Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Matkkooo!!!! wyszło mi 11kw co wy na to

Spodziewałem się ok. 12 kW ale nie chciałem uprzedzać faktów.

Wez Skama 12kW to sprawdzone kotły,przy Twojej chałupce nawet się nie zmęczy.

11 kW wyszło Ci przy -20*,a ile dni w ciągu zimy jest takich?

Przez większość sezonu i tak będzie pracował na 50-60% mocy.

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Matko jak powiem instalatorowi że chcę kocioł 12 kw to sie przewróci to mały kociołek ja sam się boje 180m2 to nie jest mały dom a te wyliczenia jkby nie było to teoria jaki wy macie kotły na ile metrów Pozdrawiam dziekuje za dyskusje

Wreszcie Twój instalator może zacznie logicznie myśleć:).Nie będzie proponował 20KW na dom 180m2.

Teraz mi czacha się rozjaśnia jak po ociepleniu(co prawda grzeję parter)tak 90m2, piec stoi w piwnicy, rury praktycznie nieocieplone, więc ogrzewają i piwnicę.Piec zaszamotowany do 10-12KW a przy obecnych temperaturach przepalam drewnem po 2-3 2 razy dziennie, bo inaczej sauna w domu.I tak po takim paleniu w domu mam ponad 22 stopnie.Tak z obecnego doświadczenia to takie 6-8KW by wystarczyło spokojnie.Pewnie w 25stopniowe mrozy taki maluch zrobiłby z 60 stopni na piecu a to w zupełności by wystarczyło na normalną temperaturę w domu i dobrą sprawność przy spalaniu.

Jestem już po słowie z majstrem, czeka nowy wymiennik CWU 140l zawór 3D i zawory termostatyczne na przeróbki, które mają na celu lepsze sterowanie energią i utrzymanie na obiegu pieca wyższej temperatury spalania.

Czołem

Druga sprawa, wiem ze na bank takie pytanie już padło ale w spisie nie znalazłem zbytnio informacji na tomata grubości blachy, z której należałoby wykonać kierownicę powietrza wtórnego? czy 2mm wystarczy? a czy orientuje się ktoś gdzie mogę zakupić tą klapkę do KPW z szybka w internecie lub małopolsce?

Witam

Podłączam się do pytania

Pozdrawiam

Pafcio

Matko jak powiem instalatorowi że chcę kocioł 12 kw to sie przewróci to mały kociołek ja sam się boje 180m2 to nie jest mały dom a te wyliczenia jkby nie było to teoria jaki wy macie kotły na ile metrów Pozdrawiam dziekuje za dyskusje

Muszę zwrócić Ci uwagę że obliczenia są do temperatury średniej całodobowej. Przy zimie takiej jak ostatnia nie dobijesz do takiej mocy. U mnie podobnie wychodzi przy ciut mniejszym metrażu. Domek nieocieplony, wielowarstwowy, stara stolarka, ale WM z odzyskiem dołożone.

_s0.zmniejszacz.pl_DSCF1029_zmniejszacz-pl_73405.jpgMój batory w całej okazałości.

_s0.zmniejszacz.pl_DSCF1030_zmniejszacz-pl_226566.jpgTak wygląda u mnie rozpalanie, palę od palnika gazowego.

_s0.zmniejszacz.pl_DSCF1026_zmniejszacz-pl_351332.jpg tu widać ściankę z tyłu(zabudowany tył kotła aż po górę 1 cegła mna płasko+1 na sztorc.W sumie 18cm mniejsze palenisko.Tak było.Obecnie jest jeszcze na bocznych ściankach po 3cm z każdej i dodatkowo 3cm na tylnej ściance ale już nie do samego wierzchu.Przy okazji pstryknę jakieś fotki.

Myjk masz ten sam problem co ja i pewnie wielu innych palaczy po ociepleniu:bash:.Ale trzeba walczyć z problemem.Właśnie abym mógł palić na 60sC i lepiej sterować energią bo normalnie sauna by była przy węglu, tylko przepalanie drewnem po 2-3h, będzie montaż 3D w obieg.

A masz może bojler CWU przy tym piecu? Jak tak to zawór 3D jest wg mnie zbędny. Wystarczą zawory termostatyczne przy grzejnikach. Na piecu 60, ciepła woda w kranie, zawsze gorący powrót, a w mieszkaniu w każdym pomieszczeniu komfortowa temperatura.

A masz może bojler CWU przy tym piecu? Jak tak to zawór 3D jest wg mnie zbędny. Wystarczą zawory termostatyczne przy grzejnikach. Na piecu 60, ciepła woda w kranie, zawsze gorący powrót, a w mieszkaniu w każdym pomieszczeniu komfortowa temperatura.

Tom rację masz ale nie przewidziałeś lata, gdzie grzeję ciepłą wodę.Nie chcę polegać na zaworach termostatycznych tylko na zaworze 3D celem zamknięcia całkowicie obiegu na grzejniki, a przy okazji w zimie dodatkowe sterowanie przepływem.Brałem Twoją opcję pod rozwagę ale jednak 3D będzie niezbędny do dodatkowego sterowania.

Zawory daję tylko przy 2grzejnikach, 3 pozostają wolne bo w razie jakich zacięć coś musi odbierać ciepło.Tak będzie bezpieczniej jak piec pozostanie bez dozoru.

Edytowane przez Jozi

Cześć wszystkim,

ostatnio, w związku z panującą pogodą próbuję palenia sposobem od góry. Posiadam piec Ogniwo Biecz 20kW, taki jak na zdjęciu:

kociol-ogniwo-s7wc-10-10kw.jpg.

Napotykam jednak na problemy:

1. Dymienie po zapaleniu się węgla, kombinowałem już z otwieraniem/zamykaniem dołu i góry, bez efektu.

Nad palącym się węgłem tworzy się jakby powłoka z kartonów i resztek spalonego drewna, więc nie widzę bezpośrednio ognia tak jak jest to pokazywane na filmikach promujących palenie od góry. Może to od tego?

Czy to może być spowodowane nieszczelnością w tych piecach (są łączone drzwiczki dolne z popielnikiem i paleniskiem?

2. Zostaje dość dużo niedopalonego węgla, dość "grubego" w palenisku.

Proszę o pomoc.

Cześć wszystkim,

ostatnio, w związku z panującą pogodą próbuję palenia sposobem od góry. Posiadam piec Ogniwo Biecz 20kW, taki jak na zdjęciu:

[ATTACH=CONFIG]286910[/ATTACH].

Napotykam jednak na problemy:

1. Dymienie po zapaleniu się węgla, kombinowałem już z otwieraniem/zamykaniem dołu i góry, bez efektu.

Nad palącym się węgłem tworzy się jakby powłoka z kartonów i resztek spalonego drewna, więc nie widzę bezpośrednio ognia tak jak jest to pokazywane na filmikach promujących palenie od góry. Może to od tego?

Czy to może być spowodowane nieszczelnością w tych piecach (są łączone drzwiczki dolne z popielnikiem i paleniskiem?

2. Zostaje dość dużo niedopalonego węgla, dość "grubego" w palenisku.

Proszę o pomoc.

Jakiś guru w temacie nie jestem, ale coś tam wiem.Przyczyn może być wiele.Piec nieszczelny, palisz na niskiej temperaturze bo jeszcze ciepło.Coś z ciągiem- może kanały przytkane, komin nie wyczyszczony etc.

Tom rację masz ale nie przewidziałeś lata, gdzie grzeję ciepłą wodę.Nie chcę polegać na zaworach termostatycznych tylko na zaworze 3D celem zamknięcia całkowicie obiegu na grzejniki, a przy okazji w zimie dodatkowe sterowanie przepływem.Brałem Twoją opcję pod rozwagę ale jednak 3D będzie niezbędny do dodatkowego sterowania.

Zawory daję tylko przy 2grzejnikach, 3 pozostają wolne bo w razie jakich zacięć coś musi odbierać ciepło.Tak będzie bezpieczniej jak piec pozostanie bez dozoru.

Przewidziałem lato, bo sam grzeję latem ciepłą wodę. Aby zamknąć całkowicie obieg na grzejniki wystarczy zwykły zawór za trójnikiem. Taki układ działa u mnie niezawodnie od lat. Wszystko chodzi na jednej pompie. Ale jak masz czas, chęci i środki, to nikt ci nie zabroni wzbogacić instalację o zawór 3D ;]

Pozdrawiam.

Twój kocioł to typowy miałowiec, posiada on dysze napowietrzające zasyp i nawet jak przejdziesz na naturalny ciąg to i tak szybko będzie ci się cały zasyp zajmował.

O ile paląc miałem twój kocioł jest tylko trochę przewymiarowany to dla węgla tak pi razy oko jest już 2,5 raza za duży do twojego domu.

Moim zdaniem masz 3 opcje:

- zostawiasz kocioł bez przeróbek i palisz miałem od góry (zalety: możliwa długa stałopalność ponad 24h, wady: dużo popiołu, cykliczne rozpalanie)

- zmniejszasz palenisko o połowę, przechodzisz na naturalny ciąg, zatykasz dysze napowietrzające, dorabiasz KPW (zalety: palisz węglem; wady: cykliczne rozpalanie)

- robisz z kotła dolniaka: przechodzisz na naturalny ciąg, zatykasz dysze, stawiasz ściankę pionową i robisz palnik z zewnętrznym PW ( zalety: brak cyklicznego rozpalania, łatwiej osiągnąć bezdymne spalanie wady: smowanie w komorze zasypowej)

tak myślałem że może być przewymiarowany, nie brałem pod uwagę palenie węgla, miał być na początku miał, jednak mam złe wspomnienia z nim jeśli chodzi o palenie.

Jak przerobić piec, rozumiem że najlepiej cegłami szamotowymi, od tylnej ściany (tak na początek ograniczając powierzchnię o ok 1/2). Nie widzę tylko sensu zatykania dziur napowietrzających, dmuchawa docelowo odłączona, a miejsce na nią zaślepione kawałkiem blachy. Czy cegły szamotowe muszę jeszcze "oblepiać" cegły zaprawą szamotową?czy wystarczy poukładanie na ścisk w/w cegieł. Oraz jeszcze pytanie jak piec przerobić na dolniaka? nie ukrywam że by to była dobra opcja dla mnie :)

arczi1000

Może nie podajesz odpowiednio powietrza NAD opał ?....

Masz w tym kotle jakieś otwory, ale tutaj standardem jest tzw KPW. Poczytaj.

Może być. Pamiętam że są tutaj patenty jak to uszczelnić. Ale wybacz- 800 stron- nie pamiętam gdzie.

Edytowane przez jacbelfer

Przewidziałem lato, bo sam grzeję latem ciepłą wodę. Aby zamknąć całkowicie obieg na grzejniki wystarczy zwykły zawór za trójnikiem. Taki układ działa u mnie niezawodnie od lat. Wszystko chodzi na jednej pompie. Ale jak masz czas, chęci i środki, to nikt ci nie zabroni wzbogacić instalację o zawór 3D ;]

Pozdrawiam.

Obecnie mam taki zawór, 14 lat działał. Ostatnio jak robiłem rozruch, napędził mi niezłego stracha. Nie wiem czy się przyblokował czy co, w każdym razie temperatura zaczęła mi rosnąć na obiegu piec- CWU a ta franca nie puszczała na grzejniki. Popierdzielałem na górę, dolewając wodę przez naczynie zbiorcze- wreszcie odpuścił, wody nalałem tyle, że aż obieg na poddaszu zaczął grzać(Miały być przewidywane mieszkania i nie są zamontowane grzejniki, tylko wstawione miast nich rury by był obieg. Poziom wody w CO utrzymuję na wysokości ok. 60cm nad grzejnikami w kondygnacji ogrzewanej i to w zupełności wystarcza.)

Jak widzisz po takich opałach wolę dać 2 stówki, założyć dobry zawór i się nie stresować.