hary2006 13.02.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 pooglądałem i mam już koncepję Tylko skąd spawarkę wziąsc, mieszkam dopiero 4 miesące i nie znam sąsiadów ZUG, sugerujesz jakis daszek? chciałem wyłozyc boki kotła płytami szamotowymi cienkimi i tylną ściankę cegłą, a na to daszek. tyle że mam ruchomy ruszt i muszę najpierw zrobic jakąs konstrukcję na nim. Wogóle widziałem że ktos kiedys zrobił na ruszcie wodnym drugi ruszt, co to daje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 13.02.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 pooglądałem i mam już koncepję Wogóle widziałem że ktos kiedys zrobił na ruszcie wodnym drugi ruszt, co to daje? Wyższa temperaturę przy ruszcie, lepsze napowietrzanie (powietrze przez kształt rusztu jest przyspieszane), ogólnie lepsze spalanie. Wady to łatwo zatyka sie popiołem, jak się troche poforsuje to szlaka zostaje, komplikacje albo calkowity brak mozliwości wyjęcia żaru i wsypania go na góre zasypu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 13.02.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 faktycznie mogłby byc problem z wyciaganiem żaru ale skoro korzysci są tak duże-chyba warto cos wykkombinowac, coś na tyle łatwo demontowalnego, żeby własnie w razie zatkania rusztu szlaką, można było to szybko usunąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 13.02.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 ZUG, sugerujesz jakis daszek? chciałem wyłozyc boki kotła płytami szamotowymi cienkimi i tylną ściankę cegłą, a na to daszek. tyle że mam ruchomy ruszt i muszę najpierw zrobic jakąs konstrukcję na nim. Wogóle widziałem że ktos kiedys zrobił na ruszcie wodnym drugi ruszt, co to daje? Musisz coś pomyśleć aby utrudnić PW zbyt szybki ujście do wymienników aby dobrze się zmieszał z gazami w przeciwnym razie efekt wypalania gazów będziesz miał mizerny i szybko się zasyp będzie zajmował. Nie wiem jak to z "manualnością" aby owy deflektor zawieszać na tym KPW ale coś po kombinuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz24 13.02.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Czy ktoś potrafi matematycznie przeliczyć, jaki uzysk otrzymamy w wyniku spalania, jeżeli w miejsce powietrza -2 dostarczymy powietrze +4. Kaloryczność węgla wynosi 25 MJ. Ilość spalonego węgla to 1000 kg (tona). Da się to jakoś "rozkminić" ? Comet Dla Ciebie brawo ! Od razu pomagasz. pleban68 Musisz dać od razu 4 sztuki. jacbelfer, do tego potrzebne jest znajomość ciepła właściwego powietrza, wynosi ono 1005 J/kg*K. Oprócz tego trzeba znać ilość powietrza potrzebnego do spalenia 1kg węgla, wynosi ona ok 7m3, z gęstości powietrza 1,23kg/m3 otrzymamy 8,61 kg. Po przekształceniu wzoru na ciepło właściwe otzymamy Q=c*m*deltaT czyli Q=1005*8,61*6 czyli Q=51918,3 J czyli około 51kJ na każdy kg węgla. Na tone masz 51000kJ. Wychodzi że zaoszczędziłbyś ok 2 kg węgla, skoro kilogram to 25000kJ. Sprawdz moje obliczenia u kolegi który uczy fizyki ale i też inni forumowicze niech sprawdzą. Wpadłem na to podczas wczorajszego zasypiania i głowy za poprawność nie daje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomm 13.02.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 panowie czy cięńszy szamot nie bedzie lepszy na te czapki szamotowe? ,, czy grubszy nie akumuluje zbyt wiele przez co jest strata??tak patrze w kociołek i się zastanawiam. wydaje mi się ze cieńszy rozgrzeje się do duzo większej temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVE5074 13.02.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 A to moja KPW podczas zapalania nadmieniam że drzwiczki mam całe a wlot jest na dole kotła koło wyczystki rura 5/4"- więcej zdjęć się nie dało bateria padła. Myślę o jakimś deflektorze jak się zbiorę w sobie może coś wymyślę no chyba że ktoś wcześniej jakiś pomysł podrzuci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 13.02.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 AVE5074Rurę ciągniesz przez wymiennik ciepła? Opiera się o ścianki kotła, czy zawieszona jest przez środek wymiennika? Zasysa mocno po zamknięciu drzwiczek załadowczych? Widać efekty z podgrzanego PW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 13.02.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) panowie czy cięńszy szamot nie bedzie lepszy na te czapki szamotowe? ,, czy grubszy nie akumuluje zbyt wiele przez co jest strata??tak patrze w kociołek i się zastanawiam. wydaje mi się ze cieńszy rozgrzeje się do duzo większej temperatury Vld wrzucił kiedys do sieci zależności temperatur na powierzchni szamotu od jego grubości, jak znajdę to wkleję chyba, że on sam pomoże i wrzuci to tutaj. Zaraz go o to poproszę na priva. Edytowane 13 Lutego 2013 przez Szponi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.02.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 obrazek pochodzi z tego poradnika http://www.bape.com.pl/Portals/0/Poradnik.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolajewicz 14.02.2013 03:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Witam!Górne spalanie ma sens i sprawdza się gdy kocioł ma odpowiedni ruszt. Przy innym kotle gdzie przerwa pomiędzy rusztami wynosi 7- 8 mm nie zdaje egzaminu. Podczas spalania popiół opadając na dół nie spadnie do popielnika ale właśnie zatrzymuje się w przerwach co uniemożliwia dostęp powietrza potrzebnego do palenia. I tutaj kończy się cała zabawa w ekonomię spalania i ochronę środowiska. Próbowałem i nie zdało egzaminu. Kilka razy musiałem schodzić do kotła, żeby udrożnić ruszt. Poza tym czas potrzebny do nagrzania wody wynosi około dwóch, trzech godzin od momentu odpalenia zimnego kotła. W moim pleszewskim kotle z nadmuchem i elektrycznym sterownikiem taki czas to niespełna pół godziny i woda osiąga temp. 50 stopni. Możliwe,że popełniłem jakiś błąd i może ktoś mi podpowie jak to usprwanić. Pozdrawiam. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomm 14.02.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) obrazek pochodzi z tego poradnika http://www.bape.com.pl/Portals/0/Poradnik.pdf dzięki ,,, no to wychodzi na to im grubiej tym lepiej Edytowane 14 Lutego 2013 przez toomm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 14.02.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 @ mikolajewicz a czym Ty to palisz że przy jednym cyklu masz tyle popiołu, żeby aż tak ograniczał dopływ powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 14.02.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) obrazek pochodzi z tego poradnika http://www.bape.com.pl/Portals/0/Poradnik.pdf bardzo ciekawy poradnik. jest tam napisane odnośnie wpływu ceny na paliwa ze względu na zmniejszanie zasobu i nie do końca bym się z tym zgodził dla tego ponieważ u nas PL działa inny system a mianowicie "dojenia" z ludzi od czego jesteśmy zależni. ceny kilka lat wstecz owsa góra 200zł za tonę i jak tylko ludzie zaczeli tym palić to proszę sprawdzić ile teraz tona kosztuje a to sie raczej nie kończy biorąc nawet pod uwagę że trochę wzrosła obsługa aby owy owies znalazł sie u gospodarza. Także cokolwiek człowiek by nie wymyślił czym możemy się ogrzać zaraz to raptownie zwiększa swoją wartość także chyba lepiej samemu coś wymyślić i nie chwalić sie tym bo w przeciwnym razie d..pa zbita. a sposób sprzedaży drewna jest czystym oszustwem konsumenta. i dlatego widzę że jesteś bardziej przychylny do kotła na biomasę i w calę się nie dziwie bo ja jakbym mial wymienić kociołek to właśnie byłby kociołek na biomasę z tym że chodzi mi po głowie aby posiadać własną peleciarkę która powinna się wrócić zważywszy na cenny pelletu. Tylko trzeba wsiąść pod uwagę aby mieć dostęp do surowców i miejsce na to wszystko i znając życie to owe surowce będą windować ceny. Edytowane 14 Lutego 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 14.02.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 mikolajewicz kolego jak lipnym węglem palisz to masz takim problemu mnie szczeliny są max 10mm i faktycznie jak węgiel jest kiepskiej jakości to popiół przy koncowej fazie kołkuje.ale to jest wina węgla nie rusztu ,a że takie gó...o sprzedają to już inna sprawa.teraz palę całkiem innym węglem i tego problemu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 14.02.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 i dlatego widzę że jesteś bardziej przychylny do kotła na biomasę i w calę się nie dziwie bo ja jakbym mial wymienić kociołek to właśnie byłby kociołek na biomasę. skąd taki wniosek zostałem poroszony, to wkleiłem linka jak o mnie chodzi, to mój natępny kocioł, to będzie kondensat na gaz ziemny + mała pompa ciepła do CWU. W miedzy czasie prawdopodobnie zainstaluje rekuperator, by dodatkowo zmniejszyć zapotrzebowanie. Powoli, ale coraz bardziej zaczynam mieć dość paliw stałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 14.02.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) Czy ktos mogłby podeslac mi ten poradnik na maila [email protected] bo za groma nie mogę go otworzyć. Już mam, otworzył się jakimś cudem. Edytowane 14 Lutego 2013 przez Szponi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 14.02.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 skąd taki wniosek zostałem poroszony, to wkleiłem linka jak o mnie chodzi, to mój natępny kocioł, to będzie kondensat na gaz ziemny + mała pompa ciepła do CWU. W miedzy czasie prawdopodobnie zainstaluje rekuperator, by dodatkowo zmniejszyć zapotrzebowanie. Powoli, ale coraz bardziej zaczynam mieć dość paliw stałych. a co nie chodził tobie po glowie kociołek na pellet? no to teraz jak zainstalujesz taki sprzęt to w stopce będzie "zdelegalizować kotły na paliwa stałe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 14.02.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 nie wiem co wtedy będę delegalizowałale z kotłem na pelet prócz problemów z samym peletem o których już wspominałemsą jeszcze identyczne problemy jak z podajnikami, czyli okresy przejścioweuwględniając rozpalanie, wygaszanie, prąd i okresowe wymiany grzałki ekonomiczność takiego kotła będzie tak samo niska jak podajnika na groszek. Można zamontować sobie bufor, ale po co skoro koszt ogrzewania będzie porównywalny do gazu, koszt inwestycyjny większy od gazu i komfort użytkowania mniejszy od gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H3nio 14.02.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 DS Witajcie, Urlop powoli się kończy, a efektów jak nie było tak nie ma (czyt. spalanie 2,25 kg/h) ... Po zmniejszeniu wymiarów palnika kocioł nie mógł przekroczyć 57°C (co bardzo mnie ucieszyło), niemniej jednak po 20 minutach temperatura zaczęła spadać, a z komina zaczął wydobywać się delikatny szary dymek. Tak by się działo dalej gdybym nie zainterweniował ręcznie (przerusztowanie i otwarcie drzwiczek popielnika). Tego typu sytuacja miała miejsce mniej więcej co godzinę. Co może być powodem tego stanu rzeczy? Zawieszanie się węgla (Orzech I - do 28 MJ)? Zbyt małą klapka PG? Mam nadzieje, że nie będę musiał wracać do dmuchawy. Aktualnie doprowadzam PG klapką od dmuchawy, którą sterują miarkownik MCI (może to jest powód powyższego problemu?), docelowo na wiosnę będzie zrobiona klapka na drzwiczkach od popielnika. W związku z tym już teraz powoli zastanawiam się w jaki sposób doprowadzić PW do otworów PW przy pomocy klapki po dmuchawie. Jeżeli ktoś miałby jakieś sugestie to będę wdzięczny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts