Tom1000k 03.03.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 To jest nagranie z wczoraj. W piecu piekło, bardzo pomaga to powietrze spod szamotu. Z komina zaledwie mgiełka. http://www.youtube.com/watch?v=JN5n5rymC_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 03.03.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Tak to wygląda teraz (prowizorka): http://img594.imageshack.us/img594/8180/koc3.jpg Tak się pali (bez udziału KPW bo zamiast drzwiczek płyta z szybką do obserwacji ) http://www.youtube.com/watch?v=a79es7aW15Y Wygląda niepozornie, ale dochodzi do zadanej temperatury spokojnie, a w czopuchu 150st, więc chyba też ok. To wszystko prototyp, więc konstruktywna krytyka mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacet100 03.03.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) ...Zmuszam wszystkie gazy i co za tym idzie płomienie do skierowania się pod deflektor... Szczeliny między blachą a ściankami kotła jak uszczelnisz? Popiołem? Widać jak na tylnej ściance ucieka trochę ognia a zapewne też palne gazy. Ja rurki nie mogę przyspawać, drzwiczki mam na zawiasach. Musiałbym sztywno rurę umocować ze szpilkami przechodzącymi na wylot przez drzwiczki i po zamknięciu skręcać. Lub szukać innego miejsca na otwór pod rurę przechodzącą przez wymiennik. Ktoś to robił w Ogniwie? Edytowane 3 Marca 2013 przez jacet100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek37 03.03.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 I w dalszym ciągu bicie piany, a i czat sobie, co niektórzy userzy tu urządzili. Sezon zbliża się powoli ku końcowi:D. Jako, że to mój pierwszy sezon spędzony w kotłowni, poradzie jak "zakonserwować" kociołek i cały system na czas nieużywania. Wodę z układu spuścić, wszelkie drzwiczki w piecu pootwierać itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 03.03.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) Tom1000k Pięknie się dopalają te gazy.Istnieje możliwość abyś pokazał jak wygląda dym z komina?.Tak zastanawiam się dlaczego animuss piszę o opuszczaniu tego deflektora w trakcie wypalania wsadu. Edytowane 3 Marca 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 03.03.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Ucieka, bo to dziadowska cienka blacha i się gnie. Docelowo będzie blacha 10mm gruba. Doszczelniane będzie popiołem, bo rant na którym obsadzę blachę idealnie na to pozwala. Blacha dziesiątka wytrzyma długo? http://img13.imageshack.us/img13/9210/60023678.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel3410 03.03.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Tom1000kTeż myślałem nad takim czymś, wtedy bedzie to jak DS odwrócony do góry nogami;) sprawdzałeś może jak to bedzie działać gdy kocioł bedzie chodzić na pół gwizdka ale z pełnym zasypem? Czat przepiękny, pogratulować. A teraz najlepiej by było żebyście te bezwartościowe posty pokasowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 03.03.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) Jako, że to mój pierwszy sezon spędzony w kotłowni, poradzie jak "zakonserwować" kociołek i cały system na czas nieużywania. Wodę z układu spuścić, wszelkie drzwiczki w piecu pootwierać itp? Jak na wiele pytań, tak samo i tutaj można odpowiedzieć cytatem. Tu masz w pytaniach i odpowiedziach. Edytowane 3 Marca 2013 przez Tom1000k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 03.03.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Tom1000k Też myślałem nad takim czymś, wtedy bedzie to jak DS odwrócony do góry nogami;) sprawdzałeś może jak to bedzie działać gdy kocioł bedzie chodzić na pół gwizdka ale z pełnym zasypem? Nie, dzisiaj pierwszy raz położyłem tą blachę, a deflektor mam od wczoraj, więc wszystko jeszcze w fazie testów. Są jeszcze niemiarodajne, bo ciągle zostaje mi niedopalony koks z poprzedniego palenia (muszę wykombinować i wypróbować żeliwny ruszt) i mieszam go z nowym zasypem w górnej warstwie, co przeszkadza mi trochę w rozbujaniu kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacet100 03.03.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Skoro mieszasz ten koks z węglem to wnioskuję że zimny jest. Ja zostawiałem go na dole, tylko rusztowałem dobrze by popiół opadł do popielnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 03.03.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) Nie, dzisiaj pierwszy raz położyłem tą blachę, a deflektor mam od wczoraj, więc wszystko jeszcze w fazie testów. Są jeszcze niemiarodajne, bo ciągle zostaje mi niedopalony koks z poprzedniego palenia (muszę wykombinować i wypróbować żeliwny ruszt) i mieszam go z nowym zasypem w górnej warstwie, co przeszkadza mi trochę w rozbujaniu kotła. Tom1000k Ja wyspawałem dodatkowe 2 ruszta z pręta 14 i położyłem je na wodnym:stirthepot: Wszystko się wypala zero koksików , zrobione 2 szt. i położone obok siebie żeby się je lepiej wyciągało przez drzwiczki:yes: Edytowane 3 Marca 2013 przez dex001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H3nio 03.03.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 DS Witajcie, Znowu mam problem, nie wiem co się stało, ale od jakiegoś czasu płomień w palniku jest skierowany bardziej w lewą stronę, a prawą ucieka dym. Poniżej zamieściłem zdjęcie, aby lepiej to zobrazować wsadziłem kawałek cegły szamotowej po środku. Jeżeli będzie potrzeba więcej szczegółów to postaram się nagrać filmik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
definicjusz 03.03.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 @Tom 1000k, jeśli dobrze odczytałem Twój zamysł, blachę deflektora ukształtuj w niską piramidę, wtedy wyobrażam sobie że taki "komin-krater" pociągnie gazy bez uszczelniania boków popiołem. def Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 03.03.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Po jakimś czasie ograniczona powierzchnia paleniska spowodowała przygaśnięcie wsadu i spadek temperatury, więc prosta blacha sprawdzi się tylko przy połowicznym zasypie. Pomysł z piramidką jest lepszy i to jego wprowadzę z życie. Dzięki def Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilin 03.03.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Do tej pory czytałem ten temat wielkim zainteresowaniem,dowiadywałem sie ciekawych rzeczy,wdrazałem je do swojej kotłowni.....Ale teraz to mi się normalnie przestaje chcieć tu w ogóle zaglądać.Czat użądziło sobie paru użytkowników i sie zrobił niezły burdel:bash: Wierzcie mi lub nie ale odechciewa sie tego czytac....bynajmiej w moim odczuciu tak jest. pzdr.E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 03.03.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Tom1000k Pięknie się dopalają te gazy. Istnieje możliwość abyś pokazał jak wygląda dym z komina?. Jasne, przy następnym paleniu nakręcę i wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szafik 03.03.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Do tej pory czytałem ten temat wielkim zainteresowaniem,dowiadywałem sie ciekawych rzeczy,wdrazałem je do swojej kotłowni..... Ale teraz to mi się normalnie przestaje chcieć tu w ogóle zaglądać.Czat użądziło sobie paru użytkowników i sie zrobił niezły burdel:bash: Wierzcie mi lub nie ale odechciewa sie tego czytac....bynajmiej w moim odczuciu tak jest. pzdr.E Mamy tu niezły burdel.... Burdello Bum Bum ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 03.03.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Tom1000K piramidka jest lepsza... tylko czy ten otwór nie będzie za mały przy dużej mocy, ja bym poszerzył zdecydowanie ten deflektor szamotowy, będzie pięknie stabilizował płomień. Będzie się lepiej dopalać. Uważam, że lepiej będzie działać szerszy deflektor niż ta piramidka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 03.03.2013 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Napisał Paweł_i "Sezon w pełni.... nie nadążam czytać, po dwóch dniach objętość forum wzrosła o trzy strony, a konstruktywnej wiedzy bardzo mało... " ------------------- Napisał Jacet 100 "Zug, przede wszystkim do Ciebie prośba, ale niektórzy też to czasem robią. Przestań zapychać ten wątek dziesiątkami niepotrzebnych cytatów. To szalenie irytujący zwyczaj odpowiadania z cytowaniem całych postów, nawet gdy są tuż powyżej Twojej wypowiedzi. To tylko zajmuje przestrzeń w wątku, nie wprowadzając żadnych treści oraz irytuje czytelników, którzy muszą wielokrotnie czytać to samo pod rząd. Ciekawe ile stron będzie mniej jeśli usuniesz te cytaty? Z góry dziękuję. " ------------------- Napisał Jerzy 44 "Bełkot,bełkot i jeszcze raz bełkot. " ------------------- Napisał Jacek 37 "I w dalszym ciągu bicie piany, a i czat sobie, co niektórzy userzy tu urządzili." ------------------- Napisał Paweł 3410 "Czat przepiękny, pogratulować. A teraz najlepiej by było żebyście te bezwartościowe posty pokasowali. " ------------------- Napisał Emilin "Do tej pory czytałem ten temat wielkim zainteresowaniem,dowiadywałem sie ciekawych rzeczy,wdrazałem je do swojej kotłowni..... Ale teraz to mi się normalnie przestaje chcieć tu w ogóle zaglądać.Czat użądziło sobie paru użytkowników i sie zrobił niezły burdel Wierzcie mi lub nie ale odechciewa sie tego czytac....bynajmiej w moim odczuciu tak jest. ------------------ Napisał Szafik Mamy tu niezły burdel.... Burdello Bum Bum ..... ============================================== Zrobimy tak... koledzy Jacbelfer, ZUG, Dex i Szponi, weźcie szczotki, włóżcie rękawice i pozamiatajcie śmieci które wytworzyliście. Tu jest jak w domu, nie ma sprzątaczki, każdy musi posprzątać po sobie. Moderacja na forum prawie nie istnieje. Jeśli tak wielu kolegów pisze ---> to co wyżej zacytowałem, to widać że zaczyna im to już mocno dokuczać. A co mają powiedzieć inni userzy? CI którzy dopiero tu trafili i widzą taką jatkę? No co mają myśleć o miejscu, w którym jedynym motorem jest wymiana kąśliwych uwag i chęć pogrążenia adwersarza --- a nie CHĘĆ POMOCY... Utrudnianie innym ludziom szans w pozyskaniu informacji - to ewidentna strata dla nich, ale też szkodzenie sobie. Każdy się zgodzi że im więcej ludzi zniechęci się do czytania tego wątku (a nawet przebywania w tym miejscu), tym większym smrodem będziemy oddychać my WSZSYCY Polacy. Zrozumcie koledzy że takie rozpuszczanie treści NIKOMU nie służy, trzy dni mnie nie było. Kiedy zobaczyłem ilość sieczki która za ten czas powstała to złapałem się za głowę. To bardzo zniechęca. A może pojawił się ktoś, kto zadał naprawdę ciekawe pytanie które może stać się inspiracją dla sprawy? Mam czytać 10 długich stron przepychanek??? Wiem, że to nie było zamierzone, ale tak jakoś wyszło... Sprzątanie wątku zacznijmy od strony 620. Koledzy bardzo Was proszę, nie bądźcie małostkowi, kasujcie wszystko TO co nie zwiera WARTOŚCI dla innych. Każdy z nas może zrobić głupstwo, ale człowiek przytomny - nie powinien w nim trwać. Kasujcie i nie patrzcie na dyskutanta, on też skasuje SWOJE kiedy zobaczy - że nie ma juz treści która go obrażała. Zróbcie to dla innych ludzi, bardzo Was proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
definicjusz 03.03.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 @Tom1000k, no to rozwinę jeszcze trochę tę myśl. Piramidka może nierówno opadać w miarę upalania się stosu opału. Spróbuj dla każdego narożnika zastosować rodzaj "łyżwy" (ku górze), byleby nie za ciasno, Z powodu drzwiczek piramidka powinna składać się z dwóch lub czterech składanych boków. Wyobrażam sobie że pomoże. Nad, a może nawet w otworze, umieść odwrócony stożek z szamotu lub bryłę szamotu; patrz rysunek @jackbelfra, on to bardzo inteligentnie wymyślił w swoim DS. Wszystko razem powinno Ci dać stałe parametry. Będzie trudno, ale może się uda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts