Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widziałeś tabelę na stronie 7 opracowania, do którego link podałem w poście który cytujesz?. Widzisz co wylatuje z komina zasypowych kociołków?

Nie porównuj gówna do twarogu. Zasypowy palony od góry(bezdymnie) a palony tradycyjnie to niebo a ziemia

Wyobrażasz sobie te liczby dla węgla koksującego?

No właśnie wyobrażać to sobie można bardzo dużo. Przedstawił byś te konkretne liczby z porównania a nie krążysz wokół tematu jak pies wokół jeża

Edytowane przez cysiokysio

Widzisz co wylatuje z komina zasypowych kociołków?

Widzę co wylatuje, jak się źle spala. Nie widzę co wylatuje, jak się dobrze spala.

Wyobrażasz sobie te liczby dla węgla koksującego?

W zależności od tego co będzie leciało z komina, sobie wyobrażę liczby.

Więc teraz odpowiedz na zadane pytanie, co wylata np. lysemu1 z komina który sypie mocny węgiel tylko na spód paląc od góry, albo w końcu zachowaj się jak facet i spełnij swoją obietnicę ogłoszoną niedawno. :p

Witam.Kolego apap5,nie wiem czemu na siłę szukasz dziury w całym:(.Czuć na kilometr, że to opracowanie pani doktor Krysi jest dotowane przez wytwórców cudownych kotłów automatycznych,gdzie pani ekspert pisze o ich cudownej sprawności "ponad 90%":D.Niech ta pani zbada te kotły kiedy są w podtrzymaniu przez co najmniej połowę sezonu grzewczego,a pisanie takich bzdur jak:"węglowe kotły retortowe mogą konkurować z kotłami olejowymi pod względem emisyjności"( tu patrz ta propagowana tabelka), to już czysta kpina:).Choć muszę przyznać że jedno zdanie jest bardzo mądre:"paliwa węglowe powinny być standaryzowane,atestowane i certyfikowane",zapomniała dodać na bieżąco i powinny być u każdego sprzedawcy.Jeszcze raz powtórzę jak twierdzisz że spalanie współprądowe (w GS od góry)w naszych kotłach jest do du to zaproponuj coś lepszego,wiadomo że bez aparatury filtrującej i wysokich temp. w palenisku powyżej 1200 st .lepiej nie będzie.Pozdrawiam.

Witam.Kolego apap5,nie wiem czemu na siłę szukasz dziury w całym:(.Czuć na kilometr, że to opracowanie pani doktor Krysi jest dotowane przez wytwórców cudownych kotłów automatycznych,gdzie pani ekspert pisze o ich cudownej sprawności "ponad 90%":
Wiedziałem, że taki tekst musi się pojawić.

To teraz ja napiszę dla równowagi: ten wątek, klepany od siedmiu lat, z prawie 17. tysiącami postów, w którym od 6 lat i 11 miesięcy nie pojawiła się żadna nowa myśl techniczna, rozdmuchiwany (dotowany) jest nieustannie przez producentów średniowiecznych kotłów CO, nienadążających intelektualnie i technologicznie za produktami współczesnymi. Ładnie, nie?

Nie twierdzę tego co sugerujesz "jak twierdzisz że spalanie współprądowe (w GS od góry)w naszych kotłach jest do du to zaproponuj coś lepszego", - twierdzę, że jest takie jakie są możliwości tych kotłów i preferowane tu niektóre rozwiązania. Moja lepsza propozycja to kocioł retortowy albo gazowy. Pewnie doczytałeś dlaczego nie grzeję chałupy jednym z nich.

Cały czas dostarczasz nam dowody że nie masz racji.

Skoro twierdzisz że sposób spalania nie ma dużego wpływu na to co wylatuje przez komin i straszysz nas Benzo(a)pirenem to radzę ci się przyjrzeć tabelce ze strony 7.

druga koluma to emisja zapewne z tradycyjnego spalania (jest opisane jako spalanie ręczne) a trzecia koluma to emisja ze spalania w kotle automatycznym

dla przykładu w pierwszym przypadku emisja Benzo(a)pirenu to 200 a w drugim 17.

Moim zdaniem przy bezdymnym spalaniu znacznie bliżej nam wyniku z kolumny 3

Ja twierdzę, że się mylisz. Spalamy z emisją z kolumny 2, może z minimalną odchyłką w dół dla niektórych składników, ale jednak to kol. 2.

Założymy się?

I nie przeinaczaj: nie twierdzę, że sposób spalania nie ma wpływu na to co wylatuje przez komin, twierdzę, że "Spalanie węgla w kilkunastokilogramowym zasypie - jakby tego nie dokonywać, to szkodzenie sobie i środowisku". Tak stoi w poście który cytujesz, nieładnie, że kręcisz.

Edytowane przez apap5

Ja twierdzę, że się mylisz. Spalamy z emisją z kolumny 2, może z minimalną odchyłką w dół dla niektórych składników, ale jednak to kol. 2.

Założymy się?

I nie przeinaczaj: nie twierdzę, że sposób spalania nie ma wpływu na to co wylatuje przez komin, twierdzę, że "Spalanie węgla w kilkunastokilogramowym zasypie - jakby tego nie dokonywać, to szkodzenie sobie i środowisku". Tak stoi w poście który cytujesz, nieładnie, że kręcisz.

Nic nie kręcę, czekam na jakieś konkrety na razie z twojej strony to tylko puste lanie wody.

Moim zdaniem bliżej nam do kolumny 3 ponieważ :

- brak dymu;

- brak smoły

- podobny czas palenia się te samej porcji węgla co i w kotle automatycznym

- nie odgazowuje od razu cały kilkunastokilogramowy zasyp tylko warstwa po warstwie

Ale ciebie to i tak nie przekona bo tobie się nie udało.

Wydaje mi się, że komin, który nie akumuluje ciepła, czyli taki jak zrobiłeś z blachy, nie pomaga zbytnio spalić koksu. Życzę Ci, żebym się mylił.

Bardzo mozliwe ze nic z tego nie wyjdzie. Koszt zaden bo blacha z odzysku a gietarka jest i sie kurzy ;)

W kazdym razie Ja nie oczekuje nie wiadomo czego. Zalozylem korek zwezajacy na koncu komina - jest zauwazalnie lepiej ale jednak jeszcze malo

Jesli problem jest w tym ze spaliny sie wychladzaja na nieocieplonej czesci komina, ktory dodatkowo jest 4x za duzy to jesli z prawie 40x40cm zmiejsze na 20x20 to moze akurat wystarczy? Z reszta co za roznica czy dam ocynk czy kwasiaka? Temp na tej wysokosci komina nie bedzie wyzsza jak 100st. Pomijam kwestie zaplonu sadzy itp bo moja w tym glowa zeby do tego nie moglo dojsc nawet teoretycznie (nie ma sadzy = nie ma pozaru).

Po za tym ok koks nie grzeje komina tak jak gazujacy wegiel ale jednak jakies cieplo w komin idzie. Oczywistym jest ze duzo lepiej ogrzeje 4x mniejsza objetosc dodatkowo ocieplona welna niz zimny klinkier. A jak po paru godzinach okaze sie ze jednak nie dziala to bez zalu wyciagne i bede kombinowal z nawiewami/wyciagami itp. :)

Dom 150m2 dobrze ocieplony a 30kg węgla na 10-12 godzin to jakaś masakra . Na pewno jest gdzieś jakaś ogromna strata energii , kominowa , może inna . Podaj więcej szczegółów o których pisał marcinbbb to będzie można pomóc.

Ja też ogrzewam dom 150m2 co prawda bez podłogówki ale w ciągu dnia mam komfortową temperaturę 21-22sC w nocy spada do 19sC Przy obecnych temperaturach na zewnątrz zużywam 12kg węgla na dobę do ogrzania domu łącznie z CWU . Moja stałopalność to 12 godzin na 12-stu kg węgla czyli 1kg na 1godz liczona od momętu osiągnięcia przez kocioł temp. 48sC do spadku poniżej 46sC jak zaczyna powoli brakować paliwa /jeszcze ze 4 godziny grzejniki są letnie /

hej

już pisałem wcześniej

ocieplenie 15cm styropianu, strop 10cm + wylewka.

Piec za duży bo 20kw + dmuchawa

robiłem już testy ze zmniejszeniem paleniska, jednak nie zdało to według mnie efektu - praktycznie taki sam czas spalania określonej ilości węgla.

- dmuchawa na dzień dzisiejszy musi być ponieważ nie mam możliwości założenia miarkownika ciągu, chyba że ja robię za niego.

obecnie spalam ok 15kg węgla na 5-6godzin, a ciepło w domu utrzymuje się długo i rozpalam co 24 godziny, czasami jak mróz przytrzyma to rano (6:00) wrzucę 15kg, tak się pali do ok 12. Później rozpalam ok 18-19 (ale temp. w domu ciągle sięga 20 stopni, ale wodę muszę zagrzać do kąpieli).

piec: http://www.walsc.pl/kociol-uniwersalny-uks-g,6,14

węgiel: orzech

do ogrzania 150m2 w czym ok 60-70m podłogówki.

spalanie wyszło mi ok 2-3kg na godzinę.

pierwsza zima w domu.

Witam wszystkich.

W ostatnich dniach zwiekszylem stalopalnosc z 13 h do 18 h.W jaki sposob?

1.Po wyczyszczeniu komina i co za tym idzie poprawieniu cugu rozszczelnilem wyczystke.Zauwazylem ze po wyczysczeniu komina drastycznie spadla mi stalopalnosc i dlatego teraz wyczystke mam rozszczelniona tzn nie jest skrecona na maxa.

2.Do tej pory szyber mialem najwyzej do polowy przymkniety,teraz mam przymkniety do 3/4.Powiecie pewnie zaraz, ze kisze paliwo i igram z zyciem jednak przy dobrym cugu osiagam w ten sposob lepsza stalopalnosc i niczym nie ryzykuje po dalej jest dobry cug-moge przy takim ustawieniu bez problemu rozpalac.

3.Ocieplilem dodatkowo gore kotla tzn polozylem na gore kotla "czape" z blachy z welna szklana.Gore kotla mialem zawsze ciepla[przy 60 st. na kotle] a teraz mam lepszy "termos"

Pale od gory,pw podaje tylko przy rozpalaniu.Przy dluzszym podawaniu pw spada mi stalopalnosc a i gorzej jest wtedy osiagnac mi temp. pracy np 70 st.Pg reguluje miarkownik mechaniczny.

Tak wiec panowie i Panie ;) ja palac w tak nieekologiczny sposob osiagam najlepsze wyniki.Palac bezdymnie to w ogole u mnie jest porazka,mam przepal 50% tzn stalopalnosc wynosi ok 9 h.

Witam.No to pomału wychodzi szydło z worka kolego apap5 ;).Proponujesz kocioł retortowy lub gazowy, a sam takiego nie używasz?:o.Dlatego wszyscy tu obecni starają się jak najmniej zatruwać naturę,a gdyby mieli uczciwe zarobki jak w Reichu nikt by sobie z tym syfem jaki jest węgiel głowy nie zawracał. Wracając do tabelki to nie jest to precyzyjnie określone w jaki sposób jest palone ręcznie,więc ty też możesz nie mieć racji,co więcej żaden producent kotłów GS do tej pory nie pisze w instrukcji o paleniu współprądowym ;) .Jeszcze jedna olbrzymia wada super retorty,co będzie jak zabraknie prundu,chyba mi nie powiesz że masz akumulator z czołgu od ruskich na targu tanio kupiony :),no i co z tym ponad 90% sprawności na podtrzymaniu,chyba że modulacja mocy do powiedzmy 1 kw. przy temp. powyżej + 10 st.Powiem ci na ucho, że koledzy i tak cię miło traktują,mnie 2 lata temu tak ładnie nie witali;).Nie wiem do czego tu dążysz,ale jest mnóstwo wątków o kotłach automatycznych(i ich problemach),tam znajdziesz na pewno lepszych i bardziej obeznanych w temacie kolegów.Ja bym tak zrobił i gdybym mógł cofnąć czas też bym pierwszy raz wystartował na innym forum,tam gdzie koledzy uważają że to co piszę jest wiarygodne, a nie jak to pewien kolega z tego forum określił "polski mac giver znowu nadaje":).Pozdrawiam.

Przy górnym wyglądało by to tak , nie jest źle :

[ATTACH=CONFIG]292004[/ATTACH]

Dzięki wszystkim za pomoc , przerobiłem na górnego spalania , przy zasypie 12kg orzechu II z kopalni wesoła pali się około 12-14h , temperatura na piecu około 60-70st , wszystko dopala się jak trzeba :yes:

Teraz aż miło palić :stirthepot:

Jeszcze raz dziękuje :)