animuss 07.12.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 mam je pozamykane w trakcie palenia, ta górna odchylaa się, jeżeli otwieram drzwi zasypowe i wydaje się być szczelna gdy przytrzymuje ją domkniętą przy o otwartych górnych drzwiczkach Masz mieć je tak ustawione jak na rysunku ,wystarczy mała nieszczelność tej górnej kierownicy przy grodzi lub po bokach i cały strumień ciepła skróci sobie drogę pomijając połowę wymiennika wtedy sprawność kociołka spada sprawdź dobrze . http://img593.imageshack.us/img593/5566/centrometal013.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erok 07.12.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 wiem, wydaje się szczelne, otworzyłem górne drzwi i przydusiłem ta górna kierownicę do wymiennika zamykając drzwiczki gorne, domykaja ta kierownicę ale czy do konca szczelnie tego juz nie powiem da się jakos wyczyscić ostatnią cczęść wymienika ? tą część nad górna kierwonicą? tteraz jest taka sytuacja w kotle ze jest 1/3 zasypu mocno niedopalonego, czerwonego i dającego mało ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.12.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 wiem, wydaje się szczelne, otworzyłem górne drzwi i przydusiłem ta górna kierownicę do wymiennika zamykając drzwiczki gorne, domykaja ta kierownicę ale czy do konca szczelnie tego juz nie powiem da się jakos wyczyscić ostatnią cczęść wymienika ? tą część nad górna kierwonicą? tteraz jest taka sytuacja w kotle ze jest 1/3 zasypu mocno niedopalonego, czerwonego i dającego mało ciepła Będziesz musiał do sprawdzenia szczelności tej blachy po wygaszeniu zamknąć górne drzwiczki wsadzić lustro na dole w drugie drzwiczki i poświecić latarką . Żeby wyczyścić ostatnią część wymiennika musisz zdjąć tą blachę jest na haczykach albo jakiś zawieszkach odchyl lekko do siebie i przez rękawice spróbuj wymacać jak to jest zmontowane .Jeżeli nigdy jeszcze nie czyściłeś tam to sprawność na pewno wymiennika spadła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erok 07.12.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 ale napewno ta blacha jest tak zamontowana że w jakiś sposób mozna ją zdjąć, tak? czym czyścić ścianki wymiennika? jeżeli wkoncu już jutro ogarne ten kocioł - jak w nim PALIC?! jak ustawić miarkownik żeby bardziej drzwiczki dolne się odchylały? próbuje coś zmieniać ale ciągle mały jest kąt otwarcia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 07.12.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 (edytowane) Witam, czy to zaznaczone na fioletowo, to szamot? jak ustawić miarkownik żeby bardziej drzwiczki dolne się odchylały? próbuje coś zmieniać ale ciągle mały jest kąt otwarcia.. Zrób tak jak pisał chyba animuss wydłuż ramię miarkownika, tam gdzie wisi łańcuszek. Im to ramię będzie dłuższe tym będzie mocniej otwierać klapkę PG. Pozdrawiam. Edytowane 7 Grudnia 2012 przez tomek 1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erok 07.12.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Nie, fabryczna częśćpatrząc na to z zewnątrz, są to tak jakby ząbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 07.12.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Nie, fabryczna część patrząc na to z zewnątrz, są to tak jakby ząbki rozwiń myśl, chodzi Ci o mój powyższy post??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erok 07.12.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 tak, o szamot problem w tym że juz mam na maxa ramie wysunięte i jest nie ciekawie A czy ta cześć drążka z dziurką na łancuszek musi być niżej od drugiej części drązka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 07.12.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 erok co do miarkownika to zrób tak, na czerwono, a na zielono zaznaczyłem miejsce otworu na łańcuszek Co prawda nie jest to za ładny rysunek, ale powinieneś mniej więcej zrozumieć o co chodzi. Tu jest jeszcze opis co można przerobić w samym miarkowniku. http://zielonestrony.pl/miarkownik-ciagu-regulus/ Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.12.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 (edytowane) ale napewno ta blacha jest tak zamontowana że w jakiś sposób mozna ją zdjąć, tak? czym czyścić ścianki wymiennika? jeżeli wkoncu już jutro ogarne ten kocioł - jak w nim PALIC?! jak ustawić miarkownik żeby bardziej drzwiczki dolne się odchylały? próbuje coś zmieniać ale ciągle mały jest kąt otwarcia.. Blachę na pewno można zdjąć najprawdopodobniej podnosząc ją w górę , ścianki wymiennika musisz oczyścić do blachy jeżeli jest sadza jak guma -smoła to musisz skrobać. Zapal go od góry normalnie z miarkownikiem zobaczymy czy osiągnie wyższą temperaturę ,za niską temperaturę winisz mały kąt otwarcia klapki może po porządnym wyczyszczeniu kotła taka dawka powietrza wystarczy. Edytowane 7 Grudnia 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.12.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 tak, o szamot problem w tym że już mam na maxa ramie wysunięte i jest nie ciekawie Można jeszcze powiększyć kat otwarcia klapki przez przesunięcie mocowania łańcuszka w klapce, bliżej do jej zawiasów ,może jednak wystąpić problem podnoszenia jej przez miarkownik bo czym bliżej zawiasów klapka staje się cięższa a miarkownik ma określony ciężar który może targać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 07.12.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Można jeszcze powiększyć kat otwarcia klapki przez przesunięcie mocowania łańcuszka w klapce, bliżej do jej zawiasów ,może jednak wystąpić problem podnoszenia jej przez miarkownik bo czym bliżej zawiasów klapka staje się cięższa a miarkownik ma określony ciężar który może targać . chyba, że jeszcze zegnie i tym samym wydłuży uchwyt mocujący łańcuszek w samej klapce PG, a to przy okazji przyczyni się do odciążenia miarkownika, bo dłuższe ramię mniejsza siła. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek438 08.12.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Koledzy wczoraj usłyszałem huk w kominie. Wyskoczyła wyczystka z obudowy komina tzn jedną stroną trochę wyszła. W kotle palił się już koks, nie było zadymionej komory spalania. Czym ten wybuch mógł być spowodowany? Pale jeszcze niestety z dmuchawą ale mam ją mocno zdławioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 08.12.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Koledzy wczoraj usłyszałem huk w kominie. Wyskoczyła wyczystka z obudowy komina tzn jedną stroną trochę wyszła. W kotle palił się już koks, nie było zadymionej komory spalania. Czym ten wybuch mógł być spowodowany? Pale jeszcze niestety z dmuchawą ale mam ją mocno zdławioną. myślę że taki efekt może nastąpić przy zapłonie CO musiała nastapic synchronizacja odpowiedniej temp. i powietrza ale nie do końca idealna dlatego ten wybuch. Edytowane 8 Grudnia 2012 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H3nio 08.12.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Witajcie ponownie. Kocioł: Dworek ZN 17kW Dzisiaj nabyłem cegły szamotowe i chciałbym nimi odpowiednio wyłożyć palnik. Na razie położyłem jedną cegłę tak jak na obrazku w załączniku (kolor złoty), dalej liczę na jakąś podpowiedź... Ktoś podpowie jak odpowiednio ułożyć te cegiełki w tym kociołku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek438 08.12.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 myślę że taki efekt może nastąpić przy zapłonie CO musiała nastapic synchronizacja odpowiedniej temp. i powietrza ale nie do końca idealna dlatego ten wybuch. Ach strach pomyśleć jak stanie się to częstsze albo jakiś mocniejszy wybuch będzie. Palę dopiero 2 sezon w ogóle i według metody Last Rico i pierwszy raz mi się to przytrafiło. Czy można temu jakoś zaradzić? czy ktoś miał coś podobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 08.12.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Koledzy wczoraj usłyszałem huk w kominie. Wyskoczyła wyczystka z obudowy komina tzn jedną stroną trochę wyszła. W kotle palił się już koks, nie było zadymionej komory spalania. Czym ten wybuch mógł być spowodowany? Pale jeszcze niestety z dmuchawą ale mam ją mocno zdławioną. Wybuch był spowodowany nagromadzeniem się gazów ,sterownik załączył dmuchawę po dłuższej przerwie postoju ,ustaw przedmuchy na sterowniku ,wtedy się włączy wentylator na chwilę bez względu na osiągniętą zadaną temperaturę .Masz pewnie klapkę przed dmuchawą ,wszystko szczelnie ,przy niskich -ujemnych temperaturach możesz zamiast przedmuchów pod dźwignię klapki podstawić coś żeby nie opadała do końca ,sprawdź o ile podskoczy temperatura z uchyloną klapką ,reguluj wysokością jej rozwarcia tak żeby temperatura się ustabilizowała lub malała , przy takim ustawieniu dmuchawa rzadziej będzie się włączać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 08.12.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Ach strach pomyśleć jak stanie się to częstsze albo jakiś mocniejszy wybuch będzie. Palę dopiero 2 sezon w ogóle i według metody Last Rico i pierwszy raz mi się to przytrafiło. Czy można temu jakoś zaradzić? czy ktoś miał coś podobnego? Jak chcesz palić w/g Last Rico to musisz wywalić dmuchawę założyć miarkownik i 2 klapki PG i K+PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 08.12.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Ktoś podpowie jak odpowiednio ułożyć te cegiełki w tym kociołku? A co jest nie tak w nim, paliłeś od góry, czy dołu ,czym palisz ? masz tam ruchome ruszta chcesz zrobić dolniaka i palnik z cegły szamotowej Edytowane 8 Grudnia 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek438 08.12.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Wybuch był spowodowany nagromadzeniem się gazów ,sterownik załączył dmuchawę po dłuższej przerwie postoju ,ustaw przedmuchy na sterowniku ,wtedy się włączy wentylator na chwilę bez względu na osiągniętą zadaną temperaturę .Masz pewnie klapkę przed dmuchawą ,wszystko szczelnie ,przy niskich -ujemnych temperaturach możesz zamiast przedmuchów pod dźwignię klapki podstawić coś żeby nie opadała do końca ,sprawdź o ile podskoczy temperatura z uchyloną klapką ,reguluj wysokością jej rozwarcia tak żeby temperatura się ustabilizowała lub malała , przy takim ustawieniu dmuchawa rzadziej będzie się włączać . Mam ustawione przedmuchy co 15 min ale może wydłużę czas owego przedmuchu bo być może za krótki przy zdławionej dmuchawie. Spróbuję jeszcze z tą klapką od dmuchawy. Kocioł jest dość szczelny także bez załączenia dmuchawy nie rozbuja się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts