Dikij.Petia 21.03.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Ja tak myślę nad szamotowaniem kotła, ale powoli dorastam do myśli aby go jednak wymienić na przyszły sezon (pal licho terakotę, położy się nową). Z ostatniego palenia wynika, że potrzeba mi około 10 kW -- oglądam sobie właśnie ranking kotłów na czysteogrzewanie.pl -- i zastanawiam się czy lepiej brać DSa (ze względu na ciągłość palenia i tu np. Dakon DOR, choć dopiero od 13kW) czy jednak zostać przy GS (bo niby znana mi konstrukcja i tu np. "zafascynował" mnie, a i moc odpowiednia, Via*drus Her*cu*les U22). Naturalnie mam zamiar palić kamiennym (tylko lżejszym niż ostatnio). Co byście sugerowali? Czy nie lepiej zainwestować w bufor ciepła? Mam podobne zapotrzebowanie na ciepło i ciągłość palenia w DS opłaca się tylko poniżej -5° inaczej jest za gorąco. Przy wymiarach rusztu 12x19cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 21.03.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Nie mam miejsca na bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 21.03.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 - ->Myjk Proponuje wziąć pod uwagę kocioł ksgw-Zgoda 11kW.Potrzebne są kosmetyczne usprawnienia.Możesz poczytać na: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronuch 21.03.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 A jaki duży musiałby być bufor do pieca 31KW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 21.03.2014 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Wiec tak dołożyłem szamotek 5 na tylną scianke i 3 na 1 boczną i 6 kg węgla paliło się około 5 -6 godzin nagrzewając bojler 300 l do 65 - 70 st. Czy to dobrze czy zle ? Piec ogniwo 17kw wymiennik galmet 1 wezownica 300l Dlaczego ciągle zostają mi niespalone kawałki węgla ? czy to wina rusztu wodnego? I co dzieje się z kolegą last Rico już długo nic nie pisał mam nadzieje że nic złego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meping 23.03.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 A jaki duży musiałby być bufor do pieca 31KW? Bufor dobiera się raczej do wielkości domu, tak aby starczył na X godzin, zaś kocioł dobiera się do bufora tak, aby w odpowiednim czasie mógł go naładować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronuch 23.03.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 A nie powinno się go tak dobierać żeby był w stanie przejąć energie z całego załadunku pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 23.03.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Dla Ciebie na chwilę obecną - tak jak piszesz. Jest kilka tematów o buforach, są tam specjaliści. Warto tam zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_i 24.03.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Dobór bufora:50-75l na kazdy 1kW mocy kotła. To jest takie minimum. Ja mam ok 100l / 1kW.Ja mam na 20 kW 3x750l i jestem zadowolony. Jeden pełny kocioł ładuje mi bufor do 65stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
potle 24.03.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 no i w mojej okolicy są górnopalacze, którzy nie wstydzą się mówić o tym głośno, ale jak to zwykle bywa są przeciwnicy ze swoimi teoriami, polecam poczytać komentarze : http://www.rybnik.com.pl/video,eko-serwis-wydanie-29,vid5-22-1123.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzef 24.03.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Wielki szacun dla tego gościa Tak niewielu chce się wyleźć z własnej kotłowni, a co dopiero przed kamerę... W/w przeciwnik natomiast okazuje się nie być do końca przeciwnikiem. W miarę sensowne rzeczy mówi, ale miejscami chyba miesza. Zresztą znamy różne zarzuty względem palenia od góry od pierwszych stron tego wątku. Żeby sprawdzić, jak sprawa ma się w rzeczywistości, trzeba by mieć wyniki badań emisji spalin z górniaka rozpalanego od góry i od dołu. Pytałem o to na Politechnice Śląskiej i mieli gdzieś to mieć, ale coś nie bardzo znaleźli. Można by coś spróbować samemu pomierzyć chociaż z grubsza, zaopatrzywszy się w analizator spalin, ale takie w sumie amatorskie pomiary będą co najwyżej poglądowe. Ale na lepsze chyba nie ma co liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 25.03.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Witam.Koledzy i mam pierwszą porażkę...Mój najbliższy sąsiad do niedawna palił miałem w kotle miałowym jak Bozia przykazała.Ale od pewnego czasu przeszedł na węgiel /orzech/ i zaczął palić w sposób tradycyjny dla węgla.Ponieważ b.często dym jak z lokomotywy leciał prosto w mój domek , wziąłem 1/2 i poszedłem pogadać.....dowiedziałem się ,że jak wsypie ok 10 kg /a wchodzi ze 40/ węgla - spala się to w 5 do 6 godzin, ale w tym momencie jego syn mówi: ojciec nie pier... 2 może 3...aby powrócił do spalania tegoż swojego węgla tak jak miałem...czyli w "nasz" sposób.Wyłożyłem kocioł cegiełkami szamot. dla zmniejszenia komory /jest przecież ciepło na dworze/ zasyp powstał ok 8 kg. prowizorycznie zrobiłem kierownicęi dawaj.. Zasyp pracował 8 godzin, w zasadzie zero dymu, tylko jakiś ślad, że coś sie dzieje.Byłem zadowolony,że mam trochę więcej świezego powietrza.I tak trwało cały tydzień.I nagle widze znowu dym z komina na całą okolicę, myślę : sąsiad wpadł do kotła/albo teściowa/.A tu niespodzianka- zaczął znowu palić od dołu. wziąłem więc znowu 1/2 i letę sprawdzić co i jak.I nic. Stwierdził, że pali sie za długo, w chacie jest przez to za ciepło, on nie jest przyzwyczajony do takich wyższych temperatur w domu.Więc mówię ,że to jest przecież do regulacji : chociażby wsypać ze 3 może 4 kg węgla.Ale już na koniec 1/2 stwierdził, że NIE. wraca do swojego spalania od dołu i koniec.Jest niereformowalny ? ew. ile jeszcze trzeba wypić 1/2 aby go przekonać?Nie umiem, a chciałem tak dobrze, po sąsiedzku ...co zrobić? /nawalić mu? / po pijaku?/.. poniosłem totalną klęskę, jestem zrozpaczony.Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paswal 25.03.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 No cześć. Ja na ten przykład poliłem jak smród 30 lat od dołu. Od 3 miesięcy palę od góry i żadna siła mnie nie zmusi do starych nawyków.Mam czyściej,jdę do kotła raz na dobę, temp na kotle stała i mam święty spokój. Starsi też są reformowalni i obyło się bez sąsiedzkiego 1/2 literka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 25.03.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Nie nauczysz BURAKA palić eko .Słomę niech sobie z butów wyciągnie:mad:Mój BURAK pali workami po nawozie i plastikiem:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paswal 25.03.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 A co myślicie na połączenie kotła i bufora CWU z buforem solarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 26.03.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
potle 27.03.2014 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 a co Wy na to ? http://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,rybniczanin-przekonuje-ze-rowniez-w-starych-kotlach-mozna-palic-ekologicznie-co-na-to-eksperci-,wia5-3266-23311.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jozi 27.03.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Koledzy a jak radzicie sobie teraz w okresie przejściowym, gdzie przeważają temperatury dodatnie na zewnątrz? Czy dajecie mniej węgla, zredukowaliście powierzchnie rusztu, zmniejszyliście moc kotłów ? Chodzi mi o GS. Ordy bardzo prosto, poznaję zapotrzebowanie domu na energię.Waga elektroniczna i tak na "oko"3-4kg węgla, na to kilka listewek bukowych, palenie na 55stopnii przez powiedzmy 3-5 godzin.Woda ciepła w wymienniku i energia zgromadzona w ścianach.Teraz po modernizacji nie mam szybkiego wychładzania ścian i stropu więc się śmieję z potrzeby utrzymywania stałopalnosci.Problemu nie mam, że muszę dusić opał na niskich temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meping 27.03.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Nie nauczysz BURAKA palić eko .Słomę niech sobie z butów wyciągnie:mad: Mój BURAK pali workami po nawozie i plastikiem:sick: Na palenie workami po nawozie i plastikiem to straż miejska / gminna... :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.03.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Żebyś się nie zdziwił . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts