QIM 03.04.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Jak najbardziej, możesz. Ale rura podająca PW na zewnątrz kotła musi mieć przedłużenie w dół - względy bezpieczeństwa. Mi w poprzednim poście najbardziej chodziło o sposób rozpalania - od góry . Zdjęcia z linku przedstawiają kominek. Gdybyś jednak spróbował zamontować szamotowy "dopalacz" (kiedyś wrzuciłem na to forum szkic pieca na drewno, jak masz chęć, to poszukasz w moich postach), myślę, że poprawa będzie. Z Twoich, kamilklimczuk, zdjęć wynikało, że kocioł naładowany jest pod wymiennik (aby zwiększyć stałopalność?) co nie sprzyja właściwemu spalaniu i odbiorowi ciepła (płomień w wymienniku); drewno nie lubi duszenia powietrza - stąd smoła. Ładuj więc mniej a spalisz czyściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janjan62 03.04.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Czy to drewno w kotle nie jest palone przypadkiem od dołu? ,pytam bo nie doczytałem się w jaki sposób go spalasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMI1719512288 03.04.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 A jest taka ciekawa strona: http://czysteogrzewanie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilklimczuk 03.04.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 słuchajcie palenie od góry odpada przy paleniu drewnem, gdyż muszę co 2 godziny podkładać a nie będę żaru wyciągał co chwilkę, pomóżcie mi w moim piecu per-eko ksw 12 z miarkownikiem dopalić gazy z drzewa, jakiś szamocik zmajstrować?Czyste ogrzewanie czytałem dobra stronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 03.04.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Zakładasz co 2h kocioł do pełna? To raczej szybko to drewno zutylizujesz.. Próbowałeś już łagodnie rozpalić od góry? ...... Widziałeś mój poprzedni post? Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 03.04.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 słuchajcie palenie od góry odpada przy paleniu drewnem, gdyż muszę co 2 godziny podkładać a nie będę żaru wyciągał co chwilkę, pomóżcie mi w moim piecu per-eko ksw 12 z miarkownikiem dopalić gazy z drzewa, jakiś szamocik zmajstrować? Czyste ogrzewanie czytałem dobra stronka Kamil A nie prościej,wymurować ściankę z 6 cegły szamotowej,szamotowy palnik,PW z popielnika i przerobić na DS? Będziesz dokładał drewno co 4h(być może rzadziej,to zależy jak pojemna jest komora zasypowa) Na pewno będziesz spalał czyściej i ekonomicznie. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 03.04.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) sorry,moje "rysunki"powalają Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez grabpa58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilklimczuk 04.04.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Dzięki za wszystkie odpowiedzi, co do przerobienia to odpada ta ścianka pionowa szamotowa, dół jak najbardziej mogę wyłożyć szamotem, może na początek tak na sucho i troszkę boki podciągnąć i w tym szamocie napalić? Myślicie że to coś pomoże, gazy będą lepiej dopalone? Nie obniży mi to sprawności kotła, ponieważ zmniejszy się odbiór ciepła a cegła szamotka tak szybko jak blacha się nie studzi, to dziś po pracy może bym tak zrobił z tym piecem jak jest sens, Ścianka pionowa odpada jako DS z racji drewna które mam już pocięte na długość pieca, a tak pionowo bym musiał wrzucać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 04.04.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 A zajrzyj tu: forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego/page746&p=6307708#post6307708 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 04.04.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 - ->Kamil Dołożenie szamotu na dół kotła i palenie od dołu nic nie pomoże,smoła,syf i realne zagrożenie pożaru komina!Albo palenie od góry,tak jak kol. QIM sugerował albo przeróbka na DS,innego sensownego rozwiązania do spalania drewna nie widzę.Drewno zawsze można pociąć inaczej(np.1x na tydzień palenia)ale za to palić czysto i ekonomicznie.To Ty podejmiesz ostateczną decyzję.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilklimczuk 04.04.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Hmmm, chodzi o to że jest tam cegła szamotowa z otworami która dopala gazy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 04.04.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Wklejam wypowiedź kolegi, który podobne rozwiązanie stosuje w swoim kotle. Dodam, że opis dotyczy węgla. "dokładnie w podobny sposób mam zrobiony u siebie.kocioł mam podzielony na dwie komory ,wszystkie w szamocie1.komora załadunkowa2.komora dopalająca ujście spalin z 1 komory ma 5cm/20cm które wpadają w 3 tzw. mniejsze komory aby spaliny dostały większą dawkę PW (bardziej zacisnęły) i dalej wylatują do wymienników. Efekt jest taki że nawet sosna rozpałkowa spala się bez dymnie a ogień ma jasno żółtypłomień który bije po oczach jak flesz nie idzie długo na to patrzeć.W początkowej fazie odgazowania pali się jak w DS później palenie jest dużo spokojniejsze i w tej początkowej fazie kocioł pracuję na samym PW ,sterownik nie otwiera PG.W dalszym etapie odgazowania kocioł posiłkuję się PG i tak do końca palenia. Także idzie zrobić coś takiego jak ala palnik z tym że on sprawdza się w 1 fazie poczatkowego odgazowania 2-3godz później to już spokojne palenie ,ale mamy efekt palenia bez dymnego od samego rozpalenia." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 04.04.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Hmmm, chodzi o to że jest tam cegła szamotowa z otworami która dopala gazy? jest tam coś w rodzaju dyszy / zwężki, która poprawia mieszanie gazów z powietrzem. Widać też niezależne podawanie podgrzewanego powietrza wtórnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilklimczuk 04.04.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Więc tak,Nad 1 wymiennikiem a między drugim dam dociętą cegłę szamotową z licznymi otworami, zaraz za nią będzie podawane podgrzane PW i pięterko wyżej za KPW zrobię kolejną szamotkę z licznymi otworami... Hmmm tylko czy cug pociągnie takie zwężenie, jak to dziś zrobię podrzucę fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 04.04.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 póki bedziesz palił od dołu to to przewężenie nic nie da.Do dopalania gazów oprócz powietrza wtórnego potrzebna jest także b. wysoka temperatura ktorej jak podpalasz od dołu poprostu w tym miejscu nie ma. Moja rada to :Potnij drzewo na pół, przerób kocioł na dolniaka (tak jak pokazał grapa) a drewna starczy ci na dwa razy dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilklimczuk 04.04.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 ta przeróbka na DS sprawdzi się nawet przy niecałkowicie suchym drewnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 04.04.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) ta przeróbka na DS sprawdzi się nawet przy niecałkowicie suchym drewnie? Moim zdaniem sprawdzi się lepiej niż w GS. Kup na Alledrogo termometr z sondą do400*i jak będziesz utrzymywał temp.spalin 150-180* wszystko będzie OK. Wymiary otworu dyszy palnika 18x9,które podałem są orientacyjne,wszystko zależy jakie masz zapotrzebowanie na moc. Łatwo zmniejszyć dokładając symetrycznie 2 kawałki szamotu np.na 12x9. Otwory PW możesz zrobić mniejsze na początek 2x2cm. Pamiętaj,do spalania drewna potrzebny jest stały dopływ powietrza,żeby nie kisić opału. Jak miarkownik opuści klapkę,musisz zostawić 2mm szczelinę dla stałego dopływu PG i PW. Ryzykujesz kilkanaście cegieł i swoja pracę. Palić,obserwować,wyciągać wnioski i ew. coś poprawić. Powodzenia. Możesz posłużyć się sprawdzonym gotowcem (co prawda na węglu)kol. Dikij.Petia str. 796 #15903 schemat i zdjęcie palnika z innego wątku. Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez grabpa58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilklimczuk 05.04.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Witam ponownie, więc sprawa ma się tak że wczoraj wyłożyłem tylną ściankę pieca do samego wymiennika szamotową cegła, efekt był taki że na drewnie ogień był czasami niebiesko różowy i kocioł mój smoluch zaczął siwieć a nie czarnieć jak zawsze, jeszcze kilka dni tak poeksperymentuje, i coś w końcu zrobię na stałe bo na razie to cegła na cegle na suchara.Ale musze powiedzieć że przy drewnie jeszcze takiego płomienia nie widziałem chyba że po sadpalu, w pewnej chwili osiągnąłem przez parę minut to że z komina tylko gorące powietrze bezdymnie, muszę jeszcze dopracowaćTeraz coś o zrobieniu palnika z szamotu, za małe mam palenisko aby dodatkowo jeszcze je zmniejszyć, więc muszę coś innego wy myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekr114 06.04.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Wszystko zależy od wielu czynników tem. palenia ,dopływu powietrza tak jak koledzy już powiedzieli PG i PW ,wielkości komory i kształtu komory zasypowej ,czym palisz np. sosna jest smolista a inne drzewo liściaste mniej .Dwu letnie drzewo już jest dobre do palenia ale wypalić smołe do końca jest to chyba nie możliwe .Jak dałem na jeden bok zasypu szamotkę w tym miejscu bardzo mała ilość smoły takze planuje obłożyć szamotką a raczej płytkami 1cm cały zasyp plus nawet popielnik i wtedy zobaczyć jakość spalania mam DS z palnikiem szamotowym i PW nad zasyp poziomo zawsze jest otwarty i klapka na PG zawsze uchylona gdy tepm .dojdzie do zadanej.66st. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez zbyszekr114 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 06.04.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Witam. Kamilklimczuk,masz identyczny kocioł jak ja, więc krótko powiem katastrofa.Moja rada: komora, a co najważniejsze ruszt zaślepić szamotem i palić od góry w miarę możliwości szczelnie ułożyć drewno, PP w minimalnych ilościach, główna regulacja to poprzez KPW praktycznie odwrotnie jak przy węglu bo to zupełnie inne spalanie.Ważne pozostawić szczelinę na miarkowniku żeby nie przerwać procesu spalania(usypianie kotła w jest tym przypadku niemożliwe)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts