qmaty 07.12.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Po pierwsze taki spis na samym wstępie zniechęca już do czytania (przynajmniej mnie) – tekst musi być podany przystępnie, z grafikami, w jakiejś logicznej całości - prawie jak reklama a nie jak ulotka od leków …. Po drugie ma to być jedynie zarys i główne zasady metody – najważniejsze rzeczy bez zbędnych komentarzy innych userów … A po trzecie mam wydrukować ten spis i taki wrzucić ludziom do skrzynek? Na pewno się zainteresują …. Coś takiego już kiedyś było zrobione: http://hostuje.net/file.php?id=99899776f8c2a1d01f784a296c564b93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 07.12.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 dzięki za link .... no tak, ale to dalej jest nie to o co mi chodzi .... to taki zlepek tekstów z forum na dany temat ... a mi chodzi o "opracowanie" a nie" dzieła zebrane".mniejsza o to zabieram się do roboty ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniowy 07.12.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 świetnie, powodzenia, czekamy na efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 07.12.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 dzięki za link .... no tak, ale to dalej jest nie to o co mi chodzi .... to taki zlepek tekstów z forum na dany temat ... a mi chodzi o "opracowanie" a nie" dzieła zebrane". mniejsza o to zabieram się do roboty ..... Życzę powodzenia i oby nie był to słomiany zapał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erok 07.12.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 witam ponownie już mi ręce opadają z tego wszystkiego pytanie: co się stanie jęzeli w górniaku bede palił od dołu? duże straty ? w ogóle nie chce się rozpalać tą metodą od góry, jężeli dam więcej PG to mi i tak cały zasyp sie czerwieni a podobno ma się spalać warstwami... nie mam pojęcia jak ustawić miarkownik, łancuszek na moje oko odchyla się za mało przez co mało powietrza jest dostarczane efekt taki że dużo grudek niedopalonych, czerownych coraz częsciej mysle o kupnie innego kotła, jakiegos z dolnym spalaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 07.12.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Witamerok zaślep ruszt pionowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erok 07.12.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 chodzi o te 'dzwiczki' w formie rusztu gdy otwieram dolne drzwi? w jakim celu to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugoboss 07.12.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 a rozpalałes jak radziłem tzn bez dmuchawy i dopiero jak sie rozpali to dmuchawa spróbuj jeszcze zabudowac 1 bok połówka cegły wtedy zasyp zrobi sie wyższy przy tej samej ilości wegla czyli jakies postępy sa mosze jeszcze spróbowac wyciąc sznur z drzwi zasypowych ale tylko od dołu Witam po tygodniowej przerwie. Zrobiłem jak proponowałeś, zabudowałem jeszcze jeden bok pieca szamotem na grubość cegły ( 6 cm ). Teraz mam zabudowany cały tył i jeden bok. Komora zasypowa znacznie się zmniejszyła ale piec już nie smoli, trochę kopci przy rozpalaniu i tworzy się jeszcze sadza w postaci lotnego pyłu, który osadza się na górnych wymiennikach w postaci czarnej "mąki" lecz nie przywiera do bocznych ścianek. Nie wiem, czy można coś na to jeszcze poradzić. Nie wiem też, czy w większości nie jest to pył unoszony przez wentylator podczas procesu wygaszania. Proces rozpalania proponowany przez Ciebie też się sprawdza a mianowicie wydaję mi się, że ilość węgla jaka jest rozpalania przy starcie jest mniejsza. Podsumowując: Przy paleniu przed zmianami, piec smolił i kopcił niemiłosiernie. Po zastosowaniu techniki palenia od góry, smolenie zmniejszyło się a zasyp 15 kg węgla ( orzech ) starczał na ok 8 godzin palenia z temp. zadaną 50 C Przy zabudowaniu tylko tylnej ścianki cegłą szamotową ( 12 cm ), smolenie ustało i piec przestaje kopcić, stałopalność bez zmian. Ostatni etap testu to zabudowa jednego boku szamotem ( 6 cm ) i rozpalanie bez dmuchawy. Efekt: piec nie smoli, kopci tylko nieco przy rozpalaniu a stałopalność wrosła do ok. 10 godzin, przy tych samych parametrach co wyżej. Myślę, że więcej to już z niego nie wycisnę. Chyba , że spróbuje jeszcze z innym węglem może to jeszcze coś zmieni w kwestii stałopalności. Straty kominowe też raczej nie za duże bo temperatura spalin utrzymuje się w granicach 75 - 90 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erok 07.12.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 (edytowane) http://zapodaj.net/f7558b155998c.jpg.html zdjęcie kotła i chyba wróce do dmuchawy... klapke PW uszczelnie zeby nie wpuszczała lewego powietrza, dmuchawe zalożę mniejszą bo miałem za mocną. i rozpalać od dołu. ma to sens? na jakiej zasadzie dobiera się dmuchawę do kotła, jest jakiś wzór? ew. z dmuchawą palić od góry... jest sens? tyle że juz bez PW nie mam pomysłu, co zrobić z takim kotłem zeby wzrosła stałopalność Edytowane 7 Grudnia 2012 przez erok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 07.12.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 http://zapodaj.net/f7558b155998c.jpg.html zdjęcie kotła i chyba wróce do dmuchawy... klapke PW uszczelnie zeby nie wpuszczała lewego powietrza, dmuchawe zalożę mniejszą bo miałem za mocną. i rozpalać od dołu. ma to sens? na jakiej zasadzie dobiera się dmuchawę do kotła, jest jakiś wzór? ew. z dmuchawą palić od góry... jest sens? tyle że juz bez PW nie mam pomysłu, co zrobić z takim kotłem zeby wzrosła stałopalność Dobrze by było jakbyś dał fotke albo szkic jak wygląda w środku to ustrojstwo twoje to coś poradzimy:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugoboss 07.12.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Poniżej zamieszczam efekty tesu Temperatura zadana 50 C, wsad 15 kg, temp. zewnątrz +6, temp. wewnątrz 22 C Czas spalania i przebieg temperatur na piecu: http://img543.imageshack.us/img543/4167/piectest01.jpg Temperatury spalin w trakcie spalania http://img87.imageshack.us/img87/9479/piectest02.jpg Zakres pracy wentylatora w trakcie spalania http://img826.imageshack.us/img826/8093/piectest03.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erok 07.12.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Dobrze by było jakbyś dał fotke albo szkic jak wygląda w środku to ustrojstwo twoje to coś poradzimy:wiggle: http://instalacjebudowlane.pl/pdf/171008ekock.pdf tutaj instrukcja, jedyne co znalazłem nad drzwiami zasypowymi jest wymiennik, takjakby 'półeczka', z górnych drzwi mogę czyścić ją - często zgarniam z niej sadzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 07.12.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Czy podobny do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rtpm 07.12.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Ja dzisiaj spróbowałem zapalić od góry w moim Zielke 18KW. Zaślepiłem dolną przerwę pod pionowym wymiennikiem zostawiając tylko tę u góry. Tym razem zaślepiłem cegłami od tyłu. Rozpaliło się tym razem ładnie i bezproblemowo (inaczej drewienka ułożyłem). Paliło się małym ogniem z początku. Przez ponad godzinę miałem 40st., co mogło być spowodowane rozpalaniem "zimnego domu". Węgiel ładnie się gazował, rozpaliło się do 60st. Przymknąłem więc klapkę popielnika - przez niego puszczałem PG. KPW brak, powietrza wtórnego w ogóle brak. Niestety węgiel zajął się cały. Po dwóch godzinach otworzyłem drzwiczki rusztowe i zauważyłem, że żar doszedł do samego dołu Ten kocioł jest dizurawy jak ser szwajcarski, drzwiczki mają szpary (co widać na fotkach z albumu i siekierą). Cóż, może uda się kiedyś spalać powoli warstwami Nagrałem filmik jak zachowuje się ogień, gdy zamykam/otwieram drzwiczki popielnika. https://plus.google.com/photos/116122154689583411708/albums/5819287571010028257?authkey=CJrJ0_CVrp-MBQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.12.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 http://instalacjebudowlane.pl/pdf/171008ekock.pdf tutaj instrukcja, jedyne co znalazłem nad drzwiami zasypowymi jest wymiennik, takjakby 'półeczka', z górnych drzwi mogę czyścić ją - często zgarniam z niej sadzę To jest ten kociołek http://1.bp.blogspot.com/_K23makPk3e4/TNP_1dkGF0I/AAAAAAAABHY/01j2Ks6erwo/s1600/Centrometal_013.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erok 07.12.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 (edytowane) dokładnie to jest to , co wkleił kolega wyżej co możecie poradzić? jak w tym czymś palić? myśle że palenisko jest dość duże i może tył zastawić cegłą szamotową? ciągle mi chodzi powrót do dmuchawy jakiejś dobrze dobranej teraz się pali w piecu z uchyloną dolną klapką i nie ma 50C a cała kupa żaru Edytowane 7 Grudnia 2012 przez erok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H3nio 07.12.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Witajcie ponownie. Kocioł: Dworek ZN 17kW Dzisiaj nabyłem cegły szamotowe i chciałbym nimi odpowiednio wyłożyć palnik. Na razie położyłem jedną cegłę tak jak na obrazku w załączniku (kolor złoty), dalej liczę na jakąś podpowiedź. Ponadto dzisiaj kocioł popracował bez nadmuchu na naturalnym ciągu (PG z popielnika), zamknąłem szczelnie wlot dmuchawy, docelowo ją usunę, ale na razie dla wygody obsługi pozostałych użytkowników musi zostać. Załadowałem 12 kg węgla (orzech) i niestety po 60 min. od rozpalenia zajął się cały zasyp, pewnie znowu brak gdzieś szczelności. Stałopalność w porównaniu do pracy z dmuchawą jest prawie taka sama. Może jednak lepiej będzie zaślepić dół i spróbować od góry z nadmuchem... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.12.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 dokładnie to jest to , co wkleił kolega wyżej co możecie poradzić? jak w tym czymś palić? myśle że palenisko jest dość duże i może tył zastawić cegłą szamotową? ciągle mi chodzi powrót do dmuchawy jakiejś dobrze dobranej teraz się pali w piecu z uchyloną dolną klapką i nie ma 50C a cała kupa żaru A mogłeś jeszcze kupić taka wersja była tego kotła z CWU : http://1.bp.blogspot.com/_K23makPk3e4/TNP_8XKamOI/AAAAAAAABHo/KvKnOmGCszY/s1600/Centrometal_015.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.12.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 (edytowane) dokładnie to jest to , co wkleił kolega wyżej co możecie poradzić? jak w tym czymś palić? myśle że palenisko jest dość duże i może tył zastawić cegłą szamotową? ciągle mi chodzi powrót do dmuchawy jakiejś dobrze dobranej teraz się pali w piecu z uchyloną dolną klapką i nie ma 50C a cała kupa żaru http://img713.imageshack.us/img713/1325/ekockshema2.jpg Weź kolego dobrze najpierw wyczyść kociołek w środku wyskrob i te półeczki wyszoruj . Sprawdź czy te blachy (kierownice przy drzwiczkach zasypowych) narysowane na czarno na rysunku powyżej masz szczelne i pozamykane w trakcie palenia tak jak tam jest pokazane,one są ruchome i się odchylają pierwsza do zasypu druga wyżej do czyszczenia wymiennika. Edytowane 7 Grudnia 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erok 07.12.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 mam je pozamykane w trakcie palenia, ta górna odchylaa się, jeżeli otwieram drzwi zasypowe i wydaje się być szczelna gdy przytrzymuje ją domkniętą przy o otwartych górnych drzwiczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts