QIM 03.11.2013 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 KPWTak sobie myślę, czy nie można zrobić KPW w formie fajki kolanem skręcającej w dół wycelowanej środek zasypu. Wtedy zawsze powietrze trafia tam, gdzie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.11.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Przy tej pogodzie rozpalnie jest raz na dobę.Wczoraj podpałka zapalona o 14:30, około 2 godzin szło na kaloryfery.Później kaloryfery zakręcone i grzanie CWU.W sumie dziś o 5 rano kaloryfery były jeszcze ciepłe.Na zewnątrz rano o 7 godzinie +10*C Dopytałem, węgiel z KWK Jankowice (Rybnicka Spółka Węglowa). Edytowane 3 Listopada 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikar1 03.11.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Zna ktoś kod dla serwisu dmuchawy DEFRO? Czy ma ktoś pojęcie o ustawieniach DEFRO RU-PID (instrukcja dostępna: http://www.defro.pl/do-pobrania/inst.../73-sterowniki), i czy można tam ustawić max obroty dmuchawy? Zadzwoń pod ten nr.tel. 506702720. Jest to nr. do serwisu Defro. Mi pomogli ustawić dmuchawę.( Dotyczy odp. dla TedeuszB) Edytowane 3 Listopada 2013 przez mikar1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ordy 03.11.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 QIM Fajka zrobiona z kolana napewno pomoże aby powietrze trafiało w środek zasypu, można dobrać odpowiednie kolano - są różne kąty. Mozna też naciąć profil kwadratowy (lub prostokatny) od dołu i po bokach, następnie go wygiąć w dół i ewentualnie połączyć krawędzie spawem. Mi osobiście taki łuk by przeszkadzał w podglądaniu żaru przez klapkę i KPW. Zawsze lepiej to unieść klapkę i popatrzyć w żar niż otwierać całe drzwiczki (zaburzy to palenie). Ideałem byłaby szybka w klapce klaudiusz_x Węgiel z KWK Jankowice to może być typ 32.2 lub 33, kaloryczność deklarowana przez Kompanie Węglową to min 29 MJ. Węgiel silnie gazujący. Będzie gazował i smolił bez odpowiednich warunków dopalania gazów. Ja u siebie myślę nad zamontowaniem deflektora szmotowego nad paleniskiem i zamocowaniu płytek szamotoywch na drzwiczkach zasypowych, mam podobny węgiel - Marcel. NIe żałuj powietrza wtórnego dla tego węgla, lubi też większe temperatury spalania, napewno 30-40* to mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 03.11.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Dla podglądu trzeba by osobną dziurkę wywiercić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ordy 03.11.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 QIM tylko przez małą dziurkę gó.no widać. A na większą pasowałoby przykleić szybkę, jakoś nie lubię tych szybek, robią z kotła choinkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.11.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 QIM Fajka zrobiona z kolana napewno pomoże aby powietrze trafiało w środek zasypu, można dobrać odpowiednie kolano - są różne kąty. Mozna też naciąć profil kwadratowy (lub prostokatny) od dołu i po bokach, następnie go wygiąć w dół i ewentualnie połączyć krawędzie spawem. Mi osobiście taki łuk by przeszkadzał w podglądaniu żaru przez klapkę i KPW. Zawsze lepiej to unieść klapkę i popatrzyć w żar niż otwierać całe drzwiczki (zaburzy to palenie). Ideałem byłaby szybka w klapce klaudiusz_x Węgiel z KWK Jankowice to może być typ 32.2 lub 33, kaloryczność deklarowana przez Kompanie Węglową to min 29 MJ. Węgiel silnie gazujący. Będzie gazował i smolił bez odpowiednich warunków dopalania gazów. Ja u siebie myślę nad zamontowaniem deflektora szmotowego nad paleniskiem i zamocowaniu płytek szamotoywch na drzwiczkach zasypowych, mam podobny węgiel - Marcel. NIe żałuj powietrza wtórnego dla tego węgla, lubi też większe temperatury spalania, napewno 30-40* to mało. Myślałem nad takim prostopadłym do palenisku podajniku powietrza (KPW), ale trochę się boję. W momencie wygorywania wsadu nie będzie wybijać dymu przez tę fajkę? Warunki atmosferyczne są różne, czasami dym szuka ujścia wszystkim dziurami tylko nie kominem Co do KPW, może uda mi się dorobić trochę większe, z szerszego profila kosztem jego wysokości. Taki spłaszczony prosto od kółka PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 03.11.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Jurgonka , gratuluję pomysłu Moim zdaniem wyprzedziłeś producentów kotłów o ładnych parę lat . 20 lat temu nikt chyba nie myślał o kotłach z podajnikiem dla indywidualnych odbiorców. Chciałem tylko się dowiedzieć czy nie dudni w całej chałupie przesypujący się wungiel w beczce(obraca się beczka,czy beczka jest nieruchoma i obraca się w środku podajnik)? czekamy na więcej szczegółów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.11.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Chciałem tylko się dowiedzieć czy nie dudni w całej chałupie przesypujący się wungiel w beczce Pozdrawiam.:lol2: no niestety, ale beczka obraca się bardzo wolno i nie jest taki dźwięk jak we włączonej w betoniarce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 03.11.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 :lol2: no niestety, ale beczka obraca się bardzo wolno i nie jest taki dźwięk jak we włączonej w betoniarce . Animuss zdaję sobie sprawę z bardzo wolnych obrotów beczki, w przeciwnym razie my wszyscy posiadacze kotłów z podajnikiem musielibyśmy ogłosić bankructwo po 1 sezonie grzewczym:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.11.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Animuss zdaję sobie sprawę z bardzo wolnych obrotów beczki, w przeciwnym razie my wszyscy posiadacze kotłów z podajnikiem musielibyśmy ogłosić bankructwo po 1 sezonie grzewczym:D"obroty beczki = maksymalnie 10 cm na sekundę mierząc po obwodzie beczki - czym wolniej tym lepiej" http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15811-czym-grozi-utrzymywanie-niskiej-temperatury-kotla-40-50stopni/page__st__140#entry162801 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.11.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Tak już czytam b,długo ten temat i pomyślałem, że może cześć osób nie mających środków ,oraz innych motywacji do pozbycia się śmieciucha, spróbuje coś stworzyć własnymi chwytakami . Kiedyś też paliłem w smieciuchu i wiem ile zabiera to czasu. http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15811-czym-grozi-utrzymywanie-niskiej-temperatury-kotla-40-50stopni/ a tu skąpa sesja zdjęciowa : http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_rel_module=post&attach_id=22456 http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_rel_module=post&attach_id=22457 http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15811-czym-grozi-utrzymywanie-niskiej-temperatury-kotla-40-50stopni/page__st__120#entry162635 Nie jest to Alfa Romeo ale napewno w pewnym sensie jest to pomocnik palacza . Dajcie zdjęcia tutaj Viadrus o którym piszę w tym temacie ma już 15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 03.11.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) "Mnie to nie dotyczy bo mam DSa ale z ciekawości technicznej chętnie popatrzę." Też miałem DSa mając podajnik przerobiłem na śmieciucha."Chciałem tylko się dowiedzieć czy nie dudni w całej chałupie przesypujący się wungiel w beczce"Dwie beczki sąsiadów zostały wyłożone gumą, moja nie. u mnie najgłośniejszy jest stycznik podający napięcie na silnik.Dwa podajniki pracują w szeregowcach, nikt nie zgłaszał pretensji."nie jest taki dźwięk jak we włączonej w betoniarce" moja betoniarka pracowała cicho, jedyna na osiedlu. Edytowane 3 Listopada 2013 przez Jurgonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 03.11.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Proste i skuteczne rozwiązanie podajnika. Gratulacje. Dlaczego przerabiałeś DS na GS? Cóż przeszkadza żeby do DS-a dosypywać paliwa podajnikiem podobnym do Twojego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d80 03.11.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Wczoraj nocą gdy zobaczyłem opis i zdjęcia od Jurgonka to nie mogłem zasnąć. Myśl , że "piec na podajnik" można sklecić samemu i jest to przy tym rozwiązanie stosunkowo tanie i do tego niezawodne nastraja mnie bardzo optymistycznie. Podobnie jak inni czekam na nowe szczegóły konstrukcyjne w myśl jedno zdjęcie to więcej niż tysiąc słów.Chylę czoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 03.11.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Wczoraj nocą gdy zobaczyłem opis i zdjęcia od Jurgonka to nie mogłem zasnąć. Myśl , że "piec na podajnik" można sklecić samemu i jest to przy tym rozwiązanie stosunkowo tanie i do tego niezawodne nastraja mnie bardzo optymistycznie. Podobnie jak inni czekam na nowe szczegóły konstrukcyjne w myśl jedno zdjęcie to więcej niż tysiąc słów. Chylę czoła. nie wiem jak u was ale u mnie nie widać zdjęć a chętnie bym je zobaczył ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 03.11.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Myślałem nad takim prostopadłym do palenisku podajniku powietrza (KPW), ale trochę się boję. W momencie wygorywania wsadu nie będzie wybijać dymu przez tę fajkę? Warunki atmosferyczne są różne, czasami dym szuka ujścia wszystkim dziurami tylko nie kominem :(PW. Miałem takie coś średnicy ok. 4 cm. i do tego rozpraszacz powietrza. W komorze spalania i na drzwiczkach dużo sadzy, celowo nieczyszczone. Niektórzy wykładają szamotem a waratwa sadzy i pyłów w tym miejscu pełni według mnie taką samą rolę. Mój wymiennik w dalszej części miał dosyć miejsca na oddanie ciepła wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.11.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Miałem takie coś średnicy ok. 4 cm. i do tego rozpraszacz powietrza.. Testowałeś bez rozpraszacza? Różnica jest duża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 03.11.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 nie wiem jak u was ale u mnie nie widać zdjęć a chętnie bym je zobaczył ... Dzięki mojej najpiękniejszej córce nowa sesja zdjęciowa. Podajnik z beczki i pralki automatycznej Zdjęcia poniżej. 1. 2. 3. 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 03.11.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Dlaczego przerabiałeś DS na GS? Cóż przeszkadza żeby do DS-a dosypywać paliwa podajnikiem podobnym do Twojego? Podajnik jest uniwersalny wsypie wszystko i w potrzebnej ilości. Decyzje dotyczące przeróbki pieca dotyczą tylko jednego pieca i jednej instalacji. U mnie w DS musiało być za dużo opału i nie można było zmniejszyć temperatury pieca przy prawidłowym spalaniu. GS pozwala spalić nawet najmniejsze ilości. lepiej reguluje temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts