Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MCI jest maksymalnie wysunięty właśnie po to, by to obciążenie zmniejszyć.

Tyle że kołowrotek ma podnosić do 5kg, lub więcej na małej rolce.

Więc nijak to się ma do zerwania linki.

Obciążenia na linkę:

-przy delikatnym podnoszeniu nie przekracza 1kg

-przy szybszym pociągnięciu nieprzekracza 2kg

-przy gwałtownym szarpnięciu to około 3kg

Sprawdzane odpowiednią wagą.

Skoro sam MCI ma tyle udźwignąć, linka powinna być dostosowana do zestawu i wytrzymać.

Jeśli się mylę, poprawcie mnie.

Edytowane przez klaudiusz_x

MCI jest maksymalnie wysunięty właśnie po to, by to obciążenie zmniejszyć.

Tyle że kołowrotek ma podnosić do 5kg, lub więcej na małej rolce.

Więc nijak to się ma do zerwania linki.

Obciążenia na linkę:

-przy delikatnym podnoszeniu nie przekracza 1kg

-przy szybszym pociągnięciu nieprzekracza 2kg

-przy gwałtownym szarpnięciu to około 3kg

Sprawdzane odpowiednią wagą.

Skoro sam MCI ma tyle udźwignąć, linka powinna być dostosowana do zestawu i wytrzymać.

Jeśli się mylę, poprawcie mnie.

Wg instrukcji max to 4kg

A wg tego obrazka

u22.jpg

i tego

MCI.jpg

jednak większość siły idzie na ścięcie zawias w klapie.

Dodanie ramienia do klapki oprócz korzystniejszego rozkładu sił zapewni też bardziej precyzyjną reakcję klapy.

Ile to wykonuje obrotów?

Niepełny jeden.

Niecały jeden obrót. To nie jest drut, to linka chyba z 7 drucików powielona jakimś plastikiem. Ramie musiało być przynajmniej z przeciwwagą. Łańcuszek który można by tam nawijać ma mniejszą wytrzymałość niż linka. Nie wiem czemu ludzie upierają się na montaż MCI w górnej części kotła- cokolwiek by się przy piecu nie robiło to miarkownik i jego linka przeszkadza. To nie jest klasyczny miarkownik który tylko tam można zamontować. O wiele lepiej jest miarkownik przykręcić do klapy, a linkę do "daszku" nad miarkownikiem, mniej więcej jak tu http://forum.bolecki.pl/index.php?topic=45.msg471#msg471

Jeśli już MCI ma być na górze to to co MIQ wspomniał, zamknięta klapa która jest w zasadzie pionowo stawia bardzo duży opór, bo miarkownik w zasadzie chciał by zerwać zawias zamiast klapę obrócić. Próbował ktoś otworzyć drzwi ciągąc klamkę w kierunku zawiasu?. W takim przypadku do klapy trzeba doczepić odpowiednie ramie aby oddalić linkę od zawiasu, np tak jak narysowane w instrukcji (drugi obrazek)

mc.jpg

Te same uwagi tyczą się problemu niedomykania klapy przy jej niewielkim otwarciu.

Klaudiusz, to pękło na prostym nie pracującym (zawijanym) odcinku?. Ważyłeś to napinając linkę pod tym samym kątem jak by pracowała z MCI?. Szybkość podnoszenia w zasadzie nie ma tu znaczenia bo MCI nie jest szczególnie zrywny. Bardziej ważny jest punkt z którego zaczynasz podnosić.

Co do montażu na klapce to nie widzę w tym dobrego sposobu. Dodanie ciężaru i problem kabli. Natomiast co do pozostałych uwag nie mam uwag.

No właśnie masa się przyda bo w wieli przypadkach sama klapa to za mało. Kabel jest do ogarnięcia, dmuchawy nie raz były w takich miejscach montowane.

Odpowiadając na pytanie naszego forumowicza jaareckiego , ten piecyk obok viaderka to piecyk do podgrzewania CWU , wyspawany z blachy kajnerowej , podpiety do zbiornika 330 litrów grawitacyjnie , podpięty bez wężownicy czyli woda krążąca piecyk-zbiornik to woda uzytkowa , czas zagrzania do 70 stopni całego to około godziny jarania wiec szybko , a na okresy zimowe węzownica ogrzewa zbiornik z kotła CO . piecyk jest bez izolacji oklejomy jedynie aluminiową folią która odbija promienie podczerwone piecyka

Witam wszystkich użytkowników po raz pierwszy.

Poczytałem, popatrzyłem, kupiłem piec i zabrałem się za małe przeróbki, które chciałbym pokazać.

Ale od początku... Piec Defro Optima Komfort 20kW z miarkownikiem ciągu.

Dom bliźniak 180m2 piwnica, parter, piętro ocieplony tylko z jednej strony + bojler, okna plastik i stara instalacja.

Mam duży komin ciąg super, pali się ładnie w domu ciepło a puki co stałopalność 7h na jednej węglarce.

Palę dobrą kostką podsypaną trochę dobrym miałem.

Wszystko było by super gdyby nie sadza. Nie było jej dużo jednak nie chcę jej prawie wcale :) I już sobie z nią poradziłem.

Tymczasowo na okres jesienny zmniejszyłem palenisko cegłami. Na ruszt wodny położyłem ruszta żeliwne, które zostały mi z starego pieca oraz dorobiłem KPW. Jednak moje KPW jest nieco inne, niż te które zaobserwowałem na forum stąd mój post.

Nie chciałem wiercić w drzwiach ani tym bardziej inwestować w nowe.

Wyciągnąłem uszczelnienie dolne drzwiczek i dorobiłem kierownicę w formie szczeliny - wszystko na filmie.

Proszę o konstruktywną krytykę i sugestie :)

Pozdrawiam!