ronuch 25.01.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 [GS] Witam! Po walkach z przewymiarowanym Viadrusem - gdzie w temp 0-+5 stopni zmniejszenie komory szamotem spowodowalo ze kociol nie przysypial i palilo sie caly czas bardzo delikatnie tak przy obecnych -10 do -12 musialem wyjac calkiem szamot z pieca i tez pali sie caly czas bez przysypiania. Moj kociol ma 31kw i ogrzewam ok 150m2 nie ocieplonego starego domu i spalam ok 35 kg wegla na 24 godz, Wydaje mi sie ze mniej nie da sie spalic w tym domu. Ale przynajmniej pale czysto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dikij.Petia 25.01.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) DS Dzieki za odpowiedz czyli to kółko w drzwiczkach to jak dopuszcze mu tam powietrza to nic nieda ? A to powietrze wtórne ? To kółko w drzwiczkach, to jest powietrze główne nad zasyp, powietrze wtórne podaję się do palnika. O co chodzi z tym zmnirjszeniem ruszt ? Na ruszt daję się cegły szamotowe, u mnie było 31x32, teraz 12x19 Jeszcze ona ma tą szczeline nietrzeba jej zamurować Nie wiem o co Ci chodzi, z góry chyba niema szczeliny, tylko smoła tak wygląda Edytowane 25 Stycznia 2014 przez Dikij.Petia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 25.01.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 - - ->meping Ponad m-c temu kol.Cysiokysio podawał link na tym wątku do producenta kotłów DS,Przemka Rozpłocha. Zrobi kociołek na miarę do Twoich potrzeb i nic nie będziesz przerabiał, kombinował itp. Obecnie przyjmuje zamówienia na 2 połowę 2014r. wejdz na www p2ar.pl oferta kotłów. Przejrzysz ofertę,zadzwonisz, porozmawiasz i będziesz wiedział na ten temat wszystko. Pozdrawiam. ps żeby nie zaśmiecać wątku napiszę na PW odnośnie kominka i DGP,mam takie ustrojstwo w 2 domku ale nie mieszkam w nim jeszcze i mam kilka pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meping 25.01.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 - - ->meping Ponad m-c temu kol.Cysiokysio podawał link na tym wątku do producenta kotłów DS,Przemka Rozpłocha. Zrobi kociołek na miarę do Twoich potrzeb i nic nie będziesz przerabiał, kombinował itp. Dziękuję na link. Faktycznie, jak na parametry i możliwości tych kociołków cena jest bardzo atrakcyjna, nie wiem jednak, czy wydolę finansowo . Na pytanie odnośnie DGP chętnie odpowiem Możesz pisać na mail: [email protected], lub tak jak wspominałeś, PW. Pozdrawiam Krzysztof Chajęcki "meping" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal-m25 25.01.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Panowie to jak z tym zaworem 4 - drogowym , montować przed czy za pompą , no i jeszcze jedno - mam miarkownik elektroniczny i jak najlepiej ustawić przedmuchy , często i na krótko czy rzadko i na dłużej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadi321 25.01.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Generalnie powinny być dwie pompy w obiegu pieca z zasobnikiem i w obiegu grzejników, kiedyś w poprzednim domu miałem jedną przed zaworem w obiegu pieca i też działało, ale patrząc po schematach na google to pompka powinna być zabudowana w obiegu grzejników czyli za zaworem na zasilaniu Edytowane 25 Stycznia 2014 przez dadi321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizyd 25.01.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam. Potwierdzam. Mam założony zawór 4d od trzech lat. Działa to bardzo pięknie i jest prymitywnie prostym urządzeniem ,które chyba nie potrafi się zepsuć. Obwód kotła z bojlerem zamyka się przez gorący (pierwotny) kanał zaworu 4d i działa samoczynnie bez pompy. Obwód grzejnikowy napędzany pompą zamyka się przez regulowany (wtórny) kanał zaworu 4d. Polecam z czystym sumieniem to urządzenie, gdyż pozwala ono na utrzymanie wysokiej temp. w kotle i jednocześnie bojlerze (mamy rzeczywiście gorącą wodę , nie tak jak w przypadku kotła 40 st.- woda 35 st.), na grzejnikach możliwość regulacji temp. w całym zakresie bez zagrożeń korozyjnych kotła i mokrego komina. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariosz 25.01.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam Ogrzewamy dom 2 piętrowy, nieocieplony - kocioł kupionym z 10 lat temu od faceta który się zajmuje ich robieniem. Spalam węgiel i drzewo. Nie ma zainstalowanej dmuchawy tylko pompka do wody. Chciałem usprawnić codzienne palenie które jest dosyć uciążliwe - dokładanie co 1-2h , regulacja temperatury szybrem za piecem i drzwiczkami na dole. Przeczytałem o metodzie górnego spalania ale nie jestem na 100% pewien jaki typ pieca mam Wydaje mi się że jest to piec dolnego ale nie wiem po co w konstrukcji jest ta szpara 3cm pomiędzy grodziami. W załączeniu schemat i zdjęcie. Spróbować spalanie górne czy nie ma sensu? Proszę o jakieś dobre porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizyd 25.01.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 meping. Witam. owszem zmniejszy się powierzchnia wymiany, ale będzie ona miała zadanie odebrać mniejszą moc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizyd 25.01.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Mariosz. Witam. Masz dość często spotykaną konstrukcję kotła. Jest to dolniak z asekuracyjną szczeliną górną. Wielu konstruktorów robi tę szczelinę dla własnego spokoju, aby klient nie narzekał,że przy dokładaniu paliwa się kopci z drzwi zasypowych. Ty masz wybór, albo robisz go na rasowego dolniaka (szamotowy palnik na dole- poczytaj speców DS w poprzednich postach) i zawsze zamknięte PP gdy otwierasz drzwiczki zasypowe, oczywiście miarkownik spalania, wywal szyber z czopucha, ze dwa razy na dobę odpopielanie rusztu metodą, którą opisywałem w poprzednich postach. Możesz też zrobić typowego górniaka zaślepiając dolną szczelinę i odpalając od góry, oczywiście miarkownik i kierownica PW mile widziane i lektura doświadczeń speców Palenia Górnego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczka662 25.01.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) witam i jak robaczki u was za oknami w nocy ponad 15 na minusie a bywa że i pod -17 dochodzi w dzień, średnio 10 na minusie czyli teraz przy takiej pogodzie zapytam sie was jak wam idzie palenie ? i utrzymanie temperatury na poziomie +23 w domku ? dzisiaj mamy sobotę, cyklicznie palę co 2 dni /48 h mimo że nadeszły spore mrozy, i tak rozpalone we wtorek , kolejny raz w czwartek i dzisiaj w sobotę, zasyp 18kg, węgiel dobry orzech średnio pali się mi od 35h dochodzi do 40h po czym proces wygaśnięcia peca to ok 5h wtedy grzejniki jeszcze cipłe, czyli w tym tygodniu zapaliłem 3 ci raz, miedzy ponownym rozpaleniem temperat, w domku nie spada mniej jak 21 stopni,,,dzisiaj w piwnicy spedziłem ok, 20 min kolejna wizyta w kotłowni poniedziałek po 17 tej, oczywiście palone od góry,,,, Pozdrawiam was , gorąco,,,zapowiedzieli na pierwszą dekadę lutego mrozy o wiele większe jak teraz ma dochodzic w nocy do -25 / 30 w dzień - 15 trzymajcie się ciepło,,, Edytowane 25 Stycznia 2014 przez paczka662 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meping 25.01.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 meping. Witam. owszem zmniejszy się powierzchnia wymiany, ale będzie ona miała zadanie odebrać mniejszą moc. Pozdrawiam No właśnie. Trzeba by brać to pod uwagę przy doborze mocy, czyli wziąć kocioł mocniejszy, czytaj droższy... Pozdrawiam meping Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meping 25.01.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) witam i jak robaczki u was za oknami w nocy ponad 15 na minusie a bywa że i pod -17 dochodzi w dzień, średnio 10 na minusie czyli teraz przy takiej pogodzie zapytam sie was jak wam idzie palenie ? i utrzymanie temperatury na poziomie +23 w domku ? dzisiaj mamy sobotę, cyklicznie palę co 2 dni /48 h mimo że nadeszły spore mrozy, Jaką powierzchnię ogrzewasz i jakiej masz mocy kocioł? I jeszcze jaki to model ogniwa, bo nie jestem pewien, a ciekawość mnie zżera... Pozdrawiam meping Edytowane 25 Stycznia 2014 przez meping Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soplix 25.01.2014 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 DS To kółko w drzwiczkach, to jest powietrze główne nad zasyp, powietrze wtórne podaję się do palnika. Na ruszt daję się cegły szamotowe, u mnie było 31x32, teraz 12x19 Nie wiem o co Ci chodzi, z góry chyba niema szczeliny, tylko smoła tak wygląda Popatez dobrze jest dzczelina miedzy wymienikiem a stropem pieca ja mialem taka samą zamurowalem czytaleś dokładnie co napisalem o moim piecu ? To poco to powietrze nad zasyp ? W jednym poscie piszesz ze mam regulować klapa popielnika to wreszcie jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soplix 25.01.2014 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 To jak regulować i czym w moim piecu jak podac powietrze do palnika ? Przypominam dolne spalanie ruszt zmiejszonu po długości z tylu pieca miedzy sciana tylna a wiszacym wymienikiem weszlo póltora xegły szamotowej na dzien dzisiejszy kolko w drzwiczkach zasypowych jest zamkniete reguluje klapa popielnika miarkownik szczelina jak dojdIe do zadanej temperatury ok 2 mm przeciaga do 5 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soplix 25.01.2014 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 2mm szxzelina w klapie po zamknieciu sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 26.01.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 GS Strasznie powoli mi się nagrzewa piec, mam temperaturę zadaną 70 stopni i tak żeby doszło od 40 musi zejść ze 2 godziny, zastanawiam się czy przyczyną nie jest zły typ węgla>? Mam kostkę, którą teraz rozdrabniam, żeby lepiej upchać w piecu, czy jest jakiś sposób na rozpoznanie typu węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek3773 26.01.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 GS Strasznie powoli mi się nagrzewa piec, mam temperaturę zadaną 70 stopni i tak żeby doszło od 40 musi zejść ze 2 godziny, zastanawiam się czy przyczyną nie jest zły typ węgla>? Mam kostkę, którą teraz rozdrabniam, żeby lepiej upchać w piecu, czy jest jakiś sposób na rozpoznanie typu węgla? a powietrze wtórne jest , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek3773 26.01.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 GS Strasznie powoli mi się nagrzewa piec, mam temperaturę zadaną 70 stopni i tak żeby doszło od 40 musi zejść ze 2 godziny, zastanawiam się czy przyczyną nie jest zły typ węgla>? Mam kostkę, którą teraz rozdrabniam, żeby lepiej upchać w piecu, czy jest jakiś sposób na rozpoznanie typu węgla? a powietrze wtórne jest , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych_krak 26.01.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 a powietrze wtórne jest , A co ma wspólnego jedno z drugim? Przecież wszyscy trąbicie, że powietrze wtórne powoduje tylko lepsze dopalanie gazów palnych, ale nie polepsza raczej procesu spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts