ZUG 16.02.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Przeczytaj to, jest ładnie opisane, trzeba więcej dowodów? Pozdrawiam tak ponieważ według LR zasyp już z koksowany nie jest generatorem CO a według Hes-a tak aby teoria pokryła się z praktyką trzeba by przeprowadzić pomiary a jak narzazie nikt na tym forum owych nie przeprowadził jedynie opierając się na tym zo tu przedstawiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 16.02.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 ZUG. Przepraszam że jeszcze raz zaśmiecam, ale nie odbiegam od wątku,bo wy wszyscy koledzy palicie również drewnem(chyba że rozpalacie palnikiem). Po drugie gdybyś dokładnie wszystko czytał to pod "spisem treści" LastRico udziela również obszernych informacji na temat palenia drewnem i innymi opałami i tylko on może mi zabronić tutaj pisać.Proponuję zawrzeć rozejm.ja nie będę czytać twoich a ty moich postów, albo czytaj i nie komentuj ich,bo to rzeczywiście zaśmiecanie wątku.Pozdrawiam. Ponieważ LR jest człowiekiem bardzo tolerancyjnym ale zapewniam cię w 99% chodzi o wegiel tak jak jest w tytule watku. Propozycję przyjmuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 16.02.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Panowie, a co sądzicie o takim kotle?http://piece-kra.pl/oferta/kociol-kra-d-z-dolnym-spalaniem/Mój wujek się przymierza do zakupu kotła i wyskoczył z tym. Wygląda sensownie? Czy odradzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 16.02.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 ZUG. Przepraszam że jeszcze raz zaśmiecam, ale nie odbiegam od wątku,bo wy wszyscy koledzy palicie również drewnem(chyba że rozpalacie palnikiem). Po drugie gdybyś dokładnie wszystko czytał to pod "spisem treści" LastRico udziela również obszernych informacji na temat palenia drewnem i innymi opałami i tylko on może mi zabronić tutaj pisać.Proponuję zawrzeć rozejm.ja nie będę czytać twoich a ty moich postów, albo czytaj i nie komentuj ich,bo to rzeczywiście zaśmiecanie wątku.Pozdrawiam. Kolego każdy może tu pisać i czytać ten wątek , to wolny kraj:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 16.02.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 ja proponuję aby ludzie którzy piszą o tematach odbiegających od istoty wątku zakładali swój wątek (...) A kto ciebie upoważnił do oceniania co jest na temat a co nie? Poza tym nieładnie tak ludzi wyrzucać z wątku, co w twoim wykonaniu widziałem już kilkakrotnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 16.02.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) A kto ciebie upoważnił do oceniania co jest na temat a co nie? Poza tym nieładnie tak ludzi wyrzucać z wątku, co w twoim wykonaniu widziałem już kilkakrotnie Pozdrawiam pilnuj kolego siebie. tutaj jest dużo kolegów z problemami właśnie w istocie wątku to może im pomożesz a nie zwracasz uwagę mi że reaguje na to co odbiega od tematu wątku będzie bardziej pożyteczne. nikogo nie wyrzucam jedynie zwracam uwagę aby nie robić z wątku śmietnika a niestety co nie którzy udzielają się i piszą wbrew istoty wątku. także zapoznaj się z istotą. zaczynam tym "świerzakom" nie wierzyć zawsze można wrócić po nowym nick-iem bo widzę że oni tu największy zamęt wprowadzają. Edytowane 16 Lutego 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 16.02.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Zug Wyluzuj Nie powielaj wyżej napisanych postów bo to też śmieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 16.02.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Zug Wyluzuj Nie powielaj wyżej napisanych postów bo to też śmieci ja mam wyluzować nie obraź się ale napisz coś kiedyś pomocnego a wtedy mi zwróć uwagę bo puki co to ty jedynie powielasz wypowiedzi kolegów:bash: do mnie pełno kolegów z forum piszę na priv o swoich problemach ponieważ ten wątek zaczyna się śmiecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 16.02.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Kolego za dużo się mądrzysz i WALI ci troszeczkę w kominMyślisz ze nawaliłeś tyle postów to jesteś GURU A połowa twoich wypowiedzi się powtarza i zadzierasz coraz to z nowymi kolegami Tak więc Wyluzuj bo wielu było już tu przed tobą A druga rzecz to wiele twoich wypowiedzi to same przechwałki I wielka prozba do Ciebie nie odpisuj mi bo przestaje czytać twoje posty i proszę zrób to samo:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 16.02.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Kolego za dużo się mądrzysz i WALI ci troszeczkę w komin Myślisz ze nawaliłeś tyle postów to jesteś GURU A połowa twoich wypowiedzi się powtarza i zadzierasz coraz to z nowymi kolegami Tak więc Wyluzuj bo wielu było już tu przed tobą A druga rzecz to wiele twoich wypowiedzi to same przechwałki I wielka prozba do Ciebie nie odpisuj mi bo przestaje czytać twoje posty i proszę zrób to samo:D To że odbierasz to jako przechwałki to twoja sprawa a z resztą czym ja mam sie chwalić bo nie rozumie kazdy ma prawo pisać o swoich upadkach i wzlotach. o jakim GURU piszesz odwal sie kolego masz jakieś kompleksy. nie wiesz kto tobie będzie jeszcze potrzebny w życiu a ty wyrywasz się jak "filip z konopi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pleban68 16.02.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Panowie nie kłóćcie się, bo jeszcze trochę i to forum straci sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacet100 16.02.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Kolego każdy może tu pisać i czytać ten wątek , to wolny kraj:yes: Każdy może pisać ale do licha na temat! Może jeszcze podyskutujemy o związkach partnerskich i meteorytach? Zug ma rację, Ekonomiczne spalanie węgla kamiennego to nietrafione miejsce do opisywania, jak niedrogo ogrzać dom całą zimę spalając tylko własnoręcznie pocięte gałęzie. Nie chodzi o wyganianie ale trzymanie się tematu. ZUG. Przepraszam że jeszcze raz zaśmiecam, ale nie odbiegam od wątku,bo wy wszyscy koledzy palicie również drewnem(chyba że rozpalacie palnikiem). Po drugie gdybyś dokładnie wszystko czytał to pod "spisem treści" LastRico udziela również obszernych informacji na temat palenia drewnem i innymi opałami i tylko on może mi zabronić tutaj pisać. Są inne wątki i fora, dlaczego własnie tu? Rozpalanie węgla drewnem a palenie tylko drewnem to dwie różne bajki. Przecież nie będziemy tu pisać o wszystkich rodzajach paliw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 16.02.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 LR dał nam tzw. wędkę a my zamiast coraz więcej ryb łowić to zaczynamy jakieś śmieci wyciągać.Przecież on tu przez całe życie nie będzie systematycznie przesiadywał ale cieszy mnie że są tu jeszcze ludzie tacy jak jacet100co tego porządku pilnują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 16.02.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 To że odbierasz to jako przechwałki to twoja sprawa a z resztą czym ja mam sie chwalić bo nie rozumie kazdy ma prawo pisać o swoich upadkach i wzlotach. o jakim GURU piszesz odwal sie kolego masz jakieś kompleksy. nie wiesz kto tobie będzie jeszcze potrzebny w życiu a ty wyrywasz się jak "filip z konopi" Tobie to nikt nie może zwrócić uwagi bo zaraz wywalasz go z forum Kompleksy to masz TY z Ciągłym reklamowaniem MCI +PPX Bolecki Ciekawe ile masz z utargu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 16.02.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Tobie to nikt nie może zwrócić uwagi bo zaraz wywalasz go z forum Kompleksy to masz TY z Ciągłym reklamowaniem MCI +PPX Bolecki Ciekawe ile masz z utargu? dex001 proszę cię o czym ty mówisz jedynie co pisze o tym sprzęcie to tylko a tylko że mi się sprawdził i od cała tajemnica. (a kto co używa to jego indywidualna sprawa) pisze też o węglach to i może mam prowizję z kopalni. proszę cię kolego może daj już sobie spokój i popiszmy na temat bo tam pełno kolegów ma problemy ze swoimi kociołkami i będzie to pożyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 16.02.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 OK ROZEJM ZAKOPMY ŁOPATY WOJENNE W WĘGLU:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 16.02.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 OK ROZEJM ZAKOPMY ŁOPATY WOJENNE W WĘGLU:hug: ok. bo tylko zgoda buduje a nie zgoda rujnuję ale ordnung muss sein;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 16.02.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H3nio 16.02.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) DS Cześć, Dzisiaj chciałbym Wam pokazać proces dopalania gazów w moim kociołku, w momencie gdy jest już temperatura zadana. Niestety dzisiaj wieczorem po dołożeniu znowu zaczęło coś się wydobywać z komina, dlatego proszę napisać czy według Was proces ten przebiega poprawnie. http://tinypic.com/player.php?v=2555kt4&s=6 Edytowane 16 Lutego 2013 przez H3nio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 16.02.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Tom 1000k. Witam. Oto opis mojego kominka Kominek kaflowy produkcji niemieckiej firmy san cal.Przekaz ciepła wyłącznie przez promieniowanie(brak jakichkolwiek dziur, kratek, otworów) w obudowie.Czopuch średnica 120,kafle bez glazury.Wymiary całkowite bez cokołu w cm.;wys.81 szer.62 gł.58 + cokół wys.48.Wszystko można rozebrać i poskładać w 5min.Każda ściana jest osobno w całości.Wszystkie ściany złączone kształtkami stalowymi na wcisk(bez śrub i zaprawy a mimo to 100% szczelne). Zaprawa szamotowa tylko przy połączeniu piekarnika i dolnej krawędzi drzwiczek załadowczych(jakieś 200g) .Piekarnik z termometrem do 300stopni o wymiarach w cm.;szer.35,wys.14,gł.48.Palenisko o wym.;szer.50,gł45.Moc podana przez producenta ok. 3kw.Ogrzewa w największe mrozy pomieszczenie do 40m2.Palenisko nie ma rusztu a PG doprowadzone jest prosto z drzwiczek(2 otwory fi20),regulowane klapką.Drzwiczki nie posiadają uszczelek przez co dostaje się P W w palenisku nie ma sadzy.Przed pierwszym rozpaleniem trzeba wsypać wiadro popiołu(drzewnego) .Poprzez palenie w popiele i bez rusztu drewno pali się jak grube cygaro t.z.n.1faza przechodzi w drugą prawie bez płomienia a popiół jako izolator skutecznie hamuje palenie i chroni kafle przed przegrzaniem.Zużycie paliwa;połowa klocka dębu o średnicy 25cm i długości 33cm(ciężar ok. 6kg),pali się 6-8h zależnie od temp. Jeśli ktoś myśli że to bajki,to zapraszam na kawę,ale i kolację będę musiał podać(będą pyszne tosty z kominka),bo to trochę potrwa.Ale niech stracę Pozdrowienia dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts