QIM 28.02.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Opisze ktoś swoje doświadczenia albo przemyślenia jak powinna być sterowana klapka PG? Ja mam plan na takie forum.bolecki.pl/index.php?topic=57.0 próby ręczne potwierdzają skuteczność i poprawność procesu spalania. nie u każdego się sprawdzi ale u mnie tak. Palę trochę inaczej, ale też jest czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel3410 28.02.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 QIMCzyli coś takiego, jak wcześniej opisałem, że dla "startującego" kotła max otwarcie potem do temperatury zadanej mniejsze i zamknięcie przy zadanej? testowałeś już to? U mnie powodowało to wahania wokół temperatury zadanej przez bezwładność kotła i fukanie po zamknięciu... od dziś powróciłem do sterowania proporcjonalnego i zobaczymy co z tego będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_i 28.02.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Mój kocioł fuka przy otwartym PG i PW. Jak PG się zamknie sytuacja ustępuje. I Nawet ponowne otwarcie PG nie powoduje fukania. Walczę z tym cztery miesiące.Oczywiście sytuacja dzieje się tylko po dołożeniu nowej porcji węgla. Zastanawiam się czy nie jest to spowodowane nowym węglem. Nie zarejestrowałem czy zaczęło się to po dostawie nowego węgla. Fakt że ten nowy silnie odgazowuje zadymiając mocno komorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 28.02.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) Jeśli chodzi o GS z tym fukaniem to a może jest to wina że za dużo węgla na raz się odgazowuję i każde zamknięcie PG powoduje gwałtowne wyhamowanie ,może być spowodowane że warunki do wypalenia węglowodorów są nie najlepsze i kocioł "ratuję" się PG powodując rozpalanie kolejnej warstwy węgla. Edytowane 4 Marca 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 28.02.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 QIM al'a MIQ bajerancie od razu wiedziałem że to ty:p ja się nie ukrywałem. Napisałem skąd zmiana nicka. Szczerze mówiąc myślałem, że masz tego świadomość gdy ostatnio wspominałeś, że czytałeś co piszę u boleckiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 28.02.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) pawel3410ręczne sterowanie wskazuje na poprawna pracę takiego algorytmu sterowania. U mnie działa.Dodam, że nie zależy mi aż tak na utrzymaniu temp zadanej. To nie apteka. Ma się palić, a jak trochę przeciągnie... bojler przyjmie. Edytowane 28 Lutego 2013 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 28.02.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Rozwiązaniem na fukanie jest wolniejsze zamykanie PG. Wsad mocno gazuje i stabilnie się pali w momencie zamykania PG brakuje tlenu na spalenie węglowodorów i zaczyna się spalanie detonacyjne, rozwiązaniem może być też chwilowe zwiększenie PW podczas zamykania PG np na 5 minut, ale jak to zrobić. Prościej zrealizować wolniejsze zamykanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 28.02.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 ZUG Na moje, warstwa opału- czy GS czy DS, ma jakieś znaczenie. Na moim paleniu DS, z tym opisywanym wcześniej sposobem (za znacznym ograniczeniem zużycia opału) też walę w kocioł MAŁO opału. Paląc klasycznie w DS- nie miało to znaczenia- komora po szczyt. Teraz wrzucam wiadra 8 kg. Mniejsza warstwa- lepsze spalanie. Pisał o tym kiedyś HES. Chyba VLD ?... Spalanie w warstwie. Na zimne miesiące uważam, że ... no nie wiem. Może też warto będzie zejść i dorzucić 4 razy 1 wiadro jak 2 razy po 2,5 wiadra ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 28.02.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 ; Może też warto będzie zejść i dorzucić 4 razy 1 wiadro jak 2 razy po 2,5 wiadra ?... To po Ci wyrafinowany dolniak, który z założenia ma palić w niewielkiej 10-15cm warstwie niezależnie od ilości świeżego węgla nad tą warstwa. Mógłbyś to wytłumaczyć, bo czegoś tu nie rozumiem. Spalanie w cienkich warstwach na ruszcie to jest najlepsze rozwiąznie, ale dla GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 28.02.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Rozwiązaniem na fukanie jest wolniejsze zamykanie PG. Wsad mocno gazuje i stabilnie się pali w momencie zamykania PG brakuje tlenu na spalenie węglowodorów i zaczyna się spalanie detonacyjne, rozwiązaniem może być też chwilowe zwiększenie PW podczas zamykania PG np na 5 minut, ale jak to zrobić. . Potwierdzam, bo sam to sprawdzałem, ale najlepiej jak te otwieranie PW idzie w parze z zamykaniem PG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 28.02.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) Musimy tak naprawdę wsiąść do serca to co nam piszę LR czyli:-dlaczego on pali na 41stC i ma sucho w kotle,ma sucho w kominie(pisze że ocieplić) nie potrzebuje żadnych zaworów n-drożnych i wielokrotnie pisze że palenie w GS jest paleniem spokojnym można powiedzieć niemrawym,a my walimy jakieś temp. a później się dziwimy że 2godz i żar na ruszcie i biały dym z nie wypalonych węglowodorów.Ma ustawione PW w jednej pozycji i nie cuduję że w danym momencie ma tak czy tak co ma siedzieć i tego pilnować. Edytowane 4 Marca 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 28.02.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) Rozwiązaniem na fukanie jest wolniejsze zamykanie PG. Wsad mocno gazuje i stabilnie się pali w momencie zamykania PG brakuje tlenu na spalenie węglowodorów i zaczyna się spalanie detonacyjne, rozwiązaniem może być też chwilowe zwiększenie PW podczas zamykania PG np na 5 minut, ale jak to zrobić. Prościej zrealizować wolniejsze zamykanie. Dlatego dobrze jest wziąć przykład przy konstruowaniu z miarkownika mechanicznego z opóźnionym przymykaniem które wyhamowuje kociołek. Używam mechaniczny we współpracy z miarkownikiem MCI właśnie na to stopniowe i opóźnione przymykanie. Edytowane 28 Lutego 2013 przez rybniczanin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 28.02.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) artur Wsad nie może mocno gazować bo i po co w jakim celu. u mnie zamyka szybko i nic nie fuka jak zamyka. A jak by od tego zależało to sprzęt boleckiego moge do kosza wyrzucić praca kotła ma być stabilna i żadne fukanie nie jest nam groźne. Ale każdy ma swoje doświadczenia. Edytowane 4 Marca 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 28.02.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) ZUG, MIQ było tu zajęte. mam wrażenie ze o coś mnie podejrzewasz. że nie było reakcji znajomości Edytowane 28 Lutego 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 28.02.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 artur11 sterowanie z regulatorem pokojowym swoje robi O co chodzi z tym regulatorem? Można z domu ustawiać temperaturę na piecu? Działa automatycznie i przymyka piec jak w domu ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 28.02.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 O co chodzi z tym regulatorem? Można z domu ustawiać temperaturę na piecu? Działa automatycznie i przymyka piec jak w domu ciepło? dokładnie chodzi o PPX ma wiele funkcji tutaj możesz poczytać: http://bolecki.pl/ppx.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 28.02.2013 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Coraz częściej zdarza się - że ludzie czytają informacje umieszczane na żywności... Coś ich uczula, a coś nie, chcą więc mieć jakiś wpływ na to co jedzą (czyli co przyjmują do wewnątrz). Ci ludzie, wiedzą już że uczulenie to skutek ciągłego atakowania organizmu wybranym alergenem. E 104 żółcień chinolinowa Występowanie: napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast; Działanie: powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę. E 110 żółć pomarańczowa Występowanie: gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, sosy, płatki zbożowe, marmolady; Działanie: powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci. E 122 azorubina Występowanie: aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby piekarnicze i cukiernicze; Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość. E 123 amarant Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki; Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze. E 124 czerwień koszenilowa Występowanie: kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku; Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u dzieci. E 127 erytrozyna Występowanie: owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe; Działanie: dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny dla osób z chorą tarczycą. E 131 błękit patentowy Występowanie: barwione słodycze, lody; Działanie: niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy. E 132 indygotyn Występowanie: słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje; Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie rakotwórcze. E 142 zieleń Występowanie: słodycze, lody, kremy; Działanie: reakcje alergiczne, astmatyczne. E 150a – E150d karmel Występowanie: słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne; Działanie: problemy żołądkowo-jelitowe, może prowadzić do nadpobudliwości. E 151 czerń brylantowa Występowanie: wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie kawioru), galaretki; Działanie: niebezpieczny dla osób nadwrażliwych na salicylany, może być przekształcony w jelicie do szkodliwych związków. I jeszcze 1500 innych trucizn. --------------------------------------------- Uczulenie można porównać do codziennego jeżdżenia czołgiem po trawie. Pierwszy przejazd - nic się nie zmienia, trawa szybko wstaje i rośnie dalej. Drugi już gorzej. Trzeci --- niszczy korzenie, czwarty niszczy już wszystko. Widać surową ziemię bez życia, trawy nie ma - i prędko jej tu nie będzie. System odpornościowy ZOSTAŁ złamany... Alergia staje się coraz bardziej powszechna - bo środowisko jest niszczone stale. W dzień i w nocy. My jednak (zwykle) nie dostrzegamy że stanowimy jedną całość ze środowiskiem. My dostrzegamy przyrodę... oraz SIEBIE. Mam dla was smutną wiadomość, MY - jesteśmy częścią CAŁEJ przyrody. To - że mamy większy mózg od kota czy psa, nie oznacza wcale, że dym nas nie zabija. Zabija tak jak zabija każdy ziemski organizm oparty na białku. Wieczór, jedno z osiedli w Polsce, ludzie oddychają powietrzem które jest. Zobaczcie, to XXI wiek, gdzie jest Ochrona Środowiska? Gdzie ona jest??? http://www.iv.pl/images/60514025945451889392.jpg ------------------------- Warto wiedzieć co jemy i co jedzą nasi najbliżsi. Ale warto też wiedzieć co wdychamy. W końcu nie jest ważna droga którą daną truciznę przyjmiemy. Ważny jest skutek, a on - jest zawsze taki sam. Skutkiem przyjęcia toksyn - zawsze jest choroba. Myślę że wielu kolegów to zainteresuje, są tu stacje automatyczne, stacje manualne oraz inne. Proszę Was, budujmy podstawową ŚWIADOMOŚĆ. http://stacje.katowice.pios.gov.pl/monitoring/ NIE DAJMY TRUCICIELOM - ZABIJAĆ SIEBIE I NASZYCH DZIECI !!! Mamy tylko jedno życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 28.02.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) @Last Rico to dlaczego robione są afery z powodu dodawania tak czystego mięsa jak konina , a nie robi się z tej chemii dodawanej do żywności? Niestety interesy nielicznych są stawiane nad interesem ogółu. Edytowane 28 Lutego 2013 przez rybniczanin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 28.02.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) Last Rico w życiu nie kupiłby już nigdy żadnego kotła GS (GÓRNEGO SPALANIA). Pierwsza strona wątku: LastRico Te kotły o dość wiekowej już konstrukcji mają mniejszą sprawność a do tego wytwarzają ogromne ilości gęstego gryzącego dymu. Wbrew pozorom, takich kotłów jest w Polsce ogromna ilość, wciąż sprzedawane są nowe i nie widać jakiegoś przełomu gdyż ten kocioł ma teżj trzy zalety. Prostota i cena oraz wszystko-palność. Ludzi trzeba do tego zniechęcić a producenci muszą coś wymyślić . Edytowane 28 Lutego 2013 przez jacbelfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 28.02.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 @jacbelfer jak mój żeliwniak się przepali, to albo mnie już nie będzie, albo przeciwnicy palenia węglem wykończą przemysł węglowy. Jeśli jednak wystąpi jakaś awaria z kotłem to raczej pójdę w stronę kotłów z podajnikiem i zrobię albo kupię sobie kruszarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.