Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Opisze ktoś swoje doświadczenia albo przemyślenia jak powinna być sterowana klapka PG?

 

Ja mam plan na takie

forum.bolecki.pl/index.php?topic=57.0

próby ręczne potwierdzają skuteczność i poprawność procesu spalania.

nie u każdego się sprawdzi ale u mnie tak. Palę trochę inaczej, ale też jest czysto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

QIM

Czyli coś takiego, jak wcześniej opisałem, że dla "startującego" kotła max otwarcie potem do temperatury zadanej mniejsze i zamknięcie przy zadanej? testowałeś już to? U mnie powodowało to wahania wokół temperatury zadanej przez bezwładność kotła i fukanie po zamknięciu... od dziś powróciłem do sterowania proporcjonalnego i zobaczymy co z tego będzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój kocioł fuka przy otwartym PG i PW. Jak PG się zamknie sytuacja ustępuje. I Nawet ponowne otwarcie PG nie powoduje fukania. Walczę z tym cztery miesiące.

Oczywiście sytuacja dzieje się tylko po dołożeniu nowej porcji węgla. Zastanawiam się czy nie jest to spowodowane nowym węglem. Nie zarejestrowałem czy zaczęło się to po dostawie nowego węgla. Fakt że ten nowy silnie odgazowuje zadymiając mocno komorę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o GS z tym fukaniem to a może jest to wina że za dużo węgla na raz się odgazowuję i każde zamknięcie PG powoduje gwałtowne wyhamowanie

,może być spowodowane że warunki do wypalenia węglowodorów są nie najlepsze i kocioł "ratuję" się PG powodując rozpalanie kolejnej warstwy węgla.

Edytowane przez ZUG
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pawel3410

ręczne sterowanie wskazuje na poprawna pracę takiego algorytmu sterowania. U mnie działa.

Dodam, że nie zależy mi aż tak na utrzymaniu temp zadanej. To nie apteka. Ma się palić, a jak trochę przeciągnie... bojler przyjmie.

Edytowane przez QIM
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozwiązaniem na fukanie jest wolniejsze zamykanie PG. Wsad mocno gazuje i stabilnie się pali w momencie zamykania PG brakuje tlenu na spalenie węglowodorów i zaczyna się spalanie detonacyjne, rozwiązaniem może być też chwilowe zwiększenie PW podczas zamykania PG np na 5 minut, ale jak to zrobić. Prościej zrealizować wolniejsze zamykanie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ZUG

Na moje, warstwa opału- czy GS czy DS, ma jakieś znaczenie.

Na moim paleniu DS, z tym opisywanym wcześniej sposobem (za znacznym ograniczeniem zużycia opału) też walę w kocioł MAŁO opału.

Paląc klasycznie w DS- nie miało to znaczenia- komora po szczyt.

Teraz wrzucam wiadra 8 kg.

Mniejsza warstwa- lepsze spalanie. Pisał o tym kiedyś HES. Chyba VLD ?...

Spalanie w warstwie.

Na zimne miesiące uważam, że ... no nie wiem. Może też warto będzie zejść i dorzucić 4 razy 1 wiadro jak 2 razy po 2,5 wiadra ?...:p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

; Może też warto będzie zejść i dorzucić 4 razy 1 wiadro jak 2 razy po 2,5 wiadra ?...:p

 

To po Ci wyrafinowany dolniak, który z założenia ma palić w niewielkiej 10-15cm warstwie niezależnie od ilości świeżego węgla nad tą warstwa. Mógłbyś to wytłumaczyć, bo czegoś tu nie rozumiem. Spalanie w cienkich warstwach na ruszcie to jest najlepsze rozwiąznie, ale dla GS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozwiązaniem na fukanie jest wolniejsze zamykanie PG. Wsad mocno gazuje i stabilnie się pali w momencie zamykania PG brakuje tlenu na spalenie węglowodorów i zaczyna się spalanie detonacyjne, rozwiązaniem może być też chwilowe zwiększenie PW podczas zamykania PG np na 5 minut, ale jak to zrobić. .

 

Potwierdzam, bo sam to sprawdzałem, ale najlepiej jak te otwieranie PW idzie w parze z zamykaniem PG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musimy tak naprawdę wsiąść do serca to co nam piszę LR

czyli:

-dlaczego on pali na 41stC i ma sucho w kotle,ma sucho w kominie(pisze że ocieplić) nie potrzebuje żadnych zaworów n-drożnych i wielokrotnie pisze że palenie w GS jest paleniem spokojnym można powiedzieć niemrawym,

a my walimy jakieś temp. a później się dziwimy że 2godz i żar na ruszcie i biały dym z nie wypalonych węglowodorów.

Ma ustawione PW w jednej pozycji i nie cuduję że w danym momencie ma tak czy tak co ma siedzieć i tego pilnować.

Edytowane przez ZUG
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozwiązaniem na fukanie jest wolniejsze zamykanie PG. Wsad mocno gazuje i stabilnie się pali w momencie zamykania PG brakuje tlenu na spalenie węglowodorów i zaczyna się spalanie detonacyjne, rozwiązaniem może być też chwilowe zwiększenie PW podczas zamykania PG np na 5 minut, ale jak to zrobić. Prościej zrealizować wolniejsze zamykanie.

 

Dlatego dobrze jest wziąć przykład przy konstruowaniu z miarkownika mechanicznego z opóźnionym przymykaniem które wyhamowuje kociołek.:) Używam mechaniczny we współpracy z miarkownikiem MCI właśnie na to stopniowe i opóźnione przymykanie.

Edytowane przez rybniczanin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

artur

 

Wsad nie może mocno gazować bo i po co w jakim celu.

u mnie zamyka szybko i nic nie fuka jak zamyka.

A jak by od tego zależało to sprzęt boleckiego moge do kosza wyrzucić

praca kotła ma być stabilna i żadne fukanie nie jest nam groźne.

 

Ale każdy ma swoje doświadczenia.;)

Edytowane przez ZUG
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coraz częściej zdarza się - że ludzie czytają informacje umieszczane

na żywności... Coś ich uczula, a coś nie, chcą więc mieć jakiś wpływ

na to co jedzą (czyli co przyjmują do wewnątrz). Ci ludzie, wiedzą już że

uczulenie to skutek ciągłego atakowania organizmu wybranym alergenem.

 

E 104 żółcień chinolinowa

Występowanie: napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do

ciast; Działanie: powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość

u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny

dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę.

 

E 110 żółć pomarańczowa

Występowanie: gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, sosy,

płatki zbożowe, marmolady;

Działanie: powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie

nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.

 

E 122 azorubina

Występowanie: aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby piekarnicze

i cukiernicze; Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować

nadpobudliwość.

 

E 123 amarant

Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje

alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki;

Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne,

podejrzewany o działanie rakotwórcze.

 

E 124 czerwień koszenilowa

Występowanie: kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze

i cukiernicze, desery, budynie w proszku; Działanie: niebezpieczny dla

astmatyków, może powodować nadpobudliwość u dzieci.

 

E 127 erytrozyna

Występowanie: owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe;

Działanie: dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny dla osób

z chorą tarczycą.

 

E 131 błękit patentowy

Występowanie: barwione słodycze, lody;

Działanie: niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy.

 

E 132 indygotyn

Występowanie: słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje;

Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie

rakotwórcze.

 

E 142 zieleń

Występowanie: słodycze, lody, kremy;

Działanie: reakcje alergiczne, astmatyczne.

 

E 150a – E150d karmel

Występowanie: słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne;

Działanie: problemy żołądkowo-jelitowe, może prowadzić do nadpobudliwości.

 

E 151 czerń brylantowa

Występowanie: wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie kawioru),

galaretki; Działanie: niebezpieczny dla osób nadwrażliwych na salicylany,

może być przekształcony w jelicie do szkodliwych związków.

 

I jeszcze 1500 innych trucizn.

---------------------------------------------

 

 

Uczulenie można porównać do codziennego jeżdżenia czołgiem po trawie.

Pierwszy przejazd - nic się nie zmienia, trawa szybko wstaje i rośnie dalej.

Drugi już gorzej. Trzeci --- niszczy korzenie, czwarty niszczy już wszystko.

Widać surową ziemię bez życia, trawy nie ma - i prędko jej tu nie będzie.

System odpornościowy ZOSTAŁ złamany...

 

Alergia staje się coraz bardziej powszechna - bo środowisko jest niszczone

stale. W dzień i w nocy. My jednak (zwykle) nie dostrzegamy że stanowimy

jedną całość ze środowiskiem. My dostrzegamy przyrodę... oraz SIEBIE.:)

 

Mam dla was smutną wiadomość, MY - jesteśmy częścią CAŁEJ przyrody.

To - że mamy większy mózg od kota czy psa, nie oznacza wcale, że dym

nas nie zabija. Zabija tak jak zabija każdy ziemski organizm oparty na białku.

 

Wieczór, jedno z osiedli w Polsce, ludzie oddychają powietrzem które jest.

Zobaczcie, to XXI wiek, gdzie jest Ochrona Środowiska? Gdzie ona jest???

 

http://www.iv.pl/images/60514025945451889392.jpg

 

-------------------------

 

 

Warto wiedzieć co jemy i co jedzą nasi najbliżsi.

Ale warto też wiedzieć co wdychamy. W końcu nie jest ważna droga którą

daną truciznę przyjmiemy. Ważny jest skutek, a on - jest zawsze taki sam.

Skutkiem przyjęcia toksyn - zawsze jest choroba.

 

Myślę że wielu kolegów to zainteresuje, są tu stacje automatyczne, stacje

manualne oraz inne. Proszę Was, budujmy podstawową ŚWIADOMOŚĆ.

 

http://stacje.katowice.pios.gov.pl/monitoring/

 

NIE DAJMY TRUCICIELOM - ZABIJAĆ SIEBIE I NASZYCH DZIECI !!!

Mamy tylko jedno życie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Last Rico w życiu nie kupiłby już nigdy żadnego kotła GS (GÓRNEGO SPALANIA).

 

Pierwsza strona wątku:

LastRico

Te kotły o dość wiekowej już konstrukcji mają mniejszą sprawność

a do tego wytwarzają ogromne ilości gęstego gryzącego dymu. Wbrew pozorom, takich kotłów

jest w Polsce ogromna ilość, wciąż sprzedawane są nowe i nie widać jakiegoś przełomu

gdyż ten kocioł ma teżj trzy zalety. Prostota i cena oraz wszystko-palność.

 

Ludzi trzeba do tego zniechęcić a producenci muszą coś wymyślić .

Edytowane przez jacbelfer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...