dex001 09.02.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 BO MA PODPISANY KONTRAKT Z FIRMA POGRZEBOWĄ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lysy1l 09.02.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Dex001, jak Ci się zacina Caps Lock, to zmień klawiaturę. Ciulato to wygląda, jak ktoś pisze dużą czcionką, a Ty masz właśnie jakiś taki dziwny zwyczaj podkreślania swoich emocji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 09.02.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Ja wyłączyłem dmuchawę o godz. 12 zasypałem 25 kg węgla ziemowit i jadę na miarkowniku. O godz. 15 30 w kotłowni pisk czujnika tlenku węgla. Z KPW co chwila lekkie dmuchnięcie gazów, na czujniku 70 ppm, nie był to jeszcze ciągły alarm. Teraz jest już dobrze, tylko z wkładu kominowego słychać kapanie, a temp. spalin niższa od wody wylotowej CO. KPW śr.36 mm w środku prosto w zasyp. dziwne:eek: u mnie nigdy czegos takiego nie było a posiadam czujnik CO i aby KPW coś wyrzucało wojtek prowokacja czy "cuś" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomm 09.02.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 albo ciąg komina coś nie tak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVE5074 09.02.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Tak po pierwszych testach na nowej KPW (rura 5/4" puszczona od dołu kotła przez wymiennik nad zasyp- dzięki doradztwu ZUG-a) kociołek się oczyszcza wszystko jest tak jak pisał ZUG i inni koledzy ale... apetyt rośnie w miarę jedzenia hehe - a może by tak jakiś deflektorek dać? jutro niedziela to wrzucę zdjęcia może coś podpowiecie? Ps. Wielkie dzięki jeszcze raz za porady i za "anielską cierpliwość" i zrozumienie nie wszyscy mają tak opanowane procesy spalania i ludziska jak im nie wychodzi szybko się zniechęcają a dzięki temu forum i tym co wcześniej ślęczeli w kotłowniach - ja nie muszę tego robić tylko korzystam z wiedzy innych hmm i to za darmo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.02.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 (edytowane) Muszęprzyznać koledze robitowi rację. palę w kotle miałem i zasyp 35 kg starcza mi na dobre 24h przy -8 na dworze, miał kosztuje 450zł/t. I dmuchawa nie wychładza mi pieca, 35 kg na 24h przy -8 na dworze to sporo zjada ,mi przy tej temperaturze zjada 25kg groszku po 600zł Edytowane 9 Lutego 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 09.02.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Dex001, jak Ci się zacina Caps Lock, to zmień klawiaturę. Ciulato to wygląda, jak ktoś pisze dużą czcionką, a Ty masz właśnie jakiś taki dziwny zwyczaj podkreślania swoich emocji . PRZEPRASZAM:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 09.02.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 dex001 poprzednia czcionka nie była taka zła:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 09.02.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 (edytowane) DS tadwoj A ja myślałem że komora zasypowa, to jest jednocześnie płaszcz wodny. Tzn. że w moim dolniaku to boki i przód paleniska to tylko sama blacha, a tylko wiszący wymiennik i ten daszek to jest wymiana ciepła?[/ Ten Twój kocioł starasz się zaadoptować na dolniaka. Ta pozioma półka coś by znaczyła, ale tylko w kotle palonym od góry. Boki kotła -również, ale tylko w GS. W DS możesz po otwarciu klapy zasypowej położyć rękę na górze. Tam może być ciepło, wilgotno, dymiąco, ale temp. jest niska; Ale oczywiście w całym korpusie płaszcz wodny jest. Palenie w adoptowanym kotle (śmieciuchu) na DS, zdecydowanie ogranicza powierzchnię wymiany ciepła. Odpada duuuużo dm2 powierzchni komory załadunkowej. Jednocześnie, doskonałe dopalanie gazów oraz intensywność takiego palenie (czytaj sprawność) powoduje, że kocioł wystarcza ! Ten przykład powinien pokazać różnicę w sprawności śmieciuch i zrobionego z niego DS. Zdecydowanie mniejsza powierzchnia odbioru ciepła a kociołek wyrabia.... Bo spala się to, co normalnie wylatuje kominem. To jest ta różnica. No jest jeszcze jedna. Mniej węgla się spali. Edytowane 9 Lutego 2013 przez jacbelfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 09.02.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 wojtek prowokacja czy "cuś" Nie prowokacja, a komin dzień wcześniej czyszczony i kocioł też zgrubsza, po tym jak przedwczoraj rano czujnik mnie obudził, ale wtedy spodziewałem się tego, tylko nie chciałem po ciemku wchodzić i czyścić. Ciąg niespecjalny , wkład chwilowy śr tylko 120mm 6m wysoki w kotle kanały pionowe, zimne spaliny, i początkujący palacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 09.02.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 dex001 poprzednia czcionka nie była taka zła:D wiem kolego:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 09.02.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 (edytowane) Tom1000k Muszę się tu włączyć w dyskusję i przyznać koledze robitowi rację. Też palę w kotle z Pleszewa miałem i zasyp 35 kg starcza mi na dobre 24h przy -8 na dworze, co jest osiągiem nieporównywalnie lepszym niż kolegi ZUGA, bo mój miał kosztuje 450zł/t. I dmuchawa nie wychładza mi pieca, bo jest ustawiona na minimalne przedmuchy, które dostarczają tylko niezbędną ilość powietrza do spalania, co przy szczelnym kotle zasypanym do pełna miałem jest niezbęne. Też się tak rajcowałem Spróbuj jednak nawalić do Twojego kotła WĘGLA. Zapal tak jak teraz. Nie chcę się wymądrzać- napisz jak wyszło. Też to przerabiałem . Miał za 400, węgiel za 550( stara dane, sprzed 5 (?) lat), ale palenie 2 razy dłuższe. I wtedy forum nie znałem. Kocioł miał 2,5 m2. Dobry węgiel , wróciłem po 36 h i jeszcze się paliło. Pociąłem kocioł na złom, a potem zacząłem czytać Muratora... Spróbuj taki grubszy sort zapalić BEZ DMUCHAWY. Tylko 1 dzień testów. Napisz co wyszło. Sylwek_kwiecien- jeżeli już jesteś taki czuły, to wiedz, że tematu byśmy nie pociągnęli. Warto też trochę wyluzować. Tutaj od wielu stron jest CZAT, bo wszystko zostało już napisane . Skup się na tym co napisałeś, bo na razie tylko pytasz, a chciałeś: Szanowni koledzy/koleżanki jak już pisałem, będę informować na bieżąco o przeróbkach i efektach. Minął miesiąc i czekamy Edytowane 9 Lutego 2013 przez jacbelfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 09.02.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Nie prowokacja, a komin dzień wcześniej czyszczony i kocioł też zgrubsza, po tym jak przedwczoraj rano czujnik mnie obudził, ale wtedy spodziewałem się tego, tylko nie chciałem po ciemku wchodzić i czyścić. Ciąg niespecjalny , wkład chwilowy śr tylko 120mm 6m wysoki w kotle kanały pionowe, zimne spaliny, i początkujący palacz. jutro dmuchawę montuję bo widzę że miarkownik to istna śmierć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwek_kwiecien 09.02.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Minął miesiąc i czekamy ...Spójrz w moją sygnaturę Chodzi mi żeby nowi palacze nie uciekli z forum jak zobzaczą tyle stron- nie taki był zamysł wątku, prawda? ...Pokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 09.02.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 ...Nie zrozumcie mnie źle. koledzy, co Wy sobie jaja robicie? śmiecicie. To nie czat. Sobie prywatne widomości piszczie, i tak jest masa treści, i jeszcze wasze "przemyślenia" PZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 09.02.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 jacbelfer jak to jest z tą sprawnością miedzy GS a DS?widzę że sprytny kalkulator masz w stopce.pytam ponieważ mamy te same domy tzw. szałasy w 170m2 i ja spalam aktualnie nie całe 28kg na dobęa u ciebie około 40kg na dobę bo już nic z tego nie rozumie. to jest dość duża różnica biorąc nawet pod uwagę położenie geograficzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 09.02.2013 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 jacbelfer jak to jest z tą sprawnością miedzy GS a DS? http://allegro.pl/cieplomierz-firmy-apator-elf-i3018261404.html Ale ma wadę, przy róznicy zasilania i powrotu poniżej 3 st.C przestaje liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 09.02.2013 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 jakoś nie bardzo widzę w okresie przejściowych palenie w DS jak tam niema podtrzymania bo zaraz batory z gwizdka.musi być b. dobrze dobrany do potrzeb bo w przeciwnym razie to same problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacet100 10.02.2013 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 ... wiedz, że tematu byśmy nie pociągnęli. Warto też trochę wyluzować. Tutaj od wielu stron jest CZAT, bo wszystko zostało już napisane .... "Wszystko" ? Oczywista nieprawda z którą nie warto nawet polemizować. Poczatujcie gdzie indziej skoro już wszystko wiecie o paleniu i niczego więcej nie spodziewacie się tu dowiedzieć. Sylwek i Łysy mają rację. Ludzie tu szukają informacji i porad, a przewijają coraz więcej postów z pierdołami a wielu pewnie ucieka. Wam się fajnie nawija a dla innych to mordęga wyszukiwanie czegoś wartościowego w tym śmietnisku nic nie wnoszących postów, z emotkami, pisanych wielkimi literami (krzyk-po co?), niechlujnych, z wielkimi a niepotrzebnymi cytatami. Szanujcie pracę założyciela wątku i innych ludzi którzy tu szukają informacji i pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek37 10.02.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Chyba nie w każdym kociołku da się zamontować miarkownik np. w moim jak to zrobić? Szukam już od jakiegoś czasu dolnych drzwiczek, takich z klapka pod miarkownik i d..a zbita, nigdzie nie ma:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts