisowej. Dalej w normalnym trybie już w zależności od konstrukcji kotła w środku oraz od stosowanego paliwa max. siła nadmuchu ok. 36bieg. Sterownik przed osiągnięciem t.zadanej zaczyna zwalniać obroty do wartości minimalnych. Wyjściowo bodajże na 6st.C przed zadaną zaczyna modulować moc nadmuchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 30.08.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Troch e danych odnośnie kotła DEFRO DS Temperatura na kotle 77*c Temperatura pow 55*Ctemperatura spalin 305*C Zużycie Paliwa 3,27 Kg /hDLA 20KWCoś mi się wydaje że zaoszczędzili na krótkich półkach i schrzanili ten kociołek, mogli przerobić optimę i było by lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 31.08.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Mój kociołek to GS nie wiem jak bym palił ale na czopuchu max. uzyskam 250stC. i to podczas rozruchu.gdy normalnie kociołek sobie pracuje pod czas odgazowywania gazu mam 130stC na czopuchu. zużycie paliwa jaki uzyskałem to 1,25kg/h nie znam się na tym wszystkim ale mnie dziwi jak można uzyskać na czopuchu 400stC musiał bym chyba na wymienniku rozpalić. o czym może to świadczyć ?że prawidłowo mam czy nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek37 01.09.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Jacek37 Masz konstrukcję pracująca na zasadach zasypu cyklicznego. Powinieneś ten kocioł opalać paliwem drobnoziarnistym od miału do max. groszku I (0-31,5mm) 1.Zasypujesz palenisko po dolna krawędź drzwiczek załadowczych 2.Na wierzch podpałka (drewno, jakies papiery), odpalasz 3.Start na sterowniku i adios, następna obsługa za ok. 24h, wybranie resztek szlaki z rusztu, wybranie popiołu z popielnika i od nowa od pkt1. i doba spokoju Jarecki79, eko-groszek też może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.09.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Może być, ale po co przepłacać? ekogroszek to sort gk.II i granulacja 5-25mmtańszy z takiego samego węgla jest sort gk.I w granulacji do 31,5mm Kupuj raczej ten normalny groszek, czyli Gk.I, nie przepłacaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 02.09.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Witam Szukam pieca dolnego spalania niestety nic co by spełniało wszystkie warunki nie znalazłem czy jest jakiś taki kocioł co ma wszystko ??? Jak by połączył np. defro DS z Optimą to by był super kocioł ale takiej możliwości nie ma. Dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marecky 03.09.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Do Jacek 37 , ja mam ocieplone wszystkie rury z centralnego w piwnicy i jest ogromna roznica ,szybciej sie nagrzewa a w piwnicy duzo chlodniej zima ,rury nie oddaja ciepla tam gdzie nie trzeba.Polecam . Pytanie do wszystkich palaczy,latem zbieraja mi sie krople wody w piecu dosyc duze ,piec otwarty .Mysle ze przez te pare letnich miesiecy dostanie w du... w postaci korozji. Macie na to jakis sposob ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 03.09.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Dzisiaj spotkałem się z PH z Cichewicza oczywiście on poleca swój kocioł logica podobno defro optima to nieudana podróbka, ciekawe ile z tego to prawda. Zachwalał pod niebiosa kocioł kumulator. Czy ma ktoś kocioł kumulator i opala w nim węglem, jak się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 03.09.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Do Jacek 37 , ja mam ocieplone wszystkie rury z centralnego w piwnicy i jest ogromna roznica ,szybciej sie nagrzewa a w piwnicy duzo chlodniej zima ,rury nie oddaja ciepla tam gdzie nie trzeba.Polecam . Pytanie do wszystkich palaczy,latem zbieraja mi sie krople wody w piecu dosyc duze ,piec otwarty .Mysle ze przez te pare letnich miesiecy dostanie w du... w postaci korozji. Macie na to jakis sposob ??? Witam Ja mam tak samo z tą rosą w kotle Ale ostatnio zdemontowałem rurę z czopucha do komina i szczelnie pozamykałem kocioł rosa ustąpiła w 80% To pewnie wina wilgoci w piwnicy kotłowni PROSZĘ TEŻ KOLEGÓW O WYPOWIEDZ NA TEMAT ROBIENIA SIĘ ROSY W WASZYCH KOTŁACH PODCZAS POSTOJU W LECIE!!! JAK SOBIE Z TYM PORADZILIŚCIE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2z 03.09.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Witam Mam takie pytanie czy ktoś posiada taki piec jak w temacie? Proszę o info jak się sprawuje i ile pracuje na jednym załadunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eamos 04.09.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 PROSZĘ TEŻ KOLEGÓW O WYPOWIEDZ NA TEMAT ROBIENIA SIĘ ROSY W WASZYCH KOTŁACH PODCZAS POSTOJU W LECIE!!! JAK SOBIE Z TYM PORADZILIŚCIE? Witam. Mam również duży problem z "poceniem" się kotła w okresie letnim zwłaszcza gdy są duże upały. Mój pierwszy piec z tego powodu wytrzymał tylko 5 lat (Dakon DOR16). Teraz od 5 lat mam Ogniwo S6WC i żeby nie dopuścić do stałego zawilgocenia kotła to raz w tygodniu podgrzewam nim wodę w bojlerze. Dzięki temu piec się fajnie osusza i przez kilka dni jest suchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelixx 04.09.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 marecky,dex001,eamos nasz "guru" pisał wcześniej w tym wątku na temat "pocenia się" się kotłów w okresie letnim - trzeba po prostu pamiętać o tym, żeby szczelnie pozamykać kociołek na okres w którym nie palimy w nim, ponieważ zaciąga wilgotne powietrze z kotłowni, a te osiada na ściankach kotła w postaci rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olorider 04.09.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Witam, gonię ten wątek od kilku chyba lat, ale cały czas mi gdzieś koniec ucieka Szukam od dłuższego czasu kotła do instalacji z buforem 1000l. Znalazłem kocioł w miarę odpowiadający wymaganiom jakie stawia się w tym wątku dla "górniaka" czyli: - osobne drzwiczki do popielnika i rusztu - klapka w drzwiach zasypowych - ruszt bez wody - miarkownik ciągu Jest to kocioł z firmy MGSpaw, model Atron. http://www.mgspaw.pl/index.php?subaction=k_atron Chciałem się poradzić kolegów co o tym kotle sądzicie? Dodam, że chcę w nim palić drewnem. Czy na bufor 1000l, wystarczy 21 KW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.09.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 nie z kotłowni, tylko z nad dachu kominem w dół i tam się skrapla na zimnych ściankach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.09.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Witam, gonię ten wątek od kilku chyba lat, ale cały czas mi gdzieś koniec ucieka Szukam od dłuższego czasu kotła do instalacji z buforem 1000l. Znalazłem kocioł w miarę odpowiadający wymaganiom jakie stawia się w tym wątku dla "górniaka" czyli: - osobne drzwiczki do popielnika i rusztu - klapka w drzwiach zasypowych - ruszt bez wody - miarkownik ciągu Jest to kocioł z firmy MGSpaw, model Atron. http://www.mgspaw.pl/index.php?subaction=k_atron Chciałem się poradzić kolegów co o tym kotle sądzicie? Dodam, że chcę w nim palić drewnem. Czy na bufor 1000l, wystarczy 21 KW? jak chcesz do drewna z buforem to aż się prosi kupić kocioł zgazowujący na holzgas jak za drogi, to przynajmniej nieduży dolnego spalania optymalizowany do drewna ale nie śmierdzącego śmieciucha górnego spalania, który to niby potrafi spalać miał na miarkowniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 04.09.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 (edytowane) nie z kotłowni, tylko z nad dachu kominem w dół i tam się skrapla na zimnych ściankach Witam Kominem raczej nie bo jest w nim cały czas cug a w piwnicy wilgotność 85% i to raczej wina tej wilgotności Dlatego pozamykałem szczelnie kocioł i zdemontowałem rurę z czopucha do komina żeby nie ciągło przez kocioł tej wilgoci z kotłowni Teraz komin działa jak wentylacja i wyciąga wilgotne powietrze Edytowane 4 Września 2012 przez dex001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.09.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 to jak będziesz miał 15C w piwnicy i 30C na dworu otwórz wyczystkę i zapal zapałkę to zobaczysz na własne oczy czy masz cug i w którą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 05.09.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 to jak będziesz miał 15C w piwnicy i 30C na dworu otwórz wyczystkę i zapal zapałkę to zobaczysz na własne oczy czy masz cug i w którą stronę W takim razie według Ciebie co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.09.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 W takim razie według Ciebie co robić? to co już zostało napisane, zamykać szczelnie kocioł, łącznie z uszczelnieniem dmuchawy. Przeciagi w piwnicy też nie wskazane. Zasada jest jedna: powietrze musi mieć niemal taką samą temperaturę, jak powierzchnia, by przy dużej wijgotności nie było kondensacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts