piast47 11.08.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Proszę o poradę:zbiornik 850l otwarty chcę przerobic na bufor.Czy trzeba coś włożyc do środka ,zanim go zamknę-zasapawam.Jakie ile końcówek potrzeba wspawac do podłączenia do intalacji.(jakie przekroje)Gdzie włączyc bufor do instalacji,teraz instalacja to: piec 17kW,zbiornik CWU 80l i 9 grzejników.Czy układ otwarty będzie lepszy od zamkniętego.Jeśli może ktoś poradzic,będę b.wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 12.08.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Proszę o poradę:zbiornik 850l otwarty chcę przerobic na bufor. Czy trzeba coś włożyc do środka ,zanim go zamknę-zasapawam. Jakie ile końcówek potrzeba wspawac do podłączenia do intalacji.(jakie przekroje) Gdzie włączyc bufor do instalacji,teraz instalacja to: piec 17kW,zbiornik CWU 80l i 9 grzejników. Czy układ otwarty będzie lepszy od zamkniętego. Jeśli może ktoś poradzic,będę b.wdzięczny.Tu masz wszystko. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-się-robi-czyli-bufor-ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kilgoor 17.08.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) kilgoor A dlaczego Tobie tak zależy na czystej komorze ? Komora zasypowa przy dolnym spalaniu nie jest odbiornikiem ciepła. To tylko przechowalnia opału. Nie trzeba tego czyścić. Ponieważ smoła niszczy szybko sznur uszczelniający. 4 miesiące palenia i sznur jest cały w smole i czasem potrafi dymić przez drzwiczki jak się włącza dmuchawa. Teraz przepalam tylko drewnem co dwa dni na CWU więc może od tego to dymienie że nie pali się w piecu cały czas. Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez kilgoor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 20.08.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Witam. Nie wiem czy w dobrym dziale, jak zły to przepraszam:) Pytanie może banalne ale jestem "świerzakiem" piecowym i mam, być może banalne pytanie. Ostatnio dla testów kupiłem w obi eco-groszek - ot promocja była. Poprzedni zasyp akurat mi się kończył więc sypnąłem woreczek na próbę. Rano piec wygaszony, zasobnik pusty. Pierwsza myśl, że worek się spalił przez noc. Jednak w jaki sposób, skoro worek wystarczał zawsze na tydzień? Otwieram popielnik a tam cały zasobnik - przesypany. Doszedłem do tego, że piec się wygasił na tym "obiowym" groszku ale zrodziło się pytanie - czy to normalne, że piec "nie widzi" że wygasł i tak sobie podaje?Dobrze, że 3 worków nie wsypałem bo by mi cały piec zawaliło:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 21.08.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Zdecydowanie nie ten wątek Zapytaj może o pomoc Timona w tym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229592-ustawienia-sterownika-na-ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi226 01.09.2014 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Witam wszystkich forumowiczów Nie chciał bym zaśmiecać wątku moim pytaniem , bo być może ktoś już miał taki problem i jest odpowiedź , tylko ja do niej nie dotarłem (przeczytałem ok 100 stron). Niedawno dowiedziałem się o tym sposobie palenia , oraz o tym forum ,czytam wątek na ile czas mi pozwala ale boję się że przed zimą nie zdążę przeczytać całego a chciał bym przystosować swój kocioł (górnego spalania) do palenia od góry oraz zredukować jego mocz powodu dużego zużycia węgla oraz zatruwania okolicy dymem z komina. Zastanawiam się mianowicie nad tym czy żeliwny ruszt belkowy o długości 52 cm oraz szerokości 47cm wytrzyma ciężar 30 cegieł szamotowych +zasyp węgla (palenisko po redukcji pojemności będzie miało ok. 50 litrów). Czy w wysokiej temperaturze ten ruszt nie powygina mi się pod ciężarem cegieł i zasypu ? Czy w ogóle ma sens próba redukcji mocy bardzo przewymiarowanego pieca w stosunku do potrzeb domu (kubatura – 586 m2 ,parter i piętro, bez ocieplenia , rok bud. 1958 )? Czytałem tutaj że koledzy dokonywali redukcji paleniska wkładając kilka cegieł , ja musiał bymwłożyć ich „trochę” więcej. Czy można tak zrobić, czy może od razu nastawić się na kupno nowego kotła? Bardzo prosił bym o pomoc jeśli nie na forum , to może prywatnie koledzy dobrze obeznani w temacie potrafili by mi doradzić i pokierować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 01.09.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Nie wiem, jaki to kocioł, ale może da się wyjąć część belek rusztu i cegły postawić na podłodze popielnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 01.09.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Witam, kolega Myjk , jeśli się nie mylę używał pustaków Ytong, a one są o wiele lżejsze niż cegły szamotowe, tylko nie pamiętam, jak z wytrzymałością, jeszcze można użyć wełny mineralnej.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.09.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Do testu możesz komorę zmniejszyć popiołem.Jest lekki, bez nakładów $ sprawdzisz co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi226 02.09.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Jak się redukuje popiołem ? Dla mnie to zagadka bo poruszam się w tematyce dla mnie obcej . Bo chyba nie polega to na wsypaniu samego popiołu do kotłaon musi chyba być do czegoś wsypany ?Pomysł ciekawy tylko jak to się robi technicznie? A w przypadku wełny, wycinam klocek o danych wymiarachwkładam na ruszt i rozpalam ogień ?Nie wiem czy dobrze myślę . Mam jeszcze jedno pytanie , drzwiczki kotła uszczelnione są sznurem o gr. 25mm ,(kwadrat) czy w zamian mogę przyciąć wełnę mineralnąi tam powkładać czy to obowiązkowo musi być sznur szklany ? Proszę mnie oświecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBA140 02.09.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 WitamKiedys w starym piecu próbowałem uszczelniać wełną i to wystarczało na krótko bo się wełna spiekała i kruszyła więc i tak musiałem zakupić sznur.Zrobisz jak uważasz ale lepiej uszczelnij sznurem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.09.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Słuchajcie, 1. Jakby ktoś myślał o sterowniku Unister, oddam swój z kotła testowego za darmoSwoje posłużył, jest jednak sprawny.Wystarczy na priva podesłać dane i urządzenie wyślę. ****************2.Podobnie mam z testowym Protonem PID, jakby ktos myślał o zakupie np. MCI, to używany proton pid z testowej jednostki dołączę gratis, mogę także wysłać komuś samego używanego protona pid w prezencie.Tutaj także kontakt na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.09.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Dzięki za zgłoszenia, co miałem rozdysponowałem w/g kolejności zgłoszeń.Jutro paczki wysyłam, dojdą pewnie w przyszłym tygodniu Osoby zainteresowane wiedzą o kogo chodzi Został mi 1egzemplarz MCIv1, ale muszę dopytać producenta, czy go mogę go podarować, jeden kolega o niego już pyta Fajnie, że można było pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr7512 08.09.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Witam.Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, chodz wiem że wontek wałkowany ale jak zwykle szcegóły najistotniejsze a nie doczytałem tutaj, bądz nie odnalazłem.A mianowicie posiadam kocioł altech iryda plus 15 kW z wentylatorem i sterownikiem luksus pro. Powierzchnia opalania ok 140 m2. Od trzech lat opalam mialem - gorne spalanie, niestety z marymi efektami tzn po pełnym zasypie miałem i zadanje tem 55 stopni, moc kotla 7, załaczenie pompy 40 stopni piec pracuje jedynie 6-7 h - czy to poprawny wynik? Nie znalazłem informacji o wydajności takiego pieca. Czytajc wypowiedzi na tym forum mysle że istnieje możliwość uzyskania dłuzszej parcy pieca i problem tkwi w ustawieniu sterownika, czy może jest zasadna wymiana na inny nowszej generacji?Bardzo bede wdzieczny za pomoc i ewentualne sugestie. Może ktoś taki piec, może powinienem do miału dodat troche groszku dla podniesienia kaloryczności bo wiadoma jak jest z jakością miału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 08.09.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Witam, a nie lepiej zmęczyć ten miał, np. z groszkiem lub węglem, a potem palić już tylko groszkiem lub węglem, bez dmuchawy, na ciągu naturalnym?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr7512 08.09.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 TYlko jak uzyskać ciąg naturalny w takim piecu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 08.09.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Wszystko masz opisane na początku tego tematu, jedziesz na miarkowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr7512 08.09.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 czyli odlaczyc dmuchawe i zainstalowac miarkownik tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 08.09.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Dokładnie, ale na miale to nie będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 09.09.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 adi226 Zastanawiam się mianowicie nad tym czy żeliwny ruszt belkowy o długości 52 cm oraz szerokości 47cm wytrzyma ciężar 30 cegieł szamotowych Zastanawiam się jak wielki to jest kocioł... W przypadku GS wydaje mi się, że warto mieć dużą komorę. Spokojne spalanie jest tutaj podstawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts